Autor Wątek: Powódź 2024  (Przeczytany 111678 razy)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Powódź 2024
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 04, 2024, 21:12:41 »
Jak to było z tym OSP poza województwem? Przypomnijcie Mi proszę bo generałem nie jestem :wacko:
https://remiza.com.pl/operacja-most-strazacy-z-mosiny-dzialali-w-ladku-zdroju/
Było dokładnie tak jak działa ten system KSRG a właściwie nie działa, a może nie istnieje już i wolę nie kontynuować dalej bo Klub Generałów będzie musiał wydać kolejne oświadczenie  :szalony:
Wiesz, że różni nas wiele nawet bardzo wiele ale obaj nie lubimy betonu  :wacko: :straz:
Kolejne oświadczenie obok wywiadów R.G. gdzie mega apolityczny fachowiec chwali rząd na onet.pl a ludzie od czci i wiary ich odsądzają....
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: Październik 04, 2024, 22:15:46 »
Jak to było z tym OSP poza województwem? Przypomnijcie Mi proszę bo generałem nie jestem :wacko:
Było dokładnie tak jak działa ten system KSRG a właściwie nie działa, a może nie istnieje już i wolę nie kontynuować dalej bo Klub Generałów będzie musiał wydać kolejne oświadczenie  :szalony:
Wiesz, że różni nas wiele nawet bardzo wiele ale obaj nie lubimy betonu  :wacko: :straz:
Kolejne oświadczenie obok wywiadów R.G. gdzie mega apolityczny fachowiec chwali rząd na onet.pl a ludzie od czci i wiary ich odsądzają....

Wiesz ja naprawdę mam trochę kolegów z tej firmy co mają min. dwie belki i trzy gwiazdki i żeby nie było politycznie niekoniecznie z tych ostatnich czasów choć oczywiście również, bo dogadywałem się zawsze z każdym przez którego przemawiał głos rozsądku i w drugą stronę kto był betonem nie mógł liczyć na mój szacunek niezależnie kto rządził.  I jak rozmawiamy niepolitycznie to nikt nie wie co się tym razem wydarzyło.  I ja tam byłem w samym centrum tego bałaganu w Lądku od pierwszej doby po pęknięciu zapory.  Więc może się wypowiedzieć każdy klub Generałów i nie zmieni mojej opinii czy ludzi, których tam spotykałem na ulicy. I tyle w temacie, bo niema sensu ta dyskusja, bo zaraz pojawi się 10 nakręconych politycznie kolegów albo zakochanych w tej formacji i będzie prowadzić teoretyczne wywody by obronić lub rozmyć to co dla mnie jest nie do obrony. Za dużo wiem, widziałem i słyszałem tam na miejscu.

PS. i żeby nie było ja przy tym drugim wyjeździe nie mam żadnych uwag do pracy sztabu. Byliśmy na prośbę Burmistrza zgłosiliśmy na piśmie konfigurację sprzętu, gotowość na 8 rano i o 7:50 był telefon z pierwszymi zadaniami z sztabu i współpracowało się bardzo dobrze. Ale odnoszę do pierwszych dni  i również systemowo.

« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2024, 22:42:30 wysłana przez MIKO »

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Październik 04, 2024, 23:46:37 »

A zostali zadysponowani czy pojechali z własnej inicjatywy jak i inne jednostki, na własny koszt, z własnym sprzętem i paliwem.

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: Październik 05, 2024, 08:45:15 »
Klub generałów (z całym szacunkiem) nie jest organem reprezentującym strażaków, jak na razie jest nim KG (dla OSP ZG), który milczy w tej sprawie, a milczenie czasami jest złotem. Powódź się kończy i nadchodzi czas na podsumowania. Jak dla mnie to powinni się odnieść do jednego zdania Pana Andrzeja Bartkowiaka: "mogliśmy czekać na wodę, a nie ją gonić". Reszta to statystyczne przepychanki polegające na interpretacji liczb, a te każdy domorosły analityk potrafi przekształcić w swoją rację.
W strategii wszystko jest proste, lecz nie jest łatwe.
Carl von Clausewitz

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 05, 2024, 15:05:14 »

A zostali zadysponowani czy pojechali z własnej inicjatywy jak i inne jednostki, na własny koszt, z własnym sprzętem i paliwem.

Wiesz mi się nawet nie chce tego komentować bo czasami się czuję jakbym był w przedszkolu.

Tak byliśmy na wyjeździe gospodarczym choć w Lądku normalnie nas dysponował Sztab PSP do działań, jemu zgłaszaliśmy zakończenie poszczególnych zadań itd. I było ok. I owszem jest pewien problem prawny szczególnie jeśli uznamy że może obecne działania to już bardziej humanitarne. Ale też jest w SWD rubryka przybyli bez wezwania i sprawa jakby jest czysta. Bo kwestia jest w zadysponowaniu a nie działaniach.

Natomiast bawią mnie takie sytuacje w koło tego wszystkiego. Np. SKKM Poznań nie dysponuje nas obecnie do zdarzeń za karę. Nie wiem komu krzywdę robią bo dalej możemy dysponować się sami. Ale pewnie dawno w Poznaniu nie zginął żaden strażak więc można bawić się jak dzieci w piaskownicy.

Inna  zabawna sytuacja jak byliśmy w Lądku był fotograf z KG robił zdjęcia z działań. Działaliśmy pod sztabem ale oczywiście nasze zostały ocenzurowane i trafiły na stronę FB KG wszystkie inne. I wiesz to tylko świadczy o tym jak ten system trawi choroba, jak on jest małostkowy, jak liczy się wszystko tylko nie wykonana robota itd. Ogólnie to przyjmujemy to z uśmiechem na twarzy i rozbawieniem ale tak to działa w tym kraju obecnie.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #180 dnia: Październik 05, 2024, 22:58:01 »

Wiesz mi się nawet nie chce tego komentować bo czasami się czuję jakbym był w przedszkolu.

Tak byliśmy na wyjeździe gospodarczym choć w Lądku normalnie nas dysponował Sztab PSP do działań, jemu zgłaszaliśmy zakończenie poszczególnych zadań itd. I było ok. I owszem jest pewien problem prawny szczególnie jeśli uznamy że może obecne działania to już bardziej humanitarne. Ale też jest w SWD rubryka przybyli bez wezwania i sprawa jakby jest czysta. Bo kwestia jest w zadysponowaniu a nie działaniach.

Natomiast bawią mnie takie sytuacje w koło tego wszystkiego. Np. SKKM Poznań nie dysponuje nas obecnie do zdarzeń za karę. Nie wiem komu krzywdę robią bo dalej możemy dysponować się sami. Ale pewnie dawno w Poznaniu nie zginął żaden strażak więc można bawić się jak dzieci w piaskownicy.

Inna  zabawna sytuacja jak byliśmy w Lądku był fotograf z KG robił zdjęcia z działań. Działaliśmy pod sztabem ale oczywiście nasze zostały ocenzurowane i trafiły na stronę FB KG wszystkie inne. I wiesz to tylko świadczy o tym jak ten system trawi choroba, jak on jest małostkowy, jak liczy się wszystko tylko nie wykonana robota itd. Ogólnie to przyjmujemy to z uśmiechem na twarzy i rozbawieniem ale tak to działa w tym kraju obecnie.

Finalnie zaznaczyli wam przybył bez wezwania, czy też wg?

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 05, 2024, 23:05:47 »
Teraz zbierane są dane kto był pojazdem pożarniczym ( również typu bus )  z OSP w rejonie powodzi. Ma ktoś info po co ? I dlaczego nie interesują ich jednostki które jechały prywatnymi busami ?  Bo to trochę dziwne , dla mnie powinny być zbierane dane wszystkich jednostek które były pomagać .

