Autor Wątek: Podwyżki 2025  (Przeczytany 110052 razy)

Online Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Podwyżki 2025
« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 04, 2024, 09:23:27 »
W straży wszystko na odwrót jest... Zamiast posprzątać problemy bałaganimy dalej... Podwyżki w 2024 r. zamiast poprawić siatkę płac ją zepsuły vide dodatek wprowadzający...
Teraz zamiast zreformować coś zupełnie łatwego takie stolarstwo bierzemy się za fizykę kwantową zamiast naprawiać dodatek za stopień i zrobić go jak w Policji i SG i oprzeć o kwotę bazową rozporządzenie jak oni mają to my bierzemy się za coś czego wykonanie bez zmian ustawowych jest praktycznie nierealne... 
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Online bombaj998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 04, 2024, 09:35:44 »
W stopień już było nie raz w grupę też a kiedy naprawa dodatków? To też jest patologia że ja mam np 1500 a 20 km dalej na tym samym stanowisku 400. Wziąć się za to z głową żeby wszyscy byli zadowoleni Ci ci odchodzą z ostatniego miesiąca też

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 04, 2024, 09:44:25 »
W stopień już było nie raz w grupę też a kiedy naprawa dodatków? To też jest patologia że ja mam np 1500 a 20 km dalej na tym samym stanowisku 400. Wziąć się za to z głową żeby wszyscy byli zadowoleni Ci ci odchodzą z ostatniego miesiąca też
Mam złe wieści nie da się tego naprawić na szczeblu powiatu...
Żeby zrobić urawniłowkę trzeba dać najwięcej pieniędzy dla najmniejszych komend bez grup specjalistycznych... A to już abberacja...
Dodatkowo jeśli dodatki miały by być równe w skali kraju to najwięcej pieniędzy per saldo na strażaka trafi na wschód gdzie jest mniej zdarzeń... I najwięcej mały komend,
No ale populistycznie dodatek progresywny brzmi dobrze  :rofl:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2024, 09:49:03 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Sony112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 04, 2024, 12:06:03 »
Mam złe wieści nie da się tego naprawić na szczeblu powiatu...
Żeby zrobić urawniłowkę trzeba dać najwięcej pieniędzy dla najmniejszych komend bez grup specjalistycznych... A to już abberacja...
Dodatkowo jeśli dodatki miały by być równe w skali kraju to najwięcej pieniędzy per saldo na strażaka trafi na wschód gdzie jest mniej zdarzeń... I najwięcej mały komend,
No ale populistycznie dodatek progresywny brzmi dobrze  :rofl:
Jeśli nie jet to tajemnica poliszynela, to zdradził byś na czym bedzie polegał ten dodatek progresywny. Może być na priv

Online bombaj998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 04, 2024, 12:15:07 »
Narazie nikt nie powie bo każdy na starych zasadach będzie chciał odejść i system pierd.....

Offline zurasluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 04, 2024, 13:23:52 »

Mam nadzieję, że wszyscy są świadomi, że wrzucenie całej podwyżki w dodatek służbowy/funkcyjnych nie daje żadnych skutków w pochodnych?
1. Nie wzrasta dodatek stażowy i z biegiem lat tracą na tym wszyscy. (i na nowych i na starych zasadach)
2. Nie wrasta dodatek 15+ i z upływem lat również tracą wszyscy.
3. Nie wzrasta maksymalny możliwy dodatek służbowy/funkcyjny/motywacyjny (i w tym wypadku również tracą wszyscy ze wskazaniem na strażaków na starych zasadach - patrz maksymalna podstawa naliczania emerytury)

I teraz najważniejsze. Czy wszyscy uważacie, że naprawa siatki płac w grupach została już zakończona i różnice między stanowiskami, rzędu 100 - 150 zł brutto są wystarczające?!  :gwiazdki:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2024, 13:33:45 wysłana przez zurasluk »

