To teraz pytanie kolejne. Mam kilka tych pd565, mam parę analogów, no i mam kilka spełniających wymagania. Teraz mam takie pytanie. Wiem, że głupie, ale na części sprzętu znam się bardzo dobrze,a łączność znam na tyle ile muszę. Zatem jeśli główny kanał cyfrowy będę miał na właściwym radiu,to czy dalej przełączając kanał będę mógł kontaktować się z innymi po analogu . Przykładowo kdr łączność cyfrowa z sklep, a dodatkowo na analogu ratowniczo -gasnicze?
Radiotelefony nie muszą być od razu do całkowitej wymiany czy wyrzucenia. Początkowo część kanałów będzie dalej pracować w analogu, więc np. do KRG póki co przyda Ci się i ten PD565. Z tym modelem na pewno nic nie da się zrobić wedle aktualnej wiedzy i to się pewnie nie zmieni. Co innego np. Motorola serii D(X)2XX, np. DM2600, DP2600 - kupujesz klucz licencyjny za ok. 300 złotych i "odblokowujesz" funkcjonalność wymaganą przez PSP, czyli szyfrowanie 40 bit.
Część radiotelefonów na pewno się nie nada na kanał powiatowy mimo pracy w DMR, ale nie ma co się oszukiwać, że nie wymienisz od razu wszystkiego. Migracja PSP na cyfrę to też nie będzie pstryknięcie palcem i jesteśmy. Przejście całej sieci, a więc tez innych kanałów to będzie pewnie proces na najbliższe lata.
Co do pytania. Tak. Będziesz mógł mieć kanał zaprogramowany jako cyfrowy, a na tym samym radiotelefonie inny kanał w analogu (ale nie np. powiatowy w analogu i cyfrze jednocześnie).