Autor Wątek: Powódź 2024  (Przeczytany 16838 razy)

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
Odp: Powódź 2024
« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 29, 2024, 23:51:37 »
Szkoda, że A.B. nie odniósł się do tego, gdzie brakowało ratowników np. 13 września. Przypomnę chronologię - Głuchołazy 15.09 ok. 8 rano, Stronie i kotlina od. godz. 10:30 tego samego dnia. Czy może zdaniem A.B. 7 kompanii COO w Stroniu uratowałyby sytuację? Znaczy, rzucić się mieli na tę tamę i zablokować wodę? Akurat największą akcją jaką A.B. kierował w swojej karierze, był pożar marketu w Wągrowcu, więc jego wypociny o zarządzaniu tymi działaniami są lekko mówiąc... zabawne. Słaby były KG, dla którego w formacji liczył się przede wszystkim PR w politycznym wystąpieniu ocenia następców, a wy się tym nakręcacie. Błędy były, to oczywiste. Ale skala zjawiska przerastała możliwości jakiegokolwiek systemu. I to pokazała i w Austrii i w Czechach i w Rumuni. Czy może tam się jednak służbom udało  :fiuu:
Oceny należy dokonać na chłodno, po zakończeniu działań, które nadal trwają, a nie na politycznych ustawkach.

Swoją drogą, wstyd Bartkowiak, oj wstyd.

No to się powtórzę i pytam wszystkich znawców tematu wybitnie zorientowanych itd. Jakie SiS PSP np. działały na terenie Lądku 14 i 15 jak nie było kontaktu z kilkoma wsiami ? Proszę o konkretne informację SIS i zadania wykonywane  to skonfrontujemy się :) :)  Tak jak to kto jako pierwszy docierał do tych miejscowości bo na pewno nie było to PSP i jak rozumiem że próbujecie teraz udowodnić że PSP nie jest od tego.

Offline prawieemeryt

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 30, 2024, 00:20:26 »
Szkoda, że A.B. nie odniósł się do tego, gdzie brakowało ratowników np. 13 września. Przypomnę chronologię - Głuchołazy 15.09 ok. 8 rano, Stronie i kotlina od. godz. 10:30 tego samego dnia. Czy może zdaniem A.B. 7 kompanii COO w Stroniu uratowałyby sytuację? Znaczy, rzucić się mieli na tę tamę i zablokować wodę? Akurat największą akcją jaką A.B. kierował w swojej karierze, był pożar marketu w Wągrowcu, więc jego wypociny o zarządzaniu tymi działaniami są lekko mówiąc... zabawne. Słaby były KG, dla którego w formacji liczył się przede wszystkim PR w politycznym wystąpieniu ocenia następców, a wy się tym nakręcacie. Błędy były, to oczywiste. Ale skala zjawiska przerastała możliwości jakiegokolwiek systemu. I to pokazała i w Austrii i w Czechach i w Rumuni. Czy może tam się jednak służbom udało  :fiuu:
Oceny należy dokonać na chłodno, po zakończeniu działań, które nadal trwają, a nie na politycznych ustawkach.

No to się powtórzę i pytam wszystkich znawców tematu wybitnie zorientowanych itd. Jakie SiS PSP np. działały na terenie Lądku 14 i 15 jak nie było kontaktu z kilkoma wsiami ? Proszę o konkretne informację SIS i zadania wykonywane  to skonfrontujemy się :) :)  Tak jak to kto jako pierwszy docierał do tych miejscowości bo na pewno nie było to PSP i jak rozumiem że próbujecie teraz udowodnić że PSP nie jest od tego.

Nie wiem do czego pijesz, ale jestem głęboko przekonany, że wysłanie do Lądku, czy do CS PSP 1000 strażaków w 1000 samochodach (o tym mówił generał na konferencji) niewiele by zmieniło w tym o czym piszesz
Rozumiem, że płynie w Tobie gorąca krew i proponujesz, wysłać bataliony zastępów OSP, bez ich koordynacji. A może pospolite ruszenie z dronami? :wall:
Troszkę respektu i szacunku dla innych strażaków, którzy tam działali z pełnym poświęceniem i to na pierwszej linii jak i jako kadra dowódcza.

