Autor Wątek: dodatek funkcyjny  (Przeczytany 33702 razy)

Offline rolf

• Bywalec
  • *
dodatek funkcyjny
« dnia: Czerwiec 15, 2024, 14:01:54 »
witam mam pytanko jak interpretują w waszych komendach dodatek funkcyjny dokładnie to godziny które są nadpracowane w danym miesiącu czy odbieracie czy przepadają jak jest z ściąganiem do służby poza dyżurem domowym  w trakcje podwyższenia stanów osobowych brak jasności w temacie

Offline Mroovka

• VIP
  • *
Odp: dodatek funkcyjny
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2024, 14:11:22 »
Przecież na "dodatku fikcyjnym" nie masz żadnych nadpracowanych godzin.
Robisz "ku chwale ojczyzny"  :rofl:
Si vis pacem, para bellum

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2024, 15:46:26 »
Wszystko zależy od decyzji kierownika jednostki organizacyjnej.
Może Ci oddać  a może też przytrzymać do końca okresu rozliczeniowego i wtedy ku chwale Ojczyzny.

Offline Tomala7777

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2024, 17:12:47 »
Za chwilę nie będziemy mieli z tym problemu, bo chodzą słuchy że funkcyjny ma być tylko dla 8 godzinnych.

Offline luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2024, 22:27:22 »
Za chwilę nie będziemy mieli z tym problemu, bo chodzą słuchy że funkcyjny ma być tylko dla 8 godzinnych.
Co zrobią z tymi co teraz otrzymali np dostaek funkcyjny, załóżmy na to dowódca zastepu ma więcej na funkcyjnym niż dowódca zmiany na sluzbowym (ktory otrzymał stanowisko przed wsprowadzeniem fukncyjnych dodatków i nie zdecydował się na funkcyjny, bądź nie miał możliwości wzięcia go)
Tzn co, wszystkim na PB zmienia na służbowy dodatek?

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2024, 23:11:36 »
Ja myślę że ten cud kreatywnego naciągania czasu służby powinien być zniesiony. Na początek należy go zabrać komendantom. Inne w miarę sprawiedliwe rozwiązanie, to ustalić go na poziomie >50%
W strategii wszystko jest proste, lecz nie jest łatwe. CvC

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2024, 23:32:44 »
Dzielenia ludzi na ,, gorszych,, i ,,lepszych ,, ciąg dalszy  :wall: każdy jeśli robi dobrze swoją robotę w zakresie swoich obowiązków, powinien dostawać dodatek odpowiedni do swojego stanowiska. A u nas coraz bardziej to zagmatwane 😃 pozdrawiam 🙂

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2024, 00:04:11 »
Tak powinno być od samego początku. Dodatek funkcyjny w założeniu miał mottwowac do służby w systemie codziennym, a po jego modyfikacjach sprawił, że do systemu codziennego jeszcze trudniej kogoś ściągnąć, szczególnie w tych województwach gdzie nie robi się maksa nadgodzin. P.S. uniknąć zbędnych komentarzy piszę to jako funkcjonariusz pełniący służbę w systemie zmianowym

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 16, 2024, 17:47:03 »
Dopóki na 8h nie będzie zarobków większych bez godzin ponadnormatywnych niż na podziale z maksem to będą się tam ludzie pchali tylko Ci co mają chęci na stopień lub problemy ze zdrowiem.

Offline Radar

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2024, 23:38:02 »
.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2024, 21:09:06 wysłana przez Radar »
Ne quid nimis

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 18, 2024, 09:55:43 »
Dopóki na 8h nie będzie zarobków większych bez godzin ponadnormatywnych niż na podziale z maksem to będą się tam ludzie pchali tylko Ci co mają chęci na stopień lub problemy ze zdrowiem.

Reasumując - czyli obecnie, aby wyrównać różnicę na PIT przy przejściu przykładowo z SK (24/48h) na system codzienny (8h) to przeskok powinien być min. ~ 1500-1800 zł brutto/msc  :straz:
Obecnie propozycję uwzględniająca 15% z tego chyba można uznać za sukces  ^_^

Przy nadgodzinach na maksa d-cy mają ok. 12 tys zł brutto na półrocze za nadgodziny czyli wychodzi różnica 2 tys. zł na miesiąc. Ale w przypadku niższych stanowisk to jest już wiadomo mniejsza różnica. Lecz wziąłem pod uwagę, że do biura teoretycznie przechodzą oficerowie stąd takie wyliczenia. Dopóki nic się nie zrobi z mobilizacją na 8h to przejście do biura będzie karą. Można by zwiększyć różnicę między stopniami, aby zachęcić do awansu. I zmniejszyć max. stopień na systemie 24h np. d-ca zmian- max st.  kpt., z-ca d-cy zmiany- kpt. Ktoś chce mieć wyższy stopień to musi przejść do biura, ale nie może to być różnica 20 zł za stopień tak jak jest teraz.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2024, 09:58:56 wysłana przez linkapol »

