Ankieta

Czy Twoim zdaniem dobrym pomysłem jest wprowadzenie karetek w struktury PSP / OSP ?

TAK !
8 (6.6%)
NIE !
66 (54.1%)
Może w przyszłości.
13 (10.7%)
Jest mi to obojętne.
1 (0.8%)
Jeśli zostanie przyznany wzrost uposażenia za dodatkowe obowiązki, zapewnione szkolenia w ramach pkt. edukacyjnych oraz rozwój w postaci awansów/stanowisk to TAK.
34 (27.9%)

Głosów w sumie: 122

Głosowanie skończone: Sierpień 22, 2023, 06:30:03

Autor Wątek: Karetki w PSP…  (Przeczytany 100652 razy)

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
Odp: Karetki w PSP…
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 17, 2022, 20:25:57 »
Słowa komendanta o tym, że ratownictwo medyczne w straży było od zawsze i nie przewiduje gratyfikacji dla medyków są dla mnie nie zrozumiałe.
Komendant nie widzi różnicy między torbą PSP R1 a ambulansem z pełnym wyposażeniem z lekami włącznie.

Różnice widzi, ale ze zmianą stanowiska zmieniły się priorytety.

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 17, 2022, 20:27:39 »
Moim zdaniem, jeżeli nie będzie oddzielnej stawki (co i tak trąci patologią w już spłaszczonym systemie płac), to przynajmniej powinny być grupy zaszeregowania dla medyków od powiedzmy starszego ratownika medycznego służby do dowódcy zastępu bądź sekcji i wpisanie odpowiedniego zakresu obowiązków, tak jak ma miejsce np. w grupach specjalistycznych.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 17, 2022, 20:40:49 »
Moim zdaniem, jeżeli nie będzie oddzielnej stawki (co i tak trąci patologią w już spłaszczonym systemie płac), to przynajmniej powinny być grupy zaszeregowania dla medyków od powiedzmy starszego ratownika medycznego służby do dowódcy zastępu bądź sekcji i wpisanie odpowiedniego zakresu obowiązków, tak jak ma miejsce np. w grupach specjalistycznych.
Wiesz doskonale, że miedzy 4 (st. rat) a 7-8 (dowódca sekcji) grupą różnica potrafi wynosić mniej niż pizza i 4 browary  :rofl:

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 17, 2022, 21:42:49 »
Oczywiście, że wiem, ale czy rozwiązaniem jest dawanie RM więcej niż dowódcy zmiany, czy dowódcy JRG, a o 01 nawet nie wspominając. Chyba niekoniecznie, dlatego trzeba robić wszystko, aby siatka płac nie była tak spłaszczona jak jest teraz.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 17, 2022, 22:37:57 »
Oczywiście, że wiem, ale czy rozwiązaniem jest dawanie RM więcej niż dowódcy zmiany, czy dowódcy JRG, a o 01 nawet nie wspominając. Chyba niekoniecznie, dlatego trzeba robić wszystko, aby siatka płac nie była tak spłaszczona jak jest teraz.
Spłaszczenie siatki płac to największy rak w PSP. Podzielam twoje zdanie, że nie będzie oddzielnej stawki dla specjalizacji w PSP czy to rat med czy innych.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 17, 2022, 23:28:55 »
Przepraszam a czyje naciski i to wieloletnie doprowadziły do spłaszczenia siatki płac?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 18, 2022, 08:36:31 »
Przepraszam a czyje naciski i to wieloletnie doprowadziły do spłaszczenia siatki płac?
Zasmucę Ciebie ale nie masz racji jeśli myślisz o ZZ  :wacko: I wierz mi na słowo bo rozmawiałem z ówczesnym KG jak podnoszono grupy 1-8 i wiem jakie miał stanowisko chciał dać wszystkim po równo wtedy to wychodziło chyba 125 zł i ZZ wtedy też miał takie stanowisko. Jak było z grupami 2-5 to szczerze nie wiem nie byłem przy tym więc nie napiszę. 

Offline malibus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 18, 2022, 08:43:29 »
Zasmucę Ciebie ale nie masz racji jeśli myślisz o ZZ  :wacko: I wierz mi na słowo bo rozmawiałem z ówczesnym KG jak podnoszono grupy 1-8 i wiem jakie miał stanowisko chciał dać wszystkim po równo wtedy to wychodziło chyba 125 zł i ZZ wtedy też miał takie stanowisko. Jak było z grupami 2-5 to szczerze nie wiem nie byłem przy tym więc nie napiszę.

ale już na pewno się to nie powtórzy bo na 8 grupie będzie więcej niż na 9  :wacko: 

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 18, 2022, 08:48:13 »
ale już na pewno się to nie powtórzy bo na 8 grupie będzie więcej niż na 9  :wacko:
Tylko pytanie czy to dobrze czy źle  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: (oczywiście to, że to się nie powtórzy)

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 09, 2023, 16:17:09 »
No i jak tu wierzyć w słowa generała?  :cooo:
Na ostatnim Q&A gen  Bartkowiak co najmniej dwa razy podkreślił, że ambulanse są dla nas i nie jest zamiarem KG zastępowanie PRM.
Tymczasem podczas dzisiejszego wywiadu w Programie 1 Polskiego Radia padło z jego ust coś takiego:
"(...) Tam nowe wyzwanie - będą ambulanse ratownicze w straży pożarnej, chcemy wspomóc w tym zakresie PRM(...)".
No to jak to w końcu będzie? Które słowa są wiążące?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2023, 18:29:16 wysłana przez Mroovka »
Si vis pacem, para bellum

Offline radca

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 09, 2023, 17:10:53 »
Nie wiem co chcesz udowodnić?! Że nie rozumiesz języka polskiego i znaczenia słów?
Wg ciebie zastąpić i wspomagać to to samo?!

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 09, 2023, 17:11:08 »
Które słowa są wiążące?
zapytaj Pana Generała

Offline sekcja998/112

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 09, 2023, 17:11:42 »
Niestety te ostatnie słowa są wiążące ratownicy medyczni są dość niewygodną grupą za często strajkują, za dużo zarabiają, a strażacy, strajki w straży wyglądają tak jak wyglądają. My niestety tylko wywieszamy flagi i wykonujemy to co każą.

Offline radca

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 09, 2023, 17:56:33 »
Gdybym w 2001 nie widział w Toronto GBA przyjeżdzającego do zawału serca to może i bym się bulwersował.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 09, 2023, 18:09:17 »
Gdybym w 2001 nie widział w Toronto GBA przyjeżdzającego do zawału serca to może i bym się bulwersował.
Właśnie. Do IzM wystarczy zastęp z torbą PSP R-1. Poradzą sobie z prowadzeniem oddechu zastępczego i masażem pośrednim serca - a wyjdzie taniej niż kupowanie karetek. Można przecież wsiąść do SLOp lub SLRR, Nie trzeba ciężarówką jechać. A od zabezpieczenia operacyjnego rejonu jest dyżurny. To jego głowa, jak to sobie poukłada.
Od podawania leków jest PRM.
P. S. Nie rozumiem języka polskiego :szalony: Zawsze wolałem historię.

Niestety te ostatnie słowa są wiążące ratownicy medyczni są dość niewygodną grupą za często strajkują, za dużo zarabiają, a strażacy, strajki w straży wyglądają tak jak wyglądają. My niestety tylko wywieszamy flagi i wykonujemy to co każą.
Otóż to. Wystarczy popatrzeć na to, co się ostatnio działo w Wielkiej Brytanii.
Si vis pacem, para bellum

Offline szampan

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 09, 2023, 18:10:02 »
To jedź teraz do tego Toronto i zapytaj ile zarabia strażak jeżdżacy w karetce i porównaj to z odpowiedzialnością i różnica w pensji przyslowiowej kasjerki w Toronto i w Polsce

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 09, 2023, 18:14:27 »
Ładne słowo klucz, czyli wspomóc. A wspomagać można np teraz jak jest dużo przypadków grypy, w lato kiedy jest dużo omdleń, itd. Jak widać papier wszystko przyjmie, a powolutku powolutku będzie odbierana robota systemowi PRM.

Offline radca

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 09, 2023, 18:29:49 »
To jedź teraz do tego Toronto i zapytaj ile zarabia strażak jeżdżacy w karetce i porównaj to z odpowiedzialnością i różnica w pensji przyslowiowej kasjerki w Toronto i w Polsce
Skąd ty się urwałeś?!
 Napisałem GBA chyba jasno. GBA to taki czerwony samochód specjalny że zbiornikiem wody i auto pompą. Dodam że tylko dlatego się spytałem czemu mają obsadę 3 osoby i z torbą biegną do wieżowca. Dodam że w koszulkach i dołach od bojowego :)

Mroovka jak języka polskiego nie rozumiesz to i historii nie przyswoisz. Chyba że w innym języku

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 09, 2023, 18:40:16 »
Bo szukają tanich ratowników…. Ratownik medyczny ma 60 zł + dodatek kierownika zespołu.

A tu będą mieli karetki ze strażakami, gdzie już wspomniano ze „kasy dodatkowej nie będzie” a obowiązki tak i taki strażak będzie kierownikiem za 4500-5000 zł….

Jak się zapytałem jednego Pana na odprawie czy będą dodatki dla ratowników medycznych rodem z PRM to była odpowiedz ze nie bo „wasi dowódcy by mniej zarabiali”

Offline Gutek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 09, 2023, 20:17:01 »
Klasyk gatunku w PSP.Za darmo znaleźć jeleni do czarnej roboty,a niby sezon na jelenie nie jest.