Rozumiem, że brałeś udział w analizowaniu nie jednej akcji (kolegów oraz swojej). Tylko mówię tutaj o rzetelnej analizie, a nie jazgotaniu w internecie. Każdą akcję można przeprowadzić na 20 różnych sposobów i każdy z nich może być dobry, a 21 człowiek będzie to na spokojnie zza biurka analizował mając inną perspektywę niż pozostałych 20.
Wiesz przecież doskonale, że był tam brak łączności telefonicznej, a często i radiowej, dużo nieprzejezdnych dróg, 3/4 mostów zniszczonych, plus tysiące zgłoszeń. Jak byś widział koordynację takich działań. Czekam na konstruktywne pomysły.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 30, 2024, 06:33:04 »
No i ta analiza właśnie szanowny kolego, już na tym forum wygląda jak wygląda bo jest wybielanie kadry dowódczej. Co byś z tymi siłami zrobił itp.

Szanowny kolego masz tu przykład chociażby na forum, sherpy, które najpierw stały, później wróciły, później pojechały....

Jak ja sobie wyobrażam, a no tak , że do da jej miejscowości/gminy dociera dowódca wraz z grupą rozpoznawcza , deklarują zapotrzebowanie do sztabu i wchodzą do działań kompanie , a docelowo Plutony PSP i OSP, a następnie realizuje wydzielony dla nich zadania. Zgłoszenia zgłoszeniami, ale ci co są na miejscu najlepiej widzą potrzeby. Tak się pewnie jednak nie dało . Bo zarządzała głową i nie widziała jak się ogon kręci. Siły nie duże rzucone na początku to można chwalić sztaby. Wiem, że ocenia się wygodnie z kanapy. Wiadomo, że pewne sprawy nigdy nie pójdą idealnie. Ti jednak sztaby poległy unosząc się w swoja pychą i mam wrażenie, że dalej się unoszą. Oczywiście w analizie będzie podobnie

Moim zdaniem po prostu trzeba dać dowodzić dowódca w terenie. Naprawdę na tym to polega.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 30, 2024, 07:31:52 »
Jeszcze raz, A.B. snuł wywody o 250 tys. "armii", a następnie odniósł się do sił COO zadysponowanego na tereny powodziowe w sytuacji, kiedy woda lała się z nieba (13.09). A jakie mamy siły w COO? Jakie siły dziennie były w COO za panowania A.B? Czemu o tym nic nie mówi, że nie zrobił nic, NIC, aby jednostki OSP włączyć w skład COO. Oczywiście poza tymi 700 ratownikami z COO na miejscu działał potencjał ratowniczy danego województwa (i tu oczywiście jednostki OSP były już zaangażowane), co A.B. przemilczał. Miko chce wiedzieć, jakie siły PSP działały w Lądku w dniach 14-15 września. Ano panie Miko nasze łodzie, a nawet Sherpy, nie mogą poruszać się po wodach górskich szybkopłynących, o czym zapewne wiesz. Latały śmigła, co tak bardzo utrudniało twoja pracę z dronami, że postanowiłeś wrócić do Wlkp. Masz teraz pretensje do całego pożarniczego świata, że ponownie nie chciano cię wysłać, ale czy twoja jednostka OSP jest w COO? Zapytaj swojego kolegi A.B. czemu nie jest w tej strukturze?

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 30, 2024, 08:21:45 »
Kolejny ekspert, tym razem niejaki pan Daniel Dryniak, któremu nie udało się uzyskać  mandatu z ramienia PiS - https://x.com/hubnerrmax/status/1839988482485432585?s=48&t=w_b7MfWK7nWj5DTHxWxp-w

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 30, 2024, 08:29:26 »
Jeszcze raz, A.B. snuł wywody o 250 tys. "armii", a następnie odniósł się do sił COO zadysponowanego na tereny powodziowe w sytuacji, kiedy woda lała się z nieba (13.09). A jakie mamy siły w COO? Jakie siły dziennie były w COO za panowania A.B? Czemu o tym nic nie mówi, że nie zrobił nic, NIC, aby jednostki OSP włączyć w skład COO. Oczywiście poza tymi 700 ratownikami z COO na miejscu działał potencjał ratowniczy danego województwa (i tu oczywiście jednostki OSP były już zaangażowane), co A.B. przemilczał. Miko chce wiedzieć, jakie siły PSP działały w Lądku w dniach 14-15 września. Ano panie Miko nasze łodzie, a nawet Sherpy, nie mogą poruszać się po wodach górskich szybkopłynących, o czym zapewne wiesz. Latały śmigła, co tak bardzo utrudniało twoja pracę z dronami, że postanowiłeś wrócić do Wlkp. Masz teraz pretensje do całego pożarniczego świata, że ponownie nie chciano cię wysłać, ale czy twoja jednostka OSP jest w COO? Zapytaj swojego kolegi A.B. czemu nie jest w tej strukturze?

