Autor Wątek: Obrona cywilna ustawa  (Przeczytany 21909 razy)

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
Odp: Obrona cywilna ustawa
« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 12, 2025, 15:46:45 »
Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim powiecie w roku 2024 PSP sfinansowała szkolenie na kat. C prawa jazdy dla 5 druhów.
Nie jest więc chyba tak źle  :cooo:
A co do zostawania druha w OSP po uzyskaniu uprawnień kat. C, to u mnie wszyscy podpisują umowę, gdzie zobowiązują się do udziału w działaniach przez 5 lat. Inaczej muszą oddać kasę za szkolenie.
Nie ma więc sytuacji, że zrobi prawo jazdy i na zachód wyemigruje.
Wiem, nie jest to rozwiązanie idealne, ale zawsze coś.

To całe szkolenie i ta umowa to jest dopiero patologia i mydlenie oczu....

Sytuacja z sąsiedniej jednostki bo też brali udział w tym programie bo wykazali że mają tylko 3 kierowców to im KP przydzieliło miejsce. Jednostka KSRG - wyjazdów w roku może 20.
Zrobił prawo jazdy jeden chłopak, który pierwsze co to po kursie zrobił kwalifikację wstępną i poszedł pracować na betoniarkę. Pracuje po 12 godzin czyli i tak go prawie cały dzień nie ma, jak kierowcy nie było tak i nie ma, a te parę wyjazdów co roku złapie gdzieś tam(zgodnie z umową)  :rofl:  :rofl: . Dumnie i hucznie ogłoszono na zdjęciach KP że przybyło nowych kierowców a to pic na wodę w rzeczywistości.
Następna rzecz, z mojej OSP też chciał zrobić chłopak prawo jazdy - pracuje na zmiany, pionier w ilości wyjazdów w mojej jednostce. Ale nam miejsca nie przydzielili, bo kierowców mamy z wkładką dwóch więcej niż tamta pierwsza jednostka... ale my wyjazdów mamy ok. 100 a oni 20. Gdzie tu transparentność i logika?
A kolegom z OSP ciągle tłumaczyć głupotę tych nowoczesności to aż boli :wall:

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 12, 2025, 18:46:49 »
Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim powiecie w roku 2024 PSP sfinansowała szkolenie na kat. C prawa jazdy dla 5 druhów.
Pięciu przeszkolonych na powiat na rok... No powiem szczerze, że u mnie to 5 osób by było chętnych tylko z jednostki. Tzn. byłoby chętnych, bo większość już zrobiła lub robi za swoje. Ale to powiedzmy sobie szczerze - nie każdego stać na taką inwestycję w hobby. Jak ktoś robi kwity, to po to żeby pracować, a jak pracuje, to go nie ma do wyjazdu, bo jest ciągle w trasie.

z mojej OSP też chciał zrobić chłopak prawo jazdy - pracuje na zmiany, pionier w ilości wyjazdów w mojej jednostce. Ale nam miejsca nie przydzielili, bo kierowców mamy z wkładką dwóch więcej niż tamta pierwsza jednostka... ale my wyjazdów mamy ok. 100 a oni 20. Gdzie tu transparentność i logika?
Przy tej ilości miejsc jakie były przydzielone, to nie miało szans zadziałać - zawsze ktoś by był poszkodowany. Tak jest zawsze, kiedy jest więcej chętnych i większe są potrzeby niż możliwości. A program - mimo całej swojej ułomności jednak przydatny - zdaje się nie będzie kontynuowany w 2025r.

P.S.
Głupim założeniem, czysto marketingowym że tak to ujmę, było zrzucenie organizacji kursów na PSP, gdzie wiadomo było od początku, że PSP nie jest szkołą nauki jazdy... Lepszym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie przetargów lokalnych na organizację kursów prawa jazdy dla druhów... Z pewnością byłoby to bardziej efektywne. No ale wtedy nie byłoby efektu "łał" jaki robi samochód strażacki z literą "L".
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 12, 2025, 19:43:08 »
Ale wiesz, u nas kurs robił OSzK, a nie PSP, więc nie było efektu "wow" i nie było strażackiego samochodu "L"  :szalony:

O kryteriach przydziału miejsc, jakimi się KW kierowała, nie będę się wypowiadał.
Jak dla mnie, to wszystkim chętnym strażakom mogą sfinansować ten kurs - tym z OSP i tym z PSP.
Si vis pacem, para bellum

Offline Marek99998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 12, 2025, 21:57:11 »

Czy nie uważacie że powinno się "uzawodowić" co najmniej jedną OSP na terenie gminy? Np. wciągnąć do obsady OSP pracowników gminy aby zapewnić obsadę "zawodową"?

Ale niektórzy pracownicy gminy się nie nadają do bycia strażakami. Niektórzy by mocno chcieli tylko przyjąć ciepły etacik ale za jakością by to nie szło.

Słowo klucz "niektórzy".
Druga sprawa to w konkursie na stanowisko urzędnicze można wpisać "udział w działaniach ratowniczych" zrobić odpowiednie badania, zrobić kurs ratownika OSP i jak taki delikwent go nie zaliczy to zwolnić z pracy. Jako marchewka to dodatek miesięczny do pensji.

to jakas Komuna zwolnic z pracy a on moze nie chce do OSP

Offline Basior7776

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 21, 2025, 20:02:35 »
W RCL jest kilka projektów rozporządzeń MSWIA do ustawy o OCIOL. Trwają konsultacje.