Panie Komendancie,
zwracam się z pytaniem dotyczącym kwestii narastającego problemu spłaszczonych płac i brakiem chętnych na stanowiska biurowe. Czy analizowano możliwość podniesienia dodatku za stopień od stopnia mł. kpt.? Przykład - od pierwszego stopnia oficerskiego w górę, wszystkim stopniom 500 zł brutto więcej. Tak jak napisałem wcześniej, jest to przykład.
Dlaczego?
- większa zachęta do biura, przy założeniu, że rozwija się ogólny rozdział aspirant=podział, oficer=biuro
- jestem laikiem w tych tematach, ale wydaje sie, że podniesienie dodatków za stopień jest łatwiejsze od planowania podwyżek w grupach zaszeregowania
- większa zachęta do zrobienia Akademii Pożarniczej, również wśród pracowników systemu codziennego, czyt. większa zachęta do rozwoju zawodowego
- delikatne zredukowanie problemu spłaszczonych płac (oczywiście niestety tylko w tej części drabinki korpusów)
- bardziej namacalny finansowo przeskok na stopień oficerski
Dla forumowiczów - nie jest to złoty środek, na pewno jest to wyzwanie, nie patrzę ślepo na oficerów, sam jestem aspirantem. Uważam że ogólny rozdział aspirant=podział i oficer=biuro jest zdrowy. Szkoda tylko by nie wynagrodzić przy zmianie przepisu kwalifikacyjnego osób które postawiły na studia oficerskie, lub które dopiero je planują i chcą się dalej rozwijać w pożarnictwie.
Pozdrawiam!