Tylko nie bardzo rozumiem , czemu jak był Suszek czy powódź w 2010 to w działaniach mogły brać udział siły OSP nie w COO, a tu nie mogły bo to inne województwo?

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 30, 2024, 08:41:52 »
Tylko nie bardzo rozumiem , czemu jak był Suszek czy powódź w 2010 to w działaniach mogły brać udział siły OSP nie w COO, a tu nie mogły bo to inne województwo?

A o to należałoby zapytać ludzi, którzy je wtedy dysponowali, na jakiej zasadzie było to zrobione. KCKR dysponując COO ma jasno określone siły tego odwodu. Sam w 2010 wyjeżdżałem z COO i (przynajmniej tam gdzie ja byłem, czyli Dobrzyków i Opole Lubelskie) nie kojarzę jednostek OSP spoza województwa. Oczywiście mogły tam być, ale nie wiem jak były dysponowane.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 30, 2024, 11:35:52 »
https://www.facebook.com/share/v/BTwNDNcveKRWJYjC/ od 10 min . wypowiedź  Pana Nadbrygadiera Józefa Galicy

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 30, 2024, 11:59:33 »

Nie wiem do czego pijesz, ale jestem głęboko przekonany, że wysłanie do Lądku, czy do CS PSP 1000 strażaków w 1000 samochodach (o tym mówił generał na konferencji) niewiele by zmieniło w tym o czym piszesz
Rozumiem, że płynie w Tobie gorąca krew i proponujesz, wysłać bataliony zastępów OSP, bez ich koordynacji. A może pospolite ruszenie z dronami? :wall:
Troszkę respektu i szacunku dla innych strażaków, którzy tam działali z pełnym poświęceniem i to na pierwszej linii jak i jako kadra dowódcza.

Rozumiem, że brałeś udział w analizowaniu nie jednej akcji (kolegów oraz swojej). Tylko mówię tutaj o rzetelnej analizie, a nie jazgotaniu w internecie. Każdą akcję można przeprowadzić na 20 różnych sposobów i każdy z nich może być dobry, a 21 człowiek będzie to na spokojnie zza biurka analizował mając inną perspektywę niż pozostałych 20.
Wiesz przecież doskonale, że był tam brak łączności telefonicznej, a często i radiowej, dużo nieprzejezdnych dróg, 3/4 mostów zniszczonych, plus tysiące zgłoszeń. Jak byś widział koordynację takich działań. Czekam na konstruktywne pomysły.

Ja zadałem proste pytanie - a zamiast odpowiedzi słyszę wywody o braku możliwości prowadzenia działań przez KSRG czyli rozumiem biała flaga jak to zrobiono i ludzie ratujcie się sami. Zastanówcie się do czego sprowadzacie tą formację by udowodnić rzeczy nie do udowodnienia. Proponuję postawić wniosek z powodzi rozwiązać KSRG , PSP pod samorządy bo prezydenci miast i Burmistrzowie samodzielnie większą pomoc by udzielili. Pozdrawiam z powodzi.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 30, 2024, 12:18:43 »
Ja zadałem proste pytanie - a zamiast odpowiedzi słyszę wywody o braku możliwości prowadzenia działań przez KSRG czyli rozumiem biała flaga jak to zrobiono i ludzie ratujcie się sami. Zastanówcie się do czego sprowadzacie tą formację by udowodnić rzeczy nie do udowodnienia. Proponuję postawić wniosek z powodzi rozwiązać KSRG , PSP pod samorządy bo prezydenci miast i Burmistrzowie samodzielnie większą pomoc by udzielili. Pozdrawiam z powodzi.

To inaczej. Komu nie udzielono pomocy w dniach 14-15 września w odizolowanych miejscach Kotliny Kłodzkiej? Piszmy o faktach, bo pytanie "ilu strażaków PSP było na miejscu" i odpowiedź na nie chyba o niczym nie świadczy. Kto był zagrożony, gdzie, kto zgłaszał to zagrożenie, komu, jaka pomoc została, lub nie została, udzielona?

