Autor Wątek: Nabór czy Aspirantka  (Przeczytany 18738 razy)

Offline Dawidek07

• Bywalec
  • *
Nabór czy Aspirantka
« dnia: Listopad 16, 2023, 18:04:28 »
Dzień dobry mam pytanie do osób bardziej w branży, której już służą lepiej poświeci te 2 lata na szkole aspirantów czy ruszać z ulicy czy po tych 3 latach różnica jest bardzo dużą w zarobkach ?  Nie zależy mi robić kariery jako aspirant wsi ale moją pasją jest ta praca a niestety planuje założyć rodzinę i z czegoś ją utrzymywać.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Nabór czy Aspirantka
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2023, 18:07:57 »
Dzień dobry mam pytanie do osób bardziej w branży, której już służą lepiej poświeci te 2 lata na szkole aspirantów czy ruszać z ulicy czy po tych 3 latach różnica jest bardzo dużą w zarobkach ?  Nie zależy mi robić kariery jako aspirant wsi ale moją pasją jest ta praca a niestety planuje założyć rodzinę i z czegoś ją utrzymywać.
Uposażenie mł. asp. 3370 grupa + 1807 stopień + 62 wysługa natomiast sekc. 3180+1672+95 do tego uznaniowy dodatek służbowy zwykle podobny.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Dawidek07

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2023, 18:43:33 »
Uposażenie mł. asp. 3370 grupa + 1807 stopień + 62 wysługa natomiast sekc. 3180+1672+95 do tego uznaniowy dodatek służbowy zwykle podobny.

Czyli tak naprawdę najgorsze są te 3 lata z ulicy w służbie przygotowawczej ?

Offline Kris00

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2023, 18:58:20 »
Na pewno są gorsze 2 lata w aspirantce.
Ale to nadal nie przekreśla aspirantki, musisz się zastanowić czy w przyszłości wolisz jeździć na początku na pace a później częściej jako kierowca, czy na pace a później dowodzić akcją.
Nikt ci nie powie jaki kierunek obrać, jakiego kierunku byś nie obrał to są plusy i minusy, sam się zastanów gdzie iść.
Jak widzisz w zarobkach nie ma dużej różnicy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2023, 19:02:43 wysłana przez Kris00 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2023, 22:08:30 »
Długofalowo nie da się udzielić odpwoiedzi które rozwiązanie jest lepsze ale jeśli masz poza miłością do straży jakichś dobry fach w rękach to nabór z ulicy będzie bardziej opłacalny.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Robert777

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 23, 2024, 13:59:20 »
Dzień dobry! Szkoła aspirantów na pewno daje solidne podstawy i wiedzę, co może być korzystne w dalszej karierze, jednak doświadczenie zdobyte na ulicy również jest cenne. Różnice w zarobkach mogą być znaczące, zwłaszcza jeśli chodzi o stopień i dodatki, dlatego warto rozważyć, co jest dla Ciebie priorytetem. Jeśli Twoją pasją jest ta praca, rozważ, jak możesz połączyć ją z stabilnością finansową dla rodziny.

Offline oliwier

• VIP
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 22, 2025, 19:46:59 »
Idź na szkołę. Na nabór z ulicy zawsze jest czas.
PRAWDZIWY STRAŻAK NIE UŻYWA APARATU.
PRAWDZIWY STRAŻAK PO AKCJI IDZIE SIĘ WYRZYGAĆ :)

