Autor Wątek: Karetki w PSP…  (Przeczytany 238084 razy)

Offline mietek90

• Stary Wyga
  • *
Odp: Karetki w PSP…
« Odpowiedź #650 dnia: Marzec 17, 2024, 22:25:19 »
Panie MIKO.
Jak Pan sobie wyobraża ochronę  infrastruktury krytycznej przez PSP ? To jest bardzo ciekawe. Bo wydaje mi się, że do ochrony takich obiektów wykorzystane zostanie wojsko, wot itp.
W razie potrzeby- jak już coś dupnie to PSP będzie prowadzić swoje działania.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2024, 22:28:32 wysłana przez mietek90 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #651 dnia: Marzec 17, 2024, 22:30:05 »
Napisałem ochrony to też trzeba gasić - chronione są stałe bazy logistyczne, a te które powstaną czasowo w głębi operacyjnej ? Wojsko niema dużych SIS ochrony ppoż wolnych - wy myślicie że oni będą tam walczyć a wy będziecie w jednostkach siedzieć :)  to wam się tylko wydaje :)
Zobaczcie kryzys na granicy i ile było już działań straży - a to pierdołka była do pełnoskalowej wojny albo ewakuacja ludności z terenów objętych działaniami wojennymi, ewakuacja zakładów o znaczeniu strategicznym itd. itd. itd. tu zadań jest tyle że zabraknie tego potencjału WOT, PSP i OSP więc nie licytujcie się :)  bo to niema żadnego uzasadnienia
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2024, 22:45:14 wysłana przez MIKO »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #652 dnia: Marzec 17, 2024, 22:54:35 »
Na start zobacz, czym jest " infrastruktura krytyczna" jest dok. z 2016 roku sporo wyjaśni.
PSP w całości jest reklamowana funkcjonariusze nie podlegają mobilizacji, od tego wojsko ma swoje zaplecze i odpowiedni sprzęt tech. Po to utworzono WOT i możliwość mobilizacji cywili.

W warunkach zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny, jednostki organizacyjne PSP pozostają w swoich dotychczasowych strukturach realizując swoje zadania uzupełnione o zadania wynikające z opracowanej i utrzymywanej w stałej aktualności dokumentacji z zakresu przygotowań obronnych.
Proponuję też zapoznać się z powszechnie dostępnymi dokumentami analizującymi możliwość funkcjonowania ksrg w czasie wojny, 90 % analiz wieszczy rozpad systemu ksrg i dalsze jego funkcjonowanie oparte tylko na  PSP.

Co do meritum sprawy.
Mieszasz mnóstwo rzeczy, piszesz, aby się nie licytować a startujesz od sytuacji pełnoskalowej wojny. OC to nie tylko działania w czasie wojny, ale głównie mnóstwo zadań i przygotowań w czasie pokoju. Odnoszę wrażenie, że w twoich wyobrażeniach wszystko będzie się działało na zasadzie oddolnego zrywu, na dzień dzisiejszy w służbach są odpowiednie plany i instrukcje, to nie OSP nie skrzykniemy się i nie polecimy.

« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2024, 08:07:24 wysłana przez pb11 »

Offline MIKO

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #653 dnia: Marzec 17, 2024, 23:13:42 »
Nic nie mieszam - ale niech tak będzie jak piszesz - bo przecież tak było w przypadku ewakuacji Ukrainców z granicy czy działań z uchodźcami :) PSP miało pozostać w jednostkach :)

A co do OC byłem w tym OC, uczyłem się o tym OC tak jak o ZK , prawie humanitarnym i jeszcze kilku pobocznych rzeczach ale znam realia. Nikt w Polsce nie zbuduje w najbliższej dekadzie THW Niemieckiego. W pierwszej kolejności musimy zmienić mentalność społeczeństwa o obowiązku ochrony ojczyzny który jest dość mizerny. Co też obserwuję na żywych przykładach. I dalej jeśli  przepisy mają rozszerzać zadania OSP  o ochronę ludności i ZK to w przemyślany sposób bo właśnie problemem jest otwieranie pewnych furtek na czas pokoju które już były przerabiane. Mamy do dziś problem z wieloma definicjami jak choćby kryzys który w różny sposób jest definiowany na poziomie lokalnym co tworzy dziwne wynaturzenia i obawiam się że otworzymy sobie kolejne.

