Autor Wątek: Powódź 2024  (Przeczytany 36862 razy)

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
Powódź 2024
« dnia: Wrzesień 16, 2024, 16:46:09 »
Szacunek dla Wszystkich biorących udział w likwidowaniu skutków oraz działaniach ratowniczych .

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
Odp: Powódź 2024
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2024, 10:19:48 »
Tak mnie nurtuje jeden temat. Działalem pomagając ofiarom powodzi i nie rozumiem po co nam sprzęt inżynieryjny skoro tak mało go wykorzystujemy. Mamy rozwalone duże miasta, jest tu sporo wojska, ale powódź to nie tylko miasta. Tu niestety liczyc mieszkańcy mogą tylko na prywatę.
Wysłaliśmy jedna ładowarkę (podejrzewam, że dlatego że to matecznik naszego kg) , koparkę z Krakowa (Dziwie się że tak późno) oraz fasttrucka z Nowego Targu. Dlaczego nie wyślemy jeszcze drugiego z Zakopanego, ładowarki z  OSP Kościelisko, czy PSP z Podkarpacia. Gdzie te zetory słynne co PSP kupiło. Kurcze no chyba po to to jest by służyło ludziom, a nie stało w garażu i radźcie sobie. Wystarczy już, że co któraś jednostka OSP jest na wyjeździe gospodarczym, bo przecież ludzi dostatek. W wojsku idzie to moim zdaniem nieźle, ale u nas leży jak zwykle.

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2024, 14:18:02 »
Co do posta powyżej - ładowarka z Rzeszowa jest w drodze na tereny dotknięte powodzią.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2024, 15:47:44 »
Co do posta powyżej - ładowarka z Rzeszowa jest w drodze na tereny dotknięte powodzią.
Tak słyszałem, że wysłano. Bardzo dobry ruch. Te traktory to mam pewne wątpliwości, ale ładowarki teleskopowe i zwykle jeśli są oraz fasttraki powinny być ściągane. Tego typu sprzęt jest właśnie bardzo potrzebny do roboty. Lepiej niech działa ,a nie stoi w garażu skoro został miedzyinnymi do takich celów kupiony.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2024, 17:04:23 »
Nie ma przypadków są tylko znaki....
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2024, 17:08:53 »

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2024, 10:22:12 »
Żołnierzy 2800 (albo 2700), strażaków 1300 podczas działań. Info z porannego sztabu w tv. Czyli mamy sytuację kryzysowa, która nie objęła przecież większości kraju i wojsko ratuje tyłek bo u nas słabo jak zawsze. Pewnie wśród tych 1300 to chociaż że sto osób z wierchuszki robiącej sobie ładne wpisy do życiorysu.

Offline r0cq

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2024, 19:59:13 »

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2024, 20:49:21 »
Serdecznie polecam!
https://www.youtube.com/watch?v=2RLAB7zNUjI

:straz:
Ta , na Ukrainę zbierali a teraz na swoich mamy żałować . Jak za dużo to oddać do domów dziecka , szkół, czy przedszkoli. Już nie blokujcie ludziom pomagać .

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2024, 09:07:11 »
Chyba musisz obejrzeć drugi raz na spokojnie. Bo nic nie zrozumiałeś

Offline JeszczeStrazak

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 20, 2024, 09:41:13 »
Bezwładność tego systemu obecnie jest tak duża, że nie jest on zdolny działać przy takiej skali zdarzeń. Np. Sherpy stały dwa dni w Wrocławiu odesłano je do jednostek np. w Pile i po kilku godzinach zadysponowano do Kotliny Kłodzkiej, gdzie dotarły 4 dni po przejściu fali powodziowej. I tak w każdym kolejnym punkcie o czym można by książkę napisać.  I nie winni są strażacy a ci co nimi zarządzają. 

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 20, 2024, 11:15:30 »
Z tym wojskiem to też nie przesadzajmy - ilość żołnierzy zaangażowanych w akcję może robić wrażenie, tyle że spora część tych sił to WOT, lekka piechota bez sprzętu. I jakby się przyjrzeć bliżej to problemów pewnie jest więcej - tak samo jak w PSP.

Z mojej perspektywy dużym problemem jest fakt, że często ci sami ludzie są zaangażowani w różnych organizacjach. O ile w przypadkui PSP i OSP to rzecz naturalna wręcz, o tyle sporo jednotek straciło ludzi na rzecz WOT. Różnica jest taka, że ci ludzie przeszkoleni i z uprawnieniami, w straży mogliby zostać wykorzystani lepiej i efektywniej, a WOT ich przydatność kończy się na realizacji zadań fizycznych. I tak jest też w przypadku innych służb.

