Autor Wątek: Noszenie munduru na zaopatrzeniu emerytalnym  (Przeczytany 9626 razy)

Offline simek92

• VIP
  • *
Odp: Noszenie munduru na zaopatrzeniu emerytalnym
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 01, 2024, 08:46:32 »
A panowie generałowie niech się zastanowią co robią, bo ich słowa o jakiekolwiek apolityczność służby już kompletnie nic nie znaczą, nie ma nawet pozorów.
Widzisz jest tylko subtelna różnica, że R.G. to jedna z praprzyczyn tego typu zachowań a A.B. to skutek. Po prostu strażacy też potrafią wyciągać wnioski z karier poprzedników... A wahadło się wychyla coraz bardziej... Nie wiem co będzie za kilka lat ale na pewno będą grubsze akcje niż obecnie. 

W takim razie skoro AB uważa się za takiego wspaniałego generała i jednocześnie elokwentnego, to nie powinien patrzeć na to co robi pan RGz tylko pokazać że można inaczej. Jak widać on sam inaczej nie potrafi i wcale nie chce, żeby w tej kwestii coś się zmieniło. Jest takie powiedzenie, że niech mądrzejszy odpuści, no chciał być madrzejszy ale jakoś nie wyszło. Zresztą wiemy, że AB nie znosi krytyki, więc ile go nie będziesz Eq bronił, to każdy wie jak było i jak to wszystko się odbywało.

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 01, 2024, 11:02:58 »
Oj nie lubisz mnie bo najpierw podajesz dwa przykłady rzeczników prasowych a potem piszesz, że ja powinienem się tym zajmować...

1. Nie mam powodów, żeby cię nie lubić, bo nie znamy się osobiście  :straz:
2. Posiadasz dużą umiejętność słownej i logicznej ekwilibrystyki. Z tego co wiem to wymienieni w tamtym czasie nie byli rzecznikami, tylko 02 KP i 11. Co najwyżej może dodatkowo byli oficerami prasowymi, rzecznicy jak dobrze wiesz są tylko w KW i KG.
3. Z uwagi na punkt 2 i sympatię do AB sprawdziłbyś się na takim stanowisku.

Wracając do tematu - wystąpienie w mundurze, tabliczka z podpisem, mentorski ton i walenie w środowisko po niedawnym dopiero jego opuszczeniu - żenujące delikatnie rzecz ujmując  :wall:
Zmienność decyzji świadczy o ciągłości procesu dowodzenia.

Offline officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 01, 2024, 11:40:32 »
Zwracam się z prosbą do forumowiczów aby nie schodzili z głównego wątku tematu, a przypominam, że odnosi się do zasad noszenia munduru na emeryturze.
Flames, ja wrzuciłem wypowiedź pana Grosetta w całości, aby nie zarzucano mi "wyrwania" częściowego zdania. W tej wypowiedzi jest odnośnik w sprawie "uzycia" munduru i miałem nadzieję, że to będzie głównym dalszym rozważaniem. Nie miałem i nie mam intencji aby pozostała część treści wypowiedzi pana Groseta była dalej ciągnięta, ale widocznie dla innych ma SZCZEGÓLNE znaczenie. Jeśli tak to załóżcie oddzielny (POLITYCZNY) temat i tam się wykazujcie.
Flames- jak już pisałem , nie uważam aby stosowna i właściwą okolicznością gdzie obowiązuje strój wizytowy była narada partyjna. MUNDUR to nie GARNITUR!!! przynajmniej ja tak uważam.
Pójście np. do teatru z grupą strażaków przy uroczystości gdzie w programie jej było takie wyjście to nie to samo co pójść z żoną. W pierwszym przypadku uważam za stosowne założyć mundur w drugim już NIE- czy widzisz różnicę między jedną , a drugą okolicznością?Ja widzę.
Tak jak już napisałem MUNDUR (mam jeden) to nie GARNITUR (mam kilka) i trzeba wiedzieć kiedy wypada założyć mundur , a kiedy garnitur. Pan Bartkowiak widocznie tego nie wie. Być może nie przeszedł w swojej edukacji takiej tematyki, na którą zaś w mojej był mocny nacisk przez d-cę kompanii (M.K. poźniejszy d-ca pododdziałów szkolnych).
Widzę, że to nie przypadek, bo na uroczystości z okazji Dnia Strażaka w mojej dawnej komendzie, są tylko nielicznie w stanie spoczynku, którzy przychodzą w mundurach (przeważnie to absolwenci dziennych chorążówek i oficerki). TO samo jest podczas pogrzebów kolegów i tu kolejny FLAMES przykład kiedy powinno założyć się mundur (tu wręcz obowiązek). Pogrzeb kolegi ze służby to nie to samo co pogrzeb w rodzinie czy też u innego kolegi. Rozumiesz tę różnicę?
Mam nadzieję, że pozostali forumowicze też zrozumieli i proszę nie kontynuować wątków nie związanych z tematem.

« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2024, 11:52:33 wysłana przez officer »

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 01, 2024, 16:11:25 »
Może w takim razie przydałby nam się wprost zapis zakazujący występowania w mundurze wyjściowym na wiecach i konferencjach organizowanych stricte przez partie polityczne, a wyłącznie na tych organizowanych np. przez KPRM, MSWiA, wojewodów, starostów, podmioty współpracujące, organizowanych w związku z działaniami itp    :wacko:
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2024, 16:20:42 wysłana przez mpolskie »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 01, 2024, 16:23:31 »
1. Nie mam powodów, żeby cię nie lubić, bo nie znamy się osobiście  :straz:
2. Posiadasz dużą umiejętność słownej i logicznej ekwilibrystyki. Z tego co wiem to wymienieni w tamtym czasie nie byli rzecznikami, tylko 02 KP i 11. Co najwyżej może dodatkowo byli oficerami prasowymi, rzecznicy jak dobrze wiesz są tylko w KW i KG.
3. Z uwagi na punkt 2 i sympatię do AB sprawdziłbyś się na takim stanowisku.
Wracając do tematu - wystąpienie w mundurze, tabliczka z podpisem, mentorski ton i walenie w środowisko po niedawnym dopiero jego opuszczeniu - żenujące delikatnie rzecz ujmując  :wall:
Ad. 1 To miał być sarkazm po tych dwóch przytoczonych przez Ciebie przykładach...
Ad. 2 Dziękuje.  Oczywiście nie chodziło o ich stanowiska etatowe tylko funkcje nieetatowe a, że te nazwy są stosowane zamiennie nie tylko przezemnie to proszę przykład:
https://www.gov.pl/web/kwpsp-krakow/szkolenie-dla-zespolu-prasowego-mkw-psp-oraz-rzecznikow-prasowych-komendantow-powiatowych-i-miejskiej-psp-woj-malopolskiego
Ad. 3 Tu nie chodzi o sympatie ale o twarde stąpanie po ziemi i strasznie mnie drażni jak się jednej osobie coś wypomina a jest cała bardzo duża grupa ludzi postępujących podobnie albo tak samo.
Odnosząc się do meritum: wystąpienie w mundurze miał prawo chyba tutaj jesteśmy zgodni... (poza użytkownikiem @officer ale ja go nie rozumiem), tabliczka z podpisem z prawdopodobieństwem sięgającym 99,9% nie on ją przygotowywał więc czepianie się takiego szczegółu i przypisywanie winny moim zdaniem słabe... Co do mentorskiego tonu to na tym się absolutnie nie znam i nie rozpoznaje altu od barytonu... Natomiast co do walenia we własne środowisko to tutaj sprzed kilku miesięcy jest grubsza sprawa i wypowiedzi byłego strażaka o naszych emeryturach na komisji MSWiA i jakoś nie przypominam sobie takiego linczu a myślę, że ciężko porównywać charakter przewiny... Zgodzisz się ze mną?
W takim razie skoro AB uważa się za takiego wspaniałego generała i jednocześnie elokwentnego, to nie powinien patrzeć na to co robi pan RGz tylko pokazać że można inaczej. Jak widać on sam inaczej nie potrafi i wcale nie chce, żeby w tej kwestii coś się zmieniło. Jest takie powiedzenie, że niech mądrzejszy odpuści, no chciał być madrzejszy ale jakoś nie wyszło. Zresztą wiemy, że AB nie znosi krytyki, więc ile go nie będziesz Eq bronił, to każdy wie jak było i jak to wszystko się odbywało.
Pytanie czy po tylu latach takiej a nie innej "polityki" w PSP jest możliwość innego działania?
Mamy natomiast kolejną szanse aby zmienić przepisy np. rozporządzenie mundurowe które wyraźnie zabroni zdjęć strażaków w mundurach podczas kampanii wyborczej... łatwy temat jeden podpis ministra... I dorzucić może wszelkie inne sytuacje... 
PS. dzisiaj 19.30 na Polsacie  :wacko:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 01, 2024, 16:39:37 »
19.30 na Polsacie jest prognoza pogody  :kjezyk:.
Za mieszanie munduru do polityki powinno się go zabierać, jak samochody pijanym kierowcom z możliwością zamiany na publiczną chłostę.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 01, 2024, 16:53:22 »
19.30 na Polsacie jest prognoza pogody  :kjezyk:.
Za mieszanie munduru do polityki powinno się go zabierać, jak samochody pijanym kierowcom z możliwością zamiany na publiczną chłostę.
19.35
Tego z chłostą nie słyszałem to jakiś nowy akt prawny?
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 01, 2024, 19:08:43 »
Odnosząc się do meritum: wystąpienie w mundurze miał prawo chyba tutaj jesteśmy zgodni... (poza użytkownikiem @officer ale ja go nie rozumiem)

