Autor Wątek: Powódź 2024  (Przeczytany 91346 razy)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Powódź 2024
« Odpowiedź #75 dnia: Wrzesień 26, 2024, 13:13:17 »
Jeśli spec ustawa powodziowa wejdzie w obecnej formie to strażacy którzy byli i będą na terenach objętych powodzia będą liczeni z obowiązkowym ustawowym wypoczynkiem który nie będzie liczony do czasu służby.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Basior7776

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: Wrzesień 26, 2024, 13:38:58 »
Jeśli spec ustawa powodziowa wejdzie w obecnej formie to strażacy którzy byli i będą na terenach objętych powodzia będą liczeni z obowiązkowym ustawowym wypoczynkiem który nie będzie liczony do czasu służby.
To jest powalone. OSP będzie liczone od wyjazdu do powrotu, a my oczywiście obcięte godziny na pseudo odpoczynek.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Wrzesień 26, 2024, 13:45:52 »
To jest powalone. OSP będzie liczone od wyjazdu do powrotu, a my oczywiście obcięte godziny na pseudo odpoczynek.

Jakie OSP będzie liczone od wyjazdu do powrotu - 90% OSP pojechało tam na wyjazd gospodarczy albo wycofało sprzęt z PB, więc nic nie będzie liczone, będzie kreatywna statystyka gdzie będzie pasować się wykaże a gdzie nie to nie będzie tych OSP w statystykach. 

Offline Basior7776

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Wrzesień 26, 2024, 13:49:37 »
W domyśle chodziło mi o tych dysponowanych przez PSP.
Wyjazd WOO na 30h, OSP będzie miało policzone za wszystko, a dowódca z PSP -8h na odpoczynek? I nie chodzi mi o wyjazdy stricte w okolice granicy z Czechami, tylko te w środkowym i dolnym biegu Odry.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Wrzesień 26, 2024, 16:04:31 »
Jestem na kolejnej podmianie, może troszkę macie rację ale głównie widzicie tylko jedną stronę medalu.
  Dostrzegacie tylko same plusy przyjazdu OSP patrząc przez pryzmat waszych ułożonych i dobrze zorganizowanych jednostek. Zupełnie pomijacie nieograniczony napływ typowej partyzantki osp , turboratowników którzy wszystko widzieli, robili i nikogo słuchać się nie będą i nie muszą.  Przypomnę  że latają już w żółtych z napisami straż a samochody też mają czerwone.

Ale kogo to jest wina ? Decyzji Komendanta Głównego PSP by zamiast wydawać głupie zakazy polecił sformować z chętnych jednostek OSP które mają zgodę Burmistrza na pokrycie kosztów zorganizować pododdziały z dowódcą z PSP jak w przypadku WOO nie było by tych kłopotów, Można by zaplanować wyjazdy na 2-3 dni intensywnych działań i podmiana. Każdy by wiedział kiedy pojedzie kiedy wróci itd. To nie OSP tu poległy a Komendant Główny który organizacyjnie nie był wstanie tego ogarnąć. I nie chce odnosić się do szczegółów działań bo materiału jest na nie jeden wątek na tym forum natomiast rażą mnie np. takie zdjęcia na stronie KG PSP. Bo to że ci na miejscu mieli albo mgliste pojęcie o BHP albo nie mieli wystarczającej ilości ŚOI to jedno ale to że ktoś takie zdjęcia wpuszcza na strony PSP i się tym chwali to jest dla mnie nie zrozumiałe i leży w sprzeczności o profesjonalnym przygotowaniu służb tam działających,  My jak jechaliśmy na powódź z zadaniami ratowniczymi to poza suchymi ubraniami każdy strażak miał po dwie kamizelki asekuracyjne jedną pneumatyczną i drugą ratowniczą.

Właśnie sytuacja, która jest teraz rodzi pole dla turboli oraz speców od wszystkiego. Normalna organizacja działań z chętnych jednostek, ale z zaplanowanymi zadaniami pododdziałami pozwoliłaby tego uniknąć, a po prostu sprawnie organizować działania. Z punktu AP, czy służby w Wawie zapewne życie inaczej wyglądało niż teraz.

Teraz to właśnie Ci co na hurabura tworzą nie raz problem, ale czyja to wina?

Offline taz_org

• Strażak Sam
  • *
  • SKKP
« Odpowiedź #80 dnia: Wrzesień 26, 2024, 18:31:47 »
Dla odmiany przywołam tutaj sytuację po przejściu Ksawerego, gdzie tam też było pospolite ruszenie OSP z pilarkami i chyba nikt nie narzekał na ich zaangażowanie...

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Wrzesień 26, 2024, 19:29:23 »
Dla odmiany przywołam tutaj sytuację po przejściu Ksawerego, gdzie tam też było pospolite ruszenie OSP z pilarkami i chyba nikt nie narzekał na ich zaangażowanie...

