Autor Wątek: Powódź 2024  (Przeczytany 36863 razy)

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
Odp: Powódź 2024
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 24, 2024, 19:37:10 »
Problemy OSP
1. Kasa na nadgodziny dla PSP
2. Ulgi podatkowe dla zatrudniających WOT co nigdy nie udało się w stosunku do OSP
3. Przypadkowo by pojechał jakiś samochód albo sprzęt kupiony z Funduszu Sprawiedliwości i jak by to wyglądało politycznie.

Tak Florków PSL zrobił w ciula, a i kasę im będzie politycznie ZOSP RP PSL  dzielić   :szalony:

Akurat PSL poprzez związek to chyba tu odmienne stanowisko reprezentuje. Może coś po powodzi podziałają

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 24, 2024, 21:27:10 »
Problemy OSP
2. Ulgi podatkowe dla zatrudniających WOT co nigdy nie udało się w stosunku do OSP
3. Przypadkowo by pojechał jakiś samochód albo sprzęt kupiony z Funduszu Sprawiedliwości i jak by to wyglądało politycznie.

Tak Florków PSL zrobił w ciula, a i kasę im będzie politycznie ZOSP RP PSL  dzielić   :szalony:

Akurat PSL poprzez związek to chyba tu odmienne stanowisko reprezentuje. Może coś po powodzi podziałają
PSL  ? Związek ? Nic nie działają, chłopaki sami za swoje kupują paliwo swoje auta i jadą . Tylko ludzi zgłaszają do swoich KP
Związek się nie popisał .

Offline oliwier

• VIP
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 24, 2024, 22:23:50 »
Ja to tylko tutaj zostawię. Miłej lektury.

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie terenu działania jednostek ochrony przeciwpożarowej, okoliczności i warunków udziału tych jednostek w działaniach ratowniczych poza terenem własnego działania oraz zakresu, szczegółowych warunków i trybu zwrotu poniesionych przez nie kosztów.
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 25, 2024, 02:57:10 »
To ja też tu tylko zostawię :

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 25, 2024, 02:58:38 »
I jeszcze np.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 25, 2024, 03:02:35 »
I jeszcze taki fragment z podsumowania z strony KW PSP Poznań

https://www.gov.pl/web/kwpsp-poznan/41-wielkopolskich-strazakow-powrocilo-z-dzialan-na-terenach-objetych-powodzia

I teraz jak nawet Komenda Wojewódzka się chwali że OSP poza systemem jeżdżą na powódź to trochę się chyba pogubił ten system mając na uwadze że jednocześnie zakazują takich wyjazdów. I tu nikt nie oczekiwał że ktoś kogoś gdzieś zadysponuje czy otrzyma za to ekwiwalent szło tylko o to by nie przeszkadzać i nie robić pod górkę.  OSP jako Stowarzyszenia mają dużą autonomiczność i nie można im zabronić niesienia pomocy.   

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2024, 03:12:24 wysłana przez MIKO »

Offline JeszczeStrazak

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 25, 2024, 09:07:09 »
Podobno winny zakazu wyjazdu OSP w celu udzielania pomocy na powodzi jest bezpośrednio Komendant Główny.  Za poprzednika było to nie do pomyślenia. Ale tak to jest jak szefem straży robi się teoretyka który tylko umie mówić o misjach zagranicznych i dronach i nigdy nie pracował z tymi ochotnikami.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2024, 09:11:18 wysłana przez JeszczeStrazak »

Offline czeles

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 25, 2024, 09:59:17 »
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie terenu działania jednostek ochrony przeciwpożarowej, okoliczności i warunków udziału tych jednostek w działaniach ratowniczych poza terenem własnego działania oraz zakresu, szczegółowych warunków i trybu zwrotu poniesionych przez nie kosztów umożliwia zadysponowanie przez PSP jednostek OSP spoza teren własnego działania. To rozporządzenie w żaden sposób nie utrudnia sięgnięcie po jednostki OSP spoza województwa warunek to "gdy potencjał ratowniczy krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego na poziomie powiatowym jest niewystarczający do przeprowadzenia działań ratowniczych" a z tym mieliśmy do czynienia.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 25, 2024, 10:13:51 »
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie terenu działania jednostek ochrony przeciwpożarowej, okoliczności i warunków udziału tych jednostek w działaniach ratowniczych poza terenem własnego działania oraz zakresu, szczegółowych warunków i trybu zwrotu poniesionych przez nie kosztów umożliwia zadysponowanie przez PSP jednostek OSP spoza teren własnego działania. To rozporządzenie w żaden sposób nie utrudnia sięgnięcie po jednostki OSP spoza województwa warunek to "gdy potencjał ratowniczy krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego na poziomie powiatowym jest niewystarczający do przeprowadzenia działań ratowniczych" a z tym mieliśmy do czynienia.
Miejmy nadzieję, że ustawa o OC usprawni i ułatwi możliwość niesienia pomocy tak jak np. Zwrot kosztów dojazdu jednostkom poza systemowym , które zgłosiły chęć i pomagały w walce ze skutkami powodzi. W skrócie na wsparcie gminy nie licz . Chcecie jechać pomagać załatwcie sobie samochód i paliwo .

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 25, 2024, 10:41:31 »
Problemy OSP

PSL  ? Związek ? Nic nie działają, chłopaki sami za swoje kupują paliwo swoje auta i jadą . Tylko ludzi zgłaszają do swoich KP

To miałem błędne info. Tym gorzej

Offline młody13

• VIP
  • *
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 25, 2024, 11:17:30 »
Problemy OSP

Dopiero teraz ktoś się obudził i puszczają jednostki KSRG w trybie gospodarczym  :kwit:  czyli tankowanie za gminne . O ekwiwalent nie chodzi bo nikt go nie chce za tą pomoc . Pozdrawiam  :straz:

Offline młody13

• VIP
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 25, 2024, 13:13:39 »
Jest tylko jeden problem , może ktoś mnie poprawi . Kto odpowiada za naprawę uszkodzonego sprzętu czy wozu bojowego zadysponowanej poza gminę jednostki OSP z poza sytemu ? Też warto by było uregulować.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 25, 2024, 13:15:13 »
Problemy OSP

Dopiero teraz ktoś się obudził i puszczają jednostki KSRG w trybie gospodarczym  :kwit:  czyli tankowanie za gminne . O ekwiwalent nie chodzi bo nikt go nie chce za tą pomoc . Pozdrawiam  :straz:

One się dalej same dysponują, tylko jest ciche przyzwolenie. Pewnie dlatego, że trochę się uświadomili ochotnicy, że nie można im zabronić w okreslonych przypadkach.

Po pierwsze WOT jakoś pieniądze dostaje, więc tu nie chyba kasa jest problemem, a ego.
Chyba chore jest to, że jednostka jedzie na Powodz na wg, to powinna być normalna MZ. W sytuacji, może to być uzgodnienie , że dysponowane są jednostki które zgłosiła np gmina (żeby wybitnych kosztów nie robić), OSP mógłby zrzec się ekwiwalentu na powodzian. Wszystko jest do załatwienia. Strażak miałby jednak podstawę zwolnienia z pracy. Naprawdę w przypadku takich działań są miejsca, gdzie pracodawca otwarcie mówił że puści tylko kwitek żeby był, a dwa co najważniejsze miałby ubezpieczenia. To nie jest wyjazd gospodarczy

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 25, 2024, 13:22:11 »
Tylko teraz kto to ocenia? Jakieś OSP z podlaskiego stwierdza: "Hmm, w tym opolskim to sobie nie radzą!!! Pakujemy się i jedziemy na pomoc". No chyba nie tak to powinno wyglądać. Później sztab w opolskim ma kilkadziesiąt takich zastępów i nie wie jak ma ich ogarnąć. Stają się kolejnym problemem, bo trzeba ich zatankować, wyżywić i przenocować. Na każdym kroku chwalony jest nasz zcentralizowany system, COO i WOO gdzie w dowolnej chwili możesz zadysponować sobie SiS z drugiego końca Polski. Tylko to jak z pomocą z UE w ramach UMOL - to kraj członkowski występuje najpierw z prośbą o pomoc i dopiero wtedy pojawiają się "oferty", które potrzebujący musi jeszcze zaakceptować, a nie na zasadzie pakujemy się i jedziemy do Grecji/Francji czy gdzie tam jeszcze. Tu podobnie jak KW z opolskiego przy wsparciu sztabu i zespołu z KG nie zadysponuje SiS z innej części kraju to takie wyjazdy samowolne powodują tylko niepotrzebne zamieszanie.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline młody13

• VIP
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 25, 2024, 13:31:36 »
Tylko teraz kto to ocenia? Jakieś OSP z podlaskiego stwierdza: "Hmm, w tym opolskim to sobie nie radzą!!! Pakujemy się i jedziemy na pomoc". No chyba nie tak to powinno wyglądać. Później sztab w opolskim ma kilkadziesiąt takich zastępów i nie wie jak ma ich ogarnąć. Stają się kolejnym problemem, bo trzeba ich zatankować, wyżywić i przenocować. Na każdym kroku chwalony jest nasz zcentralizowany system, COO i WOO gdzie w dowolnej chwili możesz zadysponować sobie SiS z drugiego końca Polski. Tylko to jak z pomocą z UE w ramach UMOL - to kraj członkowski występuje najpierw z prośbą o pomoc i dopiero wtedy pojawiają się "oferty", które potrzebujący musi jeszcze zaakceptować, a nie na zasadzie pakujemy się i jedziemy do Grecji/Francji czy gdzie tam jeszcze. Tu podobnie jak KW z opolskiego przy wsparciu sztabu i zespołu z KG nie zadysponuje SiS z innej części kraju to takie wyjazdy samowolne powodują tylko niepotrzebne zamieszanie.

Ja piszę o tym co by można było usprawnić na wypadek powtórki tego typu katastrof , nie o tym jak jest teraz . Pozdrawiam  :straz:

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 25, 2024, 13:34:51 »
Ale ja przecież Ciebie nie cytowałem ;)
Spoko, ja też nie mam żadnego ciśnienia. Czasem tylko jedna strona pokazuje jak to jest poszkodowana, bo jej nie pozwolili jechać i żadne argumenty nie trafiają. Ode mnie z powiatu i województwa też były takie "samowolne" wyjazdy. Pojechali pokręcili się, porobili foty na fejsa i wrócili... bohaterowie. Generalnie wierzę nawet w czystość intencji tych co chcą jechać, ale trzeba na całość trochę szerzej spojrzeć, żeby nie było, że za chwilę to my jesteśmy problemem i nam trzeba pomagać.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2024, 13:38:00 wysłana przez in_flames »

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Wrzesień 25, 2024, 13:43:24 »
Spoko, ja też nie mam żadnego ciśnienia. Czasem tylko jedna strona pokazuje jak to jest poszkodowana, bo jej nie pozwolili jechać i żadne argumenty nie trafiają. Ode mnie z powiatu i województwa też były takie "samowolne" wyjazdy. Pojechali pokręcili się, porobili foty na fejsa i wrócili... bohaterowie. Generalnie wierzę nawet w czystość intencji tych co chcą jechać, ale trzeba na całość trochę szerzej spojrzeć, żeby nie było, że za chwilę to my jesteśmy problemem i nam trzeba pomagać.

Byłem widziałem. Same samorządy dogadywały się z samorządami i OSP jechały. System scentralizowany super, tylko zarządzanie było jakie było. Dlatego wojsko fajnie, a u nas jak zwykle sytuację ratowali strażacy na dole. były wioski, gdzie pracowali ci na stanowiskach i lokalni, bo zarządzanie PSP nie radzilo.
Gdyby nie wojsko byłaby klapa. Skupiamy się na misjach zagranicznych i stronach (nie umniejszam roli), a zapominamy o normalnym zarządzaniu. Oczywiście nie powinno to działać absolutnie na zasadzie samowolek, ale być może zarządzanie PSP to wymuszalo

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 25, 2024, 13:45:12 »

Byłem widziałem. Same samorządy dogadywały się z samorządami i OSP jechały. System scentralizowany super, tylko zarządzanie było jakie było. Dlatego wojsko fajnie, a u nas jak zwykle sytuację ratowali strażacy na dole. były wioski, gdzie pracowali ci na stanowiskach i lokalni, bo zarządzanie PSP nie radzilo.
Gdyby nie wojsko byłaby klapa. Skupiamy się na misjach zagranicznych i stronach (nie umniejszam roli), a zapominamy o normalnym zarządzaniu. Oczywiście nie powinno to działać absolutnie na zasadzie samowolek, ale być może zarządzanie PSP to wymuszalo. Zarządzanie cała akcja centralnie moim zdaniem się sprawdziło z racji wojska, u nas było źle. Historii tu jest kilka stron, na FB więcej nawet. Pomyślny co będzie, gdy wybuchnie wojna i okaże się, że to wojsko będzie miało inne zajęcia.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Wrzesień 25, 2024, 14:44:10 »
Na Polsat News przed chwilą omawiali specustawę. Niewiele słyszałem, tylko fotę strzeliłem na szybko.

Zdążyłem usłyszeć, że strażacy będą mogli pracować bez limitów ile im sił wystarczy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2024, 14:47:13 wysłana przez in_flames »

Offline czeles

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Wrzesień 25, 2024, 15:06:21 »

Tą ocenę może wykonać organ zawiadujący KSRG czyli PSP. Przecież napisałem że umożliwia zadysponowania jednostek OSP przez PSP. Tak jest w rozporządzeniu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2024, 15:30:14 wysłana przez wujo 2010 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Wrzesień 25, 2024, 15:43:04 »
Panowie prośby o pomoc pojawiają się zawsze z jednego powodu. Jest niedostatek określonych możliwości ratowniczych na miejscu i nie opowiadajcie że dany Burmistrz  czy Wójt zarządzający ZK nie wie co potrzebuje. My za każdym razem mieliśmy konkretne zapotrzebowanie na konkretne działania specjalistyczne i nadal je mamy. I tam gdzie działa sztab na czele z Burmistrzem nie ma z tym problemu tak gdzie zadania ZK przejęła PSP już problem jest. I nie będę tu pisał czego dotyczą te prośby o pomoc, jakiego sprzętu i jakich działań ale jest dużo takich tematów gdzie z całym szacunkiem WOT nie da rady. I największym błędem Komendanta Głównego jest że nie potrafił nad tym zapanować. Nie potrafił bo nie chciał OSP na powodzi i ja też mam takie informacje że jest to bezpośrednio jego decyzja, zresztą z którą podobno np. v-ce Minister Leśniakiewicz miał się nie zgodzić. Podejrzewam że niebawem ujrzy to wszystko światło dzienne ponieważ środowisko OSP zostało skrzywdzone. I nikt tu nie chciał zarobić ekwiwalentu bo chyba wszyscy pojechali tam nie pobierając go. Tylko jesteśmy podmiotem ratowniczym, który by funkcjonować kształtuje wśród swoich członków pewne postawy obywatelskie, empatię do społeczeństwa itd. Nie dostajemy 500 zł co miesiąc za gotowość jak WOT a w kilka min 24 h 7 dni w tygodniu ruszamy by ratować.  I jeśli zabija się takie postawy u wyszkolonych, wyposażonych i doświadczonych ratowników stawiając przed nimi każdego od żołnierza WOT po wolontariusza z miotłami któremu wolno tam jechać to ten system nie będzie już działał tak jak kiedyś i długo będziemy naprawiać skutki takich decyzji. A wystarczyło to tylko mądrze zorganizować ale potencjału zabrakło bo sama PSP z sobą miała ogromne problemy organizacyjne. 

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Wrzesień 25, 2024, 16:03:55 »
Panowie prośby o pomoc pojawiają się zawsze z jednego powodu. Jest niedostatek określonych możliwości ratowniczych na miejscu i nie opowiadajcie że dany Burmistrz  czy Wójt zarządzający ZK nie wie co potrzebuje. My za każdym razem mieliśmy konkretne zapotrzebowanie na konkretne działania specjalistyczne i nadal je mamy. I tam gdzie działa sztab na czele z Burmistrzem nie ma z tym problemu tak gdzie zadania ZK przejęła PSP już problem jest. I nie będę tu pisał czego dotyczą te prośby o pomoc, jakiego sprzętu i jakich działań ale jest dużo takich tematów gdzie z całym szacunkiem WOT nie da rady. I największym błędem Komendanta Głównego jest że nie potrafił nad tym zapanować. Nie potrafił bo nie chciał OSP na powodzi i ja też mam takie informacje że jest to bezpośrednio jego decyzja, zresztą z którą podobno np. v-ce Minister Leśniakiewicz miał się nie zgodzić. Podejrzewam że niebawem ujrzy to wszystko światło dzienne ponieważ środowisko OSP zostało skrzywdzone. I nikt tu nie chciał zarobić ekwiwalentu bo chyba wszyscy pojechali tam nie pobierając go. Tylko jesteśmy podmiotem ratowniczym, który by funkcjonować kształtuje wśród swoich członków pewne postawy obywatelskie, empatię do społeczeństwa itd. Nie dostajemy 500 zł co miesiąc za gotowość jak WOT a w kilka min 24 h 7 dni w tygodniu ruszamy by ratować.  I jeśli zabija się takie postawy u wyszkolonych, wyposażonych i doświadczonych ratowników stawiając przed nimi każdego od żołnierza WOT po wolontariusza z miotłami któremu wolno tam jechać to ten system nie będzie już działał tak jak kiedyś i długo będziemy naprawiać skutki takich decyzji. A wystarczyło to tylko mądrze zorganizować ale potencjału zabrakło bo sama PSP z sobą miała ogromne problemy organizacyjne.
Nic dodać nic ująć. Dokładnie tak właśnie też to odbieram

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Wrzesień 26, 2024, 11:37:15 »
Jestem na kolejnej podmianie, może troszkę macie rację ale głównie widzicie tylko jedną stronę medalu.
  Dostrzegacie tylko same plusy przyjazdu OSP patrząc przez pryzmat waszych ułożonych i dobrze zorganizowanych jednostek. Zupełnie pomijacie nieograniczony napływ typowej partyzantki osp , turboratowników którzy wszystko widzieli, robili i nikogo słuchać się nie będą i nie muszą.  Przypomnę  że latają już w żółtych z napisami straż a samochody też mają czerwone.

Offline młody13

• VIP
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Wrzesień 26, 2024, 11:58:42 »
Jestem na kolejnej podmianie, może troszkę macie rację ale głównie widzicie tylko jedną stronę medalu.
  Dostrzegacie tylko same plusy przyjazdu OSP patrząc przez pryzmat waszych ułożonych i dobrze zorganizowanych jednostek. Zupełnie pomijacie nieograniczony napływ typowej partyzantki osp , turboratowników którzy wszystko widzieli, robili i nikogo słuchać się nie będą i nie muszą.  Przypomnę  że latają już w żółtych z napisami straż a samochody też mają czerwone.
Postaw się w sytuacji ludzi poszkodowanych , nie obchodzi ich kto im jej udzieli tylko w jakim czasie . Idzie zima

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Wrzesień 26, 2024, 12:32:21 »

Ale kogo to jest wina ? Decyzji Komendanta Głównego PSP by zamiast wydawać głupie zakazy polecił sformować z chętnych jednostek OSP które mają zgodę Burmistrza na pokrycie kosztów zorganizować pododdziały z dowódcą z PSP jak w przypadku WOO nie było by tych kłopotów, Można by zaplanować wyjazdy na 2-3 dni intensywnych działań i podmiana. Każdy by wiedział kiedy pojedzie kiedy wróci itd. To nie OSP tu poległy a Komendant Główny który organizacyjnie nie był wstanie tego ogarnąć. I nie chce odnosić się do szczegółów działań bo materiału jest na nie jeden wątek na tym forum natomiast rażą mnie np. takie zdjęcia na stronie KG PSP. Bo to że ci na miejscu mieli albo mgliste pojęcie o BHP albo nie mieli wystarczającej ilości ŚOI to jedno ale to że ktoś takie zdjęcia wpuszcza na strony PSP i się tym chwali to jest dla mnie nie zrozumiałe i leży w sprzeczności o profesjonalnym przygotowaniu służb tam działających,  My jak jechaliśmy na powódź z zadaniami ratowniczymi to poza suchymi ubraniami każdy strażak miał po dwie kamizelki asekuracyjne jedną pneumatyczną i drugą ratowniczą.