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2025, 20:18:04 »
Ogromnym argumentem za szkołą jest moim zdaniem sam fakt normalnej wypłaty w tym czasie. Kiedyś dostawało się 400 złotych żołdu. Teraz masz chyba 2500. Do tego zapewnione wyżywienie i nocleg. W 20 parę miesięcy możesz sobie sporo odłożyć.
Zaraz będą (oby) wchodziły dodatki mieszkaniowe. Po szkole masz je od razu, bo jesteś w służbie stałej. Idąc z ulicy na 2/3 lata jesteś w służbie przygotowawczej.
Idą słuchy, że mają być bardziej zróżnicowane stopnie i stawki za nie, podobnie dodatek służbowy w zależności od grupy, a po aspirantce masz 5 a nie 1. Oznacza to więcej pieniędzy do kieszeni.
Mając skończone jakiekolwiek studia (licencjat, inżynier) i jednocześnie aspirantkę, możesz liczyć się z „zabraniem Cię do biura”. To oznacza ryzyko przejścia na 8 godzin.
Jeżeli po szkole trafisz na niedoetatowany powiat, gdzie na dzień dobry dostaniesz obowiązki na równi z zastępcą dowódcy zmiany to będziesz miał sporo na głowie, a ta szkoła nie przygotowuje Cię zbyt dobrze do pracy w wielu codziennych zmianowo aspektach. Jeżeli do miasta - jest spora szansa, że przez kilka lat będziesz jeździł na pace i powolutku uczył się obserwując innych.
Jak już ktoś wcześniej powiedział - sam musisz sobie odpowiedzieć, czy masz predyspozycje i chęci na dowodzenie ludźmi. Moim zdaniem 2 lata zlatują szybko i warto, szczególnie teraz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2025, 20:50:28 »
Ogromnym argumentem za szkołą jest moim zdaniem sam fakt normalnej wypłaty w tym czasie. Kiedyś dostawało się 400 złotych żołdu. Teraz masz chyba 2500. Do tego zapewnione wyżywienie i nocleg. W 20 parę miesięcy możesz sobie sporo odłożyć.
Zaraz będą (oby) wchodziły dodatki mieszkaniowe. Po szkole masz je od razu, bo jesteś w służbie stałej. Idąc z ulicy na 2/3 lata jesteś w służbie przygotowawczej.
Idą słuchy, że mają być bardziej zróżnicowane stopnie i stawki za nie, podobnie dodatek służbowy w zależności od grupy, a po aspirantce masz 5 a nie 1. Oznacza to więcej pieniędzy do kieszeni.
Mając skończone jakiekolwiek studia (licencjat, inżynier) i jednocześnie aspirantkę, możesz liczyć się z „zabraniem Cię do biura”. To oznacza ryzyko przejścia na 8 godzin.
Jeżeli po szkole trafisz na niedoetatowany powiat, gdzie na dzień dobry dostaniesz obowiązki na równi z zastępcą dowódcy zmiany to będziesz miał sporo na głowie, a ta szkoła nie przygotowuje Cię zbyt dobrze do pracy w wielu codziennych zmianowo aspektach. Jeżeli do miasta - jest spora szansa, że przez kilka lat będziesz jeździł na pace i powolutku uczył się obserwując innych.
Jak już ktoś wcześniej powiedział - sam musisz sobie odpowiedzieć, czy masz predyspozycje i chęci na dowodzenie ludźmi. Moim zdaniem 2 lata zlatują szybko i warto, szczególnie teraz.
Dodatek mieszkaniowy będzie również dla stażystów... Więc 2500 zł (bazuje na twojej wypowiedzi) przez 2 lub 5 lat...  A z ulicy 6200 zł + miedzy 900 a 1800 + dojazdówka... Oczywiście nadgodziny.... W skali roku około 75 tyś straty  :rofl: A jak trafisz na 8 godzin to szkole  :rofl: :szalony: :rofl: :szalony: nawet nie ma co liczyć to wtopa w kategorii ciężkiej... 

Offline fireman123

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 23, 2025, 23:37:44 »
To zależy  :rofl:
Jest sporo zmiennych. Na obecną chwilę, kiedy nie ma problemu z rozsyłaniem ludzi po szkole "w Polskę" wybrałbym aspirantkę. Jeśli nie ma w komendzie, do której ewentualnie trafisz problemów z obsadzeniem biura oficerami, bo jest ich sporo, to raczej szybko do niego nie trafisz, ale to zależy od komendy i nikt Ci nie zagwarantuje nic. Obecny przepis kwalifikacyjny również mocno za aspitantką. Musisz sobie odpowiedzieć co chciałbyś osiągnąć w psp. Ludzie przyjęci z ulicy czasem czekają całe życie na skierowanie na zaoczną szkołę, a tak masz odblokowane z czasem wszystkie stanowiska w systemie zmianowym (w chwili obecnej) . Też się kiedyś zastanawiałem co wybrać, poszedłem do aspirantki, w międzyczasie zaocznie sgsp, czy dobrze? Zobaczymy, czas pokaże  :rolleyes: