Autor Wątek: Powódź 2024  (Przeczytany 91354 razy)

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
Odp: Powódź 2024
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 28, 2024, 22:16:35 »
Pisałem nie jedną analizę zdarzenia, oczywiście nie ze zdarzenia o takich rozmiarach. Za każdym razem zanim opisałem swoje wnioski, to rozmawiałem z danym KDR i czytałem jego notatki na temat zdarzenia. Właśnie po to żeby mieć ogląd jak akcja wyglądała z jego perspektywy bo być może ja nie wiem wszystkiego znając ją tylko z przekazów medialnych bądź zasłyszanych od kogoś kto akcje widział. Tutaj na forum jest masa ludzi, którzy oceniają, ale nie znają wersji dowodzących. Stąd moja wstrzemięźliwość w ocenianiu.

Ale co mamy tu zasłyszeć - skala i skutki zdarzenia są znane, dostępne i zadysponowane SIS  również. I teraz jak komponent ewakuacji w postaci Sharp dociera do Lądku w środę rano (przypomnę fala przeszła w niedzielę) a wcześniej bez sensu jeździły po Polsce to zaproponuj okoliczność łagodzącą dla dysponującego tymi zasobami. Chętnie wysłucham. 

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: Wrzesień 28, 2024, 22:23:37 »
Pisałem nie jedną analizę zdarzenia, oczywiście nie ze zdarzenia o takich rozmiarach. Za każdym razem zanim opisałem swoje wnioski, to rozmawiałem z danym KDR i czytałem jego notatki na temat zdarzenia. Właśnie po to żeby mieć ogląd jak akcja wyglądała z jego perspektywy bo być może ja nie wiem wszystkiego znając ją tylko z przekazów medialnych bądź zasłyszanych od kogoś kto akcje widział. Tutaj na forum jest masa ludzi, którzy oceniają, ale nie znają wersji dowodzących. Stąd moja wstrzemięźliwość w ocenianiu.
Przy tej skali zdarzenia czy uważasz, że zadysponowanie 350 strażaków i 69 pojazdów było słuszne?  Wiesz o ostrzeniach PL z UE i CZ! Oceniasz Post Factum...
Odpowiedź TAK lub NIE
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: Wrzesień 28, 2024, 22:33:48 »
Pracuję w tej firmie wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że nie zawsze wszystko jest takie czarno-białe jak się wydaje. Być może były jakieś przesłanki do takiego a nie innego dysponowania, nie wiemy tego. Nie będę szukał żadnych przesłanek łagodzących bo to nie moja rola, ale też nie będę nikogo grillowal. Chcecie to robić, proszę bardzo po to jest forum, do wymiany poglądów. Moj jest taki, że z własnego doświadczenia wiem, że ocenia się łatwo, ale często bywa tak, że czegoś się nie wie co może zmienić pogląd na sytuację.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: Wrzesień 28, 2024, 22:36:45 »
Pracuję w tej firmie wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że nie zawsze wszystko jest takie czarno-białe jak się wydaje. Być może były jakieś przesłanki do takiego a nie innego dysponowania, nie wiemy tego. Nie będę szukał żadnych przesłanek łagodzących bo to nie moja rola, ale też nie będę nikogo grillowal. Chcecie to robić, proszę bardzo po to jest forum, do wymiany poglądów. Moj jest taki, że z własnego doświadczenia wiem, że ocenia się łatwo, ale często bywa tak, że czegoś się nie wiem co może zmienić pogląd na sytuację.
Nawet na tak prosto zadne pytanie nie potrafisz odpowiedzieć? Lawirujesz pustosłowiem... Próbujesz wzbudzać wątpliwości tam gdzie 99% strażaków ich nie ma...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: Wrzesień 28, 2024, 22:59:29 »

No i jakie były wnioski zazwyczaj? Albo wszystko było super, a jak coś było źle i nie dało się ukryć to nie nasza wina. Oczywiście w oficjalnej analizie i 99,9 wiedziało jak było.
Tak samo w sytuacji tej powodzi, liczby nie kłamią. Dyskutujemy w tym wątku od dawna o OSP, ale czarno na białym jest w ogóle jakie siły były rzucone. Świadczy to o tym, że nawet jakby całość zewnetrznych środków miała opierać się na PSP to dalej bardzo słabo, wrecz dramatycznie słabo. Jedyne co mogłoby trochę tłumaczyć kg to sytuacja, że minister zabronił, ale wtedy obciąża to ekipę rządząca. Mimo wszystko bardziej obstawiam nasze podejście i brak jakiejkolwiek siły przebicia.

