Autor Wątek: Nowy Klub Generałów i Oficerów Pożarnictwa  (Przeczytany 5497 razy)

Offline strazak998

• Weteran
  • *
Nowy Klub Generałów i Oficerów Pożarnictwa
« dnia: Październik 29, 2024, 19:37:44 »
Były już KG PSP nadbryg. w st. spocz. Andrzej Bartkowiak na platformie X poinformował o utworzeniu nowego Klubu Generałów i Oficerów Pożarnictwa, do którego zaprasza wszystkich którym na sercu leży bezpieczeństwo Polaków, itp.
Czy to nie jest kolejna próba dzielenia społeczeństwa strażackiego? Nasz klub jest lepsze i zrzesza prawdziwych strażaków, oficerów, generałów. Nasz jest leszy niż każdy inny.
Czy teraz każdy były KG PSP będzie powoływał swój Klub Generałów, o ile generała się doczeka?
Suski tez namaścił kilku generałów, więc może też powinien założyć swój klub.
Czy magalomania byłego KG nie sięga już szczytów absurdu? 

Offline nygus

• Bywalec
  • *
Odp: Nowy Klub Generałów i Oficerów Pożarnictwa
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2024, 19:43:24 »
Nikt z obecnie służących realnie do tego nie dołączy. Za bardzo boją się podpaść przed odejściem na emeryturę.
Ale Ci, którzy już na emce są? Skład rządu ma to do siebie, że zmienia się czasami o 180 stopni. Na pewno zbierze się tu ładna grupka, która po kolejnej zmianie władzy zostanie doceniona powołaniami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2024, 20:04:58 »
Nikt z obecnie służących realnie do tego nie dołączy. Za bardzo boją się podpaść przed odejściem na emeryturę.
Ale Ci, którzy już na emce są? Skład rządu ma to do siebie, że zmienia się czasami o 180 stopni. Na pewno zbierze się tu ładna grupka, która po kolejnej zmianie władzy zostanie doceniona powołaniami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zapewne zapiszą się wszyscy, którzy za czasów AB dostali szlify generalskie, za wyjątkiem obecnego KG PSP i za wyjątkiem 01 SA PSP Kraków. A może nawet też ci którzy dostali nominacje za czasów Suskiego. Ale czy to normalne? Po co takie ruchy? PSP jest jedna. Po co dzielić? Jak w Dniu świra - Moja racja jest mojsza niż twojsza.

Offline JeszczeStrazak

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2024, 20:32:34 »
Ale to najnormalniejsza sytuacja. Jak jeden klub generałów zechciał być wyrocznią i recenzować słowa byłego KG który nie należy do niego to ten założył drugi klub i będzie też recenzował. No chyba że dojdziemy za chwilę do generałów i neogenerałów  :gwiazdki:  Panowie negując z założenia takie inicjatywy zaprzeczacie demokracji i pamiętajcie że obecny 01 KG również dostał szlify generalskie za poprzedniego. Czyli też neogenerał   :gwiazdki:  Każdy ma prawo tworzyć co chce, a po owocach oceni go historia. 

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2024, 21:17:47 »
Neogenerał  :rofl: :rofl:
Nowomowa pożarnicza...
Pluralizm jest dobry w zasadzie w każdej dziedzinie życia... Monopole są szkodliwe...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2024, 21:20:32 »
Ale to najnormalniejsza sytuacja. Jak jeden klub generałów zechciał być wyrocznią i recenzować słowa byłego KG który nie należy do niego to ten założył drugi klub i będzie też recenzował. No chyba że dojdziemy za chwilę do generałów i neogenerałów  :gwiazdki:  Panowie negując z założenia takie inicjatywy zaprzeczacie demokracji i pamiętajcie że obecny 01 KG również dostał szlify generalskie za poprzedniego. Czyli też neogenerał   :gwiazdki:  Każdy ma prawo tworzyć co chce, a po owocach oceni go historia.

Tylko czemu to nazywa Nowym Klubem Generałów? Mógł równie dobrze nazwać ten klub Klubem Gentelmanów. Czy naprawdę słowo "generał" w nazwie klubu sprawia, że członkowie tego klubu są jakąkolwiek wyrocznią?

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2024, 21:27:04 »
Tylko czemu to nazywa Nowym Klubem Generałów? Mógł równie dobrze nazwać ten klub Klubem Gentelmanów. Czy naprawdę słowo "generał" w nazwie klubu sprawia, że członkowie tego klubu są jakąkolwiek wyrocznią?
Nazywa się, żeby było jasne zgodnie z KRS "Klub Generałów i Oficerów Pożarnictwa"....
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2024, 22:26:30 »
Nazywa się, żeby było jasne zgodnie z KRS "Klub Generałów i Oficerów Pożarnictwa"....

