Autor Wątek: Obrona cywilna ustawa  (Przeczytany 21943 razy)

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
Odp: Obrona cywilna ustawa
« Odpowiedź #75 dnia: Grudzień 29, 2024, 15:46:20 »
Na każdej JRG są dowódcy zastępu i kierowcy którzy nigdy nie dowodzą lub nie jeżdżą. I bankowo u Ciebie też tak jest. Zresztą te specjalistyczne kursy. Stary do kogo Ty to mówisz.
Nie mam nawet 1 kierowcy-operatora aspiranta... Dowódcy wszyscy dowodzą. Stary jak masz 7-8 osobową obsadę w małej JRG do tego kwity na podnośnik lub SD do tego jeden na butle do tego C+E i dwóch dowódców to naprawdę nie masz kogo oddać ze zmiany do jeszcze tam jest 2-3 stażystów.
Tak więc bankowo tak nie ma, jak postawisz grubsze pieniądze to ci to udowodnię bo za darmo mi się nie chce...  Poza tym nie zdziwię się, że jak przenosić będą chłopaków z unikalnymi umiejętnościami typu rat med czy mechanicy to najpierw spróbują się przenieść do innej KM/KP  a potem rzucą papierami bo straż słabo płaci na tele ich zawodów wyuczonych.

Takie kwity jak wymieniłeś to u mnie ma prawie każdy stażysta. A jeśli chodzi o umiejętności na C+E to mają lepsze niż „starzy” kierowcy  ^_^

Offline janosik

• Strażak Sam
  • *
  • OSP & PSP
« Odpowiedź #76 dnia: Grudzień 29, 2024, 15:57:44 »
No to może u ciebie, ale w cale bym się z tego nie cieszył, bo taki stażysta przy obecnej sytuacji w PSP puknie się w głowę i stwierdzi, że z takimi uprawnieniami i doświadczeniem za kółkiem zarobi lepiej w cywilu i nie będzie musiał zastanawiać się nad niektórymi idiotyzmami naszych przełożonych... :gwiazdki:

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Grudzień 29, 2024, 17:22:53 »
Na każdej JRG są dowódcy zastępu i kierowcy którzy nigdy nie dowodzą lub nie jeżdżą. I bankowo u Ciebie też tak jest. Zresztą te specjalistyczne kursy. Stary do kogo Ty to mówisz.
Nie mam nawet 1 kierowcy-operatora aspiranta... Dowódcy wszyscy dowodzą. Stary jak masz 7-8 osobową obsadę w małej JRG do tego kwity na podnośnik lub SD do tego jeden na butle do tego C+E i dwóch dowódców to naprawdę nie masz kogo oddać ze zmiany do jeszcze tam jest 2-3 stażystów.
Tak więc bankowo tak nie ma, jak postawisz grubsze pieniądze to ci to udowodnię bo za darmo mi się nie chce...  Poza tym nie zdziwię się, że jak przenosić będą chłopaków z unikalnymi umiejętnościami typu rat med czy mechanicy to najpierw spróbują się przenieść do innej KM/KP  a potem rzucą papierami bo straż słabo płaci na tele ich zawodów wyuczonych.

Mogą być takie sytuacje w przypadku, gdy jest stan zmiany etatowy 12/13 osób, z czego stan faktyczny 8 osób (obsada na 2 zastępy 4+4 czyli 2 d-ców na zmianie) i masz na zmianie d-cę zmiany, z-cę d-cy zmiany, d-ca sekcji, 2 d-ców zastępu to ten ostatni 5 dowódca w sumie 4 dowódca też jest wpisany na dowódcę przy dobrym szczęściu 1 raz w roku i przy małej ilości wyjazdów w JRG- nie wyjedzie ani razu jako dowódca do zdarzenia. I wtedy taki funkcjonariusz ma płacone za 7 grupą, a jeździ wiecznie w rocie.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Grudzień 29, 2024, 18:13:45 »
Mogą być takie sytuacje w przypadku, gdy jest stan zmiany etatowy 12/13 osób, z czego stan faktyczny 8 osób (obsada na 2 zastępy 4+4 czyli 2 d-ców na zmianie) i masz na zmianie d-cę zmiany, z-cę d-cy zmiany, d-ca sekcji, 2 d-ców zastępu to ten ostatni 5 dowódca w sumie 4 dowódca też jest wpisany na dowódcę przy dobrym szczęściu 1 raz w roku i przy małej ilości wyjazdów w JRG- nie wyjedzie ani razu jako dowódca do zdarzenia. I wtedy taki funkcjonariusz ma płacone za 7 grupą, a jeździ wiecznie w rocie.
Ty masz przy obsadzie etatowej 12 aż 5 dowódców? To gratuluje u nas się nie da (poprzedni KW nie chciał nawet słyszeć o 5 dowódcy przy 12 na zmianie może w sumie dobrze)i masz 4 więc każdy z nich ma co najmniej 3 służby miesięcznie za dowódcę w obsadzie 2 zastępów 4+3... 
Takie kwity jak wymieniłeś to u mnie ma prawie każdy stażysta. A jeśli chodzi o umiejętności na C+E to mają lepsze niż „starzy” kierowcy  ^_^
A u mnie kategorie prawa jazdy stają się deficytowym towarem a jak wkurzyli mi chłopaków wyjazdami z emerytami i OSP to ich kategoria D nagle się nie przedłużyła (badania lekarskie PJ) wszystkie inne tak a ta nie...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2024, 18:20:02 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Grudzień 29, 2024, 19:17:13 »
Ty masz przy obsadzie etatowej 12 aż 5 dowódców? To gratuluje u nas się nie da (poprzedni KW nie chciał nawet słyszeć o 5 dowódcy przy 12 na zmianie może w sumie dobrze)i masz 4 więc każdy z nich ma co najmniej 3 służby miesięcznie za dowódcę w obsadzie 2 zastępów 4+3... 
A u mnie kategorie prawa jazdy stają się deficytowym towarem a jak wkurzyli mi chłopaków wyjazdami z emerytami i OSP to ich kategoria D nagle się nie przedłużyła (badania lekarskie PJ) wszystkie inne tak a ta nie...

Nie ma czego gratulować. Gdyż to brak wyobraźni kierownika jednostki organizacyjnej wraz z jego zastępcą ja byłem przeciwny, ale F było za i skończyło się tym, że porozdawali wszystkie możliwe stanowiska i poawansowali ludzi z 4 na 7 grupę i płacą im 600 zł ekstra za te same obowiązki, a uargumentowali to tym, iż trzeba dać póki jest możliwość, żeby nie byli przyblokowani w stopniu przy awansie z mł.asp. na asp. A do biur i SKKP nie ma chętnych. Gdzie nie rzucisz kamieniem to trafisz w aspiranta. 4 dowódca jest wpisywany raz w roku na dowódce, a 5 praktycznie wcale. Zawsze było 3 dowódców- d-ca zmiany, z-ca zmiany, d-ca zastępu, a taka patologia istnieje od pół roku.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: Grudzień 29, 2024, 19:47:04 »
Nie ma czego gratulować. Gdyż to brak wyobraźni kierownika jednostki organizacyjnej wraz z jego zastępcą ja byłem przeciwny, ale F było za i skończyło się tym, że porozdawali wszystkie możliwe stanowiska i poawansowali ludzi z 4 na 7 grupę i płacą im 600 zł ekstra za te same obowiązki, a uargumentowali to tym, iż trzeba dać póki jest możliwość, żeby nie byli przyblokowani w stopniu przy awansie z mł.asp. na asp. A do biur i SKKP nie ma chętnych. Gdzie nie rzucisz kamieniem to trafisz w aspiranta. 4 dowódca jest wpisywany raz w roku na dowódce, a 5 praktycznie wcale. Zawsze było 3 dowódców- d-ca zmiany, z-ca zmiany, d-ca zastępu, a taka patologia istnieje od pół roku.
To dobrze, że mu mnie F to margines i to w skali województwa...  U mnie decydował osobiście KW i życzył sobie długiego uzasadnienia i na tym zawsze poległ KP/KM...  Bo u mnie uczciwie absolwent po 3 latach dostaje grupę należną do stopnia... Robienie sztucznych grup to głupi pomysł. Na 12 osobowej zmianie jest 4 dowódców i to optymalna liczba przy obsadzie 2 zastępów wyjazdowych a dla 11 to może lepiej 3 ale nie wiem...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2024, 19:52:51 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Grudzień 29, 2024, 20:20:22 »

Świetny pomysł z 3 dowódcami na zmianę, naprawdę. Szczególnie, jak jeden weźmie urlop, a drugi chorobowe. Kto wtedy miałby dowodzić zastępami?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Grudzień 29, 2024, 20:29:28 »

Świetny pomysł z 3 dowódcami na zmianę, naprawdę. Szczególnie, jak jeden weźmie urlop, a drugi chorobowe. Kto wtedy miałby dowodzić zastępami?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