Kolejna ekwilibrystyka  :stop: Nie, nie jesteśmy zgodni, akurat tutaj w zupełności zgadzam się z kolegą @officer.
Zmienność decyzji świadczy o ciągłości procesu dowodzenia.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 01, 2024, 19:28:46 »
Prawo może i miał, ale ogłady już zabrakło. Mi by nawet nie przeszło przez myśl, żeby jechać na wiec polityczny w mundurze, ale jak dla kogoś to tylko kawałek materiału to co się dziwić. Może jeszcze do sklepu niech w tym idzie, w końcu to czas wolny.
No patrzcie, do telewizji można iść w gajerze 🤣🤣 chyba że do republiki to w mundurze 😁

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 01, 2024, 19:47:24 »
Kolejna ekwilibrystyka  :stop: Nie, nie jesteśmy zgodni, akurat tutaj w zupełności zgadzam się z kolegą @officer.
Sorry ale jakie pole do interptacji masz w tym paragrafie?
§  26.  Strażak zwolniony ze służby może nosić umundurowanie w dniach świąt państwowych i w Dniu Strażaka oraz:
1) podczas uroczystości organizowanych przez organy samorządu terytorialnego lub stowarzyszenia, związanych z funkcjonowaniem ochrony przeciwpożarowej;
2) w innych okolicznościach, w których nosi się strój wizytowy;

Tylko do samego stroju wizytowego można podpiąć wszystko! Dura Lex, Sed Lex... Myślę, że swobodnie bym obronił i paragraf 1 bo to nie był wiec wyborczy tylko komisja w sejmie i nie agitacyjna tylko dotycząca funkcjonowania ochrony przeciwpożarowej ponieważ dotyczyła działań jednostek ochrony przeciwpożarowej podczas powodzi 2024. 

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 01, 2024, 20:12:51 »
Konsultacje eksperckie nazywasz komisją? I to jeszcze złożone z przedstawicieli jednej partii, no w ogóle nie wygląda to na agitację. Jeszcze rozumiem, gdyby to była normalna komisja sejmowa, ale Tobie to jak widać nie idzie niczego przetłumaczyć, będziesz bronił swojej tezy do upadłego, mimo że większość wie, co to było i ko to organizował.
Napiszę jeszcze raz, już nie wiem który: OGŁADA, to by się po prostu przydało i by nie było żadnego tematu. Skoro kiedyś były takie akcje jak ta, tylko z innymi funkcjonariuszami z to dlaczego tego nie naglasniales? I zobacz sobie co znaczy słowo uroczystość.