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 30, 2024, 13:14:10 »

A o to należałoby zapytać ludzi, którzy je wtedy dysponowali, na jakiej zasadzie było to zrobione. KCKR dysponując COO ma jasno określone siły tego odwodu. Sam w 2010 wyjeżdżałem z COO i (przynajmniej tam gdzie ja byłem, czyli Dobrzyków i Opole Lubelskie) nie kojarzę jednostek OSP spoza województwa. Oczywiście mogły tam być, ale nie wiem jak były dysponowane.

Ja byłem i spotkałem, ale inaczej. To dlaczego OSP x może być dysponowane na terenie województwa mimo, że nie jest w WOO, a na teren sąsiedniego województwa już nie moze bo nie jest w coo. Jakakolwiek postawa prawna będzie?

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 30, 2024, 13:43:16 »

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 30, 2024, 15:33:25 »
No właśnie, czemu?
Możliwe, że odpowiedź jest tutaj, czyli jest to problem systemowy, a nie kwestia złego zarządzania działaniami przez KCKR. I za A.B. było tak samo.

https://www.prawo.pl/samorzad/zwolenie-strazaka-osp-z-pracy-na-dzialania-ratownicze,529233.html?fbclid=IwY2xjawFnHthleHRuA2FlbQIxMQABHfEqEaPjWNHeB1cojixpA61mcDmHaka3NP7fJ-d6An0g3-iB8wqqcimGsg_aem_FjXuZfuabSacPb80iwVh-w

Poświęciłem czas i odpowiedzi dalej brak. Część gmin była skłonna ponieść te koszty jako  pomoc powodzianom.
Rozumiem, że kckr mógł mieć watpliwosci z racji kosztów, ale jakie przepisy blokują wysyłanie OSP . Gen. Grosset wyraźnie powiedział, że nie ma takiej prawnej możliwości. Zatem konkret?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 30, 2024, 16:22:47 »
Poświęciłem czas i odpowiedzi dalej brak. Część gmin była skłonna ponieść te koszty jako  pomoc powodzianom.
Rozumiem, że kckr mógł mieć watpliwosci z racji kosztów, ale jakie przepisy blokują wysyłanie OSP . Gen. Grosset wyraźnie powiedział, że nie ma takiej prawnej możliwości. Zatem konkret?
Czy brak jest możliwości prawnej dysponowania przez PSP danej OSP poza województwo to mam spore wątpliwości a tutaj proszę wpis z FB... Świeżutki temat sprzed 3h. Widać ktoś ma inne zdanie niż Pan Grosset i te decyzje podjeli czynni oficerowie  :wacko:
https://www.facebook.com/ospkoscielisko/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 16:27:48 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline oliwier

• VIP
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 30, 2024, 16:57:59 »
Prawda jest taka że od lat nikt nie ma pomysłu na funkcjonowanie ochrony przeciwpożarowej.
Powstało PSP, które miało być wspierane jednostkami OSP w KSRG.
Jak to się skończyło wszyscy wiemy. Wydane miliardy, z których większość jest wyrzuconych w przysłowiowe błoto.
Bałagan prawny i słupki wyborcze to jest rzeczywistość funkcjonowania ochrony p.poż.
Wszechobecna polityka i kolesiostwo to smutny obraz formacji, która chce by ją uważano za nowoczesną i profesjonalną.
30 lat działamy na zasadzie "byle do wyborów" i kto da więcej.
Porównujcie OSP do WOT tylko kto odważył się przenieść rozwiązania z WOT na podwórko straży?
Zmniejszmy liczbę jednostek w KSRG, wprowadźmy płatne obowiązkowe dyżury i podległość pod KM/KP PSP. Wtedy KSRG będzie działało na rozkaz i za pieniądze.
Pozostałe stowarzyszenia OSP niech działają wyłącznie tak jak każde stowarzyszenie w tym kraju.
I wiecie co?
Pierwszy polityk, który to zaproponuje może się pakować bo:
- likwidują tak świetnie działające OSP
- bo PSP chcą wrzucić pod samorządy
- bo firmy nie będą miały gdzie sprzedawać tyle sprzętu
- bo ZG ZOSP RP straci pieniądze i wpływy
- bo nie będzie jak grzać się w blasku strażackich mundurów przed wyborami.