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 06, 2024, 02:30:43 »

Finalnie zaznaczyli wam przybył bez wezwania, czy też wg?

Nie no nie podejrzewam - zresztą najmniej mnie to interesuje bo nie byłem tam dla statystyki co nie zmienia faktu że SWD to fikcja literacka jest a nie jakaś tam dokumentacja :) . Co nie znaczy że nie jest to  do zrobienia. Opiszę ci to na prostszym przykładzie jak to działa  :szalony:

Policja zwraca się do nas o poszukanie osoby zaginionej. Ponieważ jest to w zakresie zadań OSP (pomoc innym służbom i inspekcjom) zgodnie z niepisanymi uzgodnieniami z KW zakładamy kartę na ćwiczenia (co już jest nieprawdą) a w opisie piszemy pomoc Policji w poszukiwaniach osoby zaginionej. Prowadząc czynności wychodzi nam że osoba znajduje się w jeziorze ale PSP już je przeszukiwała sonarem i nie ujawniła ciała. Więc rozgrzeszeni wchodzimy na wodę z sonarem holowanym, robotem podwodnym z sonarem ujawniamy i potwierdzamy ciało. Więc Policja dysponuje SGRWN w celu wydobycia ciała co wiąże się z obecnością z danego powiatu osoby uprawnionej do dowodzenia taktycznego. Przyjeżdża SGRWN i bierzemy czynny udział w wydobyciu ciała np. oznaczamy je robotem siadając przy nim na dnie by nurek podążający po kablolinie od robota je odnalazł.  Prawidłowo powinniśmy być dodani do meldunku jako jednostka przybyła bez wezwania. Oczywiście nie jesteśmy a w opisie jest że Policja wskazała ciało :) No ale na to wchodzi Prokurator i przesłuchuje dowódcę od nas na okoliczność ujawnienia ciała, jego ułożenia, często zabezpiecza materiał filmowy z robota. Biorąc meldunek jednak okazuje się że pomimo że nas przesłuchał nas tam nie było i się zaczynają schody. Takich numerów lub podobnych związanych z fałszerstwem dokumentacji z działań jakim jest SWD to bym mógł tu jeszcze długo opisywać :)  Najróżniejszych nie jesteście wstanie wpaść jak koledzy dyżurni są kreatywni w tym przypadku  :szalony: Od dawna nie reaguję bo szkoda czasu ale też nie boje się stwierdzić  :zamknij:  że fałszowanie rzeczywistości jest powszechne. Więc o jedną powódź nie chodzi.  :cooo:
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2024, 02:39:51 wysłana przez MIKO »

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: Październik 06, 2024, 08:54:49 »
Teraz zbierane są dane kto był pojazdem pożarniczym ( również typu bus )  z OSP w rejonie powodzi. Ma ktoś info po co ? I dlaczego nie interesują ich jednostki które jechały prywatnymi busami ?  Bo to trochę dziwne , dla mnie powinny być zbierane dane wszystkich jednostek które były pomagać .

Podbijam?

Ma ktoś info po co zbierają te dane? Bo u nas OSP nie chcą się przyznawać że było bojąc się represji(kur… do czego to doszło).

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 06, 2024, 09:54:08 »

Podbijam?

Ma ktoś info po co zbierają te dane? Bo u nas OSP nie chcą się przyznawać że było bojąc się represji(kur… do czego to doszło).

Jak chcą to podajcie - czego wy się boicie. Pomagaliście ludziom i nie możecie czuć się jak przestępcy z tego powodu. 
Deklaruję że jak dowiem się że jakaś OSP jest prześladowana za to że pojechała na powódź pomagać to poruszę ziemnie i niebo by opisywać te patologie od forum przez media itd.
Spokojnie trochę nas jest w tych OSP.   

