Autor Wątek: dodatek funkcyjny  (Przeczytany 33701 razy)

Offline strazak321

• Bywalec
  • *
Odp: dodatek funkcyjny
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 16, 2025, 22:44:32 »
Chodzi oczywiście o nieoficjalny zakaz. Tak słyszałem u siebie, stąd chce zaczerpnąć informacji od innych. Podobno mazowsze przoduje w funkcyjnych stąd te nieoficjalnie przykazy i zastanawiam się czy ktoś też o takich słyszał lub miał z nimi doczynienia?
Słyszałem od ludzi bezpośrednio których to dotyczyło, że takowe były ale chciałem jeszcze tutaj potwierdzić.

Offline pepek1

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 18, 2025, 15:05:14 »
U nas w łódzkiem jak wprowadzili funkcyjny i zaczęli przechodzić na funkcyjny przy awansach to szybciutko wstrzymali. Teraz jest tak że możesz dostać awans na dowódcę zastępu, sekcji ale podpisz papier że nie przejdziesz na funkcyjny. W województwie łódzkim lepiej opłaca się przejść na funkcyjny bo nadgodzin też nam ucinają jak się weźmie za okres 3,5 albo nawet 4 tys. to jest się szczęśliwym. Takie to podejście

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 18, 2025, 15:35:49 »
U nas w łódzkiem jak wprowadzili funkcyjny i zaczęli przechodzić na funkcyjny przy awansach to szybciutko wstrzymali. Teraz jest tak że możesz dostać awans na dowódcę zastępu, sekcji ale podpisz papier że nie przejdziesz na funkcyjny. W województwie łódzkim lepiej opłaca się przejść na funkcyjny bo nadgodzin też nam ucinają jak się weźmie za okres 3,5 albo nawet 4 tys. to jest się szczęśliwym. Takie to podejście
Co to znaczy że wam ucinają? Zmuszają do wybierania podczas okresu? Czy wbrew prawu wypłacają wam połowę, a drugą połowę odbieracie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 18, 2025, 17:09:01 »
Łódzkie jest pod tym względem bardzo specyficzne jak tylko pamiętam. Tam co do zasady "nadgodziny" nigdy nie istniały. Jak ktoś 24-48 nazbierał to było święto. Tak przynajmniej koledzy z łódzkiego to przedstawiali.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 18, 2025, 18:26:10 »
Lata temu łódzkie o to zabiegało więc mają to o co tak bardzo walczyli. Tyle że teraz odrobinę warunki progowe się zmieniły i nagle chciałoby się inaczej.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 18, 2025, 18:49:37 »
Lata temu łódzkie o to zabiegało więc mają to o co tak bardzo walczyli. Tyle że teraz odrobinę warunki progowe się zmieniły i nagle chciałoby się inaczej.
Kto walczył to walczył na pewno nie dół tylko ,, góra "  :-\  były czasy że dowódcy JRG schodzili na podział zbijać godziny  . Pozdrawiam 👍

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 18, 2025, 20:13:14 »
No nie nagle teraz mniej więcej wyjdzie status quo  :rofl: Zaczynają teraz de facto tracić... 
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 18, 2025, 22:33:27 »
Otoż walczyły doły ,środek i góra ogólny konsensus w tym temacie był wtedy w łódzkim. W tamtym okresie to był świetny krok, potem troche mniej świetny a dziś fatalny.
Trochę sprawiedliwości dziejowej się przyda ale później ktoś i tak musi nad tym przysiąść. Młodzież nie powinna bez końca ponosić konsekwencji decyzji swoich "dziadków".
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2025, 23:37:38 wysłana przez pb11 »

Offline pepek1

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 19, 2025, 05:29:00 »
Co to znaczy że wam ucinają? Zmuszają do wybierania podczas okresu? Czy wbrew prawu wypłacają wam połowę, a drugą połowę odbieracie?  Kiedyś mieliśmy cykliczne miesięczne ćwiczenia co miesiąc więc teraz w listopadzie i grudniu już ćwiczeń się nie robi to samo dotyczy mają i czerwca. U nas nie ma co nawet dzielić z tych nadgodzin za bardzo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 19, 2025, 08:03:16 »
Otoż walczyły doły ,środek i góra ogólny konsensus w tym temacie był wtedy w łódzkim. W tamtym okresie to był świetny krok, potem troche mniej świetny a dziś fatalny.
Trochę sprawiedliwości dziejowej się przyda ale później ktoś i tak musi nad tym przysiąść. Młodzież nie powinna bez końca ponosić konsekwencji decyzji swoich "dziadków".
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nic się nie zmieni  :rofl: Przewodniczący wojewódzki S stara się jak może aby coś z tym zrobić ale to walka z wiatrakami  :wacko:
150 etatów z początku XXI w. naprawdę przewróciło im stany minimalne na tle kraju. 
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 19, 2025, 17:03:56 »
Dlaczego "fatalny" i "zaczynają tracić"? Przecież te straszliwe "nadgodziny" zabierają czas dla rodziny i nie pozwalają odpocząć. Oni są od zawsze wygrani. Służą tyle ile trzeba i mogą się poświęcić rodzinie. Wszędzie słyszę jakim to kosztem zdrowotnym i życiem prywatnym przypłacają strażacy te "nadgodziny".

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 19, 2025, 18:51:31 »
Dlaczego "fatalny" i "zaczynają tracić"? Przecież te straszliwe "nadgodziny" zabierają czas dla rodziny i nie pozwalają odpocząć. Oni są od zawsze wygrani. Służą tyle ile trzeba i mogą się poświęcić rodzinie. Wszędzie słyszę jakim to kosztem zdrowotnym i życiem prywatnym przypłacają strażacy te "nadgodziny".
A ja nigdzie tego nie słyszę a niby jedna straż  :rofl:

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 19, 2025, 20:52:28 »
Ci na funkcyjnym z urzędu nic nie muszą  :rofl: :straz:

Offline kamilo271

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 21, 2025, 00:29:04 »
Panowie pytanie do was jak jesteśmy w temacie funkcyjnego.. Patowa sytuacja dostałem awans który uprawnił mnie do przejścia na DF od grudnia, tak się złożyło, że akurat z przyczyn zdrowotnych wylądowałem na l4 - nie zrzekłem się tego bo kompletnie do tego nie miałem głowy, 14 dni minęło czy jest szansa jakoś to jeszcze ugryźć czy przepadło?

Offline młody13

• VIP
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Grudzień 21, 2025, 08:57:42 »
Panowie pytanie do was jak jesteśmy w temacie funkcyjnego.. Patowa sytuacja dostałem awans który uprawnił mnie do przejścia na DF od grudnia, tak się złożyło, że akurat z przyczyn zdrowotnych wylądowałem na l4 - nie zrzekłem się tego bo kompletnie do tego nie miałem głowy, 14 dni minęło czy jest szansa jakoś to jeszcze ugryźć czy przepadło?
Dobry myk   ^_^ cenny pomysł . Dużo zdrowia 👍 :straz:

Offline mlasppsp

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 22, 2025, 13:03:28 »
Funkcyjny idzie z automatu. Bynajmniej powinien.