Autor Wątek: Praca zdalna  (Przeczytany 11590 razy)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Praca zdalna
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 29, 2022, 09:46:40 »
Tak? Jeden lekarz podał dobry przykład, stoisz obok kolegi i sikasz bez spodni obsikasz kolegę? A teraz zrób to w spodniach.
Mam pytanie czy w takiej sytuacji "zawsze sikasz przez zapięty rozporek"?

Offline KLAWY

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 29, 2022, 12:26:02 »
Idźmy wszyscy na kawarantannę/izolację a zastąpi nas OSP? Tego chcesz? Ja maseczkę noszę.
Ja chcę by wszystkie zakazy znieśli, dodatki covidowe i zakaz informacji o liczbie chorych.

Offline szampan

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 29, 2022, 12:42:36 »
A to przepraszam. Od tego tygodnia w Anglii, Norwegii, Danii można sikać normalnie, nie przez spodnie. Znieśli wszystkie obostrzenia. Nawet w Austrii taki wkurw ludzi że zniesli obostrzenia dla niezaszczepionych. I tylko nie mówcie że tam więcej ludzi zaszprycowanych , gdyż nawet teraz notują rekordy zakazeń. I od razu odbije piłeczkę że u nas wiecej zgonów. Nawet naczelny medyk ekonomista mówił, że tam podają faktyczne zgony na covid, a u nas babcia 80 letnia z pochp, arytmią, miażdżycą zmarła na covid. To jak tak te maseczki pomagają,  to może chociaż by je zostawili w Anglii, Danii, Norwegii co? Co biedni covidianie zrobią,  jak w lato, najdalej przed wyborami będzie orędzie do narodu że wzorem innych krajów odchodzimy od wszystkich obostrzeń?

Offline relter

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 23, 2023, 20:30:19 »
Pozwolę sobie odkopać temat. Jak wiemy (albo i nie) w kwietniu zaczną obowiązywać nowe przepisy regulujące pracę zdalną. Wobec tego chciałbym poruszyć temat - jakie Waszym zdaniem będzie to miało przełożenie na naszą służbę. Czy będzie taka możliwość dla 8 godzinnych? Uważam, że uatrakcyjniłoby to stanowiska biurowe i jeden z drugim mógłby się zastanowić nad przejściem na system codzienny. Zapraszam do dyskusji.

Offline Tubylec41

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 23, 2023, 20:53:45 »
Uważam, że eskperymentalny system dowódców jrg, że robią na zmianę 8-15, 14-22, był w porządku o ile będzie do wyboru. Zawsze ułatwi to załatwienie wielu spraw na mieście. Tym bardziej, jak się dobrze żyje z podwładnymi to nikt sobie nie wchodzi w paradę.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 23, 2023, 21:07:57 »
Uważam, że eskperymentalny system dowódców jrg, że robią na zmianę 8-15, 14-22, był w porządku o ile będzie do wyboru. Zawsze ułatwi to załatwienie wielu spraw na mieście. Tym bardziej, jak się dobrze żyje z podwładnymi to nikt sobie nie wchodzi w paradę.
Służyłeś wtedy? To było bez sensu i nie widzę mocnych stron tego rozwiązania

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 23, 2023, 21:11:49 »
Bo to znów objawy cwaniactwa  :rofl: przecież ta praca zdalna to była fikcja nad fikcjami… ze niby kto tam coś robił? Może jedynie księgowa…

Offline Emilovic

• Bywalec
  • *
  • Nie matura lecz chęć szczera !!!
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 23, 2023, 22:59:41 »
Jeśli pracownik chce pracy zdalnej a komendant nie widzi przeciwwskazań, to w czym jest problem ? Przestańmy oskarżać innych o cwaniactwo i zajmijmy się swoją robotą.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2023, 23:16:04 wysłana przez Emilovic »

Offline Tubylec41

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 24, 2023, 10:49:16 »
Służyłeś wtedy? To było bez sensu i nie widzę mocnych stron tego rozwiązania
Robiłem. Z punktu widzenia czegoś co miałoby mnie zachęcić na 8 h, to możliwość wyboru godzin pełnienia służby jest na plus. Ale rozumiem, że argumenty "bez sensu, bo już", są mocniejsze.

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 24, 2023, 11:11:06 »
A to nie jest tak, że aby można było pracować zdalnie, to muszą zaistnieć konkretne czynniki wymienione w "zamkniętym" katalogu sytuacji, kiedy można taką pracę wprowadzić? Jeżeli tak jest, to wprowadzenie pracy zdalnej w głównej mierze będzie zależało od tych czynników, a dopiero po ich spełnieniu od widzimisię pracodawcy (w naszym przypadku 01) czy pracownika (strażaka).

Offline tuitam

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 24, 2023, 14:18:29 »
Pozwolę sobie odkopać temat. Jak wiemy (albo i nie) w kwietniu zaczną obowiązywać nowe przepisy regulujące pracę zdalną.

Jakie zmiany ?

U nas w wojewódzkiej jest tak, że jak ktoś potrzebuje zdalnej to pisze pisemko do komendanta i to od niego zależy czy dostanie czy nie. (dotyczy 8godzinnych). Oczywiście, lubianym daje częściej niż tym mniej ;)

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 24, 2023, 14:48:31 »
A co kwatermistrz albo operacyjniak albo kadry mogą zrobić na pracy zdalnej?  :rofl:

Offline Kamilos83

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 24, 2023, 15:00:34 »
A co kwatermistrz albo operacyjniak albo kadry mogą zrobić na pracy zdalnej?  :rofl:

Wydaje mi sie, że całkiem sporo pod warunkiem odpowiedniej integracji systemów itd. Kwestia też ile ludzi jest w wydziale. Jeżeli uważasz, że kwatermistrz tylko wydaje gacie to jestes w grubym błędzie. Poza tym na każdy wydany sort itd trzeba zrobić kwity, wiec jezeli są chociaż 2 osoby, to jedna na zdalnej trzaska kwity, a druga wydaje :)

Offline pawel1993

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 24, 2023, 15:14:37 »
On tego nie zrozumie bo nie był na 8 godzin. Dużo papierów czy telefonów można zrobić równie dobrze w domu na zdalnej.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2023, 17:00:04 wysłana przez pawel1993 »

Offline hasici99

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 24, 2023, 15:43:46 »
Poznałem 2 typy pracowników na pracy zdalnej. Tych co mimo wszystko muszą pracować i tych co walili w ch*ja.
Mój kolega, co miał do zrobienia robotę i tak jeździł do biura, bo w domu nie miał do tego odpowiednich warunków, sprzętów no i było pełno bodźców rozpraszających. Za to znajoma, co pracuje w urzędzie bardzo sobie chwaliła pracę zdalną. Mogła w tym czasie pozałatwiać mnóstwo spraw, pójść do kosmetyczki, na zakupy, zrobić obiad. Dla niej ta praca była bardzo owocna, bo jak ma gówno do roboty, to lepiej to robić w domu.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 24, 2023, 18:12:00 »
On tego nie zrozumie bo nie był na 8 godzin. Dużo papierów czy telefonów można zrobić równie dobrze w domu na zdalnej.

A tu widzisz popełniłeś błąd. Gdyż służyłem w systemie 8 godzinnym i dlatego ten post napisałem bo dokładnie wiem jak to wyglada. Nawet jako kwatermistrz coś trzeba fizycznie przyjąć, wydać, wyslac, odebrać, zawieźć, roboty kwatermistrzowskiej dla pracy zdalnej jest mały procent(zasadniczo to w ogóle nie przypominam sobie jaka).

Tak jak @hasici99 wspomniał to było typowe walenie w ch.. remonty, działka, czy inne takie, a wiem dokładnie bo żadnej sprawy nie dało się załatwić z osobami za to odpowiedzialnymi „bo on na zdalnym”, jak chciałem złożyć odpowiedzialnemu oświadczenie mieszkaniowe to „poczekaj aż wrócę”… bądźmy poważni, a nie wszedzie szukanie obejścia… poza tym jakie przesłanki teraz są do pracy zdalnej???

Online pb11

• VIP
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 24, 2023, 21:03:49 »
Czyli tak jak z systemem zmianowym podczas śniadania, przerw na kawę , na obiad ,na zajecia sportowe, a po 15 30 to już w ogóle zapomnij.

Jak widac najbardziej boli zdalna praca 8h  system zmianowy.
No cóż był czas przywyknąć.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2023, 21:08:06 wysłana przez pb11 »

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 24, 2023, 22:31:09 »
nie boli, o ile to jest praca a nie „ciche wolne”.

Offline czeles

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 24, 2023, 22:47:41 »
Będąc na zdalnej w czasie największego covida zrobiłem analizę zabezpieczenia operacyjnego powiatu i zaktualizowałem plan ratowniczy. Miałem dostęp do maila służbowego i na bieżąco wgląd do swd i nadzór na skkp. Kwestia spięcia systemów i dobrego internetu w domu. Jak się chce można pracować w domu oczywiście na zdalnej wszystkiego nie zrobimy ale okresami da się i tak pracować.

Offline ksoniek

• Stary Wyga
  • *
    • OSP Pisarzowice
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 25, 2023, 03:31:01 »
I zapewne wszystkie dane miałeś przesyłane dwustronnie szyfrowane, a dane osobowe w domu miałeś schowane w zamykanej szafie bez dostępu domowników...
Zgodnie z prawem 99% dokumentów nigdy nie powinno opuścić szeroko rozumianych urzędów. Dostęp do danych online,  dyski typu google drive, przylesylanie na maila danych np. kandydatów do służby to łamanie prawa