D-ca JRG lub jego z-ca dodatkowo jeszcze Operacyjny wchodzi i Dyżurny Operacyjny Powiatu. Są 3 zmiany służbowe także zawsze można kogoś przerzucić. Do służby jest potrzebnych 6 dowódców na 3 zmianach, a było do dyspozycji 9 dowódców i się żonglowało między zmianami ich. Na czas urlopu jednego dowódcy, gdy był 1 na chorobowym to tych 3 z innych zmian pokryje luki.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Grudzień 29, 2024, 22:01:59 »

(...)
Jest mnóstwo doświadczonych ludzi, którzy odchodzą na emerytury, i jestem przekonany, że część z nich doskonale odnalazło by się w os prowadząc kursy i zajęcia.
Niestety w tym kraju szybko zapominamy o takich ludziach.
(...)
bo niby dlaczego nie można zatrudnić na umowę zlecenie czynnego strażaka, który jestbdobru w danej dziedzinie.Tak to wygląda na świecie. Emeryci mają umowy na prowadzenie zajęć w os czy też prowadzą kursy dla czynnych strażaków.
Ciężko się z pierwszym nie zgodzić. Chociaż lepiej byłoby sprawić, żeby zamiast iść na emeryturę taki strażak miał realny powód, żeby tam trafić... czyli na wprost kasa. Takich ludzi powinno się po prostu odpowiednio wynagradzać, co w ostateczności byłoby korzystniejsze niż płacenie emki i zatrudnienie stażysty - podobnie jak z dodatkami 25/28.

Co do drugiej części... Przecież można zrobić inaczej i tak właśnie ośrodki robią. Nikt nikomu nic nie płaci... Po prostu rozkazem do prowadzenia szkoleń są wyznaczani strażacy z całego województwa. Przynjamniej są to fachowcy w swoich dziedzinach. Niemniej jednak dalej do WOSz zatrudniamy stażystów i oni prowadzą zajęcia, a za chwilę staż się skończy i będą już wysokiej klasy specjalistami.

I tu z drugą częścią stanowczo się nie zgadzam :) z założenia, jelsi ktoś jest wyznaczany rozkazem to jet to na siłę. Sztuczne, bez zaangażowania. Nawet fachowiec musi wiedzieć za  co robi. I musi to być oddzielna działka poza codziennymi obowiązkami.  Musi mieć motywację do pracy. Jak kogoś zmuszamy to prędzej czy później będzie to robił na odwal się, byle jak, byle szybko, byle więcej mnie nie brali. Nie tędy droga. Niech ludzie widzą plusy a nie krzyże 🫡
Tylko ja nie napisałem, że tak jest dobrze, tylko, że tak to obecnie funkcjonuje.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Grudzień 30, 2024, 09:11:00 »
U mnie też stanowiska wolne są rozdane, przynajmniej nie ma problemu z obsadzaniem samochodów przy chorobowych itp. jeśli chodzi o to, że dowódca ostatni nie jeździ to wasza wina. Wszak jak nie ma jednego z dowódców zmian, to można rotowac

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Grudzień 30, 2024, 10:33:29 »
U mnie też stanowiska wolne są rozdane, przynajmniej nie ma problemu z obsadzaniem samochodów przy chorobowych itp. jeśli chodzi o to, że dowódca ostatni nie jeździ to wasza wina. Wszak jak nie ma jednego z dowódców zmian, to można rotowac
Pytanie czy masz 12 dowódców na 36 czy 15 na 36 bo to 33% do 42%. Swoją drogą ciężki łeb miał KW który zatwierdził, że blisko polowa kadry JRG to dowódcy bo doliczając codziennych to 17 na 38 co daje prawie 45% dowódców. Najpierw była inflacja grup zaszegorowania czyli lata 2007-2010 potem spłaszczenie siatki płac a teraz nowa rzecz której się nie spodziewałem czyli inflacja stanowisk służbowych... 45% stanowisk z dodatkiem funkcyjnym na JRG przecież to proszenie się o wielkie problemy...     
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2024, 10:37:35 wysłana przez Eqinox »

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Grudzień 30, 2024, 12:28:40 »
Wracając do tematu ustawy OC poczta polska wysyła pisma do OSP o obowiązku opłacania abonamentu RTV w pojazdach , ja po tym piśmie będę wyjmował radia z pojazdów OSP. I gdzie tu wsparcie dla OSP przez państwo? Jak mamy słuchać komunikatów radiowych na wypadek W . Pozdrawiam 👍
PS. Większość OSP w Polsce nie ma dochodów.  :straz:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2024, 12:47:49 wysłana przez młody13 »

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: Grudzień 30, 2024, 18:47:32 »

No nie do końca nasza wina. Nie wpiszę przecież z-cę d-cy zmiany w rocie, a młodego d-cę zastępu jako dowódcę w rozkazie. Między dwoma dowódcami też nie rotuje, bo jest jeden bardziej doświadczony, a drugi młodszy. Jest jakaś hierarchia. A poza tym młody dowódca będąc w rocie się uczy, pisze przekazanie, dopytuje co i jak zrobić oraz czasami pisze meldunek z prostych zdarzeń, spisuje na działaniach  dane potrzebne do meldunku IZz itp. itd.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Grudzień 30, 2024, 19:11:30 »
Wracając do tematu !!!!!!!!! :angry:

Offline wujo 2010

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Styczeń 02, 2025, 16:32:52 »
Bądź uprzejmy i staraj się pomóc innym. Jeśli nie masz nic wartościowego do dodania w danym temacie, nie pisz, i tak zostanie to skasowane przez moderatorów :)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #90 dnia: Styczeń 03, 2025, 16:40:55 »
Często czytam branżowych komentatorów z portalu X i mam pytanie bo Aleksander Fidorek (ten co ostro jechał po inwentaryzacji piwnicy) i zastanawia mnie to:
"Ja mam takie pytanie ( trochę złośliwe): Czy Warszawa rozpoczęła już procedurę zakupu circa 6 mln racji żywnościowych i odpowiedniej ilości środków opatrunkowych? Dla kolegi co nową ustawę czytał, pytam. "
Ktoś coś słyszał o tym w związku z ustawą o OL I OC?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2025, 16:47:13 wysłana przez Eqinox »

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: Styczeń 06, 2025, 21:52:25 »
Często czytam branżowych komentatorów z portalu X i mam pytanie bo Aleksander Fidorek (ten co ostro jechał po inwentaryzacji piwnicy) i zastanawia mnie to:
"Ja mam takie pytanie ( trochę złośliwe): Czy Warszawa rozpoczęła już procedurę zakupu circa 6 mln racji żywnościowych i odpowiedniej ilości środków opatrunkowych? Dla kolegi co nową ustawę czytał, pytam. "
Ktoś coś słyszał o tym w związku z ustawą o OL I OC?

Art. 33 pkt. 3
3. Wójt (burmistrz, prezydent miasta), starosta oraz wojewoda zapewniają zasoby ochrony ludności niezbędne do wykonywania przez co najmniej 3 dni trwania zagrożenia zadań ochrony ludności i obrony cywilnej w zakresie:
1)     zapewnienia dostępu do wody i żywności;
2)     zapewnienia dostępu do produktów leczniczych i udzielania pierwszej pomocy, kwalifikowanej pierwszej pomocy oraz świadczeń opieki zdrowotnej;
3)     wsparcia realizacji zadań ratowniczych;
4)     zapewnienia powiadamiania, ostrzegania i alarmowania ludności;
5)     zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego;
6)     zapewnienia łączności z organami ochrony ludności i podmiotami ochrony ludności;
7)     funkcjonowania obiektów zbiorowej ochrony.

Offline sorbent

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: Styczeń 07, 2025, 08:42:36 »
Art. 33 pkt. 3
3. Wójt (burmistrz, prezydent miasta), starosta oraz wojewoda zapewniają zasoby ochrony ludności niezbędne do wykonywania przez co najmniej 3 dni trwania zagrożenia zadań ochrony ludności i obrony cywilnej w zakresie:
1)     zapewnienia dostępu do wody i żywności;
2)     zapewnienia dostępu do produktów leczniczych i udzielania pierwszej pomocy, kwalifikowanej pierwszej pomocy oraz świadczeń opieki zdrowotnej;
3)     wsparcia realizacji zadań ratowniczych;
4)     zapewnienia powiadamiania, ostrzegania i alarmowania ludności;
5)     zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego;
6)     zapewnienia łączności z organami ochrony ludności i podmiotami ochrony ludności;
7)     funkcjonowania obiektów zbiorowej ochrony.
[/quote]

Ja bym czekał na rozporządzenia - te z paragrafu 33 i te inne, które mają powstać.
i tu istotne jest chyba podpisywanie umów ze sklepami wielkopowierzchniowymi lub centrami dystrybucji - dopuszczalne w ustawie - inaczej magazynowanie takich ilości żywności i wody będzie masakrą - raz ich terminowość, dwa gdzie takie magazyny  :gwiazdki:

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: Styczeń 08, 2025, 15:12:15 »
Ja bym czekał na rozporządzenia - te z paragrafu 33 i te inne, które mają powstać.
i tu istotne jest chyba podpisywanie umów ze sklepami wielkopowierzchniowymi lub centrami dystrybucji - dopuszczalne w ustawie - inaczej magazynowanie takich ilości żywności i wody będzie masakrą - raz ich terminowość, dwa gdzie takie magazyny  :gwiazdki:

Tak, też tak to widzę - umowy ze sklepami / producentami. Natomiast czytane wprost może być różnie interpretowane.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: Styczeń 08, 2025, 15:59:27 »
Tak, też tak to widzę - umowy ze sklepami / producentami. Natomiast czytane wprost może być różnie interpretowane.
Że jak to ma być zrealizowane na przykładzie Warszawy producent zapewni przyjmijmy 0,5 kg na porcję razy 6 mln porcji= 3 000 000 kg żywności na stałe w magazynie?  Bo sklepu nawet nie biorę pod uwagę... To się musi skończyć jedzeniem w porcjach militarnych... 

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: Styczeń 08, 2025, 18:45:05 »
Przecież to kolejna bzdura która nie zaistnieje i pozostanie fikcją, dlaczego?

Sklepy knajpy itp odpadają, bo nie będą chciały, bo nie mają takich zapasów i nie będą ich tworzyć.  Nie te czasy że na magazynie w sklepie coś zalega kontenerami przez lata.
Natomiast racje żywnościowe 😀 odpowiem pytaniem a czemu wszyscy, którzy muszą już dziś je posiadać kombinują jak z nich zejść?
Na szybko dla Warszawy 3 000 000 x około 120 (koszt certyfikowanej całodobowej racji żywnościowej) x 3 = 1 080 000 000 .
I tak co trzy lata ( okres trwałości) dwa trzy razy droższe max 7 lat.  Oczywiście co jakiś czas ta kasa w postaci przeterminowanych racji ląduje na śmietnisku gdzie zapłacimy jeszcze za utylizacje .

I teraz w skali kraju  :stop: :rofl:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2025, 19:24:08 wysłana przez pb11 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Styczeń 08, 2025, 19:54:00 »
Przecież to kolejna bzdura która nie zaistnieje i pozostanie fikcją, dlaczego?

Sklepy knajpy itp odpadają, bo nie będą chciały, bo nie mają takich zapasów i nie będą ich tworzyć.  Nie te czasy że na magazynie w sklepie coś zalega kontenerami przez lata.
Natomiast racje żywnościowe 😀 odpowiem pytaniem a czemu wszyscy, którzy muszą już dziś je posiadać kombinują jak z nich zejść?
Na szybko dla Warszawy 3 000 000 x około 120 (koszt certyfikowanej całodobowej racji żywnościowej) x 3 = 1 080 000 000 .
I tak co trzy lata ( okres trwałości) dwa trzy razy droższe max 7 lat.  Oczywiście co jakiś czas ta kasa w postaci przeterminowanych racji ląduje na śmietnisku gdzie zapłacimy jeszcze za utylizacje .

I teraz w skali kraju  :stop: :rofl:
Zapisy są jednoznaczne w skali kraju... Około 14 miliardów co 3 lata... Bez kosztów transportu, magazynowania i utylizacji.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: Styczeń 08, 2025, 22:19:30 »
I uważasz że ktoś to wdroży?
Na zapisach się skończy, do wiecznego nigdy bo zapisać można wszystko, przecież papier się nie wstydzi.

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #98 dnia: Styczeń 09, 2025, 00:01:17 »
Racji żywnościowych się nie wyrzuca/nie utylizuje, po prostu nie doprowadzając do ich przeterminowania - racje są rotowane, czyli te którym zostaje np. 6 miesięcy do końca ważności zostają wydane do zużycia w całości, lub jako poszczególne produkty na stołówce - bo dzienną rację można podzielić ostatecznie na 3 posiłki. I cyk - problem żywienia więźniów rozwiązany ;)
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: Styczeń 09, 2025, 07:20:36 »
To mnie teraz rozbawiłeś  ^_^.  Więźniowie i racje żywnościowe.
I jeszcze chcesz to przeglądać,  rozdawać kontrolować na bieżąco 100 mln porcji.
Gratuluję poczucia humoru z doświadczenia powiem Ci że w dużo, dużo mniejszej skali to nie zaskoczyło i racje idą do utylizacji. Nikt jak nie musi nie chce tego jeść.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2025, 07:46:11 wysłana przez pb11 »