Autor Wątek: Akademia Pożarnicza obraz z najnowszych filmów  (Przeczytany 12970 razy)

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
Odp: Akademia Pożarnicza obraz z najnowszych filmów
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 08, 2024, 11:55:19 »
Kolego @Eqinox, zakończ bezsensowna rozmowę w tematach które uwielbiasz, w szczególności apoz, i wróć na istotny temat podwyżek. Liczę że tam też będziesz mógł tyle konkretów przedstawić co w tym temacie.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 08, 2024, 12:17:33 »
Kolego @Eqinox, zakończ bezsensowna rozmowę w tematach które uwielbiasz, w szczególności apoz, i wróć na istotny temat podwyżek. Liczę że tam też będziesz mógł tyle konkretów przedstawić co w tym temacie.
Skoro coś lubię to czemu mam tego nie robić? W związku z twoja prośbą coś wrzucę do tematu podwyżki.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 08, 2024, 16:51:49 »
Kolego Eqinox, pieprzysz, a nawet nie wiesz o czym. Temat zagrożeń rakotwórczych przerabiałem razem z cfbt zanim się Suskiemu kłaniałeś. Natomiast jak finalnie został załatwiony, to już inna sprawa. Może właśnie dlatego, że Solidarność się w to wkręciła. Chociażby nie dodano żadnych badań profilaktycznych do naszych badań okresowych, tylko powiedziano nam: badajcie się. Stworzono sztuczne strefy i nawet do końca nikt nie wie czemu garaże objęto czerwoną, skoro wprowadzamy tam już czysty sprzęt i czyste ubrania. I tak, był pomysł aby zrobić tam strefę przejściową, ale chyba jaj zabrakło niektórym. Ty nawet nie rozumiesz, że strażacy chorują i umierają na raka nie od chodzenia po garażu, ale od kontaktu z kancerogenami przy zdarzeniach. A jak chcesz czepiać się APoż, to tam akurat profilaktyka działa nieźle. Na każdym wozie są dresy do przebrania dla każdego w obsadzie, są dedykowane torby na brudny sprzęt. Nic skażonego nie trafia na garaż, tylko najpierw do pomieszczeń, gdzie jest czyszczone. I to badania m.in. kadry naukowej z APoż wykonywane w wielu JRG w Polsce przedstawiono później na konferencji dot. bezpieczeństwa działań. I póki co badanie jakości powietrza pokazuje to, o czym wspomniałem ci wcześniej. A jak to wygląda u ciebie?

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 08, 2024, 17:08:37 »
Zero-11 skoro to przerabiałeś jeszcze przed KG L.Suskim to czemu nic się w temacie nie działo do roku 2018? Ciekawe ile osób przez to milczenie i oczekiwanie na cholera wie co zachorowało na nowotwory? Czemu zanim się za to nie wzięła Solidarność (wraz z CFBT) to  pralnice w PSP były w ilościach homeopatycznych? Czemu na żółte US strażacy czekali ponad 10 lat?  Same pytania mi się pojawiają...
Uważasz, że profilaktyka działa nieźle skoro na filmie K-23 widać siłownię na garażu...
U mnie nie ma siłowni na garażu tego możesz być pewny  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 08, 2024, 19:07:58 »
Widzisz, ty nadal nie rozumiesz, że powietrze w garażach nie jest problemem, ale syf noszony na naszych ubraniach. U ciebie w garażu nie ma siłowni, ale brudne ciuchy po akcji wozicie zapewne w kabinie wozu  :fiuu:

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 08, 2024, 19:10:32 »
Widzisz, ty nadal nie rozumiesz, że powietrze w garażach nie jest problemem, ale syf noszony na naszych ubraniach. U ciebie w garażu nie ma siłowni, ale brudne ciuchy po akcji wozicie zapewne w kabinie wozu  :fiuu:
Skoro problem jest tam gdzie go wskazałeś czemu dopiero niedawno zaczęto wprowadzać pralnice w PSP? Czemu temat był przez tyle lat odpuszczony?
Brudne ciuchy wracają w skrytce.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 08, 2024, 19:36:52 »
Dobra a kiedy planujecie organizację pozwu zbiorowego za narażanie nas już samym noszeniem środków ochrony indywidualnej i braku informacji o tym przed podjęciem stosunku służbowego?

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 08, 2024, 20:03:44 »
Skoro problem jest tam gdzie go wskazałeś czemu dopiero niedawno zaczęto wprowadzać pralnice w PSP? Czemu temat był przez tyle lat odpuszczony?
Brudne ciuchy wracają w skrytce.

Dobrze wiemy, że gdyby p. Kokot nie był w solidarności, to byście pewnie nawet palcem nie kiwnęli, a tak to można sukces odtrąbić.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 08, 2024, 20:05:05 »
Dobrze wiemy, że gdyby p. Kokot nie był w solidarności, to byście pewnie nawet palcem nie kiwnęli, a tak to można sukces odtrąbić.
To chociaż przyznaj, że zrobiliśmy to bardzo skutecznie  :rofl:

Offline Turbol

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 08, 2024, 20:10:40 »
Uważasz, że profilaktyka działa nieźle skoro na filmie K-23 widać siłownię na garażu...
U mnie nie ma siłowni na garażu tego możesz być pewny  :rofl:

Siłownia na garażu? Jest lepiej (było, ale chyba dalej jest), w rejonach zakwaterowania przed pokojami są szafki na ŚOI i tak się je przechowuje (nawet na filmie widać)

A nawet kiedyś była taka praca inżynierska, i to cztery lata temu "Stężenia pyłów PM2,5 i PM10 w strefie zakwaterowania studentów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej"

Offline zurasluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 08, 2024, 20:31:14 »
To może przy tej okazji uda się uzyskać informację od kolegów ze strażackiej "Solidarności". Dlaczego RAPORT z prac Zespołu Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej, powołanego Decyzją Nr 22 z dnia 11 marca 2022 r. w sprawie powołania zespołu do opracowania zaleceń dotyczących czyszczenia odzieży dla strażaków Państwowej Straży Pożarnej oraz strażaków ratowników ochotniczych straży pożarnych z zanieczyszczeń chemicznych powstałych podczas pożaru z dnia 31.12.2022r. https://kspnszz.org/index.php/2023/12/26/raport-zespolu-kg-psp-zajmujacego-sie-profilaktyka-nowotworowa ujrzał światło dzienne dopiero po blisko roku od jego sporządzenia? Dlaczego wraz z KG PSP tak długo czekaliście w tak istotnej dla strażaków sprawie?
Dlaczego przez blisko rok nie udało się wdrożyć nawet bezkosztowych zaleceń związanych np. z wydłużeniem czasu wyjazdu podczas IGO?
Przecież mieliście wszystko: raport, ekspertów w swoich szeregach, Komendanta Głównego PSP i poprzedni rząd po swojej stronie, dlaczego przez cały 2023 rok nic się nie wydarzyło, a raport wypłynął dopiero po przegranych wyborach przez PiS? Co poszło nie tak? Co Was blokowało?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 08, 2024, 20:46:59 »
To może przy tej okazji uda się uzyskać informację od kolegów ze strażackiej "Solidarności". Dlaczego RAPORT z prac Zespołu Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej, powołanego Decyzją Nr 22 z dnia 11 marca 2022 r. w sprawie powołania zespołu do opracowania zaleceń dotyczących czyszczenia odzieży dla strażaków Państwowej Straży Pożarnej oraz strażaków ratowników ochotniczych straży pożarnych z zanieczyszczeń chemicznych powstałych podczas pożaru z dnia 31.12.2022r. https://kspnszz.org/index.php/2023/12/26/raport-zespolu-kg-psp-zajmujacego-sie-profilaktyka-nowotworowa ujrzał światło dzienne dopiero po blisko roku od jego sporządzenia? Dlaczego wraz z KG PSP tak długo czekaliście w tak istotnej dla strażaków sprawie?
Dlaczego przez blisko rok nie udało się wdrożyć nawet bezkosztowych zaleceń związanych np. z wydłużeniem czasu wyjazdu podczas IGO?
Przecież mieliście wszystko: raport, ekspertów w swoich szeregach, Komendanta Głównego PSP i poprzedni rząd po swojej stronie, dlaczego przez cały 2023 rok nic się nie wydarzyło, a raport wypłynął dopiero po przegranych wyborach przez PiS? Co poszło nie tak? Co Was blokowało?
Przecież powstał zespół w sprawie IGO i zmieniono, wydłużono czas alarmowania w IGO.