Zmiana nastąpiła teraz, bo od 2016 r. było to STOWARZYSZENIE NA RZECZ PROPAGOWANIA KULTURY FIZYCZNEJ I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA - KUŹNIA SPORTU

a zgodnie z KRS w skład wchodzą, Bartkowiak, Przybyła, Hejduk, Alinowski, Placek, Maruszak, Zdanowicz, Halak, Socha, Kędryk, i inni.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2024, 06:19:57 »
a zgodnie z KRS w skład wchodzą, Bartkowiak, Przybyła, Hejduk, Alinowski, Placek, Maruszak, Zdanowicz, Halak, Socha, Kędryk, i inni.
Czyli jak by nie patrzeć w/wym. o ile dobrze  pamiętam to generałowie a jeden to starszy oficer.

Offline wer998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2024, 19:05:52 »
Ojejej emerytowani generałowie z czasów SLD i PO mają konkurencję, jak że mnie przykro  ^_^ ^_^

Może pewien emeryt napisze wierszyk z tej okazji? :D

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2024, 00:03:44 »
Sztuczne dzielenie i tak już podzielonych strażaków.
Dokładnie tak samo jak 3 centralę związkowe są potrzebne,  tak samo kolejny klub generalski jest potrzebny.
W wojsku jest jeden Klub Generałów i Admirałów Rzeczypospolitej Polskiej.
Podobnie w Policji - Stowarzyszenie Generałów Policji Rzeczypospolitej Polskiej i w Straży Granicznej - Klub Generałów i Admirałów Straży Granicznej Rzeczypospolitej Polskiej.
W PSP musi być kolejny, bo jakiś niedowartościowany pajacyk, któremu nadano szlify oficerskie i który po układach dochrapał się stopnia generalskiego w PSP postanowił stworzyć swój klubik. Bo nie można dołączyć do istniejącego, bo to nie po linii partyjnej. A przecież chęć powrotu jest tak silna.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2024, 00:08:05 wysłana przez strazak998 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 05, 2024, 06:40:45 »
Sztuczne dzielenie i tak już podzielonych strażaków.
Dokładnie tak samo jak 3 centralę związkowe są potrzebne,  tak samo kolejny klub generalski jest potrzebny.
W wojsku jest jeden Klub Generałów i Admirałów Rzeczypospolitej Polskiej.
Podobnie w Policji - Stowarzyszenie Generałów Policji Rzeczypospolitej Polskiej i w Straży Granicznej - Klub Generałów i Admirałów Straży Granicznej Rzeczypospolitej Polskiej.
W PSP musi być kolejny, bo jakiś niedowartościowany pajacyk, któremu nadano szlify oficerskie i który po układach dochrapał się stopnia generalskiego w PSP postanowił stworzyć swój klubik. Bo nie można dołączyć do istniejącego, bo to nie po linii partyjnej. A przecież chęć powrotu jest tak silna.
Czekaj czekaj czyli ktoś nie może sobie zawiązać stowarzyszenia bo ktoś inny już założył...
Przecież to absurd...

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 05, 2024, 07:27:42 »
Nie, nie.
Absurdem jest założenie nowego klubu generałów.

Jak wyżej @strazak998 napisał, we wszystkich innych służbach mundurowych jest jeden klub generałów.
Nam też jeden wystarczy w PSP.
Si vis pacem, para bellum

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 05, 2024, 10:10:14 »
Czekaj czekaj czyli ktoś nie może sobie zawiązać stowarzyszenia bo ktoś inny już założył...
Przecież to absurd...
Ja nie powiedziałem, że nie może. Może sobie zakładać ile klubów chce, tylko powiedz mi po co? Co chce tym udowodnić? Swoją wyższość przy i tak niskim wzroście? Po co sztucznie dzielić społeczność? Wystarczy, że związki zawodowe dzielą strażaków na lepszych i gorszych. Co
W pozostałych formacjach bez względu na konotację polityczne potrafią stworzyć jeden klub czy stowarzyszenie i się wspierać. Ale nie, w PSP trzeba wsadzić szpilę z uśmiechem na ustach, z kciukami ku górze albo serduszkiem z dłoni.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 05, 2024, 12:46:01 »
Nie, nie.
Absurdem jest założenie nowego klubu generałów.

W punkt.
Faktycznie ktoś ma chyba kompleks małego fiuta, że musi koniecznie skopiować coś, co już istnieje.
Nazwanie stowarzyszenia Klubem Generałów ma sprawić, że członkowie nagle staną się ekspertami pożarnictwa? A gdyby nazwał to stowarzyszenie Klubem Oficerów to automatycznie członkowie tymi ekspertami być by już nie mogli?  :gwiazdki:

Offline Misiek1

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2024, 15:59:14 »
Nie no wydaje mi się że poruszacie bardzo duży problem panowie, wydaje mi się że ten klub czy istnieje czy nie istnieje odmieni życie strażaków SZACUN :wall:

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2024, 16:18:57 »
Ciekawe czy w tym nowym klubie też jest jakiś wieszcz, na wzór Pana Grosseta. Z chęcią poczytalbym wierszyki o obecnej władzy, bo prawda zawsze leży po środku 😉

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 05, 2024, 16:21:47 »
Panowie @strazak998 i @zero-11 wyjaśnijcie mi skąd u was taka rozległa wiedza na temat kompleksów związanych ze wzrostem i długością przyrodzenia (bo zdiagnozowaliście występowanie tej sytuacji) ja już dość długo jestem w PSP i na żadnym szkoleniu ani w codziennej służbie nie spotkałem się z tą problematyką...
Po co w Warszawie jest kilkanaście klubów piłkarskich przecież wszędzie piłkarze robią to samo... Mieli ochotę to sobie założyli stowarzyszenie...
Ciekawe czy w tym nowym klubie też jest jakiś wieszcz, na wzór Pana Grosseta. Z chęcią poczytalbym wierszyki o obecnej władzy, bo prawda zawsze leży po środku 😉
I to jest clu tego wszystkiego...

