Macie rację ale kiedy naprawić patologię związaną z dodatkami jak nie przy podwyżkach?
Problemem jest kwestia techniczna, że nie powinno to się robić w ten sposób, że jednym strzałem wprowadza się całą nową tabelę "dodatków" ale pomału najpierw minimalny np. 10% ptem minimalny dla grupy np. 5-10 np. 20% potem kolejne. Szybko można jeszcze rozsunąć grupy i stopnie...
Czy ZZ coś opiniują??? bo piszecie tak jakby to już miało wejść za chwilę
Z 3 ZZ są członkowie zespołu którzy mają to stworzyć Jest decyzja KG PSP w tej sprawie...
Myślę, że najpierw nalży dokończyć zwiększanie różnic miedzy grupami.
Wprowadzanie minimalnych dodatków czy widełek, bez dodatkowych wolnych środków minimum 2000 zł na etat, spowoduje, że wszyscy będziemy jechać na minimach (tak jak jest to teraz z minimalnym funkcyjnym - większość na PB otrzymuje minimalny 20%)
Implikować to będzie jeszcze większe spłaszczenie realnie wypłacanych płac.
Hipotetycznie przy zbliżonym stażu i stopniu, zakładając minimalny służbowy na poziomie 20%, różnice w dodatkach służbowych między 3 a 5 grupą wynosić będą 68 zł brutto, natomiast miedzy grupą 5-10 - 174 zł brutto.
Obecnie uśredniając, u mnie w Komendzie te różnice wynoszą : 300 i 500 zł brutto.
Przy podwyżkach na poziomie 5-15% nie da się tego zrobić w formie widełek zaczynając nawet od 10%, spowoduje to kolejną degradacje siatki płac.
Obecnie w skali kraju średni dodatek służbowy na poziomie 10% może wyjść w okolicach 10 grupy.