Autor Wątek: Noszenie munduru na zaopatrzeniu emerytalnym  (Przeczytany 11966 razy)

Offline Kurator998

• Początkujący
  • *
Odp: Noszenie munduru na zaopatrzeniu emerytalnym
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 29, 2024, 23:16:30 »
Odnosząc sie do sytucji oczywiście że ma prawo mundur założyć, kwiestia tylko taka czy Nasz mundur powinien być wykorzystywany w tej sytuacj, tutaj juz myślę że Pan były Komendant powtarzam były powinien wykazać min. szacunku dla formacji, to jest ta sama formacja z której poszedł na zaopatrzenie emerytalne i jakby nie spojrzeć służą tutaj ludzie którymi wcześniej zarządzał i ponoć nie było lepszych. Zresztą z tymi cyframi jak widać zawsze ma problem (1/3 formacji jako ratownicy medyczni z wykształceniem na kierunku który sam stworzył na AP w kilka lat). Formacja PSP nie stanowi w tym momencie jakiegoś monolitu, a takie sytuacje tylko pogarszają to co jest. Pozdrawiam i życzę miłego!!!   

Założyć może, ale czy musi w nim występować na partyjnym wiecu?
Dla Mnie jako obecnie w służbie trochę słabo, polityka nigdy tak głęboko nie powinna wejść.   

Offline KLAWY

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 30, 2024, 06:30:03 »
Odnosząc sie do sytucji oczywiście że ma prawo mundur założyć, kwiestia tylko taka czy Nasz mundur powinien być wykorzystywany w tej sytuacj, tutaj juz myślę że Pan były Komendant powtarzam były powinien wykazać min. szacunku dla formacji, to jest ta sama formacja z której poszedł na zaopatrzenie emerytalne i jakby nie spojrzeć służą tutaj ludzie którymi wcześniej zarządzał i ponoć nie było lepszych. Zresztą z tymi cyframi jak widać zawsze ma problem (1/3 formacji jako ratownicy medyczni z wykształceniem na kierunku który sam stworzył na AP w kilka lat). Formacja PSP nie stanowi w tym momencie jakiegoś monolitu, a takie sytuacje tylko pogarszają to co jest. Pozdrawiam i życzę miłego!!!   

Założyć może, ale czy musi w nim występować na partyjnym wiecu?
Dla Mnie jako obecnie w służbie trochę słabo, polityka nigdy tak głęboko nie powinna wejść.

Polityka zawsze była w służbie, kwestią odrębną jest czy ktoś to widział czy nie. Kiedyś źródło informacji sprowadzało się do głównych wydań wiadomości,stąd tak wialu uważa, że dawniej było inaczejj. Wracająć do główego  wątku, mi obojętnie pod jakim logiem występował a co powiedział i na tym bym sie skupił. Dla niego było to ważne i uroczyste, więc w mundurze:P

Offline officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 30, 2024, 10:42:48 »
Po części wpisów ponownie zabieram głos. otóż nie jestem w żaden sposób uprzedzony do pana barkowiaka, a mam jedynie zastrzeżenia co do jego awansu- kariery w PSP. Moja inicjatywą w podjęciu tego tematu była przede wszystkim problematyka zasad noszenia umundurowania przez emerytowanego strażaka, a to że zasady te zostały złamane przez tego pana to tylko zbieg okoliczności, że postanowiłem ten temat poruszyć. Trafnie PRAWIEEMERYT wskazał na jakiej podstawie nie POWINIEN pan Bartkowiak pokazywać się w mundurze i tu nie zgadzam się z Eqinoxem i innymi wskazującym na podciągnięcie tego faktu pod 1 i 2 ustęp za prawidłowy.
1) podczas uroczystości organizowanych przez organy samorządu terytorialnego lub stowarzyszenia, związanych z funkcjonowaniem ochrony przeciwpożarowej;

2) w innych okolicznościach, w których nosi się strój wizytowy;
Nie była to ŻADNA uroczystość związana z funkcjonowaniem ochrony ppoż- np. zebranie w OSP, wręczenie odznaczeń, przekazanie samochodu w jednostce ppoż. itp., ani też okoliczność gdzie obowiązuje strój wizytowy np. oficjalna kolacja u prezydenta :mellow:.
Przedstawiania się w mundurze na plakacie wyborczym nie jest tym samym i nie miałbym nic przeciwko jakby pan Bartkowiak w taki sposób się przedstawił- to zupełnie dwie różne sprawy. Natomiast jeśli na spotkaniach wyborczych ktoś wystąpi w mundurze to jest to niezgodne z regulaminem.
Podsumowująć: pan Bartkowiak niezgodnie z przepisami wystąpił w mundurze :tuba:

I na koniec warto dodać ten wpis, ale pewnie dla Eqinoxa ten pan to Bartkowiakowi do pięt nie dorasta :rofl:
Ryszard Grosset
rSpstoendo0tha91t5ma
g
i8m7m2f8hh59
2
00h
d
m5g8
o
50

7
.
mlg
2
z
2am97f3
  ·
Szanowni Państwo.
Rzadko, poza publikacjami naukowymi, zabieram głos prozą, ale wobec wystąpienia pana Bartkowiaka (określenie "generał" w odniesieniu do niego nie chce mi przejść przez gardło) na kabaretowej konferencji prasowej PIS, nie mogę milczeć.
Chyba nigdy dotąd nie słyszałem tylu bzdur i przekłamań w jednej wypowiedzi....
"Doświadczony dowódca" (nie dowodził w życiu żadną większą akcją) "w Kraju i ZA GRANICĄ (nigdy i nigdzie nie był) opowiadał herezje niezgodne z zasadami taktyki i stanem faktycznym.
Poza wszystkim, wykazał się kompletnym brakiem znajomości rozporządzenia o Krajowym Systemie Ratowniczo - Gaśniczym, które pozwala na dysponowanie do działań JEDYNIE jednostek OSP z województwa ,na terenie którego działania są prowadzone.
Nieznajomość prawa nie tylko nie tłumaczy, ale czasem kompromituje. Pan Bartkowiak chciał używać w akcji powodziowej pomp wysokociśnieniowych, a na górskich rzekach o szybkim nurcie ... łodzi płaskodennych. Święty Florianie - Ty to słyszysz i nie grzmisz ? Pan Bartkowiak wykazał się także głęboką znajomością geografii, mówiąc o wpływie "opróżniania zbiorników" w Czechach na pęknięcie tamy w Stroniu Śląskim. Nawet uczeń szkoły podstawowej zdementowałby te sensacje.
Nie będę komentował danych liczbowych,bo to powinno uczynić Krajowe Centrum Koordynacji Ratownictwa, ale one również zawierają ogrom przekłamań i nieścisłości....
Tylko o jedno nie mam pretensji - o mundur.
Jeśli regulamin pozwala emerytowi iść w mundurze do teatru, to pewnie udział w spektaklu kabaretowym, a takim bez wątpienia była ta konferencja, też nie jest zakazany.
W ciągu 25 lat mojej pracy w WOSP i SGSP "wychowałem" pokolenia oficerów PSP. Cieszę się ,że nie było wśród nich pana Bartkowiaka, bo nie muszę się za niego wstydzić .....
Z wyrazami szacunku
nadbryg. w st.spocz. dr Ryszard Grosset
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 15:49:21 wysłana przez officer »