Fajnie ocenia się po i jest to prawda, ale proszę poczytać tylko ten wątek, sprawa sherpow, ciężkiego sprzętu... Nawet to co AB powiedział, że szuka się na cito sprzętu do ewakuacji osób, a ten sprzęt jest w naszych strukturach. O czym tu dyskutować, chyba tylko o tym jakie zostaną wdrożone zmiany na przyszłość , jjeśli ktokolwiek czyta jeszcze z kg forum, albo może Pan gen. Grosset tu jeszcze zagląda.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2024, 23:02:30 wysłana przez andoria »

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #105 dnia: Wrzesień 28, 2024, 23:25:58 »
Zakładając ten wątek miałem na celu właśnie wyciąganie wniosków na przyszłość , szczególnie że żyjemy w niepewnych czasach . A i jeszcze jedno po co sprowadzać z niemiec siły i środki , kiedy w naszym kraju wielu ratowników OSP jest gotowych do pomocy  nawet w czynie społecznym . Czy powstaną przepisy w nowej ustawie o OC regulujące te kwestie ? W tej chwili wolontariusze OSP jeżdżą do pomocy prywatnymi busami , ponosząc koszty paliwa , bez ubezpieczenia wypadkowego . Oczywiście nikt się nie skarży, ale czy tak to powinno wyglądać w przypadku kolejnej klęski żywiołowej? Pozdrawiam  :straz:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2024, 23:35:27 wysłana przez młody13 »

Offline oliwier

• VIP
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: Wrzesień 29, 2024, 00:19:50 »
Większym problemem jest brak rozwiązań systemowych w funkcjonowaniu COO.
W ilu województwach są wykorzystywane autobusy do transportu ratowników?
Jaki sens wysyłania samochód gaśniczych do działań powodziowych?
Gdzie są kontenery z namiotami i łazienkami, które powinny podążać wraz z kompaniami?
Jako formacja dostaliśmy nauczkę że konieczne są zmiany w szybkim dostosowywaniu się do sytuacji.
Te problemy to efekt lat zaniedbań i ciągłe niedofinansowanie formacji a w wielu przypadkach również irracjonalne zarządzanie SiS.
Natomiast odnośnie udziału OSP to w co drugim wątku można znaleźć wpisy o braku ludzi, braku sprzętu, braku gotowości do 16:00  więc jakim cudem nagle OSP stało się tak mobilną i dyspozycyjną formacją?
Już sobie wyobrażam ten lament gdyby tak wysłać kilka kompanii WOO do działań powodziowych na okres 4-5 dni.
Dlatego śledząc fora, FB itp. odnoszę wrażenie że część ochotników i działaczy pragnie stworzenia POSP.
Państwowa Ochotnicza Straż Pożarna - wtedy określenie"turbol", nabierze zupełnie nowego znaczenia.
Natomiast wielki szacunek dla tych jednostek OSP, które działają bez rozgłosu i gówno burzy w mediach robiąc karał dobrej roboty.
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: Wrzesień 29, 2024, 00:34:20 »
Pracuję w tej firmie wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że nie zawsze wszystko jest takie czarno-białe jak się wydaje. Być może były jakieś przesłanki do takiego a nie innego dysponowania, nie wiemy tego. Nie będę szukał żadnych przesłanek łagodzących bo to nie moja rola, ale też nie będę nikogo grillowal. Chcecie to robić, proszę bardzo po to jest forum, do wymiany poglądów. Moj jest taki, że z własnego doświadczenia wiem, że ocenia się łatwo, ale często bywa tak, że czegoś się nie wiem co może zmienić pogląd na sytuację.
Nawet na tak prosto zadne pytanie nie potrafisz odpowiedzieć? Lawirujesz pustosłowiem... Próbujesz wzbudzać wątpliwości tam gdzie 99% strażaków ich nie ma...

