Autor Wątek: Obrona cywilna ustawa  (Przeczytany 16207 razy)

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
Odp: Obrona cywilna ustawa
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 27, 2024, 18:57:58 »
Ja przewiduję że w zaproponowanej formie to nie zaskoczy. Wprowadzenie nastąpi (bo musi bo to już ostatni moment i jakis sukces trzeba odbić) ale potem na przestrzeni lat nastąpi cała seria urealniających zmian dostosowującą zaprojektowaną wydmuszkę do rzeczywistości.

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 27, 2024, 19:06:58 »
O tym pisałem ciut wyżej. Urealnienie rozpocznie się od moim zdaniem od liberalizacji procedur dysponowania, to tak na początek. Zamiast dysponować np. 4 auta, będzie jeździło jedno. Czyli jeśli założymy że teraz jeżdżą z tych 4 aut dwa w obsadzie powiedzmy 3 czy 4 ratowników to mamy zwolniony jeden zastęp do kolejnego alarmu czujki ;)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 27, 2024, 19:11:23 »
Ja przewiduję że w zaproponowanej formie to nie zaskoczy. Wprowadzenie nastąpi (bo musi bo to już ostatni moment i jakis sukces trzeba odbić) ale potem na przestrzeni lat nastąpi cała seria urealniających zmian dostosowującą zaprojektowaną wydmuszkę do rzeczywistości.
I tu nasze różnice poglądów się spotkają bo Ja uważam, że system nie potrafi reagować na bieżąco i zareaguje w roku 2026 czyli czujki staną się powszechne w budynkach handlowych a same Biedronki i Lidle oraz podobne mające piekarniki i rożny narobią roboty, że oho ho... A jeśli wtedy się nie ogarnie to mieszkaniówka w 2030 i wszystkie lokale komunalne i socjalne  :wacko:   
O tym pisałem ciut wyżej. Urealnienie rozpocznie się od moim zdaniem od liberalizacji procedur dysponowania, to tak na początek. Zamiast dysponować np. 4 auta, będzie jeździło jedno. Czyli jeśli założymy że teraz jeżdżą z tych 4 aut dwa w obsadzie powiedzmy 3 czy 4 ratowników to mamy zwolniony jeden zastęp do kolejnego alarmu czujki ;)
Liczba czujek nie wzrośnie razy 4 tylko dużo dużo więcej kilkaset więc liczba zdarzeń też... Poza tym zdajesz sobie sprawę ze w większości powiatów w tym kraju obsadzone są dwa zastępy 3+3 (4+3) i jeden kierowca na SHD itp?
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 27, 2024, 19:37:36 »
Zapominasz o najmie okazjonalnym a mamy tego około 2 mln oraz obiektach  w których zachodzi proces spalania (piece gazowe kozy itp) . Tak się składa że sporo u mnie turystów i lokali takich również sporo , właściciele już przed czasem pozakładali czujki. I się zaczęło dwa trzy razy dziennie zgłoszenie że czujka wyje.  Kupywane są najtańsze gó...a które wyją od wszystkiego co się ruszą tak na wszelki wypadek (sam sprawdziłem jedna uruchomiła się od świecy zapachowej).

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 27, 2024, 19:42:13 »
Zapominasz o najmie okazjonalnym a mamy tego około 2 mln oraz obiektach  w których zachodzi proces spalania (piece gazowe kozy itp) . Tak się składa że sporo u mnie turystów i lokali takich również sporo , właściciele już przed czasem pozakładali czujki. I się zaczęło dwa trzy razy dziennie zgłoszenie że czujka wyje.  Kupywane są najtańsze gó...a które wyją od wszystkiego co się ruszą tak na wszelki wypadek (sam sprawdziłem jedna uruchomiła się od świecy zapachowej).
Biedronki i Lidle będą efektowniejsze bo ewakuacja sklepu w szczycie zakupowym to będzie coś  :wacko:
No raczej nie wyobrażam sobie, że czujka wyje i nie jest podjęta ewakauacja przez presonel...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 27, 2024, 20:08:13 »

Biedronki i Lidle będą efektowniejsze bo ewakuacja sklepu w szczycie zakupowym to będzie coś  :wacko:
No raczej nie wyobrażam sobie, że czujka wyje i nie jest podjęta ewakauacja przez presonel...

LIDLE przynajmniej te nowootwierane już wyposazone są w wewnętrzny SSP, a info przesyłane jest do ichniejszego "monitoringu", który informację przez 112 przekazuje do PSP. Zaczyna to być mały problem, ale jeżeli taki właśnie Lidl będzie miał swojego operatora, to tych alarmów wcale nie będzie dużo, jest to tylko kwestia chęci i ogarnięcia.
A co do czujek to naprawdę myślicie, że będą one w każdym lokalu? Bo ja w to szczerze wątpię, liczba detektorów będzie systematycznie wzrastać że względu na świadomość ludzi, natomiast no nie oszukujmy się, "patola" nie będzie zakładać czujek w domach, chyba że im to MOPS kupi. Teraz zasady dysponowania mówią, że do czujki jadą 2 gaśnicze, najwyżej ta liczba zostanie z czasem skorygowana na wzór IZRM.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 27, 2024, 20:11:59 »
LIDLE przynajmniej te nowootwierane już wyposazone są w wewnętrzny SSP, a info przesyłane jest do ichniejszego "monitoringu", który informację przez 112 przekazuje do PSP. Zaczyna to być mały problem, ale jeżeli taki właśnie Lidl będzie miał swojego operatora, to tych alarmów wcale nie będzie dużo, jest to tylko kwestia chęci i ogarnięcia.
A co do czujek to naprawdę myślicie, że będą one w każdym lokalu? Bo ja w to szczerze wątpię, liczba detektorów będzie systematycznie wzrastać że względu na świadomość ludzi, natomiast no nie oszukujmy się, "patola" nie będzie zakładać czujek w domach, chyba że im to MOPS kupi. Teraz zasady dysponowania mówią, że do czujki jadą 2 gaśnicze, najwyżej ta liczba zostanie z czasem skorygowana na wzór IZRM.
To nie tak, że MOPS kupi, kupi to samorząd czy tam lokalny ADM (lub podobnie nazywane) będzie musiał bo odpowiada więc jak to nazwałaś cała "patola" będzie to miała szybciej niż normalne osiedla  :rofl:

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 27, 2024, 20:36:56 »
I tu nasze różnice poglądów się spotkają bo Ja uważam, że system nie potrafi reagować na bieżąco i zareaguje w roku 2026 czyli czujki staną się powszechne w budynkach handlowych a same Biedronki i Lidle oraz podobne mające piekarniki i rożny narobią roboty, że oho ho... A jeśli wtedy się nie ogarnie to mieszkaniówka w 2030 i wszystkie lokale komunalne i socjalne  :wacko:   
Liczba czujek nie wzrośnie razy 4 tylko dużo dużo więcej kilkaset więc liczba zdarzeń też... Poza tym zdajesz sobie sprawę ze w większości powiatów w tym kraju obsadzone są dwa zastępy 3+3 (4+3) i jeden kierowca na SHD itp?
Zdaje sobie sprawę, przecież właśnie wspomnialem o zastępie 3 i 4 osobowym. Zgadzam się też z tym, że zdarzeń typu AF będzie coraz więcej. Natomiast uważam, że pierwszym krokiem właśnie będzie zmiana procedur dysponowania. Przeciez miało już to miejsce w przeszłości, kiedyś do zagrożenia życia trzeba było wysłać zastęp 6 osobowy z PSP teraz już wystarczy tylko zastep. I dla jasności moim zdaniem akurat w tym wypadku był to dobry ruch.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 27, 2024, 22:10:59 »
Zdaje sobie sprawę, przecież właśnie wspomnialem o zastępie 3 i 4 osobowym. Zgadzam się też z tym, że zdarzeń typu AF będzie coraz więcej. Natomiast uważam, że pierwszym krokiem właśnie będzie zmiana procedur dysponowania. Przeciez miało już to miejsce w przeszłości, kiedyś do zagrożenia życia trzeba było wysłać zastęp 6 osobowy z PSP teraz już wystarczy tylko zastep. I dla jasności moim zdaniem akurat w tym wypadku był to dobry ruch.
6 osób to 80% stanu zmiany w większości JRG w tym kraju... Co chcesz więcej/mniej wysłać? PSP z perspektywy dużej JRG wygląda inaczej  :zamknij:

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 28, 2024, 07:49:53 »

I za jednym zamachem rząd rozwiązał problem palenia w mieszkaniu - też czujki będą piszczały  :rofl:

Ustawa, o której tu dyskutujemy, nie rozwiąże problemów, które przez 40 lat były bagatelizowane i wrzucane na boczny tor. Wszystko dlatego, że najpierw sypał się poprzedni ustrój i władza miała inne problemy, potem zmienił się ustrój i wszyscy popadli w "hura optymizm", pogłębiony na koniec wejściem do NATO - co równało się podejściu: wojny nie będzie. A jak wojny nie będzie, to struktury OC można mocno okroić.

Władza "ubiera" nas w nowe obowiązki, a sam fakt zwiększenia etetów w PSP nic nie zmieni. Najpierw trzeba znaleźć kandydatów, a z tym będzie problem. Pomijam wyszkolenie tylu osób. Już dzisiaj szkoły są na granicy wydolności.
No chyba, że całe roczniki po dziennej SA i APoż.  przeznaczą do tego zadania - albo robisz to, albo nikt Cię nie zatrudni.
Obym się mylił.
Si vis pacem, para bellum

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 28, 2024, 10:54:32 »
Władza "ubiera" nas w nowe obowiązki, a sam fakt zwiększenia etetów w PSP nic nie zmieni. Najpierw trzeba znaleźć kandydatów, a z tym będzie problem. Pomijam wyszkolenie tylu osób. Już dzisiaj szkoły są na granicy wydolności.
No chyba, że całe roczniki po dziennej SA i APoż.  przeznaczą do tego zadania - albo robisz to, albo nikt Cię nie zatrudni.
Obym się mylił.
To będą musieli być absolwenci z racji tego kto w pierwsze dwa lata i gdzie ma trafić... Nie wiem ile wakatów jest obecnie w KG PSP czy w Apoż ale mam duże wątpliwości czy da się nowe etaty w normalnym naborze zapełnić... No może jeszcze 2025 da się jakimś sposobem (20 do KG) ale w roku 2026 prawie 400 wakatów w prewencji i 40 w KG i Apoż a to już będzie wyczyn... Już nie mówimy o 1675 (SK) w roku 2027... 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2024, 11:04:00 wysłana przez Eqinox »

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 28, 2024, 11:05:21 »

I za jednym zamachem rząd rozwiązał problem palenia w mieszkaniu - też czujki będą piszczały  :rofl:

Ustawa, o której tu dyskutujemy, nie rozwiąże problemów, które przez 40 lat były bagatelizowane i wrzucane na boczny tor. Wszystko dlatego, że najpierw sypał się poprzedni ustrój i władza miała inne problemy, potem zmienił się ustrój i wszyscy popadli w "hura optymizm", pogłębiony na koniec wejściem do NATO - co równało się podejściu: wojny nie będzie. A jak wojny nie będzie, to struktury OC można mocno okroić.

Obym się mylił.

Że absolwent SA albo APoż odrazu ma szkolić?  :szalony: :gwiazdki: :wall: a co on umie?  :rofl:

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 28, 2024, 11:11:49 »
Że absolwent SA albo APoż odrazu ma szkolić?  :szalony: :gwiazdki: :wall: a co on umie?  :rofl:
Chyba jednak więcej niż cywil... Moim zdaniem to jak by to schizofrenicznie nie zabrzmiało aby temat rozwiązać trzeba w przyszłym roku zasypać wakaty w jednostkach centralnych absolwentami bo w 2026 będzie 400 wakatów w terenie więc dla absolwentów czeka dużo etatów codziennych. 

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 28, 2024, 11:21:39 »
Chyba jednak więcej niż cywil... Moim zdaniem to jak by to schizofrenicznie nie zabrzmiało aby temat rozwiązać trzeba w przyszłym roku zasypać wakaty w jednostkach centralnych absolwentami bo w 2026 będzie 400 wakatów w terenie więc dla absolwentów czeka dużo etatów codziennych.

Główny błąd wojska na UA, słabo przeszkoleni żołnierze lub oficerowie rezerwy uczyli nowych rekrutów. Na dobre to nie wyszło.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Grudzień 28, 2024, 11:33:40 »

No wszystko umie. Zwłaszcza absolwent APoż.  :rofl:  :rofl: :rofl:
Si vis pacem, para bellum

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 28, 2024, 11:34:35 »
Główny błąd wojska na UA, słabo przeszkoleni żołnierze lub oficerowie rezerwy uczyli nowych rekrutów. Na dobre to nie wyszło.
Bo jak by cofnęli doświadczonych z linii walk to by się skończyło dobrze? Chyba jednak ryzyko było by większe  :rofl:
No wszystko umie. Zwłaszcza absolwent APoż.  :rofl:  :rofl: :rofl:
Mam dziwne przeczucie, że filmowcy z Apoż będą mieć wiele szans aby się wykazać  :wacko:

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Grudzień 28, 2024, 12:12:53 »
W ośrodkach szkolenia strażaków szkolą STAŻYŚCI, więc już ciężko, żeby było gorzej.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2024, 12:18:57 wysłana przez in_flames »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Grudzień 28, 2024, 14:18:53 »
W ośrodkach szkolenia strażaków szkolą STAŻYŚCI, więc już ciężko, żeby było gorzej.
Albo to będą absolwenci albo stażyści przy czym jak ogłosisz nabór na system codzienny to zgłosi się bardzo niewielu kandydatów więc rozwiązanie jest jedno a skoro mamy zwiększyć zatrudnienie w systemie codziennym o blisko 10% to tam gdzie są największe wakaty należy wrzucać absolwentów.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 28, 2024, 23:35:17 »
Jest wielu aspirantów zaocznych i oficerów którym Komendanci finansowali szkoły. Czas im powiedzieć zapraszamy na odrabianie inwestycji w Pana lub Panią.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Grudzień 29, 2024, 09:45:50 »
Jest wielu aspirantów zaocznych i oficerów którym Komendanci finansowali szkoły. Czas im powiedzieć zapraszamy na odrabianie inwestycji w Pana lub Panią.
Nie wiem jak to wygląda u ciebie ale u mnie ci aspiranci mają mnóstwo przydatnych kursów i doświadczenie w obsłudze bardzo drogiego sprzętu. Więc jednak wybór będzie zupełnie inny :wacko: W jednostkach gdzie są grupy specjalistycznych a takich też jest dużo jeszcze bardziej sie wybór zawęzi... Obstawiam, że skończy się tak jak ja piszę.

Offline emer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Grudzień 29, 2024, 10:00:26 »

Najwyższy czas, aby zmieniła się nasza mentalność. Jest mnóstwo doświadczonych ludzi, którzy odchodzą na emerytury, i jestem przekonany, że część z nich doskonale odnalazło by się w os prowadząc kursy i zajęcia.
Niestety w tym kraju szybko zapominamy o takich ludziach. Ale
Nie tylko emeryci, bo niby dlaczego nie można zatrudnić na umowę zlecenie czynnego strażaka, który jestbdobru w danej dziedzinie.Tak to wygląda na świecie. Emeryci mają umowy na prowadzenie zajęć w os czy też prowadzą kursy dla czynnych strażaków.  I każdy jest zadowolony. Zamiast budować mental młodych strażaków poprzez doświadczenie instruktoeow, autorytet, wiedzę, malujemy trawę na zielono wysyłając absolwentów albo strażaków bez doświadczenia do prowadzenia zajęć. Tak to my profesjonalizmu w tej firmie nigdy nie zbudujemy.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Grudzień 29, 2024, 10:11:13 »
Na każdej JRG są dowódcy zastępu i kierowcy którzy nigdy nie dowodzą lub nie jeżdżą. I bankowo u Ciebie też tak jest. Zresztą te specjalistyczne kursy. Stary do kogo Ty to mówisz.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Grudzień 29, 2024, 10:49:14 »

(...)
Jest mnóstwo doświadczonych ludzi, którzy odchodzą na emerytury, i jestem przekonany, że część z nich doskonale odnalazło by się w os prowadząc kursy i zajęcia.
Niestety w tym kraju szybko zapominamy o takich ludziach.
(...)
bo niby dlaczego nie można zatrudnić na umowę zlecenie czynnego strażaka, który jestbdobru w danej dziedzinie.Tak to wygląda na świecie. Emeryci mają umowy na prowadzenie zajęć w os czy też prowadzą kursy dla czynnych strażaków.
Ciężko się z pierwszym nie zgodzić. Chociaż lepiej byłoby sprawić, żeby zamiast iść na emeryturę taki strażak miał realny powód, żeby tam trafić... czyli na wprost kasa. Takich ludzi powinno się po prostu odpowiednio wynagradzać, co w ostateczności byłoby korzystniejsze niż płacenie emki i zatrudnienie stażysty - podobnie jak z dodatkami 25/28.