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 06, 2024, 15:11:26 »
MIKO, nie cytuję bo długi post, ale można spytać dlaczego u Was w takiej sytuacji jak mówisz (poszukiwania ciała na prośbę policji) zakładacie kartę na ćwiczenia zgodnie z jakimiś ustaleniami z KW?

Pytam, bo jestem dyżurnym z innego rejonu kraju, i u nas w takiej sytuacji wszystkie tego  typu rzeczy robimy jako MZ (oczywiście policja załatwia poprzez KW dla naszego SK zgodę i dyspozycje wyjazdu, jeśli jest OSP na miejscu to tak samo ich dorzucam do zdarzenia), po co mamy naginać rzeczywistość - ostatecznie wszystko sprowadza się do tego, żeby skutecznie nieść pomoc, a część opisowa meldunku ma wystarczająco miejsca żeby opisać co i jak…
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2024, 15:59:02 wysłana przez mpolskie »

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 07, 2024, 11:28:17 »
Czyli na mocy NIEPISANEJ umowy fałszujecie rzeczywistość do spółki z KW, co jak rozumiemy Wam się nie podoba. Aha  :fiuu:

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 07, 2024, 17:44:48 »
Czyli na mocy NIEPISANEJ umowy fałszujecie rzeczywistość do spółki z KW, co jak rozumiemy Wam się nie podoba. Aha  :fiuu:

Nie oni, tylko stanowisko

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 07, 2024, 19:06:14 »
... Ponieważ jest to w zakresie zadań OSP (pomoc innym służbom i inspekcjom) zgodnie z niepisanymi uzgodnieniami z KW zakładamy kartę na ćwiczenia (co już jest nieprawdą) a w opisie piszemy pomoc Policji w poszukiwaniach osoby zaginionej...
 ...Od dawna nie reaguję bo szkoda czasu ale też nie boje się stwierdzić  :zamknij:  że fałszowanie rzeczywistości jest powszechne. Więc o jedną powódź nie chodzi.  :cooo:

Aha, nie oni tylko stanowisko. OK.  :fiuu:

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 07, 2024, 19:28:19 »
Ja to nie wiem gdzie jest problem. Założyć kartę MZ, w opisie wpisać sama prawdę - przekazać do powiatu właściwego dokąd jadą i oni niech sobie tam z nią robią co tylko chcą. :cooo:

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: Październik 08, 2024, 07:14:40 »
... Ponieważ jest to w zakresie zadań OSP (pomoc innym służbom i inspekcjom) zgodnie z niepisanymi uzgodnieniami z KW zakładamy kartę na ćwiczenia (co już jest nieprawdą) a w opisie piszemy pomoc Policji w poszukiwaniach osoby zaginionej...
 ...Od dawna nie reaguję bo szkoda czasu ale też nie boje się stwierdzić  :zamknij:  że fałszowanie rzeczywistości jest powszechne. Więc o jedną powódź nie chodzi.  :cooo:

No wiesz, a jak oni mają sobie sami kartę założyć na MZ. Znalem temat przed powodzią. Po prostu problem jest taki, że są dobrzy to wzywa ich policja bo mają wyniki. PSP sonarowo na razie słabo stoi, a o robotach to już wgl szkoda gadać . Dla KW pewnie trochę obciach, że OSP ogarnia na różnych powiatach więc takie wyjście z sytuacji

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 09, 2024, 13:23:11 »

Jesteś starym oficerem i nie zgrywaj durnia - dobrze wiesz że OSP do SWD to ma tyle co zeszłoroczny śnieg i czasami przypadkowo dowiadujemy się jak tam fałszuje się rzeczywistość. Jak ktoś chce interpretować prawo to interpretuje je jak mu pasuje. Ktoś wpadł na pomysł np. że poszukiwania ciała to są działania humanitarne  :szalony:  więc nie idzie na nie zadysponować OSP. Oczywiście interpretacja jest tak słaba jak potrzeby jakimi się kierowano  bo trzy zdarzenia dalej w innej konfiguracji to MZ i ja nie mam zamiaru z tym już dyskutować. Po prostu niema to sensu a Policjanci nie są debilami. Jak kilka lat temu przyszli do PSP że mają ciało do poszukania z morderstwa a Ci im powiedzieli że tam jest taka OSP co tym się zajmuje to ci co przyszli zrozumieli co się do nich mówi. Bo klient zamawia konkretną usługę i chce ją dostać, umie wyartykułować co potrzebuje. Jak dziś kogoś to boli to robi pod górkę i niema to wpływu na nic poza tym co się wydarzyło na powodzi że setki OSP pojechały pomagać nie oglądając się na PSP. Bo zawsze precedensy tworzą zasadę. Ktoś złośliwie stwierdził że to co robi OSP poza dyspozycją PSP go nie interesuje byle by była informacja gdzie jest sprzęt z WOO no ok. no to się stosujemy  :rofl: Natomiast nic nie fałszujemy ponieważ nie my odpowiadamy za SWD - natomiast na potrzeby Policji i Prokuratury dostarczamy dokumentację z działań czy jak trzeba jesteśmy przesłuchiwani w temacie wykonywanych czynności. 

Ps. i żeby tylko o takie drobiazgi szło  :zamknij:
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2024, 13:28:09 wysłana przez MIKO »

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 16, 2024, 11:30:29 »

Offline peterek

• VIP
  • *

Offline peterek

• VIP
  • *

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #196 dnia: Listopad 26, 2024, 10:19:40 »
https://24klodzko.pl/wojewodzki-inspektor-nadzoru-budowlanego-wskazal-przyczyny-katastrofy-zbiornika-w-stroniu-slaskim/
pozdrawiam

Dochodzimy ostatnio do bardzo ciekawej i niebezpiecznej narracji. Strażacy zginęli, bo były akumulatory, Policjant zginął, bo gość biegał z maczetą, zapora pękła, bo były kiedyś tam prowadzone jakieś prace ziemne. No ok., ale większość działań służb ratowniczych czy bezpieczeństwa jest wynikiem czyjegoś błędu i rozgrzeszanie niepowodzeń w taki sposób jest antyspołeczne.

Co z tym związane ja chętniej dowiedział bym się kto zawinił, że tej tamy nie ratowano. Przebicia przez wały itp. nie są rzeczą niezwykłą i zawsze próbuje się je uszczelniać co tu niemiało miejsca. Sytuacja z piętrzeniem zapory nie była również na tyle gwałtowna by nie zebrać tam sił i środków by realizować takie prace. Więc gdzie leży przyczyna, że nie podjęto takich działań, bo patrząc na skutki (straty oraz koszty odbudowy) to chyba największa katastrofa budowlana w historii Polski.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #197 dnia: Listopad 26, 2024, 11:42:23 »
Dochodzimy ostatnio do bardzo ciekawej i niebezpiecznej narracji. Strażacy zginęli, bo były akumulatory, Policjant zginął, bo gość biegał z maczetą, zapora pękła, bo były kiedyś tam prowadzone jakieś prace ziemne. No ok., ale większość działań służb ratowniczych czy bezpieczeństwa jest wynikiem czyjegoś błędu i rozgrzeszanie niepowodzeń w taki sposób jest antyspołeczne.

Co z tym związane ja chętniej dowiedział bym się kto zawinił, że tej tamy nie ratowano. Przebicia przez wały itp. nie są rzeczą niezwykłą i zawsze próbuje się je uszczelniać co tu niemiało miejsca. Sytuacja z piętrzeniem zapory nie była również na tyle gwałtowna by nie zebrać tam sił i środków by realizować takie prace. Więc gdzie leży przyczyna, że nie podjęto takich działań, bo patrząc na skutki (straty oraz koszty odbudowy) to chyba największa katastrofa budowlana w historii Polski.

