Autor Wątek: Ban na forum za mowę nienawiści PB/system zmianowy wobec 8h i odwrotnie.  (Przeczytany 4604 razy)

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
Czytając wpisy na forum, po prostu mam już dość tych podziałów. Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie.

Offline almsherfa

• Stary Wyga
  • *
Odp: Ban na forum za mowę nienawiści PB/system zmianowy wobec 8h i odwrotnie.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2024, 14:11:24 »
Bardzo fajny pomysł. Czy to już jest cenzura czy inaczej będzie się nazywać ? 😂

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2024, 15:57:28 »
I teraz kto będzie decydował czy dana wypowiedź skłóca czy nie. Proponujesz prostą drogę do cenzury.

Offline Butel

• Administrator
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2024, 07:50:29 »
Czytając wpisy na forum, po prostu mam już dość tych podziałów. Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie.

Muszę odnieść się do tego wpisu, może precyzyjnie określ, co rozumiesz przez „mowę nienawiści”  PB/system zmianowy.
Użytkownicy sami mogą pełnić ważną rolę w egzekwowaniu regulaminu, zgłaszając posty, które uważają za obraźliwe lub stanowiące mowę nienawiści. Funkcja „zgłoś do moderatora”
Z doświadczenia mogę napisać, że są to sporadyczne przypadki. Ankieta tutaj nic nie zmieni, jedynie sami użytkownicy powinni utrzymać kulturę dyskusji na forum i sprawi to, że będzie to miejsce bardziej przyjazne i bezpieczne dla wszystkich użytkowników, niezależnie od ich poglądów na temat pracy zmianowej czy systemu 8-godzinnego.

Pozdrawiam
Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE     prof. Jerzy Bralczyk

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2024, 09:51:59 »
Nie muszę tłumaczyć o co mi chodzi, zainteresowani bardzo dobrze wiedzą. Jak wątek, ankieta nie odpowiada, to śmiało możesz usunąć co za tym idzie proszę wtedy też o usunięcie mojego konta z tego "targowiska".

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2024, 10:23:05 »
Sam tekst "mowa nienawiści" powoduje u mnie odruch wymiotny ...

Offline Butel

• Administrator
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2024, 10:28:05 »
Nie muszę tłumaczyć o co mi chodzi, zainteresowani bardzo dobrze wiedzą. Jak wątek, ankieta nie odpowiada, to śmiało możesz usunąć co za tym idzie proszę wtedy też o usunięcie mojego konta z tego "targowiska".

Zasady forum są jasne i obowiązują wszystkich! Jeśli forum nie spełnia Twoich oczekiwań i chcesz usunąć swoje konto, proszę o potwierdzenie. Mimo to zachęcam Cię do ponownego przemyślenia tej decyzji. Jeśli chodzi o wpisy, każdy zgłoszony przypadek rozpatrujemy zgodnie z regulaminem forum.
Jeśli masz dodatkowe pytania lub uwagi, śmiało pisz na PW. Jesteśmy tutaj, aby wspólnie dbać o atmosferę dyskusji.

Pozdrawiam
Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE     prof. Jerzy Bralczyk

Offline robsen

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 15, 2024, 11:05:24 »
Sam tekst "mowa nienawiści" powoduje u mnie odruch wymiotny ...

Dzisiaj krytyka jest nazywana mową nienawiści albo hejtem :)
A krytyka jeżeli wiąże się z możliwością poprawy czegoś po drugiej stronie jest informacją zwrotną bardzo wartościową i przydatną.
Mam nadzieję przykładowo, że po wysłuchaniu MIKO jako ochotnika z jego wnioskami i krytyką po powodzi spróbujemy jako PSP poprawić aspekty które zawiodły, a także udoskonalimy te które kulały.
Zamykanie się na krytykę zamyka nam możliwości rozwoju. Uważam, że każdego z nas stać na więcej. Nie ma znaczenia czy pracujemy na służbie 24 godziny czy też 8 godzin. Aby jednak móc coś poprawić potrzebujemy informacji zwrotnej np. w postaci krytyki.
Tak - krytyce jako narzędziu poprawy niedoskonałości, Nie krytyce jako narzędziu pokazywania swojej "wyższości" i nieomylności.

