Autor Wątek: Przymusowe szczepienia strażaków?!  (Przeczytany 9027 razy)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Przymusowe szczepienia strażaków?!
« dnia: Wrzesień 25, 2024, 17:32:02 »
W związku z pracami na spec ustawą powodziową we wtorek będzie głosowanie nad obowiązkowymi szepieniami i to nie jest zmiana na czas powodzi tylko stała sprawa.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
Odp: Przymusowe szczepienia strażaków?!
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 25, 2024, 18:17:58 »
Coś możemy zrobić?

Offline luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2024, 18:36:25 »
Przy tej władzy widać że nie...
Pod przykrywką wszystkiego o wszystkim pomysla

Offline almsherfa

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2024, 18:46:24 »
To by tłumaczyło czemu robili listy chętnych ale nikogo nie zaszczepili. U nas na 68 osób nawet jedna trzecia się nie zgłosiła. Co teraz? Zwolnią 2/3 załogi ?  Będzie ciężko.  Szkoda że tych co chcieli to nie zaszczepili tylko kolejny raz na listę wpisali. Kilkanaście lat temu jak były pożary lasów  to chcieli też szczepić. Listy robiliśmy co rok a do tej pory nikt nie zaczepiony.

Offline bonluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2024, 18:50:36 »
No cóż w covidzie prawie im się udało

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2024, 18:51:43 »
Ciekawy zapis: "(...) możliwość wystąpienia na stanowisku służbowym szkodliwego biologicznego czynnika chorobotwórczego, przeciw któremu jest dostępna szczepionka, strażak może poddać się szczepieniom ochronnym (...)".
Wtedy nawet szczepienie na grypę można uznać za obowiązkowe i nie dopuścić do służby.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2024, 19:04:56 »
Ciekawy zapis: "(...) możliwość wystąpienia na stanowisku służbowym szkodliwego biologicznego czynnika chorobotwórczego, przeciw któremu jest dostępna szczepionka, strażak może poddać się szczepieniom ochronnym (...)".
Wtedy nawet szczepienie na grypę można uznać za obowiązkowe i nie dopuścić do służby.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Na grypę w życiu się nie zaszczepie nigdy tak mocno na grypę nie zachorowałem jak po szepionce . Teraz byłem w ośrodku to takiej żenady dawno nie widziałem pielęgniarki zacierały ręce jak usłyszały słowo teścik od lekarza. A jak wyszedł pozytywny to tak się razem cieszyli jakby w totka wygrali .  :wall:

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 25, 2024, 19:16:53 »
Troszkę cieplej się na serduszku robi jak czytam wasze wpisy :)

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 25, 2024, 19:18:52 »
Czas na poważnie o emeryturze myśleć przy takim podejściu, jakie nam tu szykują.

A tak z własnych doświadczeń to w ostatnią sobotę po gderaniu małżonki zrobiłem rano test - wyszedł pozytywny. Jak na nocną i świąteczną pomoc pojechałem, żeby jakieś leki dostać, to dostałem opierdziel, że po co się fatygowałem. Trzeba było dzwonić do nich.
Leków żadnych i L4 oczywiście brak - faktycznie ten wirus w odwrocie i nie trzeba się go bać.
Si vis pacem, para bellum

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2024, 19:23:44 »
Czas na poważnie o emeryturze myśleć przy takim podejściu, jakie nam tu szykują.

A tak z własnych doświadczeń to w ostatnią sobotę po gderaniu małżonki zrobiłem rano test - wyszedł pozytywny. Jak na nocną i świąteczną pomoc pojechałem, żeby jakieś leki dostać, to dostałem opierdziel, że po co się fatygowałem. Trzeba było dzwonić do nich.
Leków żadnych i L4 oczywiście brak - faktycznie ten wirus w odwrocie i nie trzeba się go bać.
Wiadomo że jak jesteś człowiek pozytywny to test też taki wyjdzie .  :rofl:  Jak wypchną na emeryturę,,starych ,, to kto będzie robił  :wacko: .

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2024, 19:27:09 »
Przy naborze do służby trzeba będzie przedstawić kartę szczepień.  :straz:
Grypa to dla wszystkich będzie za free.

Offline bonluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2024, 19:54:49 »
To kim oni będą robić w takim razie?
Po covidzie kto sie nabrał ten się nabrał... Ale drugi raz to już chyba nikt tego nie łyknie?

Offline Basior7776

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 25, 2024, 20:08:17 »
Mi to nie przeszkadza, jestem za szczepieniem ALE co z osobami u których wystąpiła reakcja alergiczna na składniki szczepionki i nie mogą ich przyjąć? Przeniesienie na inne stanowisko? Jak brak stanowiska to co? Zwolnienie?
Prośbę mam żeby nie zachowywać się jak foliarze. Może warto wepchnąć jeszcze obowiązek zlecania badania markerów nowotworowych przy okazji medycyny pracy.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 25, 2024, 20:10:02 »
W związku z pracami na spec ustawą powodziową we wtorek będzie głosowanie nad obowiązkowymi szepieniami i to nie jest zmiana na czas powodzi tylko stała sprawa.

Zasiales coś to wytłumacz, czy chodzi o sytuacje nadzwyczajne typu powódź czy też chodzi o codzienną służbę? I pytanie czy można kogoś zaszczepić na siłę, jeżeli nie ma wprowadzonego zagrożenia epidemią. Ba, nawet w ochronie zdrowia nie ma czegoś takiego jak np. obowiązkowe szczepienie na grypę.

Offline młody13

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 25, 2024, 20:26:00 »

Zasiales coś to wytłumacz, czy chodzi o sytuacje nadzwyczajne typu powódź czy też chodzi o codzienną służbę? I pytanie czy można kogoś zaszczepić na siłę, jeżeli nie ma wprowadzonego zagrożenia epidemią. Ba, nawet w ochronie zdrowia nie ma czegoś takiego jak np. obowiązkowe szczepienie na grypę.
A to nie będzie już więcej zagrożenia epidemią? Nie na próżno ,, pierwszy ,, epidemiolog TVN u został szefem sanepidu .  :szalony:

Offline simek92

• VIP
  • *

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 25, 2024, 21:01:33 »
https://infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/mundurowi-w-powodziowej-specustawie-platne-nadgodziny-dla-wszystkich-i-obowiazkowe-szczepienia

No to już chyba po awanturze panie Eq.
Ja podałem treść zmiany ustawy o PSP... Więc sorry dzienikarze nie są źródłem wiedzy o aktach prawnych. Zmiana ustawy o PSP nie jest czasowa tylko na stałe.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 25, 2024, 21:13:31 »
Wiadomo że jak jesteś człowiek pozytywny to test też taki wyjdzie .  :rofl:  Jak wypchną na emeryturę,,starych ,, to kto będzie robił  :wacko: .
Jak to kto?
Nie obraź się - młodzi  :rofl:
Si vis pacem, para bellum

Offline luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 25, 2024, 21:21:44 »
https://infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/mundurowi-w-powodziowej-specustawie-platne-nadgodziny-dla-wszystkich-i-obowiazkowe-szczepienia

Ja podałem treść zmiany ustawy o PSP... Więc sorry dzienikarze nie są źródłem wiedzy o aktach prawnych. Zmiana ustawy o PSP nie jest czasowa tylko na stałe.
Dokładnie więc w zapisie ustawy bedzie że funkcjonariusz będzie zmuszony do poddania się szczepieniu jeśli będzie pracował na stanowisku (podział bojowy) który ma kontakt z chorobą zakaźna....
To będzie na stałe.
Przyjdzie jeszcze i czas kolejnych pandemii gdzie będziemy mieć kontakt z chorobami zakaźnymi i nasi "włodarze formacji" będą się podpierać ustawa o PSP.

Offline młody13

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 25, 2024, 21:40:07 »

Dokładnie więc w zapisie ustawy bedzie że funkcjonariusz będzie zmuszony do poddania się szczepieniu jeśli będzie pracował na stanowisku (podział bojowy) który ma kontakt z chorobą zakaźna....
To będzie na stałe.
Przyjdzie jeszcze i czas kolejnych pandemii gdzie będziemy mieć kontakt z chorobami zakaźnymi i nasi "włodarze formacji" będą się podpierać ustawa o PSP.
Czyli na szczęście może kasy na to brakło więc przymus zawieszony tymczasowo . :klol:  Starzy jednak jeszcze trochę popracują , młodych szkoda  :kwit:

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 25, 2024, 21:43:21 »

No to zobaczymy co będzie, bo faktycznie w projekcie jest wymóg szczepień, ale tylko w sytuacji powodzi. Nie ma dalej to odniesienia w ustawie o PSP, więc albo będzie przepis martwy jak to w PSP, albo ta poprawka cytowana przez Infosecurity przejdzie.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 26, 2024, 07:29:28 »

No to zobaczymy co będzie, bo faktycznie w projekcie jest wymóg szczepień, ale tylko w sytuacji powodzi. Nie ma dalej to odniesienia w ustawie o PSP, więc albo będzie przepis martwy jak to w PSP, albo ta poprawka cytowana przez Infosecurity przejdzie.
Nie prawda wymóg jest ogólny i dotyczy każdego przypadku np. Covida lub grypy. Przeczytaj treść aktu prawnego a nie artykułu prasowego... Bo tam nie ma nawet słowa powódź.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2024, 07:34:06 wysłana przez Eqinox »

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 26, 2024, 08:22:59 »
W uzasadnieniu jest jak byk napisane, że szczepienia są przewidziane dla funkcjonariuszy biorących udział w likwidacji skutków powodzi. Wiec albo przepychają jak zawsze czyli z błędem, albo robią to tak, żeby zwykły "czytelnik" nie zorientował się o co chodzi. Zresztą, wrzuciłeś ten temat i co masz dalej zamiar z tym zrobić? Albo inaczej, czy twój związek będzie w tym zakresie bronił swoich członków?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 26, 2024, 08:26:25 »
W uzasadnieniu jest jak byk napisane, że szczepienia są przewidziane dla funkcjonariuszy biorących udział w likwidacji skutków powodzi. Wiec albo przepychają jak zawsze czyli z błędem, albo robią to tak, żeby zwykły "czytelnik" nie zorientował się o co chodzi. Zresztą, wrzuciłeś ten temat i co masz dalej zamiar z tym zrobić? Albo inaczej, czy twój związek będzie w tym zakresie bronił swoich członków?
Tak będziemy działać bo brak szczepienia w związku z innymi artykułami ustawy o PSP pozwał zmienić stanowisko na niższe a nawet zwolnić że służby.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 26, 2024, 09:49:08 »
A może mi ktoś sensownie wytłumaczyć jakie jest przeciwwskazanie do szczepienia na tężec? Bo nie rozumiem trochę tego oburzenia. Ja bym się wręcz domagał, skoro miałbym pracować w powodziowym syfie.
O jakiej obronie przez związek mowa? Czy to nie związek powinien dbać o zdrowie strażaków i domagać się finansowania takich szczepień? Chyba od tego jest, żeby się o strażaków zatroszczyć.