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 30, 2024, 11:19:09 »
Mimo dużego szacunku do generała Grosseta to ciężko na FB nie zauważyć jego "ukierunkowania" politycznego. Nie robi tego w mundurze i to OK, ale każdy i tak wie kim jest/był. Jego twórczość rymowana nastawiona jest na ośmieszenie konkretnej opcji politycznej. Obecna władza daje (w mojej ocenie) przynajmniej podobną ilość wtop i politycznego wiesniactwa, które można by spokojnie w podobny sposób skomentować. Widocznie w tą stronę wena nie przychodzi. No ale tu się nic nie poradzi, artysty do niczego nie zmusisz, a co dopiero apolitycznego generała w stanie spoczynku.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 30, 2024, 11:55:02 »
FLAMES TWÓJ wpis nie ma żadnego wątku odnośnie tematu umundurowania, a więc proszę moderatora o usunięcie tego komentarza.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 30, 2024, 13:38:52 »
Gen. Grosset oczywiście jest bardzo ukierunkowany politycznie, ale przynajmniej wyraża jakikolwiek szacunek do munduru. Nie widziałem go nigdy chociażby w TVN (a wiadomo za kim stoi ta telewizja) w mundurze, więc tutaj nic do zarzucenia mu mieć nie możemy. Pan Bartkowiak jak widać swoją wartość wyraża tylko i wyłącznie przez mundur, co w tej konkretnej sytuacji jest niedopuszczalne (nie jest to ani rada miasta, ani oficjalna konferencja organu samorządowego). Nadmienię jeszcze, że tabliczka która stoi przed BYŁYM 01 KG też powinna zawierać słowa w stanie spoczynku, bo gro odbiocie będzie myślało, że jest to czynny strażak, co jak wiemy prawdą nie jest.
@KLAWY jeżeli uważasz, że plamienie godności munduru oficera PSP na partyjnym zebraniu jest ok, to naprawdę słabo widzę przyszłość naszej formacji. Wiem że w PSP rządzi polityka, ale no chociaż jakieś pozory i trochę przyzwoitości by się jednak przydało.
@in_flames to zobacz proszę, jak są ukierunkowani politycznie koledzy byłego 01 kraju. Widzę, że wypomina się wszystkim, tylko nie temu co obecnie powinno
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 13:55:49 wysłana przez simek92 »

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 30, 2024, 16:56:37 »
FLAMES TWÓJ wpis nie ma żadnego wątku odnośnie tematu umundurowania, a więc proszę moderatora o usunięcie tego komentarza.
Czyli, że prawda w oczy kole?
A Twój cytat generała niby ma? Mój miał rzucić trochę więcej światła na to jak bardzo bezstronny/apolityczny jest pan generał Grosset, więc jego wpis niekoniecznie jest wyznacznikiem tego jak być powinno, tym bardziej że jeden z kolegów wymienił (już się gubię czy w tym czy w innym wątku) , gdzie mija się on z prawdą.

Punkt, który mówi, że można nosić wszędzie gdzie wypada iść w stroju wizytowym załatwia wszystko. Jest tak ogólny, że każdy sobie coś dopasuje. To że jestem całkowitym przeciwnikiem udziału w politycznych wiecach czy innych tego typu farsach to inna sprawa. W mojej ocenie nawet wykorzystywanie munduru OSP jest w takich przypadkach obrzydliwe.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 16:59:44 wysłana przez in_flames »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 30, 2024, 17:37:24 »
A Twój cytat generała niby ma? Mój miał rzucić trochę więcej światła na to jak bardzo bezstronny/apolityczny jest pan generał Grosset, więc jego wpis niekoniecznie jest wyznacznikiem tego jak być powinno, tym bardziej że jeden z kolegów wymienił (już się gubię czy w tym czy w innym wątku) , gdzie mija się on z prawdą.

Punkt, który mówi, że można nosić wszędzie gdzie wypada iść w stroju wizytowym załatwia wszystko. Jest tak ogólny, że każdy sobie coś dopasuje. To że jestem całkowitym przeciwnikiem udziału w politycznych wiecach czy innych tego typu farsach to inna sprawa. W mojej ocenie nawet wykorzystywanie munduru OSP jest w takich przypadkach obrzydliwe.
To w ramach tego, że A.B. używa munduru w sprawach politycznych a R.G. nie... Pomijając jego twórczość to proszę kompilacja zdjęć z fb gdzie wypowiada się w sposób mega jednoznaczny za opcją obecną... Proszę screen...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 17:41:43 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 30, 2024, 17:42:03 »
Już pędzę, chcesz to sobie szukaj...
Ja nigdzie nie napisałem, że on popiera tą opcję, tylko że jest przeciw tej drugiej, a w zasadzie tylko ją wyśmiewa i piętnuje, a obecna dostarcza nie mniej inspiracji do twórczości.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 30, 2024, 17:43:06 »
Już pędzę, chcesz to sobie szukaj...
Ja nigdzie nie napisałem, że on popiera tą opcję, tylko że jest przeciw tej drugiej, a w zasadzie tylko ją wyśmiewa i piętnuje, a obecna dostarcza nie mniej inspiracji do twórczości.

To ja dodałem screena źle mnie zrozumiałeś :rofl: poprostu musiałem plik skompresowac
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 30, 2024, 17:44:32 »
A to przepraszam. Tak na początku to odczytałem jakbyś dodał, ale nic nie było widać, więc założyłem to drugie. Zwracam honor.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 30, 2024, 17:56:49 »

To w ramach tego, że A.B. używa munduru w sprawach politycznych a R.G. nie... Pomijając jego twórczość to proszę kompilacja zdjęć z fb gdzie wypowiada się w sposób mega jednoznaczny za opcją obecną... Proszę screen...

Widziałeś kiedyś grosseta na konferencji PO w mundurze? Jak chcesz to zaraz mogę Ci wrzucić zdjęcia byłego 02 z logo pewnej partii i kogo popiera. A może przypomnieć TiToka, gdzie AB popierał w mundurze kandydata do PE?
Obaj Panowie (RG I AB) już dawno przekroczyli pewne granice, ale teraz to komendant (były) którego tak bardzo bronisz stał się samozwańczym ekspertem w mundurze, który po prostu hańbi. Jak Tobie to nie przeszkadza to trudno, zresztą i tak go nie będziesz krytykował, bo dobrze wiemy jakie były stosunki między S a KG za jego rządów.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 30, 2024, 21:01:24 »
Widziałeś kiedyś grosseta na konferencji PO w mundurze? Jak chcesz to zaraz mogę Ci wrzucić zdjęcia byłego 02 z logo pewnej partii i kogo popiera. A może przypomnieć TiToka, gdzie AB popierał w mundurze kandydata do PE?
Obaj Panowie (RG I AB) już dawno przekroczyli pewne granice, ale teraz to komendant (były) którego tak bardzo bronisz stał się samozwańczym ekspertem w mundurze, który po prostu hańbi. Jak Tobie to nie przeszkadza to trudno, zresztą i tak go nie będziesz krytykował, bo dobrze wiemy jakie były stosunki między S a KG za jego rządów.
Widziałeś screeny czytałeś pewnie "sztukę" tego Pana... Ty piszesz, że ktoś kogoś popiera Ja piszę o startujących generałach w mundurach... Co jest gorsze? TikTok czy baner w mundurze w środku miasta chociaż w sumie ciężko to stopniować... Uczciwie podejdźmy do sprawy.... Nie jedzmy po jednym jak winnych jest wielu
Od 20 lat widziałem mundury na bannerach i czy ktoś z tym coś zrobił?
Pamiętaj w każdym temacie działa zasada wahadła a obecnie wahadło wychyliło się okrutnie w stronę powrotów nawet na stołki KP... Zobaczysz jak będzie dalej... Taka już natura naszej firmy...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 21:04:50 wysłana przez Eqinox »

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 30, 2024, 21:17:18 »
Wniosek jest jeden: ludzie na wysokich stanowiskach to jak widać najczęściej osoby bez jakiegokolwiek kręgosłupa moralnego. Gdyby zwykły funkcjonariusz poszedł na takie partyjne zebrani czy pisał że Kaczyński to taki i owaki, to na następny dzień byłby na dywaniku. Zresztą, każdy wie jak było jeszcze niedawno.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 30, 2024, 21:21:29 »
Wniosek jest jeden: ludzie na wysokich stanowiskach to jak widać najczęściej osoby bez jakiegokolwiek kręgosłupa moralnego. Gdyby zwykły funkcjonariusz poszedł na takie partyjne zebrani czy pisał że Kaczyński to taki i owaki, to na następny dzień byłby na dywaniku. Zresztą, każdy wie jak było jeszcze niedawno.
Mitologią jest, że ktoś tam trafił do Szczecina czy Ustrzyk wiem bo zapytałem... Więc tak naprawdę za pisanie też lipy nie było...

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 30, 2024, 21:34:11 »
Były karne przeniesienia powiedzmy w małym obszarze. I to za wpisy, które były identyczne jak pytania na sławetnej komisji zdrowia, gdzie okazało się, że Polska to nie USA.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 30, 2024, 21:39:20 »
Były karne przeniesienia powiedzmy w małym obszarze. I to za wpisy, które były identyczne jak pytania na sławetnej komisji zdrowia, gdzie okazało się, że Polska to nie USA.
Wiesz co wole szczerą gadkę niż ściemnianie... Więc sorry na tym małym obszarze to raczej nie incjatywa Warszawy  :wacko:

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 30, 2024, 22:12:22 »
Czy w związku z tym, że inni w mundurach byli na plakatach a Pan Andrzej m.in. przy partyjnym stole to można uznać, że wszystko jest okej?? PA to log i a..

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 30, 2024, 22:16:40 »
Czy w związku z tym, że inni w mundurach byli na plakatach a Pan Andrzej m.in. przy partyjnym stole to można uznać, że wszystko jest okej?? PA to log i a..
Czy taka powszechna krytyka była innych generałów? No nie, czyli co? Schizofrenia a może ludziom związanym z SGSP można więcej? Wtedy inne słowo...

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 30, 2024, 22:24:04 »
Wiesz co wole szczerą gadkę niż ściemnianie... Więc sorry na tym małym obszarze to raczej nie incjatywa Warszawy  :wacko:

No ja wiem swoje, Ty wiesz swoje. A najbardziej wie ten, którego przenieśli, na szczęście nie na długo.
A panowie generałowie niech się zastanowią co robią, bo ich słowa o jakiekolwiek apolityczność służby już kompletnie nic nie znaczą, nie ma nawet pozorów.

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 30, 2024, 22:28:05 »
Mitologią jest, że ktoś tam trafił do Szczecina czy Ustrzyk wiem bo zapytałem... Więc tak naprawdę za pisanie też lipy nie było...

No jak nie było lipy, a na przykład ten komendant co stracił stołek i przeprosiny musiał zamieszczać w internecie? Albo ten dowódca JRG co musiał przebranżowić się następnego dnia na kwatermistrza?   :gwiazdki:

Eqinox, niewiarygodne jak walczysz i zasłaniasz swoją piersią AB. Powinien był zrobić cię swoim rzecznikiem, gdy jeszcze urzędował.  :szalony:
Zmienność decyzji świadczy o ciągłości procesu dowodzenia.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 01, 2024, 06:38:16 »
I jedni i drudzy robili źle. Trzeba to potępiać a nie bronić!

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 01, 2024, 06:51:57 »
A panowie generałowie niech się zastanowią co robią, bo ich słowa o jakiekolwiek apolityczność służby już kompletnie nic nie znaczą, nie ma nawet pozorów.
Widzisz jest tylko subtelna różnica, że R.G. to jedna z praprzyczyn tego typu zachowań a A.B. to skutek. Po prostu strażacy też potrafią wyciągać wnioski z karier poprzedników... A wahadło się wychyla coraz bardziej... Nie wiem co będzie za kilka lat ale na pewno będą grubsze akcje niż obecnie. 
No jak nie było lipy, a na przykład ten komendant co stracił stołek i przeprosiny musiał zamieszczać w internecie? Albo ten dowódca JRG co musiał przebranżowić się następnego dnia na kwatermistrza?   :gwiazdki:
Eqinox, niewiarygodne jak walczysz i zasłaniasz swoją piersią AB. Powinien był zrobić cię swoim rzecznikiem, gdy jeszcze urzędował.  :szalony:
Oj nie lubisz mnie bo najpierw podajesz dwa przykłady rzeczników prasowych a potem piszesz, że ja powinienem się tym zajmować... Swoją drogą jeśli chodzi o z-cę komendanta to uważam, że przesadą było zdjęcie go ze stołka ale ludzie go lubili (wiem bo pytałem) a w województwie w którym służył takie relację były, źle odbierane przez przełożonych (to eufemizm) więc tam mogło być drugie dno... Co do drugiego przypadku to moim zdaniem w ramach procedury "damage control" rzecznik szybko zrobił głośną akcję i sprawa ucichła czy słusznie na pewno nie musiał tego robić ale wiedział, że odwinął.
I jedni i drudzy robili źle. Trzeba to potępiać a nie bronić!
Nie wszystko jest widać oficjalnie ale trwa regularna wojna miedzy byłymi a obecnymi...
Nie mi oceniać kto ma rację ale jeśli mamy potępiać to przepraszam bardzo ale obie strony barykady!

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 01, 2024, 07:01:15 »
Uprzejmie proszę nie mijać się z prawdą, bo służę z gościem, który przez niewygodny dla poprzedniej ekipy komentarz jechał na drugi dzień w mundurze wyjściowym do KW na dywanik i skończyło się wstrzymaniem awansu w stopniu i postępowaniem dyscyplinarnym, a telefon rozpoczynający "polowanie" i nakazujący wdrożenie powyższej procedury był prosto z KG do nędznej powiatówki. Także zapytaj też "drugiej" strony.

Komentarze środowiska są jakie są i tego nie zmienisz - większość mówi wprost, że przyszedł moment spłaty długów błyskawicznych awansów, ale żeby w taki sposób, do tego czysto partyjny, atakować środowisko z którego się pochodzi to dla mnie i wielu innych brak jakiejkolwiek klasy i oficerskiego "sznytu".
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2024, 07:10:18 wysłana przez mpolskie »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 01, 2024, 07:19:22 »
Uprzejmie proszę nie mijać się z prawdą, bo służę z gościem, który przez niewygodny dla poprzedniej ekipy komentarz jechał na drugi dzień w mundurze wyjściowym do KW na dywanik i skończyło się wstrzymaniem awansu w stopniu i postępowaniem dyscyplinarnym, a telefon rozpoczynający "polowanie" i nakazujący wdrożenie powyższej procedury był prosto z KG do nędznej powiatówki. Także zapytaj też "drugiej" strony.

Komentarze środowiska są jakie są i tego nie zmienisz - większość mówi wprost, że przyszedł moment spłaty długów błyskawicznych awansów, ale żeby w taki sposób, do tego czysto partyjny, atakować środowisko z którego się pochodzi to dla mnie i wielu innych brak jakiejkolwiek klasy i oficerskiego "sznytu".
Masz pecha bo mam dobrą pamięć nawet bardzo dobra więc powiedz proszę jakiego rodzaju były to wpisy czyli czego dotyczyły i kiedy były pisane?  I czy może znasz przypadki z innych służb, że ludzie za podobne zachowania nie mieli rozmowy dyscyplujacej tylko musieli odejść.
PS. dzisaj głosowanie w Sejmie w tej sprawie