Offline szaman man

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 08, 2024, 21:20:59 »
Skoro już jesteśmy w temacie profilaktyki to to mam kilka pytań:
1.) Czy substancje zawarte w naszych ubraniach szkodzą nam tylko przy kontakcie z wysoką temperaturą czy również nosząc je w normalnych warunkach?
2.) Czy bielizna podbarierowa chroni w jakimś stopniu przed wnikaniem tych substancji w nasze ciało?
3.) W czym jeździcie do wyjazdów gospodarczych i łatwych wyjazdów typu:  monitoring, osy itd.

Offline zurasluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 08, 2024, 21:50:30 »
Przecież powstał zespół w sprawie IGO i zmieniono, wydłużono czas alarmowania w IGO.

Eqinox, jakbyś był tak miły i odpowiedział na wszystkie moje pytania, myślę, że wszyscy forumowicze byliby ukontentowani.

Pytałem o 2023 rok gdzie zespól, związek zawodowy Solidarność jak i KG PSP miała istotną wiedzę w zakresie profilaktyki nowotworowej i nie chciała / nie mogła podzielić się nią ze strażakami przez blisko rok. Żadne działania nawet proceduralne przez rok nie zostały podjęte. Na co czekaliście, przecież chodzi o nasze zdrowie i życie?

A nowe zarządzenie KG dotyczące IGO wyszło w lipcu 2024 roku, (plus drobne poprawki z listopada), gdzie uzyskanie maksa za dysponowanie jest nadal nierealne (z rozbieraniem służbówki i ubieraniem podbarierówki), a na dodatek dorzucono Błąd Krytyczny za przekroczenie 300s.
I czekaliśmy na to 2 i pół roku od powstania raportu...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2024, 23:25:20 wysłana przez zurasluk »

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 09, 2024, 05:48:50 »
1.) Czy substancje zawarte w naszych ubraniach szkodzą nam tylko przy kontakcie z wysoką temperaturą czy również nosząc je w normalnych warunkach?
2.) Czy bielizna podbarierowa chroni w jakimś stopniu przed wnikaniem tych substancji w nasze ciało?
3.) W czym jeździcie do wyjazdów gospodarczych i łatwych wyjazdów typu:  monitoring, osy itd.

A że tak zapytam: od kiedy monitoring to łatwy wyjazd? Nie przekonales się jeszcze, że informacja o braku zagrożenia z relacji ochrony, to nie jest żaden wyznacznik? Nie zdarzyło Ci się pojechać właśnie na błahy monitoring, który jednak okazał się faktycznym pożarem?
A Equinox i tak odpisze tylko na to, co mu pasuje. Tak już ma.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 09, 2024, 06:32:39 »
1. Obejrzyj film https://www.cfbt.pl/nie-dla-raka-w-strazy/75-burned-2 myślę, że to wiele wyjaśni. Do tego należy dodać, że UE zakazała środków chemicznych z grupy PFAS w cywilnych ubraniach a one raczej nie są narażone na wysoką temepreaturę.
2. Nie widziałem badań potwierdzających skuteczność bielizny natomiast ciekawy jest fakt, że przemysł przepchną stosowanie szkodliwej chemii na naszych SOI mimo, że jeden z producentów przyznał: "że alternatywna konstrukcja splotu mogłaby zastąpić istniejące powłoki na bazie PFAS w niektórych ŚOI"
W filmie kobieta mówi, że badania firmy Du Point pokazują, że substancje z grupy PFAS mogą przenikać przez tkaniny ochronne i rękawiczki ochronne po badaniach musiały być utylizowane.
3. W obecnym stanie prawnym dozwolona jest czarna koszarówka albo US (lekkie lub cieżkie).

« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2024, 06:41:35 wysłana przez Eqinox »

Offline szaman man

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 09, 2024, 08:23:54 »
Dzięki, owszem wszystko na monitoringu może się zdarzyć ale nie przekonasz mnie, że tego typu wyjazd jest bardziej wymagający od pożarów, wypadków, kolizji itd.

