Autor Wątek: Karetki w PSP…  (Przeczytany 45252 razy)

Offline Marek99998

• Bywalec
  • *
Odp: Karetki w PSP…
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 27, 2022, 22:42:48 »
Ucinając tą dyskusję  nad wyższością jednej formacji od drugiej napiszę: nie wpier*****my się sobie nawzajem w robotę  tylko się wspierajmy. Możemy mieć karetki, zaden problem,ale nich służą przy zdarzeniach masowych wspomagając zrm. Przy długotrwałych akcjach ,gdzie nasza kareta zabezpiecza nasze działania zwalniając  karetę zrm. No i nie,żeby była kareta w każdym powiecie tylko większe miasta od dwóch-trzech jrg wzyż , a w mniejszych jedna kareta na 4-5  powiatów. Nie wyobrażam sobie powiatówki ze specjalizacją  i 8 strażakami na służbie, którym wrzucą dodatkowo karetkę.  Myślę że w 90 procentach plecak ratownika wystarczy
Niestety w naszym rejonie karetka tylko obniży naszą zdolność operacyjną. Jak pojedzie pierwszy i karetka to nie pojedzie pierwszy i drugi na raz o drabinie nie wspomnę. Chyba że będzie obsada karetki jako dodatkowy zastęp dołożony do zmiany to ok .

Główny wywiadzie mówił nie liczyć na nowe etaty
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2022, 22:46:00 wysłana przez Marek99998 »

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 28, 2022, 06:12:00 »
No i co teraz zrobią JRG, gdzie na zmianie jest 7 osób? Mało tego są to jedyne JRG w powiecie.
15 lat minęło jak jeden dzień....

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 28, 2022, 06:44:38 »
Zgodnie z zapowiedzią KG dostaną jeden etat 😅

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 28, 2022, 07:33:43 »
Tu pasuje tylko: "Wasza Wysokość jest zbyt łaskawa".
15 lat minęło jak jeden dzień....

Offline ratownikmedpsp

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 28, 2022, 08:20:51 »
Co zabolala prawda, ze zawod strazaka dzis ma prawie zero wspolnego z ratownictwem? Niestety pracuje w tej formacji i znam obie od srodka. Nie mowilem, ze rat med jest najwazniejszy, ponioslo kogos, tak samo nie ma ciagle NZK, jak pozarow domow, akurat o typ wyjazdow bym sie nie klocil, bo przypomnij sobie ostatnie 10 swoich, plama oleju, drzewo, otwarcie mieszkania...

To nie jest nikogo wina, ze zawod ratownika medycznego jest lepiej platny niz strazaka, nawet tego bedacego dowodca jrg. Nie oszukujmy sie w strazy na pb nie ma filozofi, dlatego tez by tam pracowac wystarczy 3 msc kurs podstawowy, a pozniej zaoczne technikum (asp), by moc zajmowac wszystkie stanowiska. Ratownik medyczny w karetce to odpowiedzialnosc, umiejetnosc radzenia sobie w dwie osoby na miejscu roznych zdarzen, poprostu jest trudniejsza, bardziej wymagajaca myslenia, poprostu samo to, ze trzeba miec wyzsze cos o tym mowi. Juz nie mowiac o ilosci zdarzen w zrm, a psp.

Widzę, że mamy na forum typowy przykład ratola narzekacza, który twierdzi, że jego robota jest najbardziej odpowiedzialna na świecie. Jeżeli myślisz, że skończenie kursu podstawowego załatwia sprawę raz na zawsze, to Ty chyba nigdy nie pracowałeś w PSP.
Faktem jest że ZRM ma dużo więcej zdarzeń, ale wystarczy popatrzeć na IG na profile rat medow i widzimy, że większość wyjazdów to przysłowiowa sraczka, a nie NZK lub inne stany nagłe.

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 28, 2022, 08:47:05 »
Ale po co wyskakujesz w ogóle z tym porównywaniem? Nagle Ci się przypomniało, że aż musiałeś założyć do tego konto? Nie każdy strażak odnajdzie się w RM, tak samo jest w drugą stronę.  Niech każdy robi to co do niego należy i tyle, a na pomysły rządzących mamy taki sam wpływ, jak na to, czy w zimie będzie śnieg.
A jeżeli stwierdzisz, że otwarcia mieszkań to pierdoły, to ciekawe dlaczego taki Fire Trap robi z tego szkolenia (i nie jest to skok na kasę, odpowiednie techniki pomagają każdemu wykonywać pracę lżej j efektywniej).

Offline ratownikmedpsp

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 28, 2022, 09:16:02 »
Ale po co wyskakujesz w ogóle z tym porównywaniem? Nagle Ci się przypomniało, że aż musiałeś założyć do tego konto? Nie każdy strażak odnajdzie się w RM, tak samo jest w drugą stronę.  Niech każdy robi to co do niego należy i tyle, a na pomysły rządzących mamy taki sam wpływ, jak na to, czy w zimie będzie śnieg.
A jeżeli stwierdzisz, że otwarcia mieszkań to pierdoły, to ciekawe dlaczego taki Fire Trap robi z tego szkolenia (i nie jest to skok na kasę, odpowiednie techniki pomagają każdemu wykonywać pracę lżej j efektywniej).

Szkolenie z otwarcia drzwi konczy temat  :rofl:

Offline fireman_f

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 28, 2022, 09:30:41 »

Chyba nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi bo kolega ma racje, zęby zostać ratownikiem medycznym trzeba skończyć studia, żeby móc pracować jako strażak wystarczy kilkomiesięczny kurs podstawowy i młody jako tako jest w stanie ogarnąć większość zdarzeń, tak jak pisze kolega ratownikmedpsp, szkolenie z otwarcia kończy temat, i piszę to jako ratownik PSP który po za KPP nie ma nic wspólnego z ZRM

Offline ewangelista

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 28, 2022, 13:14:56 »
do USA polecieli ludzie nie wiem że Szczecin poleciał typ z KW PSP a więc on na podziale nie robi
Ten gość pożaru na oczy nie widział, z niego strażak jak ze mnie fryzjer

Offline Juzniestazysta

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 28, 2022, 13:40:50 »
do USA polecieli ludzie nie wiem że Szczecin poleciał typ z KW PSP a więc on na podziale nie robi
Ten gość pożaru na oczy nie widział, z niego strażak jak ze mnie fryzjer

Jednak ludzie to głąby... dowiedz się trochę więcej na temat tego "gościa"  rozumiem ,że w każdych wizytach musi brać udział podziałowiec. Wklejam link dla innych głąbów https://pl.linkedin.com/in/dr-n-zdr-tomasz-kubiak-mba-a90420ab  no tak wojewódzki koordynator rat med w psp to nie jest odpowiednia osoba do takiej wizyty w USA,bo nie pracuje na podziale  :wall: :wall:

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 28, 2022, 13:48:33 »
No i co teraz zrobią JRG, gdzie na zmianie jest 7 osób? Mało tego są to jedyne JRG w powiecie.

Jedna wielka katastrofa  :gwiazdki:

Offline pb11

• VIP
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 28, 2022, 14:00:18 »
To pomyśl jak zawsze kończą się w PSP sytuacje gdy dany dokument lub wizję rozwoju danej dziedziny twożą tylko I wyłącznie osoby bezpośrednio zajmujące się tą problematyką.
Spójrz na przepis bhp, zasady ratownicze, procedury , kształcenie,  wymagania z zakresu teleinformatycznego, itd itp. . Czy którychś z wymienionych jesteś w stanie wdrożyć całościowo do stosowania w przecietnej kp w Polsce ?
Zespół złożony tylko z specjalistów sam się nakręca,  dany problem postrzega tylko przez swój pryzmat nie widząc problemów dla przeciętnego strażaka lub komendy. Pracowałem w wielu zespołach problemowych zarówno w naszej szacownej instytucji jak i poza nią i zawsze ale to zawsze po zakończeniu prac dochodziłem do wniosku że stworzyliśmy świetny dokument ale niemożliwy,  nierealny do wdrożenia w 90 % instytucji. Tak to już jest ze specjalistami że każdy chce pokazać swoją wiedzę innym i efekt końcowy jest jaki jest. Sam często gęsto łapię się na tym że realizując pewne rzeczy które dla mnie są banalne oczekuję od innych tego samego zapominając że nie każdy ma ten sam zasób wiedzy i umiejętności.

« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2022, 14:05:32 wysłana przez pb11 »

Offline Juzniestazysta

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 28, 2022, 14:15:01 »
To pomyśl jak zawsze kończą się w PSP sytuacje gdy dany dokument lub wizję rozwoju danej dziedziny twożą tylko I wyłącznie osoby bezpośrednio zajmujące się tą problematyką.
Spójrz na przepis bhp, zasady ratownicze, procedury , kształcenie,  wymagania z zakresu teleinformatycznego, itd itp. . Czy którychś z wymienionych jesteś w stanie wdrożyć całościowo do stosowania w przecietnej kp w Polsce ?
Zespół złożony tylko z specjalistów sam się nakręca,  dany problem postrzega tylko przez swój pryzmat nie widząc problemów dla przeciętnego strażaka lub komendy. Pracowałem w wielu zespołach problemowych zarówno w naszej szacownej instytucji jak i poza nią i zawsze ale to zawsze po zakończeniu prac dochodziłem do wniosku że stworzyliśmy świetny dokument ale niemożliwy,  nierealny do wdrożenia w 90 % instytucji. Tak to już jest ze specjalistami że każdy chce pokazać swoją wiedzę innym i efekt końcowy jest jaki jest. Sam często gęsto łapię się na tym że realizując pewne rzeczy które dla mnie są banalne oczekuję od innych tego samego zapominając że nie każdy ma ten sam zasób wiedzy i umiejętności.

Zatem rozumiem to powód do obrażania kogoś? No tak prawdziwi strażacy to tylko Ci na podziale.

Offline pb11

• VIP
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 28, 2022, 14:42:33 »
Czy ja wiem czy kolega ewangelista miał na celu kogoś obrazić? Po co się nakręcasz. On raczej wylał swoją frustrację na fakt iż kolejny raz powstaje coś co będzie dla przecietnej kp następnym nierealnym do wdrożenia przedsięwzięciem.
Stworzenie ram prawnych i powiedzenie w Warszawie że u nas jest i działa nie przekłada się nijak na działa w kp.
Czasami myślę że u góry nikt nie zdaje sobie sprawy z ilosci zadań którymi obciążono już komendy i ile osób jest tam do ich realizacji.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2022, 15:19:52 wysłana przez pb11 »

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 28, 2022, 15:43:50 »

Zatem rozumiem to powód do obrażania kogoś? No tak prawdziwi strażacy to tylko Ci na podziale.
Strażakami na pewno są ci, którzy biorą czynny udział w akcjach ratowniczo-gaśniczych.  Może to być strażak, podoficer, oficer, komendant, prewendysta, kadrowa. Ale na pewno nie jest nim taka osoba co pożar widziała jedynie na YT lub ChcagoFire.

Offline ewangelista

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 28, 2022, 16:24:32 »
Czy ja wiem czy kolega ewangelista miał na celu kogoś obrazić? Po co się nakręcasz. On raczej wylał swoją frustrację na fakt iż kolejny raz powstaje coś co będzie dla przecietnej kp następnym nierealnym do wdrożenia przedsięwzięciem.
Stworzenie ram prawnych i powiedzenie w Warszawie że u nas jest i działa nie przekłada się nijak na działa w kp.
Czasami myślę że u góry nikt nie zdaje sobie sprawy z ilosci zadań którymi obciążono już komendy i ile osób jest tam do ich realizacji.

Oczywiście nie mam na celu nikogo obrazić, człowiek który nigdy nie pełnił służby na PB nie ma o tym zielonego pojęcia jak to funkcjonuje i jak niejednokrotnie trzeba sobie radzić. Medykiem może być najlepszym na świecie nikt tego nie neguje, ale po co my znowu wchodzimy w czyjeś kompetencje, niech każdy ma swoją działkę i robi to w czym jest dobry.
Jest kilku zajaranych RM, chcą to robić i w tym się widzą to niech zmienią zawód i tam się spełniają, a nie zabiegają by powstał nowy twór, któremu podejrzewam 90% strażaków z PB jest przeciwnych. Do tej pory torba R1  wystarczała by zabezpieczyć pacjenta do przyjazdu ZRM. Więc skoro coś działa to po co jakiś kolejny wymysł.

Offline Juzniestazysta

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 28, 2022, 17:22:08 »
Więc Ok od dziś za waszymi wnioskami prewentyści, kadrowi, ludzie z technicznej,szkoleniówki  itd nie są prawdziwymi strażakami, ponieważ nie biorą czynnego udziału w akcjach. Pożaru nie gasili, auta strazackie widzieli na kursie ,bo akurat wyjazdu nie trafili itd. Jak ma być u nas lepiej skoro zamiast merytorycznie pogadac, to dzielicie na strażaków lub nie. Mam osobiście gdzieś, czy pozar widział lub nie. Jest w mundurze , jest rzecznikiem i wojewódzkim koordynatorem rm,czyli zajmuje się kontaktem z mediami i rm w strukturach psp,czyli ja nie wpieprzam mu się do tego jak ma się wypowiadać przed kamerami,a on mi się nie wpieprza do tego jak mam gasić pożary.  Gadacie na gościa, a gdzie w tym wszystkim nasz najjaśniejszy 01 KG? To wszystko polityka . Pewne ustalenia i deklaracje poszły i nic nie mamy do gadania,więc chociaz chciałbym, żeby właśnie ten" nie strażak" koordynator to wprowadzał a nie ktoś z KG,bo według nich jakby były stany nawet 6 osobowe plus karetka plus specjalizacja to jakoś ,by było. Jakoś KG się nie przejmuje tym, że co 40 km jest inne komenda ,a rozstrzał dodatków ogromny. Ze finanse komend konczą się jesienią. Budzety ogromnie niedoszacowane. Łączność tragiczna. Nawet nie potrafią wyciągnąć wniosków z wyjazdów modułów gffv ,gdzie były sugestie co potrzeba dokupić i zmienić,a skończyło się na zdjęciach, uściskach i poklepaniu po plecach.A co do ludzi z z tej delegacji. Może doczepisz się gościa z KG ,który Jakoś na podziale za bardzo  długo nie pobył , poszedł do KW a potem to KG? Po drodze tez skrócono mu staż i wysłano na aspirantkę i to wcale nie za zasługi dla polskiego pożarnictwa. A co do karetek już pisałem. Pomysł byłby Ok gdyby służyły faktycznie do zabezpieczenia naszych działań i w ramach grupy specjalistycznej. Na innych jrg plecak w zupełności wystarczy.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2022, 17:27:28 wysłana przez Juzniestazysta »

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
  • Kocham swoją pracę! Ale koniec tuż tuż....
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 28, 2022, 17:27:44 »
Temat powinien być zamknięty po piśmie PRM do Ministrów a po drugie to temat odległy..2032 rok.

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 28, 2022, 17:41:11 »
@juzniestazysta nie chodzi o to, żeby dzielić strażaków, tylko powinno być tak, że każdy przyjęty do PSP ma odsłużyć jakiś czas na podziale, powiedzmy te 5 lat, żeby poznał jak wygląda praca, do której straż została stworzona. W przypadku gdy ktoś idzie na kwatermistrza z ulicy, a podział oglądał tylko na szkole, to potem robią się takie kwiatki jak pisanie beznadziejnych przetargów na auta, niewydawanie ubrań, bo przecież gdzie one się wam zniszczyły, jak nigdzie nie jeździcie, albo właśnie takie wymyślanie karetek do komend, gdzie na JRG jest 7 osób. Skoro Pan rzecznik K. jest taki światły, to niech mi napiszę, jak będą wyglądać obsady osobowe po wprowadzeniu karetek na jednostkach z najniższą możliwą obsadą. 4 na GBA i 3 na karetce/gcba? Co w przypadku konieczności zadysponowania dwóch zastępów, gdy karetka będzie przy działaniach? Będzie puszczał OSP? To jest właśnie ta różnica pomiędzy tymi którzy straż widzieli tylko zza biurka, a tymi którzy pracowali i tu i tu.
Przykład Chicago pokazuje tylko, że z podziałem nikt się nie liczy, damy im samochody i niech się martwią.
Zresztą w pewnym województwie jest pani koordynator RM, która jest cywilem i też myśli, że medyk to jest najważniejsza rzecz w naszej służbie, a o jej wyczynach lepiej nie mówić.

Offline Fado

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 28, 2022, 19:33:39 »

Szkolenie z otwarcia drzwi konczy temat  :rofl:

O studiach słyszałeś ? Pewnie nie. Nawet magisterskie można zrobić -_- Z tego co wiem z ratownictwa nie ma jeszcze drugiego stopnia...o grupach specjalistycznych słyszałeś? Jeśli dla Ciebie nabywanie wiedzy i umiejętności ogranicza się do kilku miesięcy kursu podstawowego lub studium policealnego ( w Twoim najwspanialszym ratownictwie też takie coś jest   -_- to dalsza dyskusja nie ma sensu. Można być dobrym ratownikiem medycznym i dobrym strażakiem w jednej osobie. Patrząc na Twoje wypowiedzi jeszcze dużo Ci brakuje. Chyba, że to fake konto i siejesz tylko zamęt. Było by to lepsze niż sytuacja, że ktoś na prawdę ma takie poglądy i pełni służbę w PSP.