Autor Wątek: Wniosek o niestosowanie ulgi dla tzw. klasy średniej  (Przeczytany 16256 razy)

Offline Puap

• Bywalec
  • *
Odp: Wniosek o niestosowanie ulgi dla tzw. klasy średniej
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 24, 2021, 09:22:24 »
Ulga dla klasy średniej mieści się w granicach 68000 - 133000 tys. kto w danym roku zarobi więcej powinien się jej zrzec jak nie chce oddać w 2023 kwoty 5100. tak to rozumiem.

Offline roko123

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 24, 2021, 10:44:45 »
Ulga dla klasy średniej mieści się w granicach 68000 - 133000 tys. kto w danym roku zarobi więcej powinien się jej zrzec jak nie chce oddać w 2023 kwoty 5100. tak to rozumiem.
U mnie tak to tłumaczyła właśnie księgowa i powiedziała, że jak się zrzekniemy i wyjdzie na koniec roku, że się mieścimy to oddadzą nam to w pit.

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
  • Kocham swoją pracę! Ale koniec tuż tuż....

Offline Houte

• Stary Wyga
  • *
  • PSP - Mój sposób na życie.
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 30, 2021, 20:39:35 »
Kwota 5100 to jest odliczenie kwoty wolnej od podatku podzielonej na 12 msc (425 zł). To się należy każdemu bez względu na zarobki.

Ulga dla klasy średniej jest wyliczana z wzoru i kwota ulgi jest zależna od osiągniętego dochodu. Poniżej 68k i powyżej 133k ulga się nie należy.
W widełkach te kwoty ulgi mogą być różne. I teraz uwaga. Jeśli dorabiacie na innej umowie lub działalności rozliczając się w skali podatkowej, lub macie takie dochody w PSP że przekroczycie te 133k to warto zrzec się tej ulgi! (Jeśli jednak wyjdzie na koniec roku że Wam się należy bo zmieścicie się w widełkach to oddadzą Wam w pit).
Jeśli jednak się nie zrzekniecie i program będzie Wam odliczał ulgę co miesiąc a na koniec roku okaże się że przekroczyliście 133k nawet o złotówkę, trzeba będzie oddać całą kwotę ulgi która została Wam naliczona przez cały rok.
Warto też nadmienić że najpóźniej do jutra to Wy musicie się zrzec ulgi bo ona automatycznie zacznie się odliczać.
Pozdrawiam

Offline wikson

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 31, 2021, 01:48:43 »
Musisz przeliczyć swoje przychody i podjąć decyzję. .Miesiące nie mają tu nic do rzeczy, liczy się cały rok podatkowy. Już trzy księgowe tak mi powiedziały, więc coś w tym musi być. Nie wiem natomiast jak to ma się do osób, które zarabiają poniżej 68 tys.

Ulga dla klasy średniej jest tak cudownie napisana że liczą się i miesiące, i rozliczenie roczne - poczytaj.
Jeśli ktoś mieści się w widełkach określonych w przepisach nie powinien się zrzekać. Jeśli przekracza chociaż o 1 zł lepiej napisać

Offline fireman_f

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 31, 2021, 06:59:18 »
a co jeśli rozliczam się z żoną? ma to znaczenie?

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 31, 2021, 08:13:51 »
Ulga jest dla podatnika i tylko dla niego. Nie można jej razem z żoną liczyć, aczkolwiek dalej razem z żoną się rozliczasz.
Si vis pacem, para bellum

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 31, 2021, 08:57:53 »
Czyli w drugim punkcie którą opcję najlepiej wybrać 1,2 czy 3 ???

Offline dysfire

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 31, 2021, 12:42:21 »
Może nie znam się najlepiej na podatkach, ale: jeśli zrezygnuję z ulgi,a nie przekroczę tych wszystkich progów, to na początku 2023 roku, podczas rozliczenia, dostanę "strzała" ze zwrotem nadpłaconych pieniążków, więc o co te wszystkie dysputy ????

Online ochotniczy123

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 31, 2021, 13:11:26 »
Jeśli zrezygnujesz i nie zmieścisz się w widełkach klasy średniej to nic się nie stanie - ani nie dostaniesz zwrotu, ani Ty nie będziesz nic zwracał. Problem się pojawia, jeśli nie zrezygnujesz, a nie zmieścisz się w widełkach - wtedy jakąś tam kwote będziesz musiał TY zwrócić.

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka

Offline ksoniek

• Stary Wyga
  • *
    • OSP Pisarzowice
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 31, 2021, 14:49:16 »
Może nie znam się najlepiej na podatkach, ale: jeśli zrezygnuję z ulgi,a nie przekroczę tych wszystkich progów, to na początku 2023 roku, podczas rozliczenia, dostanę "strzała" ze zwrotem nadpłaconych pieniążków, więc o co te wszystkie dysputy ????
A co z inflacja? Dzisiaj 1000 zł jest więcej warte niż w styczniu 2023. Nawet prezes o tym mowi

Offline VC15

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 31, 2021, 16:11:10 »
Powiedzcie mi czy my przyjmując się do PSP składaliśmy PIT-2 ?bo z tego co wyczytałem podatnik może skorzystać z "polskiego wału" składając pit 2 przed pierwsza wypłata w 2022 chyba że kiedyś taki druk składał

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 31, 2021, 17:11:18 »
Jeśli zrezygnujesz i nie zmieścisz się w widełkach klasy średniej to nic się nie stanie - ani nie dostaniesz zwrotu, ani Ty nie będziesz nic zwracał. Problem się pojawia, jeśli nie zrezygnujesz, a nie zmieścisz się w widełkach - wtedy jakąś tam kwote będziesz musiał TY zwrócić.

Jeśli nie zrezygnuje i będzie brał co miesiąc ulgę a na koniec przekroczy nawet 1 zł to Państwo nałoży na niego umowną karę 5100 zł..

Online ochotniczy123

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 31, 2021, 17:20:46 »
Dlaczego 5100? To maksymalna kwota ulgi przy zarobkach 133tys?

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 31, 2021, 18:46:54 »
425 za każdy miesiąc..

Online ochotniczy123

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 31, 2021, 18:54:38 »
Mylisz rzeczy. 425 to kwota wolna od podatku, a nie ulga dla klasy średniej. Tego nie zwracasz.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 01, 2022, 11:14:35 »
A co z inflacja? Dzisiaj 1000 zł jest więcej warte niż w styczniu 2023. Nawet prezes o tym mowi
Żeby to w styczniu. Zwrot podatku jest w kwietniu. Tak więc nawet jak ostatecznie ulga się nie będzie należała i wyjdzie niedopłata, to można to potraktować jako pożyczka oprocentowana ujemnie wartością inflacji ;)

Offline mariusz69

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 01, 2022, 15:10:27 »
a co jeśli rozliczam się z żoną? ma to znaczenie?
Zgodnie z art. 26 ust. 4c ustawy o PIT: w przypadku wyboru przez małżonków sposobu opodatkowania, o którym mowa w art. 6 ust. 2 lub art. 6a, każdy z małżonków może odliczyć ulgę dla pracowników lub podatników osiągających przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej obliczoną według wzoru, o którym mowa w ust. 4a, od połowy sumy łącznych przychodów uzyskanych przez małżonków w roku podatkowym obliczonej zgodnie z ust. 4a, przy czym przepisy ust. 4b i art. 6 ust. 3 stosuje się odpowiednio.

Aby skorzystać z ulgi dla klasy średniej w przypadku małżonków, suma uzyskanych w roku podatkowym przychodów musi wynosić co najmniej 68 412 zł i nie może przekraczać kwoty 133 692 zł. Do obliczenia ulgi ustalić należy połowę łącznej kwoty dochodu, a dopiero potem obliczyć od niej ulgę. Cytat z portalu podatkowego

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 01, 2022, 18:15:49 »
Ulga dla klasy średniej a wspólne rozliczenie małożonków
Od stycznia 2022 r. zacznie obowiązywać nowa ulga podatkowa - ulga dla klasy średniej. Z preferencji tej będą mogli skorzystać podatnicy uzyskujący przychody ze stosunku pracy i działalności gospodarczej opodatkowanej wg skali podatkowej w roku podatkowym w wysokości pomiędzy 68.412 zł a 133.692 zł. Ulga będzie naliczana oddzielnie dla każdego z małżonków. Oznacza to, że przed zsumowaniem przychodów uwzględnia się ulgę dla klasy średniej, a dopiero potem przychody sumuje. Stąd w sytuacji kiedy jeden z małżonków uzyska przychody poniżej 68 412 zł nie skorzysta z ulgi dla klasy średniej. Tylko od przychodu małżonka który zmieści się w powyższym przedziale zostanie odjęta ulga dla klasy średniej. W sytuacji kiedy np. żona uzyska w 2022 r. przychód w wysokości 110 000 zł a mąż 55 000 zł to dla wspólnego opodatkowania łączny przychód małżonków zostanie wyliczony następująco:

Przychód żony 110 000 zł minus ulga dla klasy średniej (10 258,82) plus przychód męża 55 000 zł = przychód do opodatkowania = 154 741,18 zł

Offline monek

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 02, 2022, 08:25:31 »
Która interpretacja jest prawidłowa? Może ktoś przytoczyć jakiś przepis dotyczący tej ulgi dla klasy średniej i wspólnego rozliczenia z małżonkiem?