Offline officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 02, 2024, 10:49:10 »
Przejrzysta moja prośba do forumowiczów o zabieranie głosu na temat, a Eqinox dalej swoje :fiuu: sory troszeczkę odniósł się do tematu jednakże z dalszym uporem mimo, że jego wywody są błędnie interpretowane o czym poniżej
otóż Eqinox piszesz "
§  26.  Strażak zwolniony ze służby może nosić umundurowanie w dniach świąt państwowych i w Dniu Strażaka oraz:
1) podczas uroczystości organizowanych przez organy samorządu terytorialnego lub stowarzyszenia, związanych z funkcjonowaniem ochrony przeciwpożarowej;
2) w innych okolicznościach, w których nosi się strój wizytowy;
Tylko do samego stroju wizytowego można podpiąć wszystko! Dura Lex, Sed Lex... Myślę, że swobodnie bym obronił i paragraf 1 bo to nie był wiec wyborczy tylko komisja w sejmie i nie agitacyjna tylko dotycząca funkcjonowania ochrony przeciwpożarowej ponieważ dotyczyła działań jednostek ochrony przeciwpożarowej podczas powodzi 2024."
oraz, że: " wszyscy są zgodni, tylko officer jest innego zdania i tego nie rozumiesz"
Wyjaśniam, że jeśli chodzi o drugi cytat to KŁAMIESZ, bo jak przeanalizowałem wpisy to 4 osoby (łącznie z tobą) są ZA właściwym wystąpieniem pana Bartkowiaka w mundurze zaś 8 osób (nie licząc mnie) jest PRZECIW.
Natomist odnosząc się do pierwszego cytatu to myślałem , że prościej nie da się wyjaśnić (komentarz skierowany do flamesa) kiedy można nosić mundur. Skoro i to było za trudne dla ciebie to spróbuję jeszcze prościej obnażyć twoje przesłanki;
 opierając się nie na paragrafie 1, a USTĘPIE wyjaśniam, że:
po pierwsze UROCZYSTOŚĆ to-  podniosłe obchody święta, jubileuszu, rocznicy itp. uroczystość liturgiczna. Nie jest to więc nawet żadna komisja jak to spotkanie, zebranie nazywasz
po drugie "gospodarz" tej komisji to nie żaden organ terytorialny np. gmina, powiat lub stowarzyszenie związane z funkcjonowaniem ochrony przeciwpożarowej np. OSP, producenci zabezpieczeń ppoż itp.
Typowa sytuacja gdzie można założyć mundur na podstawie tego USTĘPU to przekazanie samochodu lub innego sprzętu np. OSP organizowanym przez wójta, burmistrza, obchody jubileuszowe w/w stowarzyszeń.
Natomiast jeśli chodzi o USTĘP 2 to do takich okoliczności zalicza się np. ślub, pogrzeb, a nawet teatr i KABARET (jak to ujął sarkastycznie Grosset). Jednakże należy rozróżnić ślub kolegi ze służby na dodatek jeśli go bierze w mundurze ze ślubem np. w rodzinie, pogrzeb kolegi ze służby z pogrzebem np. kolegi z podwórka lub członka rodziny, pójściem do teatry czy też na kabaret jeżeli organizowane jest w ramach programu PODNIOSŁEJ UROCZYSTOŚCI np.obchody jubileuszowe jakiejś komendy z pójściem z żoną lub kochanką ^_^.
I na koniec Eqinox jeżeli nie czytałeś komentarzy na profilu Groseta gdzie został umieszczony wpis, który dotyczył wystąpienia Bartkowiaka to proponuję się zapoznać. Tam przynajmniej połowa wpisów (łącznie prawie 200) krytycznie odnosi się do wystąpienia pana Bartkowiaka w mundurze i nie są to anonimowe wpisy lecz grona znanych przedstawicieli służby w PSP.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 03, 2024, 17:53:55 »
Mam nadzieję, że jeszcze w temacie: klub generalski wypowiedział się w sprawie wystąpienia generała Bartkowiaka:
https://www.facebook.com/ryszard.grosset/posts/10233986181699544

Co do zasady się zgadzam, bo to tak jak z alko-tubkami. Niby nie ma przepisów zakazujących, ale gównoburza się zrobiła. I tu podobnie. Przepis zw strojem wizytowym mozna sobie dowolnie interpretować, ale czy wypada i czy jest to przyzwoite to druga strona medalu.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 03, 2024, 19:07:54 »
Ale jak łażą na grzyby w służbowych ciuchach to już tu nikomu nie przeszkadza. Ludzie to jest polityka i za wysokie progi na nasze nogi. Sam osobiście, za żadne pieniądze bym go nie przekroczył.

