Ja nie mam danych za kraj lub woj. ile osób spośród tych, które wzięły DF odchodzi na emeryturę to, dlaczego miałbym te dane uwzględniać.
Jak mocno pragniesz na szybko mogę jedynie na przykładzie znanych mi najbliższych 3 komend.
Stan etatowy coś w pobliżu 300, df przyjęły 42 osoby, 7 ( 01,02), 4 naczelników, 4 dowódców JRG, 1 zastępca JRG, dalej już niższe grupy wielu z nich doszło do kresu swoich możliwości awansowych. Spośród 42, siedem osób (1 zca dcy JRG, 1 dca zmiany, 2 dowódców zastępu, 3 SK) deklaruje odejście do grudnia 2023.
Więc u mnie z 42, 23 osoby z racji stanowiska ( zaliczam mimo iż niektórzy robili nadgodziny) lub emerytury wzięły df , pozostałe 19 to osoby, które nie mając perspektyw awansowych wybrały df a nie wybierają się w najbliższych latach na emeryturę.
Jak masz inne pełniejsze dane za kraj lub województwo to udostępnij, aby rozjaśnić obraz sytuacji bo piszesz o błędnej interpretacji opierając się na czym?.
I jeszcze raz moja wypowiedź w sprawie df dotyczyła szansy dojścia w ten sposób do zróżnicowania siatki płac lub też spowodowania wzrostu atrakcyjności stanowisk poniżej gr. 14- 13 uprawnionych do df. Nie odnosiła się do tego czy ktoś dostał słusznie czy nie, dużo czy mało to nie ma znaczenia jeśli operować będziemy środkami pozostawianymi jako wolne od podwyżek podstawowych. Zostawiane do dyspozycji komendantów wolne środki nigdy nie będą wystarczające aby zróżnicować siatkę płac gdyż na przestrzeni lat zbyt duże zaniechania zostały w tej materii poczynione.