Dość odważnie. Na jakiej podstawie twierdzisz, że sytuacja z piętrzeniem wody na zaporze nie była gwałtowna? To praktycznie pierwsze miejsce, gdzie woda spływała z gór z 3 różnych kierunków, więc nie było to gwałtowne zjawisko? Przebicia wody przez wały nie są czymś niezwykłym, fakt, ale często nie powodują rozerwania wału, nawet nie uszczelniane. Tu wyje.... kilkunastometrową wyrwę i to chyba dość nagle, a nie kawałek po kawałku przez kolejne minuty czy godziny. Rozumiem, że w tych warunkach śmiało wpuściłbyś tam ludzi, aby próbowali uszczelniać te przesiąki. Zastanawiasz się, gdzi by wypłynęli? Czy jeszcze w Stroniu czy może już w Lądku?
I jeszcze jedno, przy tradycyjnym naporze wody na wały i przesiąkach mimo wszystko większy impet wody kierowany jest nurtem, a w tym przypadku właśnie na drodze nurtu stała ta zapora i wał.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: Listopad 26, 2024, 14:02:12 »

Dość odważnie. Na jakiej podstawie twierdzisz, że sytuacja z piętrzeniem wody na zaporze nie była gwałtowna? To praktycznie pierwsze miejsce, gdzie woda spływała z gór z 3 różnych kierunków, więc nie było to gwałtowne zjawisko? Przebicia wody przez wały nie są czymś niezwykłym, fakt, ale często nie powodują rozerwania wału, nawet nie uszczelniane. Tu wyje.... kilkunastometrową wyrwę i to chyba dość nagle, a nie kawałek po kawałku przez kolejne minuty czy godziny. Rozumiem, że w tych warunkach śmiało wpuściłbyś tam ludzi, aby próbowali uszczelniać te przesiąki. Zastanawiasz się, gdzi by wypłynęli? Czy jeszcze w Stroniu czy może już w Lądku?
I jeszcze jedno, przy tradycyjnym naporze wody na wały i przesiąkach mimo wszystko większy impet wody kierowany jest nurtem, a w tym przypadku właśnie na drodze nurtu stała ta zapora i wał.

Przypomnę że Premier tego kraju o 7:00 na konferencji prasowej w Kłodzku identyfikował wszystkie problemy ( wystarczy poszukać i odtworzyć  ) o trudnej sytuacji na zaporze, o problemach z łącznością, po wyczerpanie walczących w kotlinie ratowników. Za nim stał Komendant Główny PSP potakując. Czyli rozumiem była pełna świadomość sytuacji. Po drugie już dnia następnego w Nysie szło zrzucać bigbag z śmigłowca, zebrać wielkie SIS itd. Widziałem osobiście :). Po trzecie pracowałeś przy przebiciach ? Nie następuje to błyskawicznie, każdy ci powie że to proces postępujący i podjęte działania w pierwszej fazie nie są niebezpieczne i przynoszą efekt. No chyba że winne tym razem będą Bobry.
Ja rozumiem że na siłę chcesz bronić tego systemu ale wiele rzeczy jest nie do obrony........... ewentualnie można je przemilczeć :)   
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2024, 16:37:12 wysłana przez MIKO »

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #199 dnia: Listopad 26, 2024, 17:25:39 »
Tak, pracowałem przy przebiciach w 2001 i 2010. Za pierwszym razem nawet z nurkami po stronie wody. Natomiast były to przebicia w kanałach, które sama wytworzyła woda, a nie wynikające z niedoszczelnienia kanałów kanalizacji kablowej, jak opisano w raporcie ze Stronia. Po drugie było to na terenach płaskich, a woda nadal mieściła się w korycie rzeki pomiędzy obwałowaniami. Tu mamy górski teren, gdzie woda napływa z góry i do tego z kilku kierunków, a do tego wg raportu woda powierzchniowo przelewała się już górą przez obwałowanie, kiedy zaobserwowane zostały przebicia.