Autor Wątek: Powódź 2024  (Przeczytany 36862 razy)

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
Odp: Powódź 2024
« Odpowiedź #200 dnia: Listopad 26, 2024, 18:30:33 »
Tak, pracowałem przy przebiciach w 2001 i 2010. Za pierwszym razem nawet z nurkami po stronie wody. Natomiast były to przebicia w kanałach, które sama wytworzyła woda, a nie wynikające z niedoszczelnienia kanałów kanalizacji kablowej, jak opisano w raporcie ze Stronia. Po drugie było to na terenach płaskich, a woda nadal mieściła się w korycie rzeki pomiędzy obwałowaniami. Tu mamy górski teren, gdzie woda napływa z góry i do tego z kilku kierunków, a do tego wg raportu woda powierzchniowo przelewała się już górą przez obwałowanie, kiedy zaobserwowane zostały przebicia.

Ale co to zmienia. Po to są służby ratownicze by podjąć choć próbę zapobiegnięcia takiej katastrofie, a tu została wywieszona biała flaga. Nawet właściwego nadzoru i łączności na wypadek przerwania nie zbudowano. Walczyłem na letnich i zimowych powodziach również z nurkami z najróżniejszymi wyzwaniami i zawsze próbowałem, choć temat wydawał się prawie nie do rozwiązania. Zdarzało mi się nawet drogę budować dla ciężkiego sprzętu i z reguły mi się udawało ale tylko dlatego że próbowałem.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: Listopad 26, 2024, 19:04:00 »
Bo zawsze cała sztuka polega na tym aby do spraw, które wydają sie niemożliwe do zrealizowania znaleźć do roboty kogoś kto nie wie że się nie da.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: Listopad 26, 2024, 20:20:18 »
Ciekawa teoria. Idąc tym tropem to należy dziś stanowiska przekazać cywilom i nie będziemy wywieszać białej flagi 😊  W sumie to już tak zrobiliśmy bo ilość OSP które udała się poza systemem na powódź i skutecznie tam działała to udowodniła. W samym Lądku było to ponad 80 OSP

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #203 dnia: Listopad 27, 2024, 19:45:50 »
Ciekawa teoria. Idąc tym tropem to należy dziś stanowiska przekazać cywilom i nie będziemy wywieszać białej flagi 😊  W sumie to już tak zrobiliśmy bo ilość OSP które udała się poza systemem na powódź i skutecznie tam działała to udowodniła. W samym Lądku było to ponad 80 OSP
No i zlikwidować ZOSP bo na co on potrzebny jak każde OSP
musiało sobie samodzielnie zorganizować ludzi , sprzęt, samochody, paliwo i pokryć koszty społecznie.

Offline lukaszenko

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: Grudzień 20, 2024, 20:39:55 »
Rozmawiałem dzisiaj z kolegą z innej KP i dostali wypłatę za wypracowane godziny na powodzi. Czy gdzieś w Polsce również coś takiego miało miejsce?
I ósmego dnia Bóg stworzył strażaka

"co nie uśmierci, to podwójnie wzmocni mnie"

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: Grudzień 20, 2024, 21:00:50 »
Rozmawiałem dzisiaj z kolegą z innej KP i dostali wypłatę za wypracowane godziny na powodzi. Czy gdzieś w Polsce również coś takiego miało miejsce?
A tam w ustawie nie było terminu wypłaty.... Bo mi się wydaje że dużym prawdopodobieństwem był... Brak wypłaty w terminie jest przestępstwem urzędniczym.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline frankwhite

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: Grudzień 20, 2024, 21:44:20 »
Opole dzisiaj dostało  ^_^