PS. Ale ja nigdzie nie napisałem że PSP zostanie zmobilizowane - niema takiej potrzeby ponieważ jest służbą podległą MSWiA i nie musi mieć karabinów by realizować określone zadania.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2024, 23:36:35 wysłana przez MIKO »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #654 dnia: Marzec 17, 2024, 23:27:35 »
Tymczasem osobiście mam nadzieję że nigdy nie będzie potrzeby sprawdzenia naszych teoretycznych rozważań w prawdziwym życiu
Pzdr.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #655 dnia: Marzec 17, 2024, 23:52:52 »
Mentalność ludzi o ochronie ojczyzny - cóż mamy 2024 rok, a nie 1939, gdzie większość nie miała dostępu do jakichkolwiek informacji o tym kto rozpętał wojnę, kto uciekł pierwszy z kraju wydając jednocześnie polecenia z Londynu i wysyłając słowa wsparcia. Jeżeli w tym momencie dojdzie do wybuchu jakiekolwiek wojny, to ja wcale ludziom się nie dziwię, że mają obronę ojczyzny daleko w ...., bo wszyscy widzimy kto do tej wojny prze i kto szybko ucieknie za granicę i będzie sobie tam żył jak pączek w maśle, a my za ich interesy będziemy walczyć. A pierwszy przykład tchórza który się zawinie, to będzie ten od wgniatania Putina w ziemię, potem poleci reszta.
Oczywiście również mam nadzieję, że scenariusze wojenne się nie spełnią, ale obecnie chyba już nie mają za bardzo czym straszyć, więc wchodzi temat wojny.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #656 dnia: Kwiecień 05, 2024, 21:10:48 »
Moim zdaniem to może srogo namieszać we wszelkich planach z typoszeregu karetki, OL czy wozy ewakuacji medycznej:
https://defence24.pl/sily-zbrojne/szef-mon-powstanie-komponent-wojsk-medycznych-szybkiego-reagowania
Co by nie mówić MON musi to zrobić bazując na doświadczeniach Ukr...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #657 dnia: Kwiecień 05, 2024, 21:31:43 »
Moim zdaniem to może srogo namieszać we wszelkich planach z typoszeregu karetki, OL czy wozy ewakuacji medycznej:
https://defence24.pl/sily-zbrojne/szef-mon-powstanie-komponent-wojsk-medycznych-szybkiego-reagowania
Co by nie mówić MON musi to zrobić bazując na doświadczeniach Ukr...
I bardzo dobrze, obserwując atak na strażaków na Ukrainie czy też atak na konwój humanitarny w Strefie Gazy raczej w takich warunkach to miejsce dla ratowników wojskowych przynajmniej w ambulansie typu rosomak . Na wojnie nie ma żadnych świętości jak widać 😢

Offline bombeiro

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #658 dnia: Październik 23, 2024, 11:55:57 »
Nie wiem czy odpowiedni temat ale chyba najbardziej zbliżony…
Jak się ma oświadczenie Akademii na fb do tego że nie możemy zebrać 15 funkcjonariuszy z całego kraju na kierunek medyczny w APoż ?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #659 dnia: Październik 23, 2024, 14:01:12 »
Nie jest prawdą że nie możemy.
  Możemy wśród strażaków znaleźć tylu chetny, problem jest tylko taki  że nie znalazło się więcej niż 15 komendantów gotowych zapłacić za te studia w Apoż

Offline PabloGCBA

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #660 dnia: Październik 23, 2024, 14:10:39 »
Nie jest prawdą że nie możemy.
  Możemy wśród strażaków znaleźć tylu chetny, problem jest tylko taki  że nie znalazło się więcej niż 15 komendantów gotowych zapłacić za te studia w Apoż

Dodaj że więcej niż w każdej innej uczelni
odwaga powinna pozostać w szufladzie! W straży trzeba myśleć a nie strugać bohatera

Offline pepek1

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #661 dnia: Październik 23, 2024, 19:42:38 »
Na apoż więcej o dobre tysiąc złotych niż na prywatnych. A większości szkół jest w miastach danych jednostek więc i dojazd i nocleg odchodzi. Nie mam pojęcia czemu szkoły z komendami się nie mogły dogadać

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #662 dnia: Październik 23, 2024, 20:06:00 »
Bo w większości komend oszczędza się na wszystkimi na czym tylko można.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #663 dnia: Październik 23, 2024, 21:16:39 »
Bo w większości komend oszczędza się na wszystkimi na czym tylko można.
Nawet więcej nawet na tym na czym nie można...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #664 dnia: Październik 23, 2024, 21:44:20 »
Rozumiem, że TERAZ tak się dzieje... A przed 13 grudnia (15 października) była kraina mlekiem i miodem płynąca? Co zrobiono przez osiem fantastycznych lat po ośmiu haniebnych?
💩 💩 💩. Dla mnie panuje ciągła patologia.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #665 dnia: Październik 23, 2024, 22:07:53 »
Rozumiem, że TERAZ tak się dzieje... A przed 13 grudnia (15 października) była kraina mlekiem i miodem płynąca? Co zrobiono przez osiem fantastycznych lat po ośmiu haniebnych?
💩 💩 💩. Dla mnie panuje ciągła patologia.
No jeśli chodzi o moją komendę, to finansowo jednak jest lepiej teraz

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #666 dnia: Październik 23, 2024, 22:09:41 »
Widzisz straż jest taka upolityczniona że zawsze gdzieś jest kraina mlekiem i miodem płynąca.
 Oczywiście żeby gdzieś płynęło mleko i miód gdzieś musi nie być nawet na wodę i papier.

Wracając do tematu wątku to na ten moment można go na spokojnie odpiąć od strony głównej.
Polskie "Chicago Fire" skończyło się po jednym sezonie i raczej nie będzie sequelu  :rolleyes:
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2024, 22:19:19 wysłana przez pb11 »

Offline maysteer

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #667 dnia: Październik 24, 2024, 09:26:05 »
Widzisz straż jest taka upolityczniona że zawsze gdzieś jest kraina mlekiem i miodem płynąca.
 Oczywiście żeby gdzieś płynęło mleko i miód gdzieś musi nie być nawet na wodę i papier.

Wracając do tematu wątku to na ten moment można go na spokojnie odpiąć od strony głównej.
Polskie "Chicago Fire" skończyło się po jednym sezonie i raczej nie będzie sequelu  :rolleyes:
Z tym sezonem to możne trochę przesada powstał tylko trailer  ^_^

Offline dexiorr

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #668 dnia: Październik 24, 2024, 11:28:33 »
TO czemu jeszcze utrzymują ten kierunek w Apoż  a dodatkowo jeszcze wydają komunikat, że  prowadzą prace by mogli to studiować podchorążowie?