Rozwój osobisty i zawodowy > Kto pyta, ten... liczy na odpowiedź
Zapytanie o Wojskową Straż Pożarną
(1/1)
Yaro161:
Witam.
Chciałbym zaczerpnąć informacji na temat pracy w wojskowej straży pożarnej.
Szukałem troszkę informacji w tym temacie ale nie ma za wiele konkretów np takich jak: czy trudno sie tam dostać; limit wiekowy; misje zagraniczne wchodzą w grę; system zmianowy; okresy umowy; widełki zarobków od najniższego szczebla (identyczne jak szergowego zawodowego lub inny system wynagdodzeń i dodatków); szkolenia; ewentualny awans na wyższy stopnień?
Może jest jakieś inne forum gdzie jest wiecej info na temat WSP?
Z góry dziękuję za poświęcony czas na udzielenie mi odpowiedzi na dowolne zagadnienie.
Pozdrawiam serdecznie.
Diabełcspsp:
A może ktoś wie jak jest ze służbą wojskowa, doliczają do emerytury przed osiągnięciem 15 lat w PSP, czy po 15 latach.
mpolskie:
Ale chcesz się dostać do WSP jako cywil, żołnierz czy strażak? Bo każda z tych opcji to inna droga. Jako cywil - zarobki zazwyczaj minimalne, jako żołnierz - zarobki MONowskie, jako strażak - zarobki zgodne z naszymi przepisami. System zazwyczaj 24/48, ale to zależne też od jednostki. Jak zacząć - o ile mnie pamięć nie myli to jako cywil dowiesz się wszystkiego w dziale kadr danej jednostki i tam zaczniesz, jako żołnierz w WKU właściwym terytorialnie, a jako strażak PSP musisz się starać o przeniesienie do Delegatury Wojskowej Ochrony Przeciwpożarowej.
młody786:
Służbę wojskową doliczasz przed a nie po 15 latach służby w PSP .
Radhezz:
--- Cytat: Yaro161 w Sierpnia 14, 2022, 15:38:51 ---czy trudno sie tam dostać
--- Koniec cytatu ---
Dość tak... Z PSP chyba najłatwiej jest się przenieść.
--- Cytat: Yaro161 w Sierpnia 14, 2022, 15:38:51 ---misje zagraniczne wchodzą w grę
--- Koniec cytatu ---
Raczej nie.
--- Cytat: Yaro161 w Sierpnia 14, 2022, 15:38:51 ---widełki zarobków od najniższego szczebla
--- Koniec cytatu ---
Stawki uposażenia zasadniczego masz ogólnodostępne - jak dla żołnierzy zawodowych, zależnie od stopnia. Dodatki są, ale trudno określić ich nawet zbliżoną wartość ze względu na różne stawki w różnych jednostkach.
Jako cywil kokosów nie zarobisz -ze dwa lata temu miałem możliwość wejścia na etat cywilny do JW, to wychodziła najniższa krajowa + dodatek stażowy (po 5 latach 5%, potem już naliczane co roku). Przy czym dodatek stażowy zaliczają tylko za pracę na umowie - jak ktoś miał firmę, lub robił na umowach cywilnoprawnych to nie liczy mu się nic. Jak jest ze służbą - czy się liczy - nie wiem.
--- Cytat: Yaro161 w Sierpnia 14, 2022, 15:38:51 ---okresy umowy
--- Koniec cytatu ---
Jako żołnierz w korpusie szeregowych pełnisz służbę kontraktową, pierwszy kontrakt jest na 2 lata z reguły, najdłuższe są na 6 lat. Jako podoficer jesteś w służbie stałej, no a cywil to wiadomo - umowa o pracę.
--- Cytat: Yaro161 w Sierpnia 14, 2022, 15:38:51 ---ewentualny awans na wyższy stopnień?
--- Koniec cytatu ---
Przychodząc jako szeregowy, awansujesz w ramach tego korpusu - st. szeregowy i nowy jeszcze ma być st. szeregowy specjalista. Różnica w wypłacie ok. 50zł przy każdym awansie. Na podoficerkę w służbie szanse są, ale nie za wielkie, bo liczba miejsc jest mocno ograniczona, niektórzy latami czekają na miejsce. Ale tu już bazowo jest ok. 1000zł różnicy.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej