Autor Wątek: Łączność cyfrowa  (Przeczytany 9880 razy)

Offline Mroovka

• VIP
  • *
Odp: Łączność cyfrowa
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 19, 2025, 16:56:24 »
W ostatnim zakresie przedmiotowym dotacji (zarówno KSRG, jak i MSWiA) był zapis, że radiotelefon musi być dwusystemowy DMR Tier II, z możliwością szyfrowania algorytmem ARC4 o długości klucza 40 bitów.
Si vis pacem, para bellum

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 19, 2025, 21:53:09 »
W ostatnim zakresie przedmiotowym dotacji (zarówno KSRG, jak i MSWiA) był zapis, że radiotelefon musi być dwusystemowy DMR Tier II, z możliwością szyfrowania algorytmem ARC4 o długości klucza 40 bitów.
Ile tych radiotelefonów kupisz za 3500 zł dotacji ???

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 19, 2025, 22:33:15 »
Bazując na tym odnośniku wynika, że wspomniany model radia nie spełnia wymagań co do szyfrowania.
Na stronie 6 jest tabela, według której seria PD5 obsługuje tylko szyfrowanie Hytera Basic.

To samo wynika z tego dokumentu, w którym jest napisane:
Brak wsparcia
...
Szyfrowanie DMRA - ARC4 40bit

To teraz pytanie kolejne. Mam kilka tych pd565, mam parę analogów, no i mam kilka spełniających wymagania. Teraz mam takie pytanie. Wiem, że głupie, ale na części sprzętu znam się bardzo dobrze,a łączność znam na tyle ile muszę. Zatem jeśli główny kanał cyfrowy będę miał na właściwym radiu,to czy dalej przełączając kanał będę mógł kontaktować się z innymi po analogu . Przykładowo kdr łączność cyfrowa z sklep, a dodatkowo na analogu ratowniczo -gasnicze?

Odnośnie tych dotacji to jak kupowałem pd 565 to najważniejsze było by miały dmr to już trochę czasu do tyłu. Z ksrg nie dostałem na to ani złotówki. 5 szt do wymiany jeśli nie da się zrobić jak napisałem powyżej.

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 19, 2025, 22:39:22 »
@młody13
3500 dotacji? Na bogato widzę. Nie wszystkie jednostki tyle dostały.
A tak na poważnie, to tylko zwróciłem uwagę na to, że innego radiotelefonu nie można z dotacji zakupić.
I tak, wiem, nie za dużo nawet za 3500 kupisz...
Nawet PSP będzie "na raty" kupować, bo na raz wszystkiego nie wymienią.
Si vis pacem, para bellum

Offline instrukcjappoz

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 20, 2025, 12:00:17 »
To teraz pytanie kolejne. Mam kilka tych pd565, mam parę analogów, no i mam kilka spełniających wymagania. Teraz mam takie pytanie. Wiem, że głupie, ale na części sprzętu znam się bardzo dobrze,a łączność znam na tyle ile muszę. Zatem jeśli główny kanał cyfrowy będę miał na właściwym radiu,to czy dalej przełączając kanał będę mógł kontaktować się z innymi po analogu . Przykładowo kdr łączność cyfrowa z sklep, a dodatkowo na analogu ratowniczo -gasnicze?

Radiotelefony nie muszą być od razu do całkowitej wymiany czy wyrzucenia. Początkowo część kanałów będzie dalej pracować w analogu, więc np. do KRG póki co przyda Ci się i ten PD565. Z tym modelem na pewno nic nie da się zrobić wedle aktualnej wiedzy i to się pewnie nie zmieni. Co innego np. Motorola serii D(X)2XX, np. DM2600, DP2600 - kupujesz klucz licencyjny za ok. 300 złotych i "odblokowujesz" funkcjonalność wymaganą przez PSP, czyli szyfrowanie 40 bit.

Część radiotelefonów na pewno się nie nada na kanał powiatowy mimo pracy w DMR, ale nie ma co się oszukiwać, że nie wymienisz od razu wszystkiego. Migracja PSP na cyfrę to też nie będzie pstryknięcie palcem i jesteśmy. Przejście całej sieci, a więc tez innych kanałów to będzie pewnie proces na najbliższe lata.

Co do pytania. Tak. Będziesz mógł mieć kanał zaprogramowany jako cyfrowy, a na tym samym radiotelefonie inny kanał w analogu (ale nie np. powiatowy w analogu i cyfrze jednocześnie).

Offline bartu

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 20, 2025, 12:29:49 »
Przecież na DMR przechodzą na tą chwilę kanały powiatowe i wojewódzkie. KDW, KRG i inne zostają w analogu.

Offline instrukcjappoz

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 20, 2025, 14:38:59 »
Przecież na DMR przechodzą na tą chwilę kanały powiatowe i wojewódzkie. KDW, KRG i inne zostają w analogu.

Dokładnie. Nic innego nie sugeruję. A radiotelefony są cyfrowo-analogowe, mogące obsługiwać oba warianty łączności. Z pytania kolegi zrozumiałem, że ma wątpliwości czy może mieć na jednym radiotelefonie i takie i takie kanały, czy np. jeśli jeden noszony będzie miał zaprogramowany kanał powiatowy w cyfrze to już nie będzie mógł na nim mieć KRG w systemie analogowym.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 21, 2025, 00:03:24 »

Dokładnie. Nic innego nie sugeruję. A radiotelefony są cyfrowo-analogowe, mogące obsługiwać oba warianty łączności. Z pytania kolegi zrozumiałem, że ma wątpliwości czy może mieć na jednym radiotelefonie i takie i takie kanały, czy np. jeśli jeden noszony będzie miał zaprogramowany kanał powiatowy w cyfrze to już nie będzie mógł na nim mieć KRG w systemie analogowym.

Dobrze zrozumiałeś i bardzo dziękuję za odpowiedź. Dużo to wyjaśnia w tej kwestii. Tak myślałem, ale jestem troszkę zielony w tej kwestii Trochę mnie to uspokoiło :) w ogóle bardzo dziękuję również pozostałym kolegom za rozwianie wątpliwości.

Dalej uważam, że z tą cyfra nie będzie kolorowo, ale to już osobny temat. Nie wiem jak sobie poradzą z pokryciem w cyfrze, skoro w analogu jest z tym problem, no ale wprowadzają to wprowadzają. Mam nadzieję, że wiedzą co robią.

Offline bartu

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 21, 2025, 08:07:03 »
Pokrycie będzie to samo, bo to te same urządzenia i anteny. Poprawi się słyszalność za to tam gdzie na analogu wchodzą zakłócenia, a tutaj transmisja jest zachowana. Głos jest jednak zniekształcony i trzeba się przyzwyczaić do innego brzmienia :)

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 21, 2025, 15:42:32 »
Pokrycie będzie to samo, bo to te same urządzenia i anteny. Poprawi się słyszalność za to tam gdzie na analogu wchodzą zakłócenia, a tutaj transmisja jest zachowana. Głos jest jednak zniekształcony i trzeba się przyzwyczaić do innego brzmienia :)
No niestety u nas na nasobnych cyfrowych albo jest czysto albo wcale to na analogowych coś tam jeszcze było wtedy słychać .

Offline oliwier

• VIP
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 21, 2025, 17:41:51 »
Pokażcie mi system dający 100% pokrycia, idealną słyszalność i najlepiej gdyby kosztował tyle co radio z chińskich sklepów.
W większości jednostek ludzie nie mają pojęcia o kupowaniu radiotelefonów, ich obsłudze i konserwacji.
Czy mam się to podoba czy nie zmiany muszą nastąpić bo taki jest postęp cywilizacyjny.
Sieć radiowa PSP to chyba najbardziej przeładowana ilością urządzeń i użytkowników sieć radiowa w kraju.
DMR jest jedyną alternatywą jaką mamy wykorzystując stosunkowo niewielkie pieniądze. DMR ma wady i zalety ale jeśli chodzi o łączność cyfrową to po prostu na nic więcej nas nie stać
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 23, 2025, 14:53:26 »
Mnie ciekawi kto te radiotelefony będzie programował. Bo jak dostęp do klucza spadnie do każdej KP/KM to to szyfrowanie nie ma sensu.

Dodatkowo w nie każdej komendzie są ludzie co potrafią programować radiotelefony.

Offline instrukcjappoz

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 23, 2025, 18:28:41 »
Mnie ciekawi kto te radiotelefony będzie programował. Bo jak dostęp do klucza spadnie do każdej KP/KM to to szyfrowanie nie ma sensu.

Dodatkowo w nie każdej komendzie są ludzie co potrafią programować radiotelefony.

Wyłącznie funkcjonariusze wyznaczeni do tego. O to właśnie chodzi między innymi żeby klucze nie były w rękach co drugiej osoby. O kompetencje i umiejętności bym się nie martwił, wszystkiego da się nauczyć w razie potrzeby.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 23, 2025, 19:39:08 »
No właśnie „funkcjonariusze wyznaczeni do tego” no ale skąd? Z KP czy z KW?

Nie wiem czy wiesz że programowanie DMR do analogu to jak 90 do 10… tam nie wystarczy wpisać częstotliwość i blokadę szumów. A jak przejmą to KW to ciekawe ile im to zajmie skoro u mnie na powiecie jest ponad 700 radiotelefonów. Z kolei na poziomie powiatów nie ma osób odpowiedzialnych, przeszkolonych i „wyposażonych” w sprzęt do programowania łączności.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 24, 2025, 11:40:52 »
No właśnie „funkcjonariusze wyznaczeni do tego” no ale skąd? Z KP czy z KW?

