Autor Wątek: Ustawa „Kamilka” - utrudnienie dla Straży?  (Przeczytany 1904 razy)

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
Ustawa „Kamilka” - utrudnienie dla Straży?
« dnia: Październik 17, 2024, 12:03:57 »
Czołem :straz:

Temat nie jest związany z podwyżkami, nadgodzinami i polityką, nie mniej zapraszam do dyskusji.

W związku z umową dot. pewnego dofinansowania, moja OSP ma do przeprowadzenia w kilku szkołach i przedszkolach akcję edukacyjną i pokazy dla dzieci.

Dyrektorzy szkół od strażaków wymagają zaświadczenia o niekaralności podpierając się „ustawą Kamilka”. Jak to jest? Strażacy jadący do szkoły muszą to posiadać? Przecież wtedy dzieci są pod opieką nauczyciela.

Bardzo poproszę o jakiś akt prawny, bo z tymi „detektorami” inaczej rozmawiać się nie da… ulubione ich podejście - „ma być kwit i już” ale jak ciężko czasem obsadę w godzinach szkolnych zebrać na pokazy, to gdzie głowa członkom OSP zawracać głowę i czas żeby jeździli i załatwiali kwit o niekaralności….

Online pb11

• Global Moderator
  • *
Odp: Ustawa „Kamilka” - utrudnienie dla Straży?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2024, 12:20:27 »
Wymagane jest gdy pełnisz rolę opiekuna. Jeśli jesteś gościem zapraszanym za zgodą dyrektora i nadzór nad dziećmi sprawuje nauczyciel prowadzący zajęcia a wy nie prowadzicie działalności w rozumieniu art. 21 ust.1 ustawy,  przedkładanie inf. o niekaralności nie jest wymagane.

Stosowna interpretacja jest na stronie MS i MEN

Offline Gosciu

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2024, 21:07:42 »
Dyrektor chyba nadinterpretuje przepis.
Z ciekawości wymagał by od was wszystkich, czy tylko jednej osoby?
Są to koszta i czas. Trzeba jechać osobiście jak ma być szybko, online trwa 3 tygodnie i kosztuje 30zł.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 20, 2024, 22:22:53 »
U nas zebranie MDP zaplanowane jest na za rok , jak już Wszyscy ukończą 18 lat  :rofl: nie będę nikomu udowadniał ze nie jestem wielbłądem. Niech się bawią w opiekunów MDP Ci co wymyślają co chwilę jakieś chore przepisy.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2024, 18:37:18 »
Dyrektor chyba nadinterpretuje przepis.
Z ciekawości wymagał by od was wszystkich, czy tylko jednej osoby?
Są to koszta i czas. Trzeba jechać osobiście jak ma być szybko, online trwa 3 tygodnie i kosztuje 30zł.

Wymaga od wszystkich strażaków którzy przybędą. Żadne przytoczone wcześniej przepisy go nie obchodzą, mówi że jak nie ma kwitu to nie wpuści  :stop:

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2024, 18:46:55 »
Byłem na zajęciach z dzieciakami ostatnio i nie wymagali zaświadczenia, ale przed zajęciami w sekretariacie sprawdzali mnie w rejestrze. Zresztą to samo robi nasze KM bo mamy salkę Ognik i po wejściu Standardu Ochrony Małoletnich wszystkich sprawdzili. Swoją drogą osoby w KG, które nad tym pracowały ewidentnie z wytycznych dla szkół to wzięły. Mocno odklejona osoba to puściła na dół do powiatów.

Wysłane przy użyciu Tapatalka