Autor Wątek: Podwyżki 2025  (Przeczytany 485202 razy)

Online emer

• Weteran
  • *
Odp: Podwyżki 2025
« Odpowiedź #1225 dnia: Luty 04, 2025, 20:01:46 »
Jak narazie to projekt widmo, w RCL nic nie wiedzą o takim projekcie więc narazie to czyste spekulacje i kampania wyborcza. Poszło w świat, że będą takie dodatki, a jak pojawi się dokument to okaże się, że większości nie będzie to dotyczyć albo się nie załapie, wtedy będą się kopać czyją to wina. Narazie wszyscy się grzeją przy ciepełku sukcesu.
Jeśli ZZ lub ktoś inny wynegocjowały „coś” poprosimy o publiczne przedstawienie szczegółów tego pomysłu.
Dziękuję 🤝

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #1226 dnia: Luty 04, 2025, 20:19:12 »
 Tfu ,  też przylazłeś tu siać zamęt i szerzyć ferment swoimi niestosownymi pytaniami.  :wacko:
Shame on you

Online emer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #1227 dnia: Luty 04, 2025, 20:28:39 »
Ups…. Przepraszam, że postawiłem kogoś w stan zakłopotania.  To się więcej nie powtórzy ✌️

Offline bombeiro

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #1228 dnia: Luty 04, 2025, 20:42:52 »
dlaczego w Służbie Więziennej 7% podwyżki ?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1229 dnia: Luty 04, 2025, 20:51:36 »
No to Panowie związkowcy proszę się pochwalić kto tam doszedł do porozumienia.
Cyt. "Z wielką satysfakcją mogę dzisiaj powiedzieć, że doszliśmy do finalnego rozwiązania, na które tysiące funkcjonariuszy Policji, ale także Straży Granicznej, Straży Pożarnej czekało dłuższego czasu” – podkreślił szef rządu.
Jak to co zostało zaproponowane ma się do rozwiązań mieszkaniowych na wzór WP ? Podpowiem nijak brakuje kluczowego najbardziej wartościowego elementu.
Pomijam wysokość podwyżki brak waloryzacji innych świadczeń i spełnienia pozostałych postulatów ale nawet tego jednego nie udało się dowieźć kompleksowo tak aby faktycznie było jak w WP.
Naprawdę zasadne powstaje pytanie po co na ZZ przecież od wysyłania na szkoły i obsadzania stanowisk są już wydziały kadrowe i szkoleniowe komend.
No właśnie szukam pytam i znaleźć nic nie mogę...
Jutro negocjacje w KG runda 2...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline K_Firefighter

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #1230 dnia: Luty 04, 2025, 20:53:09 »
To może jedyna kompetentna osoba na tym forum coś powiem, bo tylko widać że Equinox ma kochones i cokolwiek mówi i odzywa się na tym forum. Koledzy z Fki widać że zapadli się pod ziemię, jak 01 był AB i robił Q&Q na FB to każdy się nabijał ale widać że wychodził z inicjatywą do Fszy i człowiek  w małym procencie wiedział co jest co było co będzie. Teraz cisza Siusiek jak był aktywny nie było dnia tematu którego nie skomentował teraz gdy są na górze i mogą uchylić rąbka tajemnicy to cisza. Pytałem kolegi z Fki i są mało powiedziane że wkurzeni (wkur........) że oni członkowie nic konkretnego nie wiedzą...

Tak jak inni forumowicze jeśli się ZZ ugięły przed rządem to co im się udało załatwić prócz tych pięknych magicznych 5% ( z czego +/- 50-65% ma iść do rąk komendantów) i kosmicznej mieszkaniówki ( nie wiadomo dla kogo jak co itd ) załatwili ?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1231 dnia: Luty 04, 2025, 20:59:55 »
Tak jak inni forumowicze jeśli się ZZ ugięły przed rządem to co im się udało załatwić prócz tych pięknych magicznych 5% ( z czego +/- 50-65% ma iść do rąk komendantów) i kosmicznej mieszkaniówki ( nie wiadomo dla kogo jak co itd ) załatwili ?
Temat kwoty wolnej jest obecnie przedmiotem negocjacji więc na ten moment nie można powiedzieć ile trafi do tzw. kwoty wolnej. Jutro o 12 się zaczyna, stanowisko Ski jest znane.
Co do mieszkaniówki to jeśli potwierdzą się ustalenia z grudnia  to dla wszystkich (ci co wzięli dopłatę do zakupu muszą zwrócić w ratach)...
Ogólnie rozmowy trwają... Podobno jest nowy projekt porozumienia ale go nie widziałem i projekt porozumienia przewiduje, że projekt ustawy o świadczeniu mieszkaniowym bedzie 14 dni od podpisania porozumienia. 
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #1232 dnia: Luty 04, 2025, 21:08:01 »
Otóż uważam że jasna właściwie prowadzona polityka komunikacyjna związku to podstawa uczciwego funkcjonowania organizacji. Przejrzyste jasne prezentowanie własnych racji i umiejętność brania odpowiedzialności za własne decyzje to absolutne minimum.
I nie chodzi tu o to że ja muszę się zgadzać z tymi decyzjami, osiągane efekty negocjacyjne także nie muszą mnie zadowalać bo na tym polega kompromis. I koniec końców jakieś porozumienie trzeba wypracować.  Ale należy to komunikować aby ludzie wiedzieli jak się sprawy mają. Ponieważ 99 % strażaków nie zdobędzie sobie tych informacji i przyjmie prawdę tv lub internetów.

kol@Equinox
No też się dziwię bo lekko mnie to info zaskoczyło. Zazwyczaj jakoś tak się szczęśliwie składa że raczej wiem co kto i gdzie ustalił. Tu popytałem i cisza.
Dlatego zapytałem z kim Pan premier coś ustalił, przecież mógł ustalić z jednym a z drugim niekoniecznie.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1233 dnia: Luty 04, 2025, 21:12:37 »
kol@Equinox
No też się dziwię bo lekko mnie to info zaskoczyło. Zazwyczaj jakoś tak się szczęśliwie składa że raczej wiem co kto i gdzie ustalił. Tu popytałem i cisza.
Dlatego zapytałem z kim Pan premier coś ustalił, przecież mógł ustalić z jednym a z drugim niekoniecznie.
Uważasz, że ktokolwiek by podpisał porozumienie i zapomniał się pochwalić... Ty @pb11 taki stary lis i daje się marchewką karmić?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #1234 dnia: Luty 04, 2025, 21:20:12 »
A wiesz że w dzisiejszych czasach już by mnie to nie zdziwiło. Jestem w stanie wyobrazić sobie taką sytuację, iż któraś organizacja zadeklarowała poparcie dla takich rozwiązań  nie informujac innych o tym . Żadna nowość , przypomnieć z historii takie sytuacje :rolleyes:
Jako doświadczony związkowiec raczej  już byłeś świadkiem rozgrywania organizacji pracowniczych na poziomie powiatowym , wojewódzkim tudzież krajowym.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2025, 21:24:43 wysłana przez pb11 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1235 dnia: Luty 04, 2025, 21:23:32 »
A wiesz że w dzisiejszych czasach już by mnie to nie zdziwiło. Jestem w stanie wyobrazić sobie taką sytuację, iż któraś organizacja zadeklarowała poparcie dla takich rozwiązań  wbrew innym:rolleyes:. 
Jako doświadczony związkowiec raczej  już byłeś świadkiem rozgrywaniu organizacji pracowniczych na poziomie powiatowym , wojewódzkim tudzież krajowym.
Problem z tym porozumieniem jest taki, że zawiera 4 punkty i jeden z nich ma być jednocześnie kijem i marchewką... I to dzisiaj ogłoszono bo dano nam draft w którym data publikacji projektu mieszkaniówki to 14 dni od daty podpisania porozumienia. Spór jest o ustawę modernizacyjną.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #1236 dnia: Luty 04, 2025, 21:35:27 »
Kurde tylko Ty o czym innym i ja o czym innym.

Ja zakładam precyzję wypowiedzi i że na celowo zorganizowanych wyreżyserowanych przedstawieniach nie padają przypadkowe zwroty .
Tu padło "doszliśmy do finalnego rozwiązania " i o to i tylko o to pytam . Nie o "porozumienie w sprawie porozumienia "  :gwiazdki:  tylko o to z kim wypracowano finalne rozwiązanie dotyczace tej konkretnej kwestii.
Nawet nie o to co w nim jest tylko z kim? 
Kto w naszym imieniu doszedł :wacko: ?
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2025, 21:41:13 wysłana przez pb11 »

Offline mlasppsp

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #1237 dnia: Luty 04, 2025, 21:43:41 »
Jak zwykle wszystko na gębę i brak rzetelnych informacji z góry.. dramat. A JE Ł.Kunek mam nadzieję że przemyśli sobie pewne sprawy i w końcu się wypowie na jakiś temat, chociażby tak jak to pięknie zdjęcia dodawał n.t. ile to spotkań i negocjacji było prowadzonych w tym roku. Wstyd mi za Floriana.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1238 dnia: Luty 04, 2025, 21:46:56 »
Kurde tylko Ty o czym innym i ja o czym innym.
 Ja zakładam precyzję wypowiedzi i że na celowo zorganizowanych wyreżyserowanych przedstawieniach nie padają przypadkowe zwroty .
Tu padło "doszliśmy do finalnego rozwiązania " i o to i tylko o to pytam . Nie o "porozumienie w sprawie porozumienia "  :gwiazdki:  tylko o to z kim wypracowano finalne rozwiązanie dotyczace tej konkretnej kwestii.
Nawet nie o to co w nim jest tylko z kim? 
Kto w naszym imieniu doszedł :wacko: ?
No właśnie nie o czym innym... Moim zdaniem to co dzisiaj oglądaliśmy to teatr w którym nie padło nawet raz z kim się dogadano...
To ma być lewar na negocjujących aby się ugięli i odpuścili bo przecież tyle pieniędzy w mieszkaniówkę idzie.  Bo teraz wszyscy wiedzą i widzą wycinek porozumienia i to jeden z większych kwotowo i już masz milon pytań i tyle samo telefonów.

Offline straz88

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #1239 dnia: Luty 04, 2025, 21:59:00 »
Temat kwoty wolnej jest obecnie przedmiotem negocjacji więc na ten moment nie można powiedzieć ile trafi do tzw. kwoty wolnej. Jutro o 12 się zaczyna, stanowisko Ski jest znane.
Co do mieszkaniówki to jeśli potwierdzą się ustalenia z grudnia  to dla wszystkich (ci co wzięli dopłatę do zakupu muszą zwrócić w ratach)...
Ogólnie rozmowy trwają... Podobno jest nowy projekt porozumienia ale go nie widziałem i projekt porozumienia przewiduje, że projekt ustawy o świadczeniu mieszkaniowym bedzie 14 dni od podpisania porozumienia.

Jeśli chodzi o kwotę  „wolną” mniemam że do ustalenia ze ZZ to warto byłoby w porozumieniu na szczeblu centralnym walczyć o to aby pojawił się zapis dotyczący np. wyrównania dodatków służbowych na tych samych stanowiskach lub coś w stylu kwota zapisana w niniejszym porozumieniu powinna być uzgodniona z zakładowymi organizacjami terenowymi w celu zatarcia różnic w dodatkach na tych samych stanowiskach służbowych. Lub zapis który mówiłby o tym , że uzgodnienie tej kwoty powinno skutkować tym aby doprowadzić do sytuacji która obecnie jest patologiczna czyli że starszy ratownik i operator sprzętu ma dodatek większy niż dowódca zastępu. Spowodowało by to przy podpisywaniu porozumienia szczeblu powiatowym do łatwiejszych negocjacji z 01 dla zarządów terenowych szczególnie w powiatówkach. Chodzi o to aby ta stosunkowo wysoka kwota miała wpływ na to aby na tzw. własnym podwórku zrobić „porządek” chociażby w dodatkach służbowych. I zarazem byłoby to oczywiście na szczeblu powiatowym wykonanie działań zmierzających do tego aby rozciągnąć spłaszczoną siatkę płac.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #1240 dnia: Luty 04, 2025, 22:22:47 »
Kwota podwyżki jest jaka jest i na 99,9% nie zostanie ruszona. Czy przy tak nikłych kwotach należy brać się za rozpłaszczenie? Moim zdaniem raczej nie. Raczej powinno się ten element zostawić na poczet przyszłej modernizacyjnej.
Natomiast uważam, że trzeba twardo stać na stanowisku aby uzyskać socjal równy z WP w każdym elemencie i kompleksowo a nie wybiórczo jak najmniejszym kosztem.  I tu nie chodzi o to żeby to uzyskać tu i teraz, jednak w porozumieniu powinna się znaleźć konkretna czasowo ujęta perspektywa dojścia do celu.
Nie powinniśmy się godzić na manipulację iż otrzymujemy świadczenie mieszkaniowe jak w WP gdyż otrzymujemy namiastkę tegoż rozwiązania. 
Kiedy jak nie teraz i tak nie mamy nic do stracenia.

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #1241 dnia: Luty 04, 2025, 23:25:35 »
Kwota podwyżki jest jaka jest i na 99,9% nie zostanie ruszona. Czy przy tak nikłych kwotach należy brać się za rozpłaszczenie? Moim zdaniem raczej nie. Raczej powinno się ten element zostawić na poczet przyszłej modernizacyjnej.
Natomiast uważam, że trzeba twardo stać na stanowisku aby uzyskać socjal równy z WP w każdym elemencie i kompleksowo a nie wybiórczo jak najmniejszym kosztem.  I tu nie chodzi o to żeby to uzyskać tu i teraz, jednak w porozumieniu powinna się znaleźć konkretna czasowo ujęta perspektywa dojścia do celu.
Nie powinniśmy się godzić na manipulację iż otrzymujemy świadczenie mieszkaniowe jak w WP gdyż otrzymujemy namiastkę tegoż rozwiązania. 
Kiedy jak nie teraz i tak nie mamy nic do stracenia.

Przy każdej podwyżce powinno się próbować rozpłaszczyć siatkę płac moim zdaniem. I przede wszystkim zwiększyć różnice między stopniami. Tak, żeby przy awansie jak się postawi flaszki na dzień strazaka w maju nie być stratnym 😄

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #1242 dnia: Luty 05, 2025, 06:43:39 »
Przy każdej podwyżce powinno się próbować rozpłaszczyć siatkę płac moim zdaniem. I przede wszystkim zwiększyć różnice między stopniami. Tak, żeby przy awansie jak się postawi flaszki na dzień strazaka w maju nie być stratnym 😄
Z kwoty wolnej można rozciągnąć stopnie z różnic na poziomie 20 zł na 40 zł i to spokojnie.

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #1243 dnia: Luty 05, 2025, 08:13:00 »
Z kwoty wolnej można rozciągnąć stopnie z różnic na poziomie 20 zł na 40 zł i to spokojnie.

I to by było dobre rozwiązanie. Zawsze coś. Od czegoś trzeba zacząć. Małymi kroczkami do celu.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #1244 dnia: Luty 05, 2025, 08:26:16 »

I to by było dobre rozwiązanie. Zawsze coś. Od czegoś trzeba zacząć. Małymi kroczkami do celu.
Tak tylko dlaczego w policji poszło w całości ? W czym my jesteśmy gorsi ?

Offline bobek998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #1245 dnia: Luty 05, 2025, 08:41:32 »
Ktos wie jak ma być dzielona ta mieszkaniówka ?

Offline Wróżbita

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #1246 dnia: Luty 05, 2025, 08:53:51 »
Ktos wie jak ma być dzielona ta mieszkaniówka ?
[/quo
Ktoś robił wyliczenia także wiadomo na bank gdzie ile ale teraz trzeba będzie trzymać w niepewności do końca.

Offline Wróżbita

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #1247 dnia: Luty 05, 2025, 08:55:53 »
dlaczego w Służbie Więziennej 7% podwyżki ?
U nas mówi sie że bedzie SW faworyzowana teraz

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #1249 dnia: Luty 05, 2025, 08:57:47 »
pb11

Napisałem - "ustawy brak, szczegółów brak. Nic nie wiadomo." To, że Tusk powiedział, że coś z kimś ustalił to nie znaczy, że tak jest (no chyba że głosowałeś na niego i mu wierzysz). Skoro od 30 lat płacisz składki to takie proste rzeczy powinieneś kumać. A informacji powinieneś szukać raczej u swojego przewodniczącego a nie na forum.

https://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/wiceszef-solidarnosci-dodatek-mieszkaniowy-dla-sluzb-to-krok-w-dobra-strone,596503.html
tu zacytowali Przewodniczącego Solidarności
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2025, 09:01:07 wysłana przez kufus »