Co do drugiej części... Przecież można zrobić inaczej i tak właśnie ośrodki robią. Nikt nikomu nic nie płaci... Po prostu rozkazem do prowadzenia szkoleń są wyznaczani strażacy z całego województwa. Przynjamniej są to fachowcy w swoich dziedzinach. Niemniej jednak dalej do WOSz zatrudniamy stażystów i oni prowadzą zajęcia, a za chwilę staż się skończy i będą już wysokiej klasy specjalistami.

Offline emer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Grudzień 29, 2024, 11:09:37 »

(...)
Jest mnóstwo doświadczonych ludzi, którzy odchodzą na emerytury, i jestem przekonany, że część z nich doskonale odnalazło by się w os prowadząc kursy i zajęcia.
Niestety w tym kraju szybko zapominamy o takich ludziach.
(...)
bo niby dlaczego nie można zatrudnić na umowę zlecenie czynnego strażaka, który jestbdobru w danej dziedzinie.Tak to wygląda na świecie. Emeryci mają umowy na prowadzenie zajęć w os czy też prowadzą kursy dla czynnych strażaków.
Ciężko się z pierwszym nie zgodzić. Chociaż lepiej byłoby sprawić, żeby zamiast iść na emeryturę taki strażak miał realny powód, żeby tam trafić... czyli na wprost kasa. Takich ludzi powinno się po prostu odpowiednio wynagradzać, co w ostateczności byłoby korzystniejsze niż płacenie emki i zatrudnienie stażysty - podobnie jak z dodatkami 25/28.

Co do drugiej części... Przecież można zrobić inaczej i tak właśnie ośrodki robią. Nikt nikomu nic nie płaci... Po prostu rozkazem do prowadzenia szkoleń są wyznaczani strażacy z całego województwa. Przynjamniej są to fachowcy w swoich dziedzinach. Niemniej jednak dalej do WOSz zatrudniamy stażystów i oni prowadzą zajęcia, a za chwilę staż się skończy i będą już wysokiej klasy specjalistami.

I tu z drugą częścią stanowczo się nie zgadzam :) z założenia, jelsi ktoś jest wyznaczany rozkazem to jet to na siłę. Sztuczne, bez zaangażowania. Nawet fachowiec musi wiedzieć za  co robi. I musi to być oddzielna działka poza codziennymi obowiązkami.  Musi mieć motywację do pracy. Jak kogoś zmuszamy to prędzej czy później będzie to robił na odwal się, byle jak, byle szybko, byle więcej mnie nie brali. Nie tędy droga. Niech ludzie widzą plusy a nie krzyże 🫡

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Grudzień 29, 2024, 11:47:55 »
Na każdej JRG są dowódcy zastępu i kierowcy którzy nigdy nie dowodzą lub nie jeżdżą. I bankowo u Ciebie też tak jest. Zresztą te specjalistyczne kursy. Stary do kogo Ty to mówisz.
Nie mam nawet 1 kierowcy-operatora aspiranta... Dowódcy wszyscy dowodzą. Stary jak masz 7-8 osobową obsadę w małej JRG do tego kwity na podnośnik lub SD do tego jeden na butle do tego C+E i dwóch dowódców to naprawdę nie masz kogo oddać ze zmiany do jeszcze tam jest 2-3 stażystów.
Tak więc bankowo tak nie ma, jak postawisz grubsze pieniądze to ci to udowodnię bo za darmo mi się nie chce...  Poza tym nie zdziwię się, że jak przenosić będą chłopaków z unikalnymi umiejętnościami typu rat med czy mechanicy to najpierw spróbują się przenieść do innej KM/KP  a potem rzucą papierami bo straż słabo płaci na tele ich zawodów wyuczonych.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2024, 12:11:43 wysłana przez Eqinox »