Weź trochę chłopie zluzuj, bo aż nieprzyjemnie czyta się to, jak traktujesz innych użytkowników forum. To że twój komendant AB powiedział to co powiedział, to nie znaczy że mamy już gotową analizę wszystkiego. Poczekajmy, może druga strona powie coś po działaniach, ciężko chyba zrobić porzadne sprawozdanie z czegoś co jeszcze trwa. A wiara w bezinteresowność i bezstronność przedstawionej przez AB analizy jest bardzo mocno kontrowersyjna. I jeszcze ten tekst: zacząłem się mocno tym interesować, litości. Dobrze wiemy, że każda akcja zakończona porażką to pożywka dla drugiej strony, która w PSP już nie rządzi. I nie bronię tu obecnej władzy w KG, bo jakby nie popatrzeć to za poprzedników działo się dużo więcej i często z lepszym efektem, ale na podstawie jednego wystąpienia i to jeszcze na zebraniu partii, gdzie ilu tu forumowiczów mówiło o tym, ,żeby nasza formacja była wolna od polityki, ciężko stwierdzić, że wszystko to co usłyszeliśmy jest tylko i wyłącznie prawdą. Poczekajmy na spokojnie, mamy jeszcze Poznań do rozwiązania. I na koniec: po co ten mundur??? W cywilu nikt by byłego KG nie rozpoznał? Ale tamta władza tak właśnie szanuje mundur, było to widać na plakatach w tamtym roku.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Wrzesień 29, 2024, 00:36:43 »
Większym problemem jest brak rozwiązań systemowych w funkcjonowaniu COO.
W ilu województwach są wykorzystywane autobusy do transportu ratowników?
Jaki sens wysyłania samochód gaśniczych do działań powodziowych?
Gdzie są kontenery z namiotami i łazienkami, które powinny podążać wraz z kompaniami?
Jako formacja dostaliśmy nauczkę że konieczne są zmiany w szybkim dostosowywaniu się do sytuacji.
Te problemy to efekt lat zaniedbań i ciągłe niedofinansowanie formacji a w wielu przypadkach również irracjonalne zarządzanie SiS.
Natomiast odnośnie udziału OSP to w co drugim wątku można znaleźć wpisy o braku ludzi, braku sprzętu, braku gotowości do 16:00  więc jakim cudem nagle OSP stało się tak mobilną i dyspozycyjną formacją?
Już sobie wyobrażam ten lament gdyby tak wysłać kilka kompanii WOO do działań powodziowych na okres 4-5 dni.
Dlatego śledząc fora, FB itp. odnoszę wrażenie że część ochotników i działaczy pragnie stworzenia POSP.
Państwowa Ochotnicza Straż Pożarna - wtedy określenie"turbol", nabierze zupełnie nowego znaczenia.
Natomiast wielki szacunek dla tych jednostek OSP, które działają bez rozgłosu i gówno burzy w mediach robiąc karał dobrej roboty.
Czyli co ? Całą OC chcesz postawić na samej PSP na wypadek ,, W ,, ?

Edit : Jak to nazwiesz bo na pewno nie  ,, trubolstwo ,, tylko realna pomoc https://www.facebook.com/share/v/G9TfDNhrvJi4hmX1/ .  Czyli co mają robić taką robotę i nawet tego nie pokazywać w swoich mediach społecznościowych ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2024, 06:38:36 wysłana przez młody13 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: Wrzesień 29, 2024, 00:59:54 »

Weź trochę chłopie zluzuj, bo aż nieprzyjemnie czyta się to, jak traktujesz innych użytkowników forum. To że twój komendant AB powiedział to co powiedział, to nie znaczy że mamy już gotową analizę wszystkiego. Poczekajmy, może druga strona powie coś po działaniach, ciężko chyba zrobić porzadne sprawozdanie z czegoś co jeszcze trwa. A wiara w bezinteresowność i bezstronność przedstawionej przez AB analizy jest bardzo mocno kontrowersyjna. I jeszcze ten tekst: zacząłem się mocno tym interesować, litości. Dobrze wiemy, że każda akcja zakończona porażką to pożywka dla drugiej strony, która w PSP już nie rządzi. I nie bronię tu obecnej władzy w KG, bo jakby nie popatrzeć to za poprzedników działo się dużo więcej i często z lepszym efektem, ale na podstawie jednego wystąpienia i to jeszcze na zebraniu partii, gdzie ilu tu forumowiczów mówiło o tym, ,żeby nasza formacja była wolna od polityki, ciężko stwierdzić, że wszystko to co usłyszeliśmy jest tylko i wyłącznie prawdą. Poczekajmy na spokojnie, mamy jeszcze Poznań do rozwiązania. I na koniec: po co ten mundur??? W cywilu nikt by byłego KG nie rozpoznał? Ale tamta władza tak właśnie szanuje mundur, było to widać na plakatach w tamtym roku.

Nie zamierzam tu bronić ale zauważ tylko jedną rzecz AB tylko podał dane otrzymane z KG PSP o wykorzystaniu zasobów systemu w stosunku do jego możliwości. I niestety trudno się z tym nie zgodzić bo siły ratownicze nie mogą docierać w środę jak zdarzenia ma miejsce w niedzielę. I tu nie trzeba żadnej analizy takie dane przedstawiła PSP i uważam że AB wykazała się daleko idącą powściągliwością w swojej wypowiedzi bo chyba właśnie dziś jeszcze nikt nie chce wkładać kija w mrowisko do końca. 

Posłuchajcie natomiast uważnie konferencji Premiera z 7 rano w niedzielę w Kłodzku. Poza tym że zbiornik jest bezpieczny każdy problem jest zidentyfikowany, wycieńczenie ratowników, umożliwienie dojazdu ciężkiego sprzętu, brak łączności itd...............  no i ile ten system potrzebuje na reakcję np. na zbudowanie łączności z sztabami i zaporami ? Albo dotarcie wsparcia by podmienić wymęczonych ratowników ? 

https://www.youtube.com/watch?v=_eeDTpUBFRg
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2024, 01:32:20 wysłana przez MIKO »

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: Wrzesień 29, 2024, 08:28:40 »
To jeśli chodzi o wnioski, to kwiczymy i leżymy. Generalnie obecne podczas powodzi OC mimo, iż wydawało się że spadnie na ksrg to spadło na wojsko. O ile podczas powodzi jakoś to poszło, to oc to nie tylko powódź. Sęk w tym, że jeśli podczas powodzi opieramy OC głównie na wojsku, to co będzie podczas wojny, gdy to oc będzie naprawdę potrzebne? To taki mój pierwszy wniosek.
Drugi wniosek smutny. Piszecie, że trzeba poczekać bo trwa, na głos drugiej strony itp itd. Zatem za stary jestem, żeby w to uwierzyć. Po pierwsze wnioski, które wysnul AB to nie są z opowieści , a po prostu wnioski z oficjalnych dokumentów przygotowanych przez kg. Po drugie nie wierzę w rzetelne zdanie kg. Każdy kg malował trawę na zielono. Każda analiza nastawiona na sukces. No tak po prostu jest.
Trzeci temat co wyszło. Ktoś napisał o ochotnikach, prywatnych budach itp itd., ktoś inny o turbolstwie. Po pierwsze turbole są po w obu formacjach, a najwięcej jest ich zaraz po przyjściu do kp z AP, później większość normalnieje. Takie akcje z samowolkami, które stworzył obecny kg to właśnie pole do produkcji turboli, którzy mogli wejść pomiędzy wolontariuszy.
Ale... pomijając OSP to akcja leżała jeśli chodzi o siły chociażby PSP. Tu należy wyciągnąć wnioski, że tych sił było zdecydowanie zbyt mało, że były za późno, że nie było szybko specjalistki.
Nie nie zobaczycie tego we wnioskach, no chyba że premier oficjalnie rozliczy kg, chociaż uważam że prędzej czy później zrobi to po cichu.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: Wrzesień 29, 2024, 09:18:10 »
Ja też nie wierzę w bezstronne zdanie obecnego KG, ale chciałbym je usłyszeć, bo coraz więcej głosów mówi, że było źle. Natomiast ciekawe czy AB by tak samo zrobił, gdyby to on był dalej 01? Tak jak napisałeś, każdy malował trawę na zielono, a jak już nie rządzi, to oczywiście multum wniosków itd. Zresztą Pan Grosset w takiej samej roli występował przez 8 lat w TVN, więc jak widać punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
Będziemy rozliczać KG, a kto rozliczy rząd?

Offline grikol

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: Wrzesień 29, 2024, 09:57:41 »
Mnie bawi/żenuje hasło, że OSP to ekwiwalent by brało za udział w działaniach, a nikt nie zwraca uwagi, że WOT czy wojsko nie robią nic za darmo.
I to co koledzy zauważyli, że OC postawiono na głowie, bo główne siły były z jednostek zmilitaryzowanych (WOT, wojsko).

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: Wrzesień 29, 2024, 10:06:32 »
Oby ta powódź spowodowała, że procedowana właśnie ustawa o OC stanie się takim aktem prawnym, który rozwiąże większość jak nie wszystkie przedstawiane na tym forum problemy, które pojawiły się podczas powodzi.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: Wrzesień 29, 2024, 10:08:14 »
Mnie bawi/żenuje hasło, że OSP to ekwiwalent by brało za udział w działaniach, a nikt nie zwraca uwagi, że WOT czy wojsko nie robią nic za darmo.
I to co koledzy zauważyli, że OC postawiono na głowie, bo główne siły były z jednostek zmilitaryzowanych (WOT, wojsko).
Wojsko zgodnie z nowymi przepisami ma nowa stawkę za każdy dzień działań powodziowych i jest to 180 zł.

Offline grikol

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: Wrzesień 29, 2024, 10:45:34 »
Wojsko zgodnie z nowymi przepisami ma nowa stawkę za każdy dzień działań powodziowych i jest to 180 zł.
[/quote]
180 zł diety (dieta dla zwykłego Kowalskiego w firmie to 45zł) + wynagrodzenie

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: Wrzesień 29, 2024, 12:55:43 »
Tak do dodatkowo otrzymają 135 zł (w sumie dieta wyniesie 180 zł) poza uposażeniem czy nadgodzinnymi i ma to działać wstecznie od 12 września.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: Wrzesień 29, 2024, 13:36:55 »
Tak do dodatkowo otrzymają 135 zł (w sumie dieta wyniesie 180 zł) poza uposażeniem czy nadgodzinnymi i ma to działać wstecznie od 12 września.

Czyli nadgodziny plus ta dieta?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: Wrzesień 29, 2024, 13:42:56 »
Tak.
Ogólnie nowe kierunek MON jest taki, że za każde zdarzenie "kryzysowe" będzie dodatkowa dniówka 180 zł... Na sam WOT pójdzie 180 mln zł.
Moim zdaniem słyszana jest polityka kierownictwa MONu bo wojsko staje się modne a poprzez zwiększenie rzeczy które w MSWiA są również stają się bezkonkurencyjni jeśli chodzi o przychody bo najpierw mieszkaniówka razy 3 teraz dieta razy 3...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2024, 13:46:39 wysłana przez Eqinox »

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: Wrzesień 29, 2024, 14:31:30 »

(...) jjeśli ktokolwiek czyta jeszcze z kg forum, albo może Pan gen. Grosset tu jeszcze zagląda.
Pan generał wypowiedział się w tej sprawie na FB.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 29, 2024, 14:54:56 »
Tak.
Ogólnie nowe kierunek MON jest taki, że za każde zdarzenie "kryzysowe" będzie dodatkowa dniówka 180 zł... Na sam WOT pójdzie 180 mln zł.
Moim zdaniem słyszana jest polityka kierownictwa MONu bo wojsko staje się modne a poprzez zwiększenie rzeczy które w MSWiA są również stają się bezkonkurencyjni jeśli chodzi o przychody bo najpierw mieszkaniówka razy 3 teraz dieta razy 3...

No to grubo. Nie neguje dawania wojsku, ale o nas mogliby też czasem pamiętać

W kwestii wypowiedzi Pana Grosseta to nie jestem niestety zaskoczony. No może jednak trochę jestem.
W kwestii braku możliwości dysponowania osp z po za województwa gdzie ma zdarzenie to w ogóle ciekawe wybitnie. Po pierwsze podstawa prawna jaka? Po drugie chyba dotychczas można wymienić wiele akcji gdzie OSP z po za województwa jechały. To, że nie są w coo dużo nie zmienia. Idąc tym tokiem po za powiat nie wyjedzie żadna jednostka, która nie jest w WOO.

Żadnego odniesienia się merytorycznie do tematu i argumentów. Tu nawet chodzi o siły PSP.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2024, 15:00:30 wysłana przez andoria »

Offline Bambaryło

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: Wrzesień 29, 2024, 15:18:50 »
Wiarygodność pana Grosseta jest proporcjonalna do tego kto był jego ulubionym doktorantem  :szalony:
Nie musisz mnie obrażać wystarczy że mnie zacytujesz

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: Wrzesień 29, 2024, 15:35:52 »
Zaczynamy wyciągać kije i lejemy się nimi po głowach.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: Wrzesień 29, 2024, 15:44:54 »
Zaczynamy wyciągać kije i lejemy się nimi po głowach.
Nieprawda naplótł emeryt po sowieckiej uczelni głupot a teraz część strażaków się pałuje...
Prawda jest taka, że w podana przez A.B liczba strażaków czyli około 700 jest prawdziwa i podało ją SKKG (chociaż ja bym nie doliczał ludzi z Sieradza i Małopolski i było by ich lekko ponad 500)! Liczby dotyczące OSP są w uzasadnieniu ustawy o OCiOL więc generał po sowieckiej uczelni kłamie aby zdyskredytować adwersarza...  Cóż taka a nie inna edukacja determinuje pewne zachowania.
Ogólnie jak na kogoś kto ma o sobie takie wielkie mniemanie masakra merytoryczna...

Offline prawieemeryt

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: Wrzesień 29, 2024, 15:47:31 »
Do niedawna jeden z generałów mówił: "O formacji, w której się było mówi się dobrze, albo wcale"...