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 18, 2024, 11:41:11 »

Reasumując - czyli obecnie, aby wyrównać różnicę na PIT przy przejściu przykładowo z SK (24/48h) na system codzienny (8h) to przeskok powinien być min. ~ 1500-1800 zł brutto/msc  :straz:

Przy nadgodzinach na maksa d-cy mają ok. 12 tys zł brutto na półrocze za nadgodziny czyli wychodzi różnica 2 tys. zł na miesiąc. Ale w przypadku niższych stanowisk to jest już wiadomo mniejsza różnica. Lecz wziąłem pod uwagę, że do biura teoretycznie przechodzą oficerowie stąd takie wyliczenia. Dopóki nic się nie zrobi z mobilizacją na 8h to przejście do biura będzie karą. Można by zwiększyć różnicę między stopniami, aby zachęcić do awansu. I zmniejszyć max. stopień na systemie 24h np. d-ca zmian- max st.  kpt., z-ca d-cy zmiany- kpt. Ktoś chce mieć wyższy stopień to musi przejść do biura, ale nie może to być różnica 20 zł za stopień tak jak jest teraz.
Przecież nadgodziny to musisz sobie wypracować . Nie wiem o co ten ból czterech liter . Pozdrawiam 👍

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 18, 2024, 12:51:04 »

Przecież nadgodziny to musisz sobie wypracować . Nie wiem o co ten ból czterech liter . Pozdrawiam 👍

A chociażby o to, że chciałbym je wypracować, a komendant mi nie pozwala.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2024, 15:53:15 »
 -_- tendencja jest taka że nadgodziny w coraz mniejszym stopniu się wypracowuje a w coraz większym "zdobywa".

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 18, 2024, 17:19:45 »
-_- tendencja jest taka że nadgodziny w coraz mniejszym stopniu się wypracowuje a w coraz większym "zdobywa".
Ale przyznaj kto umożliwia to zdobywanie i na kim spoczywa większą część winny?
PS. uważam, że nie da się tego systemu rozliczania naprawić można ewentualnie próbować modyfikować po woli i zamykać pewne furtki... Ale to mogą zrobić tylko osoby które to rozliczają bo znają te "numery" bo gryzipiórki które dekadę temu oddali to na "dół" nie mają pojęcia gdzie jest clu problemu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2024, 17:23:19 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline koreks

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 18, 2024, 17:37:55 »
Ale jakie "zdobywanie"... Żadnych godzin nie dostaniesz za frajer choćbyś nie wiem jak kombinował. Wszystko odbywa się kosztem braku wolnego którego nie masz przez to że "zdbywasz" te nadgodziny. Jak przykładowo pokrywasz służbę oddwaniem krwi to może i dobijesz nadgodzin, ale w inny dzień w miesiącu musisz przyjść do służby je "odrobić"

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 18, 2024, 18:19:19 »
Ale jakie "zdobywanie"... Żadnych godzin nie dostaniesz za frajer choćbyś nie wiem jak kombinował. Wszystko odbywa się kosztem braku wolnego którego nie masz przez to że "zdbywasz" te nadgodziny. Jak przykładowo pokrywasz służbę oddwaniem krwi to może i dobijesz nadgodzin, ale w inny dzień w miesiącu musisz przyjść do służby je "odrobić"

Tak tylko zapytam rozliczałeś choć raz w życiu czas służby strażaka?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 18, 2024, 18:29:36 »
Ale przyznaj kto umożliwia to zdobywanie i na kim spoczywa większą część winny?
PS. uważam, że nie da się tego systemu rozliczania naprawić można ewentualnie próbować modyfikować po woli i zamykać pewne furtki... Ale to mogą zrobić tylko osoby które to rozliczają bo znają te "numery" bo gryzipiórki które dekadę temu oddali to na "dół" nie mają pojęcia gdzie jest clu problemu.

System jest ułomny i nie da się go obecnie już naprawić. Nie ma też co liczyć na etykę i etos służby jeśli w grę wchodzą spore pieniążki.
Trzeba zacząć od nowa. Moim zdaniem gryzipiórki coś tam czają tylko obecnie nie ma jak zgodnie z przepisami zareagować bo niby na  co tak właściwie? Chorobowe , donacje, opieki , urlopy na żądanie siłę wyższą, nawet NN wchodzi w czas służby.
Nikt nie robi niczego niezgodnego z przepisami .
 Rzecz w tym że ludzie już załapali jak z korzyścią dla siebie wykorzystywać ułomności przyjętego sposobu rozliczania czasu służby. I żadna siła ich tego nie oduczy jeśli będzie z tego wynikać korzyść finansowa wyższa niż potecjalne straty wynikające z reperkusji.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2024, 19:09:48 wysłana przez pb11 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 18, 2024, 18:49:01 »
System jest ułomny i nie da się go obecnie już naprawić. Nie ma też co liczyć na etykę i etos służby jeśli w grę wchodzą spore pieniążki.
Trzeba zacząć od nowa. Moim zdaniem gryzipiórki coś tam czają tylko obecnie nie ma jak zgodnie z przepisami zareagować bo niby na  co tak właściwie? Chorobowe , donacje, opieki , urlopy na żądanie siłę wyższą, nawet NN wchodzi w czas służby.
Nikt nie robi niczego niezgodnego z przepisami .
 Rzecz w tym że ludzie już załapali jak z korzyścią dla siebie wykorzystywać ułomności przyjętego sposobu rozliczania czasu służby. I żadna siłą ich tego nie oduczy jeśli będą wynikac z tego korzyści finansowe wyższe od potencjalnych reperkusji tudzież strat.
Nie odważył bym się na zaoranie systemu który kosztuje blisko 10% budżetu PSP... To musi być naprawiane metodą małych kroków...
To gryzipiórki nauczył przypieprzając się strażaków co jest + a co jest -! Potem oddały im do ręki argument ostateczny  :wacko: I koniec jest taki, że sufitem fantazji i umiejętności kombinowania jest "heaven"
Ułomności można eliminować ale trzeba kumać... A kuma niewielu... Jednym zapisem w rozporządzeniu jestem wstanie zaoszczędzić 20 mln zł i nikogo nie oszukam i ty zapewne potrafisz tak samo... Kilku ludzi jest w stanie zmienić kilka zapisów i jest oszczędność sroga... Ale po co to mi czy Tobie  :rofl: Przecież wiedza kosztuje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2024, 18:52:52 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 18, 2024, 18:59:56 »
Dokładnie nie idzie z mojego , prostowanie tematu nie jest mi do niczego potrzebne. Nie ja wygenerowałem swoimi decyzjami taką a nie inną sytuację.
Są osoby odpowiedzialne za obecny stan rzeczy niech się wezmą do roboty i uzdrowią sytuacje jeśli uważają że coś jest nie tak.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 18, 2024, 19:35:31 »
Dokładnie nie idzie z mojego , prostowanie tematu nie jest mi do niczego potrzebne. Nie ja wygenerowałem swoimi decyzjami taką a nie inną sytuację.
Są osoby odpowiedzialne za obecny stan rzeczy niech się wezmą do roboty i uzdrowią sytuacje jeśli uważają że coś jest nie tak.
Wiesz co mnie zaskakuje mnie w naszej firmie? U nas reformuje się to co reformy nie wymaga a nie reformuję się rzeczy które koniecznie trzeba by przewrócić i poskładać od nowa. 
Osoby odpowiedzialne nawet nie wiedzą jak bardzo naszkodziły bo oni uważają, że wszystko co niżej jest winne a tak naprawdę wina jest na górze a im dalej brniemy tym kwoty rosną i trudniej to poprawić patrz nadgodziny czy szkolnictwo przecież to już blisko 1/5 budżetu całej PSP  :szalony: :szalony: W żadnej innej służbie nie ma takich numerów. 

Offline koreks

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 18, 2024, 20:18:06 »

Tak tylko zapytam rozliczałeś choć raz w życiu czas służby strażaka?

Oczywiście.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2024, 21:55:38 »
Kolego @koreks nie mam ochoty kolejny raz toczyć dyskusji na dawno opisane i 100 razy wyjaśnione na tym forum zagadnienia.  Podejdź do swoich kadr i poproś żeby Ci wyjaśnili dlaczego to co napisałeś jest kompletnie bez sensu.

Kol @Eqinox czytałeś OSR dla ustawy o ochronie ludności.  Szkolnictwo w PSP dopiero nabiera wiatru w żagle. 

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 18, 2024, 21:58:41 »
Kol @Eqinox czytałeś OSR dla ustawy o ochronie ludności.  Szkolnictwo w PSP dopiero nabiera wiatru w żagle.
Czytałem i wyjść z podziwu nie mogę jak można być tak naiwnym i liczyć, że wojaki się nie gapna, że strażaki chcą im z miliard rypnąć na szkołę.... A już sam zapis o prawie 200 mln na badania :rofl: A i rozwój kadry :rofl: Gruuuuubo....
Edit: moim zdaniem zadania OL mogą zmienić wizerunek szkoły ze strazacko-mundurowej na urzędniczą...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2024, 05:58:04 wysłana przez Eqinox »

Offline rolf

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 24, 2024, 09:24:15 »
Dodatki funkcyjny dla wszystkich komendantów w wysokości 50 procent to jest podwyżka a ty szarakau siedź na najniszym i jeszcze ci obowiązków dołożymy