Przejrzysta moja prośba do forumowiczów o zabieranie głosu na temat, a Eqinox dalej swoje
sory troszeczkę odniósł się do tematu jednakże z dalszym uporem mimo, że jego wywody są błędnie interpretowane o czym poniżej
otóż Eqinox piszesz "
§ 26. Strażak zwolniony ze służby może nosić umundurowanie w dniach świąt państwowych i w Dniu Strażaka oraz:
1) podczas uroczystości organizowanych przez organy samorządu terytorialnego lub stowarzyszenia, związanych z funkcjonowaniem ochrony przeciwpożarowej;
2) w innych okolicznościach, w których nosi się strój wizytowy;
Tylko do samego stroju wizytowego można podpiąć wszystko! Dura Lex, Sed Lex... Myślę, że swobodnie bym obronił i paragraf 1 bo to nie był wiec wyborczy tylko komisja w sejmie i nie agitacyjna tylko dotycząca funkcjonowania ochrony przeciwpożarowej ponieważ dotyczyła działań jednostek ochrony przeciwpożarowej podczas powodzi 2024."
oraz, że: " wszyscy są zgodni, tylko officer jest innego zdania i tego nie rozumiesz"
Wyjaśniam, że jeśli chodzi o drugi cytat to KŁAMIESZ, bo jak przeanalizowałem wpisy to 4 osoby (łącznie z tobą) są ZA właściwym wystąpieniem pana Bartkowiaka w mundurze zaś 8 osób (nie licząc mnie) jest PRZECIW.
Natomist odnosząc się do pierwszego cytatu to myślałem , że prościej nie da się wyjaśnić (komentarz skierowany do flamesa) kiedy można nosić mundur. Skoro i to było za trudne dla ciebie to spróbuję jeszcze prościej obnażyć twoje przesłanki;
opierając się nie na paragrafie 1, a USTĘPIE wyjaśniam, że:
po pierwsze UROCZYSTOŚĆ to- podniosłe obchody święta, jubileuszu, rocznicy itp. uroczystość liturgiczna. Nie jest to więc nawet żadna komisja jak to spotkanie, zebranie nazywasz
po drugie "gospodarz" tej komisji to nie żaden organ terytorialny np. gmina, powiat lub stowarzyszenie związane z funkcjonowaniem ochrony przeciwpożarowej np. OSP, producenci zabezpieczeń ppoż itp.
Typowa sytuacja gdzie można założyć mundur na podstawie tego USTĘPU to przekazanie samochodu lub innego sprzętu np. OSP organizowanym przez wójta, burmistrza, obchody jubileuszowe w/w stowarzyszeń.
Natomiast jeśli chodzi o USTĘP 2 to do takich okoliczności zalicza się np. ślub, pogrzeb, a nawet teatr i KABARET (jak to ujął sarkastycznie Grosset). Jednakże należy rozróżnić ślub kolegi ze służby na dodatek jeśli go bierze w mundurze ze ślubem np. w rodzinie, pogrzeb kolegi ze służby z pogrzebem np. kolegi z podwórka lub członka rodziny, pójściem do teatry czy też na kabaret jeżeli organizowane jest w ramach programu PODNIOSŁEJ UROCZYSTOŚCI np.obchody jubileuszowe jakiejś komendy z pójściem z żoną lub kochanką
.
I na koniec Eqinox jeżeli nie czytałeś komentarzy na profilu Groseta gdzie został umieszczony wpis, który dotyczył wystąpienia Bartkowiaka to proponuję się zapoznać. Tam przynajmniej połowa wpisów (łącznie prawie 200) krytycznie odnosi się do wystąpienia pana Bartkowiaka w mundurze i nie są to anonimowe wpisy lecz grona znanych przedstawicieli służby w PSP.