Autor Wątek: Dane radiowe - IGO  (Przeczytany 14260 razy)

Offline Turbol

• Bywalec
  • *
Dane radiowe - IGO
« dnia: Lipiec 30, 2024, 21:36:50 »
Nowe zarządzenie dotyczące inspekcji GO, przewiduje konieczność posiadania w OSP na każdym samochodzie - danych radiowych (aktualizowanych raz w roku).
Ktoś wie dokładnie o co chodzi. Czy to wyciąg z Krajowych Danych Radiowych z kryptonimami? Czy coś innego?

Offline grikol

• Początkujący
  • *
Odp: Dane radiowe - IGO
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2024, 21:48:18 »
U nas sprawdzają schemat łączności KP PSP oraz OSP powiatu i są one co roku aktualizowane (kryptonimy+typy pojazdów z podziałem na poszczególne jednostki i gminy).

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2024, 23:33:15 »
Wydaje mi się że dotychczas taki wymóg był tylko w przypadku przynależności do odwodów ale może ktoś coś - kiedyś może się dowiemy  :gwiazdki:

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 31, 2024, 00:06:20 »
Proszę bardzo.

Dokumentacja wymagana Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 17 września 2021 r. w sprawie szczegółowej organizacji krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego:

karta udzielonej kwalifikowanej pierwszej pomocy,
karta dekontaminacyjna osoby poszkodowanej,
informacja ze zdarzenia,
meldunek o wypadku lekkim ratownika,
meldunek o wypadkach śmiertelnych, ciężkich i zbiorowych ratowników,
meldunek o wypadku lub kolizji pojazdu podmiotu KSRG,
potwierdzenie udziału w działaniu ratowniczym,
potwierdzenie przekazania terenu, obiektu lub mienia objętego działaniem ratowniczym

Dokumentacja wymagana Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 lipca 1992 w sprawie zakresu i trybu korzystania z praw przez kierującego działaniem ratowniczym:

pokwitowanie przejęcia mienia w użytkowanie
pokwitowanie zwrotu mienia
decyzja kierującego działaniem ratowniczym
raport kierującego działaniem ratowniczym

Inne dokumenty wymagane w pojeździe (zgodnie z wytycznymi o przeprowadzaniu kontroli w podmiotach KSRG):

dane radiowe KP
instrukcja przyjęcia śmigłowca Lotniczego Pogotowia Ratunkowego (LPR) – tzw. Checklista

* jeśli ktoś jest w WOO lub COO to oczywiście dodatkowa dokumentacja.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2024, 11:56:07 wysłana przez pb11 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2024, 17:00:59 »
pb11 ok. co wynika teoretycznie z przepisów to ja wiem - tylko że nie do końca gdzieś napisano że trzeba to mieć na każdym samochodzie.

Natomiast w temacie danych radiowych nawet KP/KM to najpierw trzeba je dać by potem wymagać - Ja mam na terenie KM z 300 samochodów - mam jeździć od jednostki do jednostki i je spisywać  :szalony: Inna sprawa że tak jak jednostkowa informacja nie stanowi tajemnicy tak nie jestem przekonany czy zbiór numerów operacyjnych, co z tym związane kryptonimów i pojazdów już tak. Ewentualnie minimum z dopiskiem do użytku służbowego. Co z tym związane jak kiedyś przypadkiem dostanę oficjalnie jakiś wykaz to będę go miał :)  Na razie mam tylko dokumentację BOO bo takową dostaję również w przypadku aktualizacji.   :straz:

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2024, 00:12:17 »
Numer operacyjny pojazdu jak i kryptonim radiowy ( a właściwie wyciag z danych radiowych ) od około 15 lat (musiałbym dokładnie sprawdzić) nie jest informacją niejawną. Poproś swoją KP/KM i na 100% takowe dane otrzymasz.