Jedno co się zgodzę z gen. Bartkowiakiem to jesteśmy jak armia.
Mamy samoloty ale nie mamy tyłu pilotów.
WOT tego nie obsłuży a rezerwa to głównie piechota.
I analogicznie
Mamy nowoczesny sprzęt w PSP ale jest nas za mało. OSP w KSRG może by i chciało ale muszą iść do pracy a pozostałe jednostki mogą ale nie muszą i co mi Pan zrobi.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 17:14:37 wysłana przez oliwier »
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 30, 2024, 17:50:13 »
@oliwier nie zgodzę się pomysły to by się znalazły i wiele takich słyszałem ale nie są to decyzje po pierwsze popularne po drugie medialne a po trzecie tanie... Więc Poprostu jak coś działa gorzej lepiej ale działa to po co to naprawiać niech się turla siła rozpędu.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline oliwier

• VIP
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 30, 2024, 18:41:04 »
Każda OSP składa raport do ZG ZOSP RP gdzie są podane wszystkie kwoty środków jakie dana OSO pozyskała.
Dam sobie rękę uciąć że w skali kraju sumy w ciągu roku są kosmiczne. Do tego dolicz koszty jakie ponoszą gminy i nagle okazuje się że nam nie brakuje pieniędzy tylko źle je wydajemy.
Cytując klasyka "przez ostatnie 8 lat" ilość absurdalnych wydatków na OSP osiągnęło apogeum chociaż kto wie co zrobi obecna władza.
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Offline młody13

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 30, 2024, 19:01:21 »
Każda OSP składa raport do ZG ZOSP RP gdzie są podane wszystkie kwoty środków jakie dana OSO pozyskała.
Dam sobie rękę uciąć że w skali kraju sumy w ciągu roku są kosmiczne. Do tego dolicz koszty jakie ponoszą gminy i nagle okazuje się że nam nie brakuje pieniędzy tylko źle je wydajemy.
Cytując klasyka "przez ostatnie 8 lat" ilość absurdalnych wydatków na OSP osiągnęło apogeum chociaż kto wie co zrobi obecna władza.
ZG ZOSP nic mi nie dała od 20 lat . Dlaczego ja mam im się spowiadać ze swojej działalności i setek godzin przy komputerze na dotacje i ich rozliczenie ? A po drugie dlaczego nie zostały wstrzymane zawody sportowo pożarnicze śmiało można by było środki z nagród i paliwo przeznaczyć na pomoc dla jednostek , które pojechały swoimi autami wyciągać szlam z piwnic i parterów w zalanych budynkach . A nie teksty że nie ma kasy na paliwo na wyjazd . To były inicjatywy oddolne powtarzam a gdzie w tym wszystkim właśnie jest Zarząd ZGOSP RP pytam!?!? jednym pismem można by było te środki przeznaczyć na pomoc ludziom którzy próbują zdarzyć ogarnąć swoje domy przed zimą .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2024, 19:14:28 wysłana przez młody13 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 30, 2024, 21:02:43 »
Przykro mi ale to tak nie działa....
Środki z państwa i samorządu nie muszą się łączyć tak jak WFOS i NFOŚ itd... itp... Wszystko zależy od założeń programów pisanych...

Offline Bambaryło

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 30, 2024, 23:09:58 »
Słusznie ktoś zauważył że PSP nawet profesora Groseta pogrąży który broniąc ich zaklinał się że OSP nie idzie zadysponować do innego woj. . A jednak możne  :rofl: i się okazało że AB jednak wiedział lepiej  :szalony:
Nie musisz mnie obrażać wystarczy że mnie zacytujesz

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: Październik 01, 2024, 07:30:23 »
Słusznie ktoś zauważył że PSP nawet profesora Groseta pogrąży który broniąc ich zaklinał się że OSP nie idzie zadysponować do innego woj. . A jednak możne  :rofl: i się okazało że AB jednak wiedział lepiej  :szalony:
Lesniakiewicz też w 2010 o tym wiedział, stąd pewnie nieporozumienia,  o których pisano wyżej

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: Październik 04, 2024, 19:01:31 »
Jak to było z tym OSP poza województwem? Przypomnijcie Mi proszę bo generałem nie jestem :wacko:
https://remiza.com.pl/operacja-most-strazacy-z-mosiny-dzialali-w-ladku-zdroju/

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: Październik 04, 2024, 20:30:03 »
Jak to było z tym OSP poza województwem? Przypomnijcie Mi proszę bo generałem nie jestem :wacko:
Czy to czasem nie był wyjazd gospodarczy?

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 04, 2024, 20:56:05 »

Było dokładnie tak jak działa ten system KSRG a właściwie nie działa, a może nie istnieje już i wolę nie kontynuować dalej bo Klub Generałów będzie musiał wydać kolejne oświadczenie  :szalony: