Jestem chyba ostatnim człowiekiem na tym forum który może zostać oskarżony o to że wspiera kształcenie dzienne ale uważam, że zmiana stanowiska na niższy korpus może nastąpić tylko w ścisłe ustawowo określonych przypadkach więc jeśli w KP lub KM jest wolny etat aspiracki to zgodnie z prawem powinni dostać etat zaszeregowany do swojego korpusu. Jeśli jest to w biurze to trudno "dura lex sed lex"
Mógłbyś dać poszlakę gdzie szukać takich podstaw prawnych? Zejście na niższą grupę - tu jest jasna sprawa, natomiast wertując ustawę i rozporządzenie nie znalazłem przepisu, który przy zachowaniu równorzednej grupy zabraniałby przeniesienia do niższego korpusu, natomiast rozporządzenie jak tu przytaczałem wprost pozwala aspirantowi zajmować stanowisko podoficerskie. Zaznaczam, że wertowałem a nie czytałem kolejny raz od deski do deski, stąd pytanie. A mając wolne jedno stanowisko np. dowódcy zastępu i kandydata podoficera i absolwenta obaj mają prawo objąć to stanowisko - ktoś musi być pokrzywdzony.
Osobiście też uważam, że uczciwie byłoby nie schodzić na niższe korpusy, ale nie znalazłem przepisu, który tego zabrania.