W czasie powodzi w 2010r sam byłem pracownikiem biurowym w PSP, naczelnik wydziału w którym pracowałem bez mrugnięcia okiem puścił mnie na ponad tydzień żebym mógł działać w OSP - papiery poczekają. Teraz natomiast na powódź mogę jeździć tylko na wolnym... :fiuu:
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 20, 2024, 13:07:42 »
Bezwładność tego systemu obecnie jest tak duża, że nie jest on zdolny działać przy takiej skali zdarzeń. Np. Sherpy stały dwa dni w Wrocławiu odesłano je do jednostek np. w Pile i po kilku godzinach zadysponowano do Kotliny Kłodzkiej, gdzie dotarły 4 dni po przejściu fali powodziowej. I tak w każdym kolejnym punkcie o czym można by książkę napisać.  I nie winni są strażacy a ci co nimi zarządzają.
W tym rzecz mam wrażenie identyczne. Mamy powódź, która mimo wielkich strat jednak gigantyczna nie jest. Bywało gorzej w skali kraju.
Odnośnie sił wojska to oczywiście wynik robi wot, ale skoro jest duży x OSP na lewo na miejscu to jednak okazałoby się że strażaków jest sporo więcej. Często ze sprzętem tylko trzeba ich wysłać i odpowiednio nimi zarządzać.
Niestety bajzel jest taki, że nawet swoimi siłami nie są w stanie odpowiednio zarządzać. Gdybyśmy mieli naprawdę duży kryzys to w życiu nie zostałoby to ogarnięte.
Czego tu jednak oczekiwac skoro na ćwiczeniach dużych, gdzie jest napisane gdzie kto działa gubią się w sztabach zastępy. Może czas żeby góra zreformował trochę swoje podworko

Offline Basior7776

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 20, 2024, 16:16:22 »
Nie jestem i nie byłem na miejscu ale z dystansu widać że system decyzyjny ma straszną bezwładność. Jeśli ludzie w Stroniu mówią że pierwsze służby z zewnątrz pojawiły się po 3-4 dniach od "tsunami" i nie można było do nich dojechać to ja się pytam czemu nie można było wysłać  śmigłowcem oddziału wojska, straży pożarnej czy policji aby chociaż dokonać rozpoznania na miejscu, skoro były takie problemy z łącznością i Internetem.
W warunkach katastrofy "brak informacji to brak złych informacji" niczego dobrego nie wróży.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 20, 2024, 16:39:38 »
https://wiadomosci.wp.pl/rzad-musi-sie-z-tym-zmierzyc-5-kluczowych-pytan-o-powodz-opinia-7073068590033856a

Warto przeczytać. Myślę, że coraz więcej będzie pytań, konkretnych pytań, bardzo konkretnych pytań związanych z procesami podejmowania decyzji, czy też ich nie podejmowania, zwykłej ignorancji. I jedno z obserwacji naszych mediów w ostatnich dniach mi się nasuwa: tych pytań nie będą zadawali klakierzy z tvn czy z tvpinfo. i znając życie rykoszetem oberwie PSP.
pozdrawiam 

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 20, 2024, 18:54:31 »
Patrzcie na to...
O nas uśmiechnięta PL zapomina...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 20, 2024, 19:22:06 »
Już usunięte, chyba ktoś zwrócił uwagę Pani poseł

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 20, 2024, 19:34:09 »
Panowie byłem w Lądku z jednostką 3 dni, pomimo zakazu PSP dotarliśmy tam dobę po przerwaniu tamy i wolał bym się nie odnosić do tego jak działa ten system. I nie dlatego że się boję, tylko zwyczajnie wstyd mi. I niema tam winy strażaków, a tych którzy tym zarządzają są kompletnie do tego nie przygotowani i nie mają pojęcia jak to działa, z jakimi problemami się mierzą ZK i ratownicy  na miejscu i jak im pomóc. Mogę napisać tylko, że chylę czoła przed lokalnymi jednostkami OSP, Urzędnikami, Pracownikami Lokalnego Zakładu Usług Komunalnych, Lokalnej Stacji Pogotowia i było  zaszczytem z wami działać.  I tyle ................

