Witam. Różnice między formacjami obecnie są minimalne. Za tej kadencji różnica między Policja i SG a PSP spadła do 1.33% a wliczając nadgodziny jesteśmy najlepiej opłacana powszechną służba w MSWIA bo kwota Policji i SG to 7361 a PSP 7264. Pozdrawiam
Panie Komendancie dlaczego wlicza Pan nadgodziny? Nie biorą się one z niczego, a często powstają na zasadzie ściągania strażaka na parę godzin z czasu wolnego aby wykonywał on obowiązki służbowe. W kodeksie pracy w art. 151(1). § 1. ustalono wysokość dodatku za pracę w godzinach nadliczbowych, ale strażak przecież ma dobrze i jego to nie dotyczy, i nikt z tym nic nie będzie robił
Co do tematów nadgodzin z tego co wiem w południowo wschodniej części kraju jest polecenie z KW aby schodzić z nadgodzin, tak jakby były one sztucznie wypracowywane, więc w jaki sposób? Zakaz szkoleń, ćwiczeń, kompanii honorowych, zakaz respektowania ustawy w sprawie dni wolnych za oddanie krwi i piętnowanie takich osób? Za wykonywanie wielu czynności służbowych w czasie wolnym zgodnie z poleceniem przełożonego nie widzimy godzin służby, a jeszcze mamy schodzić z tych najbardziej ewidentnych.
Pomijając kwestię dużej dysproporcji między podziałem puli na nadgodziny względem poszczególnych województw, które pogłębiają tą sytuacje i od lata nie jest to naprawione.
Być może Pan Komendant nie wie o takich sytuacjach, lub jestem w błędzie. Z chęcią poznam Pana zdanie na ten temat, pozdrawiam.