Co do obowiązku posiadania dokumentacji na każdym aucie to.
Skoro pojedynczy zastęp może prowadzić działania samodzielnie a prowadząc działania mamy w tym zastępie KDR to obowiązek posiadania stosownej dokumentacji na każdym aucie jest chyba oczywisty.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2024, 22:01:02 wysłana przez pb11 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2024, 22:47:09 »
Numer operacyjny pojazdu jak i kryptonim radiowy ( a właściwie wyciag z danych radiowych ) od około 15 lat (musiałbym dokładnie sprawdzić) nie jest informacją niejawną. Poproś swoją KP/KM i na 100% takowe dane otrzymasz.

Skoro pojedynczy zastęp może prowadzić działania samodzielnie a prowadząc działania mamy w tym zastępie KDR to obowiązek posiadania stosownej dokumentacji na każdym aucie jest chyba oczywisty.

Ale ja nikogo o nic nie będę prosił - za łączność na terenie powiatu odpowiada dany Komendant Powiatowy/Miejski i w jego obowiązku jest dostarczyć dane jak i zapewnić pokrycie zasięgu. Już to przerobiliśmy w ramach BOO.  Oczekiwano od nas jakiegoś tam kanału przemiennikowego ale częstotliwość jest nie jawna - więc niech sobie Komendant przeprogramuje stacje jak chce mieć.  Tu zależności są dość proste. Jak dostanę dane radiowe to będę je miał jak nie to nie - a wynik IGO wnosi tyle do tematu co zeszłoroczny śnieg. Ale najpierw trzeba dać by wymagać niema innej zależności.

Offline Turbol

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2024, 13:41:25 »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2024, 15:22:42 »
@MIKO troche nie ogarniam Twojego nastawienia. Najpierw stwierdzasz że dane radiowe są chyba niejawne a o  dokumentacji nie wiesz jaka i czy musi być.  Jak Ci wskazuję że dane radiowe to nie są informacje niejawne a wymagana dokumentacja jest powszechnie dostępna to nagle stwierdzasz że Ty nic nie musisz, i nikogo o nic nie będziesz się prosił.

Przecież to czysty wylew frustracji. Nikt nie każe Ci się prosić proste dwuzdaniowe pismo i takowe dane będziesz posiadał, czysta formalność.  Co do zależności.... to w ksrg jest porozumienie trójstronne wstępując do systemu godzisz się na pewne rzeczy, jednostki wchodzące w skład WOO powinny mieć także  stosowną adnotację w porozumieniu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 11:05:30 wysłana przez pb11 »

Offline taz_org

• Strażak Sam
  • *
  • SKKP
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2024, 21:05:17 »

Wyciąg z danych radiowych (kryptonim), sieć pracy i kanał roboczy to dane poufne. Pracując w tej sieci musisz te dane znać, więc musi Ci je ktoś udostępnić :)

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 11, 2024, 22:29:53 »
"Poufne" jeszcze udostępnić, Ty wiesz w ogóle o czym piszesz.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2024, 22:34:16 wysłana przez pb11 »

Offline kwas

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 12, 2024, 08:08:48 »
Wyciąg z danych radiowych (kryptonim), sieć pracy i kanał roboczy to dane poufne. Pracując w tej sieci musisz te dane znać, więc musi Ci je ktoś udostępnić :)
"Dane poufne"? To certyfikat bezpieczeństwa wydany przez ABW posiadacie dla każdego członka? I wozicie to  w wozach bojowych? Toż to kryminał  :wall:

Offline taz_org

• Strażak Sam
  • *
  • SKKP
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2024, 13:26:57 »
KDR, zawierające informacje o wszystkich korespondentach radiowych są dokumentami, którym nadaje się klauzulę "POUFNE". Dokumenty zawierające dane radiowe jednostek niższego szczebla są dokumentami, którym nadaje się co najmniej klauzulę "ZASTRZEŻONE", zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony informacji niejawnych. Wyciągi z danych radiowych, w zależności od zawartej w nich treści są dokumentami zastrzeżonymi lub poufnymi.

To, że w Internecie znajdziecie wszystko i coś takiego jak poufność w naszej formacji jest wydymana jak w burdelu to na to nic nie poradzimy. Ja tylko napisałem, jak jest wg litery prawa.

Warto przy szkoleniu z łączności nadmienić, że te dokumenty nie są jawne jak gazetka z LIDLa. Ktoś chyba zapomniał do czego służą kryptonimy i kanały radiowe z CTCSS

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 12, 2024, 15:03:28 »
a tak wygląda pełen tekst na który się powołujesz

"6. KDR, zawierające informacje o wszystkich korespondentach radiowych Straży Granicznej są dokumentami, którym nadaje się klauzulę "POUFNE". Dokumenty zawierające dane radiowe jednostek niższego szczebla są dokumentami, którym nadaje się co najmniej klauzulę "ZASTRZEŻONE", zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony informacji niejawnych.
7. Wyciągi z danych radiowych, w zależności od zawartej w nich treści są dokumentami jawnymi, zastrzeżonymi lub poufnymi."

Nie zauważyłeś czy tak jakoś samo z siebie bez " straży granicznej" Ci się  z zarządzenia KG SG przekopiowało ^_^ . . Po co ta manipulacja co chcesz tym osiągnąć?

Ps* weź najpierw przeczytaj naszą instrukcje org. łączności i ustawę o ochronie informacji niejawnych,  bez tego ta dyskusja nie ma sensu a każdy kolejny wpis obnaża twój brak wiedzy z przedmiotowego zakresu.
 I nie obrażaj się czasem, piszę to bez złośliwości , nie zależy mi na dogryzaniu sobie.
Pzdr.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2024, 13:50:23 wysłana przez pb11 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 12, 2024, 15:44:24 »
@MIKO troche nie ogarniam Twojego nastawienia. Najpierw stwierdzasz że dane radiowe są chyba niejawne a o  dokumentacji nie wiesz jaka i czy musi być.  Jak Ci wskazuję że dane radiowe to nie są informacje niejawne a wymagana dokumentacja jest powszechnie dostępna to nagle stwierdzasz że Ty nic nie musisz, i nikogo o nic nie będziesz się prosił.

Przecież to czysty wylew frustracji. Nikt nie każe Ci się prosić proste dwuzdaniowe pismo i takowe dane będziesz posiadał, czysta formalność.  Co do zależności.... to w ksrg jest porozumienie trójstronne wstępując do systemu godzisz się na pewne rzeczy, jednostki wchodzące w skład WOO powinny mieć także  stosowną adnotację w porozumieniu.

Nie kombinuj – by coś mieć i wymagać tego najpierw trzeba to dostać każda strona ma swoje obowiązki. Na terenie mojego działania jest pewnie 250 samochodów mam jeździć po jednostkach i spisywać numery operacyjne ? W ramach WBO otrzymuje mailem dokumentację to ją posiadam. Jeśli KM mi nie dostarcza pewnej dokumentacji to nie znajdę jej w Internecie – chyba że mam przeglądać galerie ratownicze :) Frustracja – za stary na to jestem i za długo funkcjonuje w tym systemie, ale nie dam z siebie głupka robić że mam mieć coś czego nie dostałem a nie mam innej możliwości pozyskania tych danych. Każda strona ma obowiązki pomijam że mam w d……. czy ktoś mi odbierze jeden punkt za tą dokumentację bo i tak wynik IGO na nic się nie przekłada dziś. Ogólnie to obserwuję zapaść operacyjną tego systemu. Chyba że trzeba z dziabkami do lasu iść.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 12, 2024, 16:21:02 »
Ja nic nie kombinuje, to Ty wymyślasz przeszkody uniemożliwiające Ci zdobycie tych danych , kto każe ci samemu spisywać. 
  nie dostałem a nie mam innej możliwości pozyskania tych danych 
  Proste pismo albo telefon do km że nie masz tych danych a potrzebujesz.