Offline hasici99

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 09, 2024, 09:49:11 »

A że tak zapytam: od kiedy monitoring to łatwy wyjazd? Nie przekonales się jeszcze, że informacja o braku zagrożenia z relacji ochrony, to nie jest żaden wyznacznik? Nie zdarzyło Ci się pojechać właśnie na błahy monitoring, który jednak okazał się faktycznym pożarem?
A Equinox i tak odpisze tylko na to, co mu pasuje. Tak już ma.

A na monitoringu po stwierdzeniu pożaru nie można się adekwatnie ubrać? Minuta nikogo nie zbawi. Pooglądaj sobie filmy z USA jak działają strażacy którzy byli wzorem dla osób które tworzyły nowe zasady taktyki działań gasniczych. Tam nikt się nie spieszy.

Offline szaman man

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 09, 2024, 11:00:10 »
Pewnie, że można. Wyjeżdżać w czarnym koszarze z termo. W razie potrzeby zrzucić koszar ubrać ciężkie i git 💪

Offline szaman man

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 09, 2024, 11:01:45 »
Jedyny problem, że tego typu ubiór razi w oczy decydentów.

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 09, 2024, 11:14:40 »

Eqinox, jakbyś był tak miły i odpowiedział na wszystkie moje pytania, myślę, że wszyscy forumowicze byliby ukontentowani.

Pytałem o 2023 rok gdzie zespól, związek zawodowy Solidarność jak i KG PSP miała istotną wiedzę w zakresie profilaktyki nowotworowej i nie chciała / nie mogła podzielić się nią ze strażakami przez blisko rok. Żadne działania nawet proceduralne przez rok nie zostały podjęte. Na co czekaliście, przecież chodzi o nasze zdrowie i życie?

A nowe zarządzenie KG dotyczące IGO wyszło w lipcu 2024 roku, (plus drobne poprawki z listopada), gdzie uzyskanie maksa za dysponowanie jest nadal nierealne (z rozbieraniem służbówki i ubieraniem podbarierówki), a na dodatek dorzucono Błąd Krytyczny za przekroczenie 300s.
Właścicielem raportu opracowanego przez zespół jest KG, i tylko KG mógł go opublikować. Strzeliłeś jak kulą w płot.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 09, 2024, 14:56:50 »
Dzięki, owszem wszystko na monitoringu może się zdarzyć ale nie przekonasz mnie, że tego typu wyjazd jest bardziej wymagający od pożarów, wypadków, kolizji itd.

Oczywiście że iie jest, ale to nie oznacza, że mamy do niego jeździć w koszarowce, tak jak napisał hasici i ubierać się na miejscu. Myślałem, że się przewidziałem, ale tak napisał. Nikomu nie życzę, ale ja już się pary razy na monitoringu typu nic się nie dzieje przejechałem i zdanie mam takie, że przynajmniej jedna rota powinna być ubrana tak jak do pożaru.

Offline rastafarai

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 09, 2024, 15:33:11 »
No ja nie wierzę w to co czytam 🤣🤣 ja chyba w jakiejś innej firmie robię, ale jak by mi ktoś do monitoringu wyskoczył w koszarówce to długo by to zapamiętał 🤦‍♂️ wy jacyś odklejeni jesteście czy to po prostu pokolenie Z się ujawnia na całego?
Uderz w stół filmikiem, a nożyce słychać po kolei 😆

Offline zurasluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 09, 2024, 16:15:37 »

Właścicielem raportu opracowanego przez zespół jest KG, i tylko KG mógł go opublikować. Strzeliłeś jak kulą w płot.

Kufus, chyba nie chcesz nam przez to powiedzieć, że poprzednie kierownictwo KG PSP przez rok blokowało raport, a Solidarność dawała na to niemą zgodę? :gwiazdki:

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 10, 2024, 11:34:16 »
Tu nie ma co wracać do tematu.
Podejrzewam, że znakomita większość użytkowników nie zdążyła obejrzeć tych dwóch dzieł kinematografii.
Na komunikatory też ich pewnie nie dostali, więc siłą rzeczy nie mają możliwości poddać pod dyskusję treści tam uwiecznionych.
Si vis pacem, para bellum