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 03, 2024, 20:29:39 »
Ale jak łażą na grzyby w służbowych ciuchach to już tu nikomu nie przeszkadza. Ludzie to jest polityka i za wysokie progi na nasze nogi. Sam osobiście, za żadne pieniądze bym go nie przekroczył.

Kto tak chodził? Strażak PSP, OSP, zakładowej, a może wojskowej straży? Wszyscy mieli kiedyś napis STRAŻ. I nikt nie wiedział co to za delikwent?

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 04, 2024, 05:29:20 »

Porownujesz za przeproszeniem jakiegoś mośka w ocieplaczu w lesie, gdzie spotka go sarna do wystąpienia w mundurze wyjściowym na partyjnej konferencji? Polityka to najgorsze szambo ludzkości i jak widać niektórym dobrze zlasowala styki.

Offline officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 04, 2024, 11:38:37 »
Flames jak najbardziej w temacie!!!
Dziękuję za informację jako przedstawiłeś, w której dobitnie skrytykowano wystąpienie pana Bartkowiaka w mundurze przez "ikony" PSP , nie tam przez jakiegoś oficera z prowincjonalnej komendy :fiuu: "Zwracamy również uwagę na niezwykle istotny aspekt noszenia umundurowania przez osoby zwolnione ze służby. Wystąpienie gen. brygadiera Andrzeja Bartkowiaka w mundurze wyjściowym strażaka PSP podczas wymienionych „konsultacji eksperckich” wskazuje na brak wiedzy lub świadome łamanie obowiązującego prawa w tym zakresie, co dodatkowo pogłębia niesmak Jego wystąpienia. "
Mimo, że zmieniłeś swoje zdanie o kilka stopni to jednak pełnego zwrotu o 180 stopni jeszcze nie jesteś w stanie osiągnąć. Otóż jak piszesz " Przepis zw strojem wizytowym mozna sobie dowolnie interpretować" to dalej nie mogę się z Tobą zgodzić ponieważ strój wizytowy zakłada się zgodnie z definicją   „Strój wizytowy jest najodpowiedniejszy, gdy wybieramy się na przyjęcie, a na zaproszeniu nie ma informacji o stroju. Okazją mogą być także wydarzenia kulturalne, imieniny, jubileusz, święta narodowe." Miejsce i czas wystąpienia pana Bartkowiaka niestety, ale nie było taką okolicznością. Dodam też , że zgadzam się z tobą, że " ale czy wypada i czy jest to przyzwoite to druga strona medalu" pójście nawet na w/w okoliczności zgodnie z definicją wymaga przemyślenia o czym w poprzednim komentarzu wyjaśniłem na konkretnych przykładach takich okoliczności- takie same ale są różnice i trudno aby w zapisie rozporządzenia to tak szczegółowo opisywać. Tu jak wspomniałeś trzeba wiedzieć czy WYPADA i moim zdaniem STRAŻAK powinien to rozumieć.
Gordon jeśli widziałbym GENERAŁA na grzybach w służbowym mundurze z pełnymi dystynkcjami (stopień, nazwisko itp.) to nie omieszkałbym zwrócić mu uwagę i nagłośnić sprawę. Tu chyba w twoim komentarzu widzę obronę pana Bartkowiaka.
I na koniec zastanawiam się gdzie jest Eqinox i pozostali :fiuu:

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 04, 2024, 16:33:43 »
I na koniec zastanawiam się gdzie jest Eqinox i pozostali :fiuu:
Aż się uśmiechnąłem jak to przeczytałem  :rofl: Czyściłem samochód bo podałem za niego cenę z kosmosu a gość poprosił o foty  a chciałem, żeby ten blask wócił  :straz:... Ale nie martw się będę cały weekend  :wacko:
Co do reszty twojej wypowiedzi to sorry strój wizytowy  to za google.pl hasło strój wiztyowy definicja:
Nazywane jest też strojem wyjściowym. Jest to już strój oficjalny, ale jeszcze nie uroczysty, strój o bardzo szerokim zastosowaniu – dzienny i wieczorowy. Używamy go podczas imprez oficjalnych i prywatnych bardziej uroczystych spotkań towarzyskich
Przepis jest jaki jest i emeryci mają dowolność chodzenia w gabardynie tak naprawdę. Jeśli jakiś generał uważa, że nie jest ok to niech to zmieni  :rofl:
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2024, 16:36:49 wysłana przez Eqinox »

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 04, 2024, 17:05:54 »
Zamiast bawić się w interpretację dalekich od doskonałości przepisów, które ułożyli Ci co teraz je łamią, proponuję przed założeniem munduru obowiązkowo sprawdzić czy okoliczności, w jakich się go użyje nie grożą pochlapaniem munduru GÓWNEM. W takim przypadku należy założyć kufajkę i gumofilce. Myślę że na niektórych eventach po obu stronach politycznego bałaganu powinno się pojawić trochę w ten sposób ubranych strażaków.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 04, 2024, 17:13:27 »
Zamiast bawić się w interpretację dalekich od doskonałości przepisów, które ułożyli Ci co teraz je łamią, proponuję przed założeniem munduru obowiązkowo sprawdzić czy okoliczności, w jakich się go użyje nie grożą pochlapaniem munduru GÓWNEM. W takim przypadku należy założyć kufajkę i gumofilce. Myślę że na niektórych eventach po obu stronach politycznego bałaganu powinno się pojawić trochę w ten sposób ubranych strażaków.
I ja właśnie pije do tego ostatniego zdania osądza się jednego gdy winnych jest wielu. Przy czym ten który  ma być sądzony jest skutkiem zachowań tych którzy chcą sądzić.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 04, 2024, 23:48:19 »
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-general-na-wiecu-politycznym-pis-odpowiada-na-zarzuty,nId,7829497#google_vignette
   No to stanowisko szanownego grona z klubu dot. ubioru już znamy. A teraz może klubowicze odniosą się merytorycznie do poruszanych kwestii stanowiących meritum spotkania z taką samą wnikliwością, obalając tezy, stwierdzenia,"zaniechania dysponowania", itp.... Ale z drugiej strony chyba czegoś niemożliwego oczekuję ?? Że klub wzniesie się ponad partyjne zaszufladkowanie jako "nowa komórka pijarowa w MSWiA"? Gwarantuję (tak myślę), że środowisko strażaków z uwagą i podziwem posłucha chociaż jednego z klubowiczów który będzie odważny i powie to co myśli "stając okoniem" do powszechnej narracji uśmiechniętej Polski.
pozdrawiam
ps.
A tak na marginesie to ilu klubowiczów jest identyfikowanych jako strażacy z poglądami prawicowymi, może nie aż tak wyrazistymi jak A.B.? Ktoś, coś....? 

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Wczoraj o 11:15:43 »

Porownujesz za przeproszeniem jakiegoś mośka w ocieplaczu w lesie, gdzie spotka go sarna do wystąpienia w mundurze wyjściowym na partyjnej konferencji? Polityka to najgorsze szambo ludzkości i jak widać niektórym dobrze zlasowala styki.

Tak porównuję mośka w ocieplaczu do byłego KG. To człowiek z PSP i to człowiek z PSP. Ale jak już są podwyżki i wiadomo że nie będzie po równo to pierwsi krzyczycie, że strażak czy sekcyjny ma taki sam żołądek jak oficer, że ma kredyty, dzieci i bóg wie co jeszcze. Tacy z was hipokryci na tym forum.

Offline officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Wczoraj o 15:13:49 »
Eqinox , a czym różni się definicja wskazana przez Ciebie od mojej? Moim zdaniem NICZYM i konsultacje, wiec lub ch... wie jak to nazwać to nie żadna impreza oficjalna i prywatna bardziej uroczyste spotkanie towarzyskie. No ale jeśli iść twoim tokiem rozumowania to dzisiaj spotykamy się dawną zmianą na piwo, a więc zakładam mundur wyjściowy przecież według przepisów MAM DOWOLNOŚĆ kiedy mogę założyć gabardynę, tym bardziej że JAKIŚ GENERAŁ założył go, bo miał taką dowolność zgodnie z przepisem.