Autor Wątek: Lasy społeczne - szaleństwo pseudoekologów  (Przeczytany 3420 razy)

Offline oliwier

• VIP
  • *
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Online Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Lasy społeczne - szaleństwo pseudoekologów
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2024, 19:14:04 »
Nowy szatański pomysł Ministerstwa Klimatu, który narobi nam w przyszłości (jeśli ten pomysł przejdzie) masę roboty.
Ciekawe czy KG wyraziło swoją opinię do projektu?
Wklejam link do artykułu

https://wpolityce.pl/polityka/702326-lasy-spoleczne-do-15-sierpnia-mozna-zglosic-swoj-sprzeciw?utm_source=newsshowcase&utm_medium=discover&utm_campaign=CCwqMwgwKioIACIQMsZov89EIeY5TtIjWaamvSoUCAoiEDLGaL_PRCHmOU7SI1mmpr0w_Im6AjDKh7wD&utm_content=bullets

A tutaj link do strony Lasów Państwowych

https://bip.mos.gov.pl/dostep-do-informacji-oraz-udzial-spoleczenstwa-w-podejmowaniu-decyzji/konsultacje-spoleczne-projektu-wytycznych-oraz-projektu-rekomendacji-dotyczacych-procesu-wzmocnienia-ochrony-lasow-o-szczegolnych-walorach-przyrodniczych-i-spolecznych/
W jaki sposób nam narobi roboty? Bo nie do końca rozumiem las to las a pożar lasu to pożar lasu...
Ja ostatni jestem od wspierania ekoczubów ale to co wyprawaino ostatnio w lasach państowywch tnąc te kwadraciki i powodując, że lasy państowe wygladają gorzej od prywatnych to sorry może pora coś zmienić...
Wymagania dla lasu społecznego (fragment jednego z linków):
„Las spokojny” - brak wizualnego wrażenia „masowych
cięć”;
● Wysoki udział dojrzałych/ starych drzewostanów;
● Nasycenie krajobrazu leśnego drzewami okazałymi,
biocenotycznymi;

Nie ma nic złego w tych zapisach...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2024, 19:17:24 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2024, 19:51:16 »
Nie mam wykształcenia leśnego i w LP nie pracuję, ale krew mnie zalewa, jak takie głupoty czytam.

Czy Wy Panowie macie w ogóle jakiekolwiek pojęcie o gospodarce leśnej?
Wiecie, że jest coś takiego jak Plan Urządzania Lasu, sporządzany na okres 10 lat i uwzględniający ile, i jakich gatunków drzewa należy pozyskać?
Wiecie, że Lasy Państwowe prowadzą nasadzenia nowego drzewostanu w miejsce pozyskanego w wycince? Byliście może na akcji sadzenia lasu?
Nie? Tzw. ekolodzy również nie byli.
A może wiecie o tym, że czasami nie realizuje się planu, bo trzeba wyciąć to, co wichura przewróciła i spowodowała szkody w drzewostanie?
Nie realizuje się planu i prowadzi wycinkę sanitarną z uwagi na obecność np. kornika drukarza - takie małe i złośliwe bydlę.
Najwięcej szkody gospodarce leśnej wyrządzają pseudoekolodzy z obecnym wiceministrem ochrony środowiska na czele.
I nie - nie wyprawiano w ostatnich latach. Zawsze na tym polegała gospodarka leśna.
A jak już macie las prywatny, to też nie możecie sobie ot tak robić, co Wam się żywnie podoba.
Proponuję udać się do najbliższego nadleśnictwa - w każdym jest komórka zajmująca się szeroko rozumianą edukacją leśną.
Si vis pacem, para bellum

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2024, 20:20:00 »
Ty patrz mam prywatny las który sąsiaduje z państwowym i wiesz przez 30 lat jak tam bywałem to przez ponad 20 nie było w państwowym lesie wycinki tych kwadratów i nie było widać drugiego końca lasu a wiesz, że teraz gęstsze są lasy prywatne... A nigdy nie były...  Powiem Ci, że to samo mówi wielu myśliwych którzy za ministrem odpowiedzialnym za lasy też strasznie nie przepadają bo ma swoim zakresie też ich  :rofl:
Wiec chyba jednak było cięte bez opamiętania... 
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline wujo 2010

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2024, 22:24:41 »
Ty patrz mam prywatny las który sąsiaduje z państwowym i wiesz przez 30 lat jak tam bywałem to przez ponad 20 nie było w państwowym lesie wycinki tych kwadratów i nie było widać drugiego końca lasu a wiesz, że teraz gęstsze są lasy prywatne... A nigdy nie były...  Powiem Ci, że to samo mówi wielu myśliwych którzy za ministrem odpowiedzialnym za lasy też strasznie nie przepadają bo ma swoim zakresie też ich  :rofl:
Wiec chyba jednak było cięte bez opamiętania...
Masz swój las to powinni Ci dopłacać za redukcję CO 2  :rofl: eko lodzy  :rofl:
Bądź uprzejmy i staraj się pomóc innym. Jeśli nie masz nic wartościowego do dodania w danym temacie, nie pisz, i tak zostanie to skasowane przez moderatorów :)

Offline robn

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2024, 22:23:15 »
Mamy tyle nieużytków, gdy tam nie ma uprawy, to powinien być na tym nieużytku posadzony las. I tam jest przestrzeń dla pseudoekologów i ostatniego pokolenia oraz zagospodarowanie ich potencjału.
Sami zresztą wiecie że dla tych "organizacji" często lewicowych i dziwnie ideologicznych ważniejszy jest rozgłos i pozyskiwanie darmowych pieniędzy niż ekologia.
Nawet w ustawie o ochronie ludności mógłby być zapis że powinno się wspierać zwiększenie areału leśnego, bo łatwiej narodowi uciec do lasu i tam przeżyć niż w pseudobunkrze z kartonu czy ziemiance.
A las.... stary czy nie stary - powinien być.
Mało mamy dużych kompleksów leśnych. O wiele za mało. Dodatkowo artykuły w Polsce są pisane tendencyjnie. Biorą wypowiedź jakiegoś prof. często powycinaną i dostosowaną do artykułu albo zadania jakie miał nieść ten artykuł. Merytoryki wcale tam za wiele nie ma.
Artykuły dla lemingów, niestety ich nie brakuje.
EGO = 1 / wiedza