Nie wiem czy wiesz że programowanie DMR do analogu to jak 90 do 10… tam nie wystarczy wpisać częstotliwość i blokadę szumów. A jak przejmą to KW to ciekawe ile im to zajmie skoro u mnie na powiecie jest ponad 700 radiotelefonów. Z kolei na poziomie powiatów nie ma osób odpowiedzialnych, przeszkolonych i „wyposażonych” w sprzęt do programowania łączności.
Masz 700 radiotelefonów z obsługą DMR? Nieźle. U mnie ok. 300, a programowanie - przez „funkcjonariusze wyznaczeni do tego” z KW zajęło ze dwa tygodnie.
Zakładając zbliżone liczby w innych powiatach wychodzi, że całe województwo zajmie ok. roku. No to powodzenia jak za jakiś czas nagle pojawi się kolejny kanał do pilnego doprogramowania, tak jak to było kiedyś z KSH

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 24, 2025, 18:34:08 »
Jak to będzie programowane w KW to każde nowe radio w OSP trzeba będzie do nich wysyłać?

Czyli już koniec z programowaniem radio pod konkretne funkcje, np. skaning dla dowódców lub inne opcje, jak to będzie na jedno kopyto.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 27, 2025, 11:02:36 »
Jak to będzie programowane w KW to każde nowe radio w OSP trzeba będzie do nich wysyłać?
Nie wiem jak w innych województwach. U nas dokładnie tak.

Czyli już koniec z programowaniem radio pod konkretne funkcje, np. skaning dla dowódców lub inne opcje, jak to będzie na jedno kopyto.
Można sobie wcześniej odpowiednio zaprogramować, a wtedy - przy odrobinie dobrej woli w KW - zostanie doprogramowany kanał cyfrowy bez istotnych zmian w konfiguracji.
Przy braku dobrej woli w KW to niestety dostaje się klona jakiegoś randomowego wcześniej programowanego radia.

Offline lukaszenko

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 27, 2025, 20:17:34 »
Każdy powiat powinien mieć powołany zespół do spraw migracji na łączność cyfrową. Wtedy pewnie w tej grupie znajdzie się osoba która była by odpowiedzialna za programowania radiotelefonów na powiecie PSP i OSP.
I ósmego dnia Bóg stworzył strażaka

"co nie uśmierci, to podwójnie wzmocni mnie"

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 27, 2025, 20:35:03 »
Każdy powiat powinien mieć powołany zespół do spraw migracji na łączność cyfrową. Wtedy pewnie w tej grupie znajdzie się osoba która była by odpowiedzialna za programowania radiotelefonów na powiecie PSP i OSP.

A kto ma być w tym zespole jak u mnie w KP jest tylko jedna osoba które cokolwiek wie więcej niż jak włączyć radio i zmienić kanał i jak nadawac  :rofl: :rofl:

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 27, 2025, 20:45:41 »
W założeniach powiaty niczego nie będą sobie programować.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 28, 2025, 10:00:51 »
Skoro łączność ma być szyfrowana, jak PSP zamierza zabezpieczyć, że ochotnik nie kupi sobie radia cyfrowego i zechce przez OSP wysłać do KW na programowanie żeby potem trzymać je w domu?

Ja wiem, że to nie poważne, ale tak to będzie, a dalej jak ochotnik to i pomoc drogowa tak zrobi przez znajomego znajomego  :zamknij:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2025, 10:05:40 wysłana przez rocky323 »

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 28, 2025, 10:20:03 »
Skoro łączność ma być szyfrowana, jak PSP zamierza zabezpieczyć, że ochotnik nie kupi sobie radia cyfrowego i zechce przez OSP wysłać do KW na programowanie żeby potem trzymać je w domu?

Ja wiem, że to nie poważne, ale tak to będzie, a dalej jak ochotnik to i pomoc drogowa tak zrobi przez znajomego znajomego  :zamknij:

Znając Polskie realia to jest bardzo możliwe, jedynie ewidencja takich radiostacji i ewentualnie sprawdzanie tego ( ale to już chyba nie możliwe)
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 28, 2025, 15:55:15 »
Komendant jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji radiotelefonów , to czy to robi to inna sprawa.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 28, 2025, 17:21:00 »
Jest zobowiązany…. A jak ma sprawdzić czy w jakiejś tam OSP 30km od KP, jakiś strażak sobie radiotelefonu z OSP w domu nie trzyma?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 28, 2025, 19:23:37 »
Jeśli łączność będzie szyfrowana i odpowiednie dane nie będą udostępniane osobom nieupoważnionym to niech sobie ma i 10 szt niezaprogramowanych radiotelefonów.
Nas interesuje sieć MSWIA i radiotelefony w niej działające.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2025, 20:18:20 wysłana przez pb11 »