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 04, 2024, 13:41:39 »
Mam nadzieję, że wszyscy są świadomi, że wrzucenie całej podwyżki w dodatek służbowy/funkcyjnych nie daje żadnych skutków w pochodnych?
1. Nie wzrasta dodatek stażowy i z biegiem lat tracą na tym wszyscy. (i na nowych i na starych zasadach)
2. Nie wrasta dodatek 15+ i z upływem lat również tracą wszyscy.
3. Nie wzrasta maksymalny możliwy dodatek służbowy/funkcyjny/motywacyjny (i w tym wypadku również tracą wszyscy ze wskazaniem na strażaków na starych zasadach - patrz maksymalna podstawa naliczania emerytury)
Dodaj jeszcze, że implementacja widełek potrwa kilka lat i zabierze możliwość decydowania o awansie z poziomu KM/KP bo jak nie będzie kasy na dodatek w ramach widełek to sorry robisz na starym stołku robotę z wyższej grupy  :rofl: Łatwiej znaleźć w budżecie 300 zł niż 1300 zł... A na tym to już najbardziej ucierpią młodzi bo nikt ich nie awansuje bo dodatek progresywny obok wysługi lat i +15 będzie kolejnym cudem który będzie rósł co roku i z każdym awansem wiec awans będzie ostatecznością...  Stary dostanie bo jest zależny od 01 zasadami odejścia a młody niczym... 

Online bombaj998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 04, 2024, 14:19:52 »
Macie rację ale kiedy naprawić patologię związaną z dodatkami jak nie przy podwyżkach?

Offline Tomala7777

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 04, 2024, 14:21:19 »
Czy ZZ coś opiniują??? bo piszecie tak jakby to już miało wejść za chwilę :gwiazdki:

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 04, 2024, 14:27:06 »
Macie rację ale kiedy naprawić patologię związaną z dodatkami jak nie przy podwyżkach?
Problemem jest kwestia techniczna, że nie powinno to się robić w ten sposób, że jednym strzałem wprowadza się całą nową tabelę "dodatków" ale pomału najpierw minimalny np. 10% ptem minimalny dla grupy np. 5-10 np. 20% potem kolejne. Szybko  można jeszcze rozsunąć grupy i stopnie...
Czy ZZ coś opiniują??? bo piszecie tak jakby to już miało wejść za chwilę :gwiazdki:
Z 3 ZZ są członkowie zespołu którzy mają to stworzyć  :rofl: Jest decyzja KG PSP w tej sprawie...

Online bombaj998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 04, 2024, 14:27:58 »
Opiniowaly dodatek wprowadzający? Wszyscy negatywnie, jeden naćpany z Floriana pozytywnie i już jest wypłacony. Ta władza zrobi co chce a związki mają w du..... Mam wrażenie że dodatek wprowadzajacy to było A teraz musi być B

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 04, 2024, 14:31:16 »
Opiniowaly dodatek wprowadzający? Wszyscy negatywnie, jeden naćpany z Floriana pozytywnie i już jest wypłacony. Ta władza zrobi co chce a związki mają w du..... Mam wrażenie że dodatek wprowadzajacy to było A teraz musi być B
Na A zrzucamy się wszyscy... Na B też bedziemy... Ciekawe kto straci najbardziej...

Offline Tomala7777

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 04, 2024, 14:34:41 »
Przy podwyżce 5% to te min. nie będą za wysokie. Te 20% to może być najwcześniej na 10 grupie.

Offline zurasluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 04, 2024, 15:06:49 »
Problemem jest kwestia techniczna, że nie powinno to się robić w ten sposób, że jednym strzałem wprowadza się całą nową tabelę "dodatków" ale pomału najpierw minimalny np. 10% ptem minimalny dla grupy np. 5-10 np. 20% potem kolejne. Szybko  można jeszcze rozsunąć grupy i stopnie...
Z 3 ZZ są członkowie zespołu którzy mają to stworzyć  :rofl: Jest decyzja KG PSP w tej sprawie...

Myślę, że najpierw nalży dokończyć zwiększanie różnic miedzy grupami.

Wprowadzanie minimalnych dodatków czy widełek, bez dodatkowych wolnych środków minimum 2000 zł na etat, spowoduje, że wszyscy będziemy jechać na minimach (tak jak jest to teraz z minimalnym funkcyjnym - większość na PB otrzymuje minimalny 20%)

Implikować to będzie jeszcze większe spłaszczenie realnie wypłacanych płac.

Hipotetycznie przy zbliżonym stażu i stopniu, zakładając minimalny służbowy na poziomie 20%, różnice w dodatkach służbowych między 3 a 5 grupą  wynosić będą 68 zł brutto, natomiast miedzy grupą 5-10 - 174 zł brutto. :rofl:

Obecnie uśredniając, u mnie w Komendzie te różnice wynoszą : 300  i 500 zł brutto.

Przy podwyżkach na poziomie 5-15% nie da się tego zrobić w formie widełek zaczynając nawet od 10%, spowoduje to kolejną degradacje siatki płac.
Obecnie w skali kraju średni dodatek służbowy na poziomie 10% może wyjść w okolicach 10 grupy.

Offline Tomala7777

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 04, 2024, 15:17:50 »
na chwilę obecną to podwyżka na etat to będzie 450 brutto, więc nie poszaleją :gwiazdki: :gwiazdki: :gwiazdki:

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 04, 2024, 17:18:49 »
na chwilę obecną to podwyżka na etat to będzie 450 brutto, więc nie poszaleją :gwiazdki: :gwiazdki: :gwiazdki:
Na twoim miejscu bym uważał bo na wprowadzający też złotówki nie mieli a 2822 osoby dostaje 544 zł co miesiąc... Więc ostrożnie bo mogą poszaleć... Dostaną 450 zł a wydadzą 1450  :rofl: Co znaczy, że zapłacimy My  :rofl: 

Offline Tomala7777

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 04, 2024, 18:11:15 »
Czyli wychodzi na to że zawsze nas było na to stać :fiuu: :fiuu:

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 04, 2024, 18:16:45 »
Czyli wychodzi na to że zawsze nas było na to stać :fiuu: :fiuu:
Dokładnie i na przykładzie województwa Kuj-Pom... Mamy tyle kasy, że przywracamy emerytów na wysokie stołki a jak brakuje zabieramy zwykłym strażakom z oszczędności na 405... A, że brakuje dużo to ...  :rofl:  to strażacy zobaczą nagrody w prasie, że inne grupy zawodowe dostały  :rofl:

Offline Mały998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 04, 2024, 19:56:51 »
I bardzo dobrze, bo jak widzę niektórych leserów i nierobów to za ich pracę i zaangażowanie służbowy powinien wynosić okrągłe 0 zł !!!! Lepiej już było a krzykacze byli są i będą ,tylko szkoda , że gębe otwierają na stołówce a jak przyjdzie co do czego to się słpwem nie odezwą .

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 04, 2024, 21:56:19 »
I bardzo dobrze, bo jak widzę niektórych leserów i nierobów to za ich pracę i zaangażowanie służbowy powinien wynosić okrągłe 0 zł !!!! Lepiej już było a krzykacze byli są i będą ,tylko szkoda , że gębe otwierają na stołówce a jak przyjdzie co do czego to się słpwem nie odezwą .
O odezwał się z funkcyjnym  :rofl: dostał i teraz ma wywalone na wszystko 😀 mimo to pozdrawiam i więcej empatii życzę dla kolegów co mają dodatku 4 razy mniej  :straz: a nie mają wywalone tylko robią swoje.

Offline Mały998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 05, 2024, 06:02:03 »
Akurat jesteś w błędzie bo nie jestem na funkcyjnym🤷 a i to wpływu na moje zdanie by nie miało. Wyjście z założenia, że ,, czy się stoi czy się leży to służbowy się należy" tylko pogorszyło by sytuację. Pozdrawiam

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 05, 2024, 06:26:16 »
Akurat jesteś w błędzie bo nie jestem na funkcyjnym🤷 a i to wpływu na moje zdanie by nie miało. Wyjście z założenia, że ,, czy się stoi czy się leży to służbowy się należy" tylko pogorszyło by sytuację.
To dlaczego tak zrobiono z wprowadzającym i funkcyjnym ? czy się stoi czy się leży to się należy ?  A z tym przyznawaniem wysokości służbowego ,,uznaniowo,, to sprawa kontrowersyjna kto ile i za co . Pozdrawiam  :straz:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2024, 06:43:01 wysłana przez młody13 »

Offline Mały998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: Wrzesień 05, 2024, 08:33:06 »
Nie mnie o to pytać. Co mogłem to zrobiłem ,czyli wypisałem się ze związków, żeby nie uczestniczyć w tej parodii.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 05, 2024, 16:18:35 »
Chcecie się pośmiać  :wacko: Propozycja z najbardziej  "innowacyjnego" województwa w PL w którym się plotkuje ze ten KW będzie KG.
W cudowny sposób zlikwiduje się ostatni czynnik przekonywania na 8 godzin... Zostanie już tylko bat i straty finansowe. Barwo dla Pana KW od lat miałem na Pana temat wyrobione zdanie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2024, 16:22:18 wysłana przez Eqinox »