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 05, 2024, 17:26:39 »
Panowie @strazak998 i @zero-11 wyjaśnijcie mi skąd u was taka rozległa wiedza na temat kompleksów związanych ze wzrostem i długością przyrodzenia (bo zdiagnozowaliście występowanie tej sytuacji) ja już dość długo jestem w PSP i na żadnym szkoleniu ani w codziennej służbie nie spotkałem się z tą problematyką...
Po co w Warszawie jest kilkanaście klubów piłkarskich przecież wszędzie piłkarze robią to samo... Mieli ochotę to sobie założyli stowarzyszenie...

Udajesz, że nie widzisz co inni tu piszą, czy to tylko problem ze zrozumieniem słowa pisanego?
Po raz kolejny, problemem nie jest założenie stowarzyszenia, ale kopiowanie jego nazwy. Czemu to ma służyć? Chce podszywać się pod poprzedników? Czy tylko zaznaczyć, że też jest generałem?
Wiesz, klubów piłkarskich w Warszawie może być wiele, ale póki co żaden nie nazywa się "Nowa Legia Warszawa"  :cooo:

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 05, 2024, 17:38:04 »
Czyli jak zarejestruje stowarzyszenie "oficerów pożarnictwa" jako pierwszy to inni oficerowie nie powinni tego zwrotu w nazwach używać?

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 05, 2024, 17:51:04 »

Udajesz, że nie widzisz co inni tu piszą, czy to tylko problem ze zrozumieniem słowa pisanego?
Po raz kolejny, problemem nie jest założenie stowarzyszenia, ale kopiowanie jego nazwy. Czemu to ma służyć? Chce podszywać się pod poprzedników? Czy tylko zaznaczyć, że też jest generałem?
Wiesz, klubów piłkarskich w Warszawie może być wiele, ale póki co żaden nie nazywa się "Nowa Legia Warszawa"  :cooo:

Wiecie  co, wy to jesteście jak duże dzieci. W większości oficerowie, przepisami tu rzucacie na lewo i prawo, a nie dotarło że od ochrony znaku towarowego, nazwy itp. to są odpowiednie instytucje. Według mnie może być 20 klubów generałów, nowych, starych, wyższych, niższych, grubszych, chudszych. Zazdrościcie ? Czy łączycie się w bólu z tym co im monopol zabrali bo niekoniecznie kumam o czym ta dyskusja jest ? Załóżcie sobie klub oficerów forum strazak.pl jak macie taką nieodpartą potrzebę. W tym systemie ratowniczym naprawdę jest wiele więcej poważnych naglących problemów. 

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 05, 2024, 17:54:37 »
Nie ciągnijcie tego tematu. Przecież właśnie o to chodziło w tym zagraniu aby kolejny raz podzielić ludzi – kolejny raz się udało. Nie karmcie trolla. Im mniej komentarzy tym lepiej. Jak widzimy zapomnienie może boleć i trzeba zrobić co się da aby zaistnieć.

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 06, 2024, 00:01:11 »
Nie ciągnijcie tego tematu. Przecież właśnie o to chodziło w tym zagraniu aby kolejny raz podzielić ludzi – kolejny raz się udało. Nie karmcie trolla. Im mniej komentarzy tym lepiej. Jak widzimy zapomnienie może boleć i trzeba zrobić co się da aby zaistnieć.

No tak najlepiej. Udać, że nic się nie stało. Niech plują mi w twarz, a ja powiem, że deszcz pada. Gratuluję podejścia.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 06, 2024, 13:14:59 »
Czyli jak zarejestruje stowarzyszenie "oficerów pożarnictwa" jako pierwszy to inni oficerowie nie powinni tego zwrotu w nazwach używać?
Ale co im nie pasowało w pierwotnej nazwie: STOWARZYSZENIE NA RZECZ PROPAGOWANIA KULTURY FIZYCZNEJ I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA - KUŹNIA SPORTU?
Uznali, że na zdrowym stylu życia to oni się jednak nie znają, czy co?

ps. Miko, czy możesz wytłumaczyć o jakim monopolu, na co monopolu, piszesz w swojej wypowiedzi?

Offline wer998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 06, 2024, 21:15:37 »
Nie ma co się tak spinać, przecież realnie taki Klub w przypadku w PSP nie ma żadnego znaczenia. Słyszeliście o jakiś działaniach podjętych przez ten Klub? Głównie to publikowanie nekrologów i spotkanie 2-3 razy w roku, jakaś wycieczka i tyle. Co ciekawe jest tam też jedyny 'generał OSP'  :o