Autor Wątek: Apoż niestacjonarnie  (Przeczytany 24885 razy)

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
Odp: Apoż niestacjonarnie
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 21, 2024, 20:13:25 »
Co mi się w tym niusie nie podoba to moja sprawa, grunt że jest bardzo „pozytywnie” odbierany przez środowisko 😂
 Nie wciągniesz mnie w żadną polityczną polemikę, nie mam już na to zdrowia.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 21, 2024, 21:09:27 »
Co mi się w tym niusie nie podoba to moja sprawa, grunt że jest bardzo „pozytywnie” odbierany przez środowisko 😂
 Nie wciągniesz mnie w żadną polityczną polemikę, nie mam już na to zdrowia.
No ale jak to wyjaśnij mi co się wydarzyło tak z polskiego na strażackie...  Było płacone a ma nie być? Płacone mieli chłopaki a teraz umowa bez płacenia Co się zmieniło w ciągu ostatnich kilku miesięcy?
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 21, 2024, 23:09:14 »
Ale tak żeby być do końca rzetelnym to powinieneś zacząć od tego od kiedy było płacone

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 22, 2024, 07:34:37 »
Ale tak żeby być do końca rzetelnym to powinieneś zacząć od tego od kiedy było płacone
Myślę, że to od kiedy jest płacone nie wiele zmieni... No ale skoro mówisz, że to rzetelniejsze będzie to nakazał to były KG AB 2 lub 3 lata temu.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 22, 2024, 09:11:05 »
2-3 lata temu to Pan Bartkowiaka przebudził się z letargu i odegrał na Q&A scenkę rodzajową że właśnie do niego dotarło iż ludzie sami płacą za szkoły.  Wdrożenie w życie decyzji dla całego kraju zajęło z 1,5 roku.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 22, 2024, 09:18:18 »
2-3 lata temu to Pan Bartkowiaka przebudził się z letargu i odegrał na Q&A scenkę rodzajową że właśnie do niego dotarło iż ludzie sami płacą za szkoły.  Wdrożenie w życie decyzji dla całego kraju zajęło z 1,5 roku.
Oj czepiasz się  :rofl:
Ale napewno słyszałeś jakie są odgórne ustalenia na ten rok akademicki i, że pomysl działa wstecz  :rofl:

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 22, 2024, 10:03:52 »
No słyszałem, widocznie doszli do wniosku że szkołom do utrzymania się na powierzchni wystarczą ludzie szkoleni w ramach OC.  :gwiazdki:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2024, 10:19:46 wysłana przez pb11 »

Offline mlodszy

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 23, 2024, 19:55:38 »
Ciekawy pomysł z tym obniżeniem progu z 80 na 50 pkt na zaoczne apoz w tym roku

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 23, 2024, 20:00:33 »
Ciekawy pomysł z tym obniżeniem progu z 80 na 50 pkt na zaoczne apoz w tym roku
Myślę, że progi zarówno na dzienne i zaoczne będą spadać regularnie...

Offline mlodszy

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 23, 2024, 20:28:39 »
Jest tu ktoś mi w stanie przedstawic argumentacje która przemawia za tak obranym kierunkiem?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 23, 2024, 20:34:35 »
Jest tu ktoś mi w stanie przedstawic argumentacje która przemawia za tak obranym kierunkiem?
Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .....

Offline Misiek1

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 23, 2024, 21:45:46 »
Czyli wychodzi na to że oficerem może być osoba która ledwo zdała maturę ;) Znakomita przyszłość przed nami

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 24, 2024, 11:16:17 »
Wiesz co, matura nic nie pokazuje co człowiek ma w głowie. Ja miałem z matematyki 3 w szkole średniej i zdałem maturę, a kolega miał same 5 i nie zdał i to jest pierwsza sprawa. Druga to taka, że większość rzeczy które są na maturze nie przydaje się w ogóle w życiu codziennym. Mam kolegę, który jest świetnym dowódcą, ma super doświadczenie, jest dowódcą zmiany i nie ma matury  :huh:

Nowy narybek po szkołach co przychodzi jest po maturze a chłopak pół roku po aspirantce dziennej ma problemy żeby w dobrych proporcjach rozrobić paliwo do mieszanki, że aż ma do tego aplikację w telefonie to o czym to świadczy?

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 24, 2024, 13:31:53 »
Czyli wychodzi na to że oficerem może być osoba która ledwo zdała maturę ;) Znakomita przyszłość przed nami

Już kiedyś było takie powiedzenie:
"Nie matura lecz chęć szczera
zrobią z Ciebie oficera".

Wracamy do starych czasów?
Matura to tylko papier, który jedynie potwierdza pewne umiejętności.
Znałem faceta po zawodówce, który był niezwykle inteligentny i obyty, ale też poznałem dziewczynę, która nie wiedzieć jakim cudem była na studiach, chociaż według mnie powinna edukację zakończyć na szkole podstawowej.
Cytując klasyka:
"Passport is just a little bit of paper".
Tak samo z maturą, dyplomem studiów.
Popatrz też na niektórych, co mają doktorat - myślisz, że powinni?
Si vis pacem, para bellum

Offline mlodszy

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 24, 2024, 16:26:18 »
Wiesz co, matura nic nie pokazuje co człowiek ma w głowie. Ja miałem z matematyki 3 w szkole średniej i zdałem maturę, a kolega miał same 5 i nie zdał i to jest pierwsza sprawa. Druga to taka, że większość rzeczy które są na maturze nie przydaje się w ogóle w życiu codziennym. Mam kolegę, który jest świetnym dowódcą, ma super doświadczenie, jest dowódcą zmiany i nie ma matury  :huh:

Nowy narybek po szkołach co przychodzi jest po maturze a chłopak pół roku po aspirantce dziennej ma problemy żeby w dobrych proporcjach rozrobić paliwo do mieszanki, że aż ma do tego aplikację w telefonie to o czym to świadczy?

Oczywiście. Jednak idąc tym tropem to z APoz trzeba wywalić 70% (jak nie więcej) przedmiotów bo nie mają kompletnie przełożenia na służbę. Jednak jeżeli ktoś kiedyś wymyślił że mają to być studia inżynierskie to te przedmioty być muszą i tyle.
Czy wykształcenie świadczy o inteligencji? Moim zdaniem nie. Jednak jeżeli ktoś idzie na studia to coś powinien z siebie dać. Jeżeli ktoś nie był w stanie poprawić czy dopisać jakiegoś przedmiotu na maturze żeby osiągnąć i tak śmieszny próg 80pkt to jak będzie wyglądała jego edukacja na studiach? No chyba że jednak kurs podnoszenia poziomu i wymagań od studentów na APoż (słyszałem takowe postanowienie kilka lat temu) jest bujdą na resorach.
Moim zdaniem opcje są dwie.
#1. Chcą zapełnić rocznik żeby kasa się zgadzała, aczkolwiek średnio pasuje do tego limit 150 miejsc. Ponadto śmiem twierdzić, że jeżeli ktoś kto nie był w stanie dać z siebie tyle żeby poprawić coś z matury to też nie skończy tych studiów i efekt będzie odwrotny od zamierzonego.
#2. Limit zrzucony na jeden sezon żeby przepchnąć jakieś grono osób, ale i ta teoria jest dziwna ponieważ chyba ostatnimi czasy ostatnie nabory w danym roku odbywały się z obniżonym progiem (?).
Pozostaje czekać i obserwować, może człowiek głupi i nie widzi tego ukrytego sensu.

Offline MATRON27

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 24, 2024, 20:08:25 »
Panowie za moich czasów nie było żadnych progów na SG bez skierowania z komendy nikt się nie dostał. I to było bardzo dobre rozwiązanie a nie jak teraz ze każdy młody kończąc szkołe aspirantów juz chce isc na Apoż ciekawe jak na podziale beda sami Oficery kto bedzie robic.   

Offline seksyjny

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 24, 2024, 20:47:41 »
Panowie za moich czasów nie było żadnych progów na SG bez skierowania z komendy nikt się nie dostał. I to było bardzo dobre rozwiązanie a nie jak teraz ze każdy młody kończąc szkołe aspirantów juz chce isc na Apoż ciekawe jak na podziale beda sami Oficery kto bedzie robic.
Zalatuje tu betonem na kilometr. Na szkołę tylko po plecach, ambicja nie jest w cenie i dzielenie ludzi na młodych i starych. No i obowiązkowo młodych trzeba gnoić... myślałem że po kilkunastu latach coś się w tej firmie zmieni. Myliłem się.

Offline Misiek1

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 24, 2024, 21:06:46 »

Przecież teraz też komenda musi cie wysłać, a na niektórych komendach nie wysyłają...

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 24, 2024, 21:50:07 »

Skoro młodzi idą, to znaczy że starzy nie chcą, albo mają braki w wykształceniu, a jedyny uniwersytet jaki skończą, to uniwersytet stolowkowy. Myślisz, że gdyby ludzie z paroletnim stażem chcieliby iść na studia/mieli taką możliwość, to 01 by wysyłał młodego po SA? Weź się chłopie ogarnij, bo taki beton reprezentujesz, że aż oczy bolą.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 25, 2024, 08:34:07 »

No Ty będziesz robił, a kto. Świat należy do młodzieży, stary robi - młody leży. Jeszcze do tego nie przywykłeś? Myślisz, że młodzi będą robili więcej bo Ty jesteś "starszy"? Tak samo wypłatę bierzesz i charytatywnie nie przychodzisz. Się komuś jakaś fala uruchomiła  :szalony: :szalony: :szalony:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2024, 09:40:11 wysłana przez rocky323 »

Offline Michaljanek

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 09, 2024, 13:52:45 »
Jest jakiś przepis regulujący opłaty za podwyższanie kompetencji? Na jakiej podstawie 2/3 lata temu Komendy zaczęły w pełni opłacać studia?

Offline chudy_44

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 09, 2024, 14:05:40 »
Kodeks Pracy - "Art. 103.3. Pracodawca może przyznać pracownikowi podnoszącemu
kwalifikacje zawodowe dodatkowe świadczenia, w szczególności pokryć opłaty za
kształcenie, przejazd, podręczniki i zakwaterowanie." Naszych przepisów regulujących te kwestie nie znalazłem.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 09, 2024, 14:52:46 »
Szukaj dalej.
Mamy art 106 ustawy i wydane na jego podstawie rozp.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2024, 15:05:51 wysłana przez pb11 »

Offline chudy_44

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 09, 2024, 15:24:22 »
Szukaj dalej.
§  5.
Strażakowi może być przyznany, w całości lub w części, zwrot opłat za kształcenie pobieranych przez placówki, o których mowa w § 1.
Jest faktycznie.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 09, 2024, 16:45:20 »
Szukaj dalej.
§  5.
Strażakowi może być przyznany, w całości lub w części, zwrot opłat za kształcenie pobieranych przez placówki, o których mowa w § 1.
Jest faktycznie.

Zwracam uwagę na to: może być. Nie jest to obligatoryjne dla organu.
Si vis pacem, para bellum