Moim zdaniem jesteś po prostu nastawiony na nie i tyle. Oczywiście masz  do tego prawo taka Twoja wola i forma przyjętej współpracy ale nie przekładaj tego na cały kraj.
Są miejsca gdzie ludzie nadal potrafią z sobą współpracować bez zbędnej nikomu niepotrzebnej spiny.
Pzdr.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 16:49:06 wysłana przez pb11 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 12, 2024, 17:24:32 »
Ja nic nie kombinuje, to Ty wymyślasz przeszkody uniemożliwiające Ci zdobycie tych danych , kto każe ci samemu spisywać. 
  nie dostałem a nie mam innej możliwości pozyskania tych danych 
  Proste pismo albo telefon do km że nie masz tych danych a potrzebujesz.

Moim zdaniem jesteś po prostu nastawiony na nie i tyle. Oczywiście masz  do tego prawo taka Twoja wola i forma przyjętej współpracy ale nie przekładaj tego na cały kraj.
Są miejsca gdzie ludzie nadal potrafią z sobą współpracować bez zbędnej nikomu niepotrzebnej spiny.
Pzdr.

Ty mnie nie prowokuj do pisania pism i dzwonienia do mojej KM bo na pewno nie będą tam z tego zadowoleni  :komp:  :gwiazdki: Bo jak zacznę mam na pewno ważniejsze kwestie niż jakaś tam mało komu potrzebny wykaz danych radiowych  :straz:

PS. Zajmijcie się lepiej tym jak w trakcie IGO jest ubezpieczony strażak OSP - bo to nie akcja, nie ćwiczenia i nie ewidencjonowane w SWD i może od tego wypadało by zacząć
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 17:59:08 wysłana przez MIKO »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 12, 2024, 19:31:38 »
Jak nie idzie to nie idzie ^_^.  ponownie sytuację ze swojej KM odnosisz do całego kraju.

Uprzejmie Cię informuję że  w moim fyrtlu, przeprowadzając IGO jednostek OSP z ksrg od lat ewidencjonujemy  to w SWD jako ćwiczenia.
Były różne kontrole w tym i z kg.  Padały pytania dlaczego tak ? Padała odpowiedź a inaczej jak! i nikt nigdy się do tego nie przyczepił.

Tak jak pisałem trzeba chcieć z sobą współpracować.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 20:02:32 wysłana przez pb11 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 12, 2024, 21:30:17 »
Uprzejmie Cię informuję że  w moim fyrtlu, przeprowadzając IGO jednostek OSP z ksrg od lat ewidencjonujemy  to w SWD jako ćwiczenia.
Były różne kontrole w tym i z kg.  Padały pytania dlaczego tak ? Padała odpowiedź a inaczej jak! i nikt nigdy się do tego nie przyczepił.
Zabronione jest stosowanie kryterium czasowego podczas ćwiczeń a podczas inspekcji nawet należy stosować  :wacko:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 12, 2024, 21:48:42 »
Jak nie idzie to nie idzie ^_^.  ponownie sytuację ze swojej KM odnosisz do całego kraju.

Tak jak pisałem trzeba chcieć z sobą współpracować.

No widzisz a u mnie jak spytałem kontrolujących czy założyli kartę na ćwiczenia bo inaczej to możemy sobie poplotkować przy kawie to pobiegli do biura czytać dopiero przepisy i chyba do dziś jeszcze nie doczytali  :rofl: Pomijam że jak sam potwierdzasz jest to nie unormowane i to wasza interpretacja sytuacji - albo inaczej poszukiwanie rozwiązania do luk w prawie :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 21:52:29 wysłana przez MIKO »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 12, 2024, 22:56:43 »
Zabronione jest stosowanie kryterium czasowego podczas ćwiczeń a podczas inspekcji nawet należy stosować  :wacko:

Ja nie napisałem że traktuje IGO jako ćwiczenia powiedziałem że tak ewidencjonujemy to w SWD :mellow: (nie mów nikomu ale dokumentacji na cw. obiektowe też do tego nie robimy) . ^_^
Po prostu twórczo reagujemy na rzeczywistość w której przyszło nam funkcjonować . I tak mamy świadomość że w odpowiednim momencie gdy będzie taka potrzeba, stanie się to doskonałym pretekstem do zabrania nam dodatków a być może i pozbycia się naczelnego.  Jednak na ten moment co se porządziliśmy to nasze.  :wacko:

Swoją drogą odnośnie kryterium czasowego, ktoś tego jeszcze przestrzega?.
W obecnych czasach jak się nie "umówię" na inspekcję to na 90 % nikt nie przyjdzie albo co gorsza przyjdzie i pójdzie jak zobaczy ze to IGO.
Nie jestem gorącym zwolennikiem OSP raczej pozycjonuję się po drugiej stronie barykady ale z ludźmi trzeba żyć i współistnieć. Od funkcjonowania w wyidealizowanym fikcyjnym świecie jest KG I po części KW my w KM I KP powinniśmy twardo stąpać po ziemi.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 23:37:09 wysłana przez pb11 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 12, 2024, 23:36:55 »

Ja nie napisałem że traktuje IGO jako ćwiczenia powiedziałem że tak ewidencjonujemy to w SWD :mellow: (nie mów nikomu ale dokumentacji na cw. obiektowe też do tego nie robimy) . ^_^
Po prostu twórczo reagujemy na rzeczywistość w której przyszło nam funkcjonować

W taki twórczy sposób ewidencjonuje się u mnie pomoc Policji np. w poszukiwaniach osoby zaginionej.  Ćwiczenia a w opisie - pomoc Policji.  I żeby tylko takiego naginania rzeczywistości doświadczał na co dzień. Gorzej jak dzwoni Prokurator a zdarza się. Ale najważniejsze to zmienić ustawę tak by ZOSP RP dostało kasę  :gwiazdki:

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 12, 2024, 23:40:00 »
W zakresie poszukiwania osób zaginionych w terenie oraz na wodzie jest porozumienie pomiędzy KG PSP i KG P. Porozumienie jasno precyzuje kto i do czego dysponuje i jak przebiega proces dysponowania.  Podesłać Ci ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2024, 23:47:04 wysłana przez pb11 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 12, 2024, 23:47:38 »
W zakresie poszukiwania osób zaginionych w terenie jest porozumienie pomiędzy KG PSP i KG P. Porozumienie jasno precyzuje kto i do czego dysponuje i jak przebiega proces dysponowania.  Podesłać Ci abyś pocisnął troszkę swoich?

Znam na pamięć i co z tego :)  A w ustawie o OSP jest zapisane zadanie OSP - udzielić pomocy innym służbą i inspekcją.  Masz do wyboru wyjazd gospodarczy albo ćwiczenia  :szalony: Białego kruka bym napisał o tym co i jak można zapisać w SWD i jak fałszować rzeczywistość. Tylko po co i tak to nic nie zmieni :) A po co uczyć innych jak można to robić :)  Może gdzieś jest jeszcze normalnie i nikt jeszcze nie wpadł na to :)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 13, 2024, 07:00:04 »
Swoją drogą odnośnie kryterium czasowego, ktoś tego jeszcze przestrzega?.
W obecnych czasach jak się nie "umówię" na inspekcję to na 90 % nikt nie przyjdzie albo co gorsza przyjdzie i pójdzie jak zobaczy ze to IGO.
Nie jestem gorącym zwolennikiem OSP raczej pozycjonuję się po drugiej stronie barykady ale z ludźmi trzeba żyć i współistnieć. Od funkcjonowania w wyidealizowanym fikcyjnym świecie jest KG I po części KW my w KM I KP powinniśmy twardo stąpać po ziemi.
Ja to wiem i ty to wiesz, że w godzinach "pracy" szansa na zastęp większy niż 3 osoby w 90% OSP jest zerowa... A IGO   :rofl:
To piękna sztuka dla sztuki. Tak wiem, że jest 10% OSP które są wstanie na szybko zebrać 2 zastępy nawet ale to jednak tylko 10%.
Wyidealizowany obraz sami tworzymy robiąc tak jak robimy czyli umownaiamy IGO, żeby sprawozdania się zgadzały.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.