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 20, 2024, 19:41:48 »
Panowie byłem w Lądku z jednostką 3 dni, pomimo zakazu PSP dotarliśmy tam dobę po przerwaniu tamy i wolał bym się nie odnosić do tego jak działa ten system. I nie dlatego że się boję, tylko zwyczajnie wstyd mi. I niema tam winy strażaków, a tych którzy tym zarządzają są kompletnie do tego nie przygotowani i nie mają pojęcia jak to działa, z jakimi problemami się mierzą ZK i ratownicy  na miejscu i jak im pomóc. Mogę napisać tylko, że chylę czoła przed lokalnymi jednostkami OSP, Urzędnikami, Pracownikami Lokalnego Zakładu Usług Komunalnych, Lokalnej Stacji Pogotowia i było  zaszczytem z wami działać.  I tyle ................
W wielu tematach @MIKO się nie zgadzamy ale CHWAŁA ci za to, że tam pojechałeś i dzielisz się tym co widziałeś. Odczucia wielu moich kolegów którzy tam byli są podobne... Moje też byłem tam w tygodniu w którym powódź się zaczeła w miejscowości Pokrzywana byłem w Nysie i Głuchołazach i nie widziałem żadnych przygotowań na 4 dni przed tymi deszczami... 

Offline młody13

• VIP
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 20, 2024, 20:17:14 »
Powoli wyciągane są wnioski z działań i zaniechań działań przeciwpowodziowych . Czyżby WOT jednak był jednym z głównych elementów obrony cywilnej kraju ? Minister Kamysz powiedział w TVP info , że premier zapowiedział większe wsparcie tej formacji.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 20, 2024, 20:33:16 »
Powoli wyciągane są wnioski z działań i zaniechań działań przeciwpowodziowych . Czyżby WOT jednak był jednym z głównych elementów obrony cywilnej kraju ? Minister Kamysz powiedział w TVP info , że premier zapowiedział większe wsparcie tej formacji.
WOT jako wojsko nie może być elementem obrony cywilnej bo jako żołnierze są wojskiem a obrona cywilna w prawie międzynarodowym to co innego...  Czemu WOT jest wszędzie a o nas zapominają to się kurczę PR nazywa WOT ma go TOP of the TOP a my go nie mamy wcale... Andrzej Bartkowiak miał do tego dryg i to lubił dlatego było o nas głośno a teraz nie ma "showrunnera PSP" więc jest lipa... Public relations to cały ciąg przyczynowo skutkowy który zaspaliśmy jako formacja przez ostatnie kilka dni... Przecież tymi sherpami można było się przez 2 dni chwalić co za sprzęt wysyłamy... Itd. itp... 

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 20, 2024, 21:42:39 »
MIKO o jakim zakazie mówisz ?
Eqinox a ja mam wrażenie, że "reklamy" straży pozarnej jest całkiem sporo, czy to FB czy X.

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 20, 2024, 21:44:05 »
Tak w ogóle, to WOT czy wojsko w ogóle, to nie jest służba wiodąca podczas katastrof czy klęsk żywiołowych - w pierwszej kolejności odpowiedzialność i główny ciężar działań spada na PSP które jest wspierane przez OSP, i ew. inne służby podległe MSWiA. Wojsko to ostatnia deska ratunku, ostatni element, kiedy brakuje SiS. A u nas jak zwykle wszystko postawione na głowie...

Jak pisałem wcześniej - WOT to lekka piechota, bez sprzętu ciężkiego, czy inżynieryjnego. I nie chodzi teraz o to żeby im sprzęt ratowniczy kupować, bo dla formacji ochotniczej, działającej poza systemem ratowniczym, to po prostu wywalanie kasy w błoto.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 20, 2024, 22:47:46 »
Tak w ogóle, to WOT czy wojsko w ogóle, to nie jest służba wiodąca podczas katastrof czy klęsk żywiołowych - w pierwszej kolejności odpowiedzialność i główny ciężar działań spada na PSP które jest wspierane przez OSP, i ew. inne służby podległe MSWiA. Wojsko to ostatnia deska ratunku, ostatni element, kiedy brakuje SiS. A u nas jak zwykle wszystko postawione na głowie...

Jak pisałem wcześniej - WOT to lekka piechota, bez sprzętu ciężkiego, czy inżynieryjnego. I nie chodzi teraz o to żeby im sprzęt ratowniczy kupować, bo dla formacji ochotniczej, działającej poza systemem ratowniczym, to po prostu wywalanie kasy w błoto.
Racja, natomiast z takim zarządzaniem jak teraz mamy w kg to jednak wojsko jest top.
Jeśli chodzi o pr, to co tu dużo mówić. Chwalimy się w tv , że mamy samochody sztabowe. Dobrze, że w kg nie wspomina o misjach zagranicznych tym razem gdzie mamy doświadczenie. No sorry AB był o niebo lepszy, ba uważam że Pan generał Lesniakiewicz był i jest o niebo lepszy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2024, 08:38:53 wysłana przez andoria »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 20, 2024, 22:52:49 »
MIKO o jakim zakazie mówisz ?
Eqinox a ja mam wrażenie, że "reklamy" straży pozarnej jest całkiem sporo, czy to FB czy X.

Nie prowokujcie mnie bym się rozwinął  :milcz: