Autor Wątek: Wniosek o niestosowanie ulgi dla tzw. klasy średniej  (Przeczytany 16479 razy)

Offline dav998

• Początkujący
  • *
Wniosek o niestosowanie ulgi dla tzw. klasy średniej
« dnia: Grudzień 22, 2021, 16:33:03 »
Dostaliśmy taki wniosek . Może ktoś rozjaśnić ??? :gwiazdki:

Offline bobek998

• Stary Wyga
  • *
Odp: Wniosek o niestosowanie ulgi dla tzw. klasy średniej
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 22, 2021, 16:36:00 »
Nie podpisywać! :zamknij:

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 22, 2021, 16:41:27 »

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2021, 17:18:56 »

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
  • Kocham swoją pracę! Ale koniec tuż tuż....
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 22, 2021, 19:12:01 »
Wtedy musisz wszystko oddać..w całości ponad 4900 zł.

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2021, 19:12:29 »
Chyba dolny, bo najbardziej korzystna jest dla przychodów określonych od 68 do 133 tys brutto. Jak nie podpiszesz, to i tak dostaniesz zwrot.w.2023, więc albo dostajesz mniejsze wynagrodzenie od początku 2022 i wyrównanie w 2023, albo bierzesz normalnie. Wszystko zależy jakie kto ma dochody,. każdy musi sobie sam to obliczyć.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 22, 2021, 19:41:57 »
Wtedy musisz wszystko oddać..w całości ponad 4900 zł.
Plus za przekroczenie progu który jest na 120 tys zł. przychodu rocznego.

Offline SIUSIEK

• VIP
  • *
  • Kocham swoją pracę! Ale koniec tuż tuż....
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2021, 19:44:04 »
Oczywiście..

Offline hajszesz

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 22, 2021, 22:10:26 »
Panowie, co wam podpowiadają w jednostkach? Postanowiłem się tym zainteresować, bo bardziej mi to przypomina nowy wał, aniżeli ład, a mam dość dymania przez Państwo.

"Z ulgi nie skorzystają natomiast:
-emeryci uzyskujący przychody z tytułu emerytury,
-zleceniobiorcy,
-osoby uzyskujące przychody z umów o dzieło."

Jeżeli pracujemy na umowię o pracę, a dorabiamy na umowie zlecenie, bądź umowie o dzieło podane kwoty ("68 412 zł i nie przekroczy 133 692 zł"/ROK oraz "5 701 zł do 11 141 zł brutto/MIESIĄC") są sumami BRUTTO ze wszystkich naszych źródeł dochodu, czy odnosi się to tylko i wyłącznie do umowy o pracę?

"Zgodnie z zasadami, pracodawca ma naliczać ulgę w każdym miesiącu, jeśli wynagrodzenie miesięczne pracownika wynosi od 5 701 zł do 11 141 zł brutto."

Rozumiem, że jeśli nie podpiszę w/w wniosku i będe chciał korzystać z tej ulgi, a np w marcu i wrześniu przekroczę 11 141 zł brutto (pensja + nadgodziny + wynagrodzenie z umowy zlecenie) to w roku 2023 będę musiał oddać sumę ulg za miesiące, w których mi ona nie przysługiwała?
Czy jeżeli nie podpiszę wniosku, a już w marcu przekroczę dochód 11 141 zł brutto to od marca do końca roku ulga mi się z automatu nienależy? (Pomimo, że kolejne miesiące będę poniżej tych 11k brutto).

Jeżeli popełnię błąd w obliczeniach i przekroczę 133 692 zł reasumując cały rok (a tylko w dwóch miesiącach w roku przekroczę 11 141 zł brutto) w 2023 roku będę musiał oddać sumę ulg za cały rok poprzedni?

Ponadto - czy ktoś może z was liczył w jaką sumę najlepiej cyrklować pomiędzy 120 000 PLN (II próg podatkowy), a 133 692 PLN (górny próg ulgi), aby ani jeden, ani drugi za dużo nam nie zabrał z kieszeni?

Panowie, jakieś pomysły, alternatywy, aby jak najlepiej na tym wszystkim wyjść?

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 22, 2021, 22:32:15 »
Powiem tak, u mnie w komendzie nic nie wiadomo, natomiast z.drugiej roboty, wiadomość o naliczaniu ulgi lub nie otrzymałem 15 grudnia. Więc u nas jak zwykle, spokojnie jak na wojnie, a potem będzie sraczka. Tak naprawdę to jeszcze nikt nie wie jak to będzie wyglądać, okaże się w I kwartale z czym to się je.

Offline hajszesz

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 22, 2021, 22:46:30 »
Też dopiero o tym usłyszałem, a jutro dopiero mam rozmawiać z księgową... Ale na myśl przyszło mi, że możnaby przejść w drugiej robocie na umowę o dzieło i prosić o wynagrodzenie 2 razy w roku marzec i wrzesień (termin wypłacania nadgodzin), wtedy tylko w tych dwóch miesiącach ulga nie będzie się należeć. Na szybko rzucić przykładowymi liczbami, aby było dobrze liczyć. Dajmy na to, że ulga będzie wynosić +/- 500zł. W 10 miesiącach będzie nam się należeć ulga, więc w ciągu roku (10 miesięcy x 500) 5 000 PLN zostaje nam w kieszeni, a dwa miesiące (2 miesiące x 500) 1 000 PLN trzeba będzie oddać w roku 2023. Czy to tak może wyglądać, czy to będzie większa zawiłość?

Jeżeli chodzi o II próg podatkowy - 120 000 PLN.
Górny próg ulgi - 133 962 PLN.
Różnica:
13 692 PLN z tego 32% to 4 381,44 PLN. - tyle zapłacimy 32 procentowego podatku osiągając roczną kwotę górnego progu ulgi.
13 692 PLN z tego 17% to 2 327,64 PLN. - tyle byśmy odprowadzili podatku nie przekraczając II progu podatkowego.
4 381,44 PLN - 2 327,64 PLN = 2 053, 80 PLN - tyle musimy nadpłacić, bo za dużo pracowaliśmy. :wall: :wall: :wall:

Offline ochotniczy123

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 22, 2021, 23:03:45 »
Hajszesz, generalnie ulga dla klasy średniej przysługuje jedynie w umowie o pracy i na własnej działalności ( i coś tam jeszcze). Nie przysługuje na umowach cywilnoprawnych. Też ostatnio się zastanawiałem, czy nie przejść z tego względu na własną działalność, ale pół roku jeszcze mam 0 podatek dla młodych i zobacze jak w praktyce to będzie wyglądac.

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 23, 2021, 15:29:02 »
Panowie, co wam podpowiadają w jednostkach? Postanowiłem się tym zainteresować, bo bardziej mi to przypomina nowy wał, aniżeli ład, a mam dość dymania przez Państwo.

-zleceniobiorcy,

Jeżeli pracujemy na umowię o pracę, a dorabiamy na umowie zlecenie, bądź umowie o dzieło podane kwoty ("68 412 zł i nie przekroczy 133 692 zł"/ROK oraz "5 701 zł do 11 141 zł brutto/MIESIĄC") są sumami BRUTTO ze wszystkich naszych źródeł dochodu, czy odnosi się to tylko i wyłącznie do umowy o pracę?

"Zgodnie z zasadami, pracodawca ma naliczać ulgę w każdym miesiącu, jeśli wynagrodzenie miesięczne pracownika wynosi od 5 701 zł do 11 141 zł brutto."

Rozumiem, że jeśli nie podpiszę w/w wniosku i będe chciał korzystać z tej ulgi, a np w marcu i wrześniu przekroczę 11 141 zł brutto (pensja + nadgodziny + wynagrodzenie z umowy zlecenie) to w roku 2023 będę musiał oddać sumę ulg za miesiące, w których mi ona nie przysługiwała?
Czy jeżeli nie podpiszę wniosku, a już w marcu przekroczę dochód 11 141 zł brutto to od marca do końca roku ulga mi się z automatu nienależy? (Pomimo, że kolejne miesiące będę poniżej tych 11k brutto).

Jeżeli popełnię błąd w obliczeniach i przekroczę 133 692 zł reasumując cały rok (a tylko w dwóch miesiącach w roku przekroczę 11 141 zł brutto) w 2023 roku będę musiał oddać sumę ulg za cały rok poprzedni?

Ponadto - czy ktoś może z was liczył w jaką sumę najlepiej cyrklować pomiędzy 120 000 PLN (II próg podatkowy), a 133 692 PLN (górny próg ulgi), aby ani jeden, ani drugi za dużo nam nie zabrał z kieszeni?

Liczy się kwota za cały rok, a nie za.poszczegole miesiące. Jeżeli zmieścisz się w zakresie podanym wyżej, to składaj wniosek o stosowanie ulgi. Jeżeli nie, to odwrotnie.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 23, 2021, 19:03:01 »

-zleceniobiorcy,

Liczy się kwota za cały rok, a nie za.poszczegole miesiące. Jeżeli zmieścisz się w zakresie podanym wyżej, to składaj wniosek o stosowanie ulgi. Jeżeli nie, to odwrotnie.

A skąd to wiesz? Bo u mnie księgowa nie wie bo oczywiście tego nikt nie wie  :rofl:

Offline ochotniczy123

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 23, 2021, 20:02:11 »
No przecież link wyżej który wstawiłeś o tym piszę. Pisze o sytuacjach w których ktoś traci pracę, albo dostaje nagrody itd. Czyli trzeba faktycznie to przeliczyć, uwzględniając podwyzke w 2022 i ewentualne nagrody, dodatki i sprawdzić, czy mieścimy się w widełkach klasy średniej.
Ulga jest ogólna i rozliczana będzie na koniec roku. Ale tak się zastanawiam.. W naszym przypadku będą bardziej syte miesiące (13, nadgodziny, mundurowka, nagrody) oraz miesiące z gołą pensja. W sytych część osób (np ja) będę mieścił się w widełkach, ale w tych z gołą pensja już nie (chodzi mi o te 5700brutto). I co w takiej sytuacji? W miesiącach sytych będą to przecież dwa oddzielne przelewy, czasem może i trzy, więc jak to księgowa w tym miesiącu ma naliczyć? Generalnie rozwiążą to chyba tak, że osoba która ma gołą pensje mieszcząca się między tymi 5700-11000 będzie miała z góry przyznana ulgę co miesiac, a pozostali dopiero na koniec roku, gdy na PIT będzie już ostateczny przychód za caly rok. Jak sądzicie?

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 23, 2021, 20:37:40 »
Musisz przeliczyć swoje przychody i podjąć decyzję. .Miesiące nie mają tu nic do rzeczy, liczy się cały rok podatkowy. Już trzy księgowe tak mi powiedziały, więc coś w tym musi być. Nie wiem natomiast jak to ma się do osób, które zarabiają poniżej 68 tys.

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 23, 2021, 21:48:54 »
Poniżej 68 ulga ich nie dotyczy, jeśli nawet trafi im się gruby miesiąc to na koniec roku oddadzą ulgę. Tak więc lepiej dostawać mniejsze premie niż jedną dużą

Offline ochotniczy123

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 23, 2021, 21:53:55 »
Wg mnie bez znaczenia z tymi premiami, czy jedna dużą czy trzy małe. Liczy się łączny przychód za cały rok.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 23, 2021, 22:00:04 »
Wg mnie bez znaczenia z tymi premiami, czy jedna dużą czy trzy małe. Liczy się łączny przychód za cały rok.

No właśnie tu jest cały problem bo do pewnej kwoty w danym miesiącu liczysz wypłatę według jednego wzoru ale już jak przekroczysz tą kwote to liczysz według innego wzoru i teraz pytanie jak ma być to liczone? Bo program księgowy nie przewidzi ile zarobisz w danym miesiącu. Nie musisz mi pisać że liczy się cały rok bo wiem to doskonale.

Offline ochotniczy123

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 23, 2021, 22:10:10 »
Wyżej akurat odpisywałem harmfulowi, a nad Twoją kwestia zastanawiałem się jeszcze wyżej ;p Zgadzam sie, księgowym będzie naprawdę trudno to obliczać. Dlatego wg mnie najprosciej będzie, gdy księgowa będzie co miesiąc ulgę naliczała jedynie osobom, których wypłata będzie mieściła się w widełkach + te osoby dodatkowo dostaną jeszcze zwrot przy rozliczeniu rocznym, wynikający z dodatkowej kasy - 13, nagród, czy nadgodzin itd. Natomiast osoby, które 'podstawe' mają mniejszą - zostaje im tylko rozliczenie roczne i ewentualny zwrot.
Wróżenie z fusów troszkę. Zobaczymy.

Natomiast jeszcze kwestia kwoty wolnej od podatku. Maksymalna kwota to 5100zl (bo 30k x 0,17=5100). Z tego co wyczytałem, będzie ona już uwzględniana co miesiąc i zaliczka na podatek dochodowy będzie pomniejszany o 425zl (bo 5100 / 12 = 425). Zgadza się, czy inaczej to będzie wyglądać? Nie mniej pomijając ulgę dla klasy średniej, w/w kwota wolna od podatku odliczana co miesiac spowoduje, że ostateczną wypłata aż taka dużo mniejsza nie będzie, niż dotychczas.