Proszę więc o konstruktywną krytykę mojej wypowidzi.
Pozdrawiam serdecznie i wszystkim życzę spokoju, cierpliwości oraz wyrozumiałości.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 15, 2024, 13:17:30 »

Dzisiaj krytyka jest nazywana mową nienawiści albo hejtem :)
A krytyka jeżeli wiąże się z możliwością poprawy czegoś po drugiej stronie jest informacją zwrotną bardzo wartościową i przydatną.
Mam nadzieję przykładowo, że po wysłuchaniu MIKO jako ochotnika z jego wnioskami i krytyką po powodzi spróbujemy jako PSP poprawić aspekty które zawiodły, a także udoskonalimy te które kulały.

Nie zamierzam krytykować tylko ustalić stan faktyczny :)

Nie będzie konstruktywnych wniosków po powodzi jak po każdej innej większej akcji. Właśnie wczoraj dostałem odpowiedź od Dyrektora Marczyńskiego z MSWiA przez 10-12 lat jak był Dyrektorem KCKR KG nic się nie zmieniło. Zawsze czerwone może być jeszcze bardziej czerwone gdy ma logo PSP. Więc w naturalny sposób ci co mają mniej czerwone samochody wyczuwając nierówne niczym nie uzasadnione  traktowanie nastawiają się negatywnie do drugich. I tak to się kręci i nakręca. I bardzo podobnie jest pomiędzy PB a 8 godzinnymi. Natomiast sztuką jest na tyle pochylić się nad tematem by zrozumieć czy naprawdę winna jest ta druga strona czy sztucznie wywoływane i kreowane są te konflikty przez Komendantów i Polityków wyżej bo zarządzanie przez kryzys w skonfliktowanym środowisku jest zawsze łatwiejsze. Taki temat zastępczy dla ukrycia swoich powiedzmy delikatnie niedoskonałości.    :cooo:

Co z tym związane również namawiam do konstruktywnej dyskusji na argumenty na bazie głębszej oceny sytuacji.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 15, 2024, 14:34:59 »

Rozumiem, że jak Ty będzie kogoś krytykował to będzie ok? Wiesz ta cała mowa nienawiści i jej odbieranie pachnie mi tylko i wyłącznie partią, która miała czerwone barwy w minionych czasach i chyba większość widzi, jak ta mowa nienawiści wygląda - my was tak, ale wy nas nie. Po to jest forum żeby wyrażać swoje opinie, a że często nie są one do końca przemyślane i jakby to nazwać, kulturalne to już taka chyba nasza natura. A wojna PB - biuro trwa od powstania PSP, albo i wcześniej i jak widać nikomu, a może najbardziej tym na górze, nie zależy na jej zakończeniu.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 15, 2024, 18:02:26 »
Moment, moment.
Przecież znakomita większość pracowników systemu codziennego (wliczając w to komendantów) była pracownikami systemu zmianowego.
To jaka wojna?
 :szalony:
Si vis pacem, para bellum

Offline robn

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 15, 2024, 23:49:45 »
Dopowiem do postu powyżej:

Tak samo jak młodzi myślą, że starzy nigdy nie byli młodymi oraz też nie mieli kredytów, wakacji co rok zagranicą, samochodu, itp. itd.
Każdy to samo przechodził. Niestety nikt teraz nie ma cierpliwości, tylko zaraz słychać wypalenie zawodowe, znudzenie, ciągle te same obowiązki i nic w zamian. Społeczeństwo zostało nauczone drzeć ry..a i nic nie pokazywać (umieć) w zamian.
EGO = 1 / wiedza

Offline nygus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 16, 2024, 10:19:08 »
Chyba nie do końca rozumiesz problematykę podejścia młodszych do służby.

Młodsi nie są uczeni od początku „darcia ryja”, jak to pięknie określiłeś, tylko weszli do służby, gdy rynek pracy był w zupełnie innym stadium niż 10/15/20 lat temu. Wtedy służba była atrakcyjna, bo panował rynek pracodawcy, ludzie pracowali za psie pieniądze, a prawa emerytalne można było osiągnąć po 15 latach.

Znajomość języków obcych, wejście na rynek zagranicznych firm, poszanowania praw pracownika - przecież kiedyś było lepiej, prawda? Na pewno z estymą wspominasz co 10 służbę wolną, albo podpisywanie się na listach przez starych i zapieprzanie 3 miesiące z rzędu młodych za psi ch…

Nie wspomnę o tym, że poszanowanie do służb było zupełnie inne. A o siatce płac i chłodnej „opłacalności” awansowania to już w ogóle szkoda wspominać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 21, 2024, 17:01:58 »
Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w ankiecie.