Tam jednak też dużo na legalu puszczali.

Offline taz_org

• Strażak Sam
  • *
  • SKKP
« Odpowiedź #82 dnia: Wrzesień 26, 2024, 20:50:35 »

Tam jednak też dużo na legalu puszczali.
Właśnie o to mi chodzi, że tam nie było problemu ...

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Wrzesień 26, 2024, 21:00:51 »
Nie pamiętam jak to wyglądało. Jak wtedy to zostało zorganizowane? Jednostka OSP dajmy, że nie ksrg np. ze śląskiego zgłaszała się do swojej KP, że chce jechać usuwać wiatrołomy w pomorskim? I miała wtedy z tego MZ?

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Wrzesień 26, 2024, 22:26:34 »
Nie pamiętam jak to wyglądało. Jak wtedy to zostało zorganizowane? Jednostka OSP dajmy, że nie ksrg np. ze śląskiego zgłaszała się do swojej KP, że chce jechać usuwać wiatrołomy w pomorskim? I miała wtedy z tego MZ?

Nie wiem czy były przypadki jak z tym śląskiem. Generalnie duże siły OSP były z tego co wiem rzucane normalnie, co w dużej mierze ograniczało tworzenie partyzantki z normalnej ochotniczej formacji ratowniczej

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Wrzesień 26, 2024, 22:43:16 »
Problem jest jeszcze trochę inny. Ja mam taką zasadę (realizujemy na co dzień dużo takich zadań na styku ratownictwa jak poszukiwania dla Policji czy poważnego kryminału) że nie wpraszam się na imprezę gdzie mnie nie zaprosili z tym ze niekoniecznie zapraszającym musi być PSP ponieważ sama ustawa o OSP daje szerokie pole działania jednostek w tym mających wydzielone grupy specjalistyczne. I tu było identycznie, było konkretne zapotrzebowanie z ZK na działania których nikt nie realizował i dlatego wyjechał zespół o konkretnej konfiguracji. To że potem czy w między czasie realizowaliśmy jeszcze inne to już wynikało z rodzących się potrzeb. Ale byliśmy oczekiwani na miejscu i przystąpiliśmy jakby z marszu do udzielania różnorodnej pomocy i współpracy z Samorządem i lokalną OSP. Ale nawet jak praca nie znalazła OSP to wiem że nie stanowiło problemu w wielu miejscach uzgodnić z sztabami taki przyjazd i zawsze pomoc była czy nawet jest przyjmowana chętnie. No może poza miejscami gdzie ZK zarządza PSP  :rofl:.

I żeby zakończyć tą dyskusję  :wall: takie stanowisko ZOSP w temacie wyjazdu OSP na powódź :
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2024, 09:35:44 wysłana przez MIKO »

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Wrzesień 27, 2024, 07:50:15 »
@MIKO który z cytowanych przepisów w piśmie mówi o samodysponowaniu? Są podane 3 artykuly, które akurat o tym nie mówią, a komentarz w piśmie jest taki jakby mówiły. Pytam z czystej ciekawości, nie próbuję tu czegoś negować bądź umniejszać, ale to tak jakbym zacytował artykuły czym zajmuje się PSP i później na podstawie tego powiedział, że mogę jechać z podlaskiego w podkarpackie bo jest tam klęska żywiołowa.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: Wrzesień 27, 2024, 08:44:27 »
@MIKO który z cytowanych przepisów w piśmie mówi o samodysponowaniu? Są podane 3 artykuly, które akurat o tym nie mówią, a komentarz w piśmie jest taki jakby mówiły. Pytam z czystej ciekawości, nie próbuję tu czegoś negować bądź umniejszać, ale to tak jakbym zacytował artykuły czym zajmuje się PSP i później na podstawie tego powiedział, że mogę jechać z podlaskiego w podkarpackie bo jest tam klęska żywiołowa.

No z małym drobiazgiem że PSP to instytucja Państwowa i zcentralizowana. A każde OSP to stowarzyszenie i niestety w dużej części stanowi samo o sobie. Podobnie jak GOPR , WOPR i wiele innych organizacji ratowniczych o mniejszym zasięgu. OSP to nie kolejna gorsza JRG w zasobach PSP. I to żeby przypomnieć o tym samo spowodowało kierownictwo KG.  I tu nic więcej nie potrzeba cytować. Ja tak realizuje działania na prośbę Policji od dawna i to tak działa  za zgodą KW. Zakładana jest karta na ćwiczenia a w opisie pisze pomoc Pomoc Policji i nikogo nie interesuje co robię. Jest w ustawie o OSP jako zadania wpisane "wsparcie innych służb i inspekcji" i to wystarczy. Chodzi tylko by było wiadomo gdzie jest mój sprzęt który jest wpisany między innymi do WOO. I tylko od mądrości PSP zależy gdzie pojedziemy razem a gdzie osobno.     
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2024, 08:50:38 wysłana przez MIKO »

Offline Bambaryło

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 27, 2024, 09:31:44 »
Więc jest coś na rzeczy że się Leśniakiewicz pokłócił z Feltynowskim o OSP bo tylko tak można odczytać to stanowisko ZOSP
Nie musisz mnie obrażać wystarczy że mnie zacytujesz

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 27, 2024, 11:14:20 »
Żeby jeszcze podsumować tak działają obecnie nasi koledzy z Wodnej Służby Ratowniczej na powodzi. Trudno im zarzucić brak profesjonalizmu i też im nikt nie zabroni realizować takich zadań jak jest takie zapotrzebowanie.

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 28, 2024, 14:59:16 »
Analiza wsteczna zawsze skuteczna

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 28, 2024, 19:09:21 »
Czy takie wystąpienie, pomijając wszystkie jego aspekty, powinno odbywać się w mundurze? Jakoś nigdy nie widziałem p. Grosseta czy Lesniakiwcza w telewizji w mundurze. Ogólnie, cóż było ładne pożegnanie w KG i na tym uprzejmości się skończyły, zaczyna się wyciąganie brudów.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 28, 2024, 19:37:02 »
  Może i wsteczna ale 700 ludzi to liczba fatalna... Biję w obecne kierownictwo i dodatkowo mimo że fatalnie niska to jest zawyżona bo doliczane są siły stojące w Sieradzu i z Małopolski... Realnie było jeszcze mniej więc jeszcze gorzej niż mówi Andrzej. Wszyscy chyba w tym temacie dyskutowali na jednostkach i wiedzą co ludzie uważają...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2024, 20:18:47 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 28, 2024, 19:47:49 »
Powiedział bym że Pan Komendant był delikatny i dyplomatyczny w stosunku do tego co widziałem osobiście. Zresztą byłem dziś w Kłodzku i okolicach pracy jest do wiosny – udało się trochę główne drogi udrożnić. Pomijam już takie scenariusze że znów zacznie mocno padać.   

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 28, 2024, 19:51:03 »
Powiedział bym że Pan Komendant był delikatny i dyplomatyczny w stosunku do tego co widziałem osobiście. Zresztą byłem dziś w Kłodzku i okolicach pracy jest do wiosny – udało się trochę główne drogi udrożnić. Pomijam już takie scenariusze że znów zacznie mocno padać.   
Mnie bardziej martwią mrozy i Ci biedni ludzie...

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 28, 2024, 21:41:47 »
  Może i wsteczna ale 700 ludzi to liczba fatalna... Biję w obecne kierownictwo i dodatkowo mimo że fatalnie niska to jest zawyżona bo doliczane są siły stojące w Sieradzu i z Małopolski... Realnie było jeszcze mniej więc jeszcze gorzej niż mówi Andrzej. Wszyscy chyba w tym temacie dyskutowali na jednostkach i wiedzą co ludzie uważają...
Żeby była jasność nie bronie obecnego kierownictwa KG. Natomiast staram się być wstrzemięźliwy w ocenianiu. Chyba wszyscy się zgodzimy, że każdą akcję łatwo jest oceniać post factum, a podejmować decyzje tu i teraz już trudniej.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 28, 2024, 21:48:06 »
Żeby była jasność nie bronie obecnego kierownictwa KG. Natomiast staram się być wstrzemięźliwy w ocenianiu. Chyba wszyscy się zgodzimy, że każdą akcję łatwo jest oceniać post factum, a podejmować decyzje tu i teraz już trudniej.
Na czym polega analiza zdarzenia? Czy nie na ocenie post factum? I czy taka analiza nie powinna być taka?
Dla przykładu w województwie które tonęło w dniach 13-15 września czyli Opolskim z poza województwa było 349 ratowników i 69 pojazdów... Czy uważasz, że takie liczby są adekwatne do skali zdarzenia i ostrzeżeń 3 stopnia... I post factum czy były wystarczające?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2024, 21:53:34 wysłana przez Eqinox »

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 28, 2024, 22:05:40 »
Pisałem nie jedną analizę zdarzenia, oczywiście nie ze zdarzenia o takich rozmiarach. Za każdym razem zanim opisałem swoje wnioski, to rozmawiałem z danym KDR i czytałem jego notatki na temat zdarzenia. Właśnie po to żeby mieć ogląd jak akcja wyglądała z jego perspektywy bo być może ja nie wiem wszystkiego znając ją tylko z przekazów medialnych bądź zasłyszanych od kogoś kto akcje widział. Tutaj na forum jest masa ludzi, którzy oceniają, ale nie znają wersji dowodzących. Stąd moja wstrzemięźliwość w ocenianiu.