Pożarnictwo > Sprzęt
Hełm/kask do ratownictwa technicznego
(1/1)
Basior7776:
Nowe wytyczne dla ratownictwa technicznego przewidują wyposażenie strażaków w lekkie hełmy do wykonywania zadań niezwiązanych z pożarami. W związku z tym chciałbym otworzyć dyskusje i zebrać doświadczenia dotychczasowych użytkowników owych lekkich hełmów, ponieważ w dość niedługim czasie nasze komendy i jednostki będą sukcesywnie zakupywać nowe wyposażenie strażaka. :straz:
aksel:
Zastanawiam się nad wymianą hełmu na coś z lepszą osłoną twarzy i porządnym wizjerem. Często wchodzimy w zadymione pomieszczenia i brakuje mi czegoś, co realnie chroni oczy, a jednocześnie nie ogranicza widoczności. Coś używacie, co spełnia te wymagania?
rafal.bula:
--- Cytat: aksel w Sierpień 04, 2025, 09:44:03 ---Zastanawiam się nad wymianą hełmu na coś z lepszą osłoną twarzy i porządnym wizjerem. Często wchodzimy w zadymione pomieszczenia i brakuje mi czegoś, co realnie chroni oczy, a jednocześnie nie ogranicza widoczności. Coś używacie, co spełnia te wymagania?
--- Koniec cytatu ---
Brzmi jak poważny problem. Może zamiast kombinować z hełmem z „lepszym wizjerem”, spróbuj czegoś totalnie nowatorskiego – na przykład aparatu powietrznego z maską ochronną. Podobno całkiem nieźle sprawdza się w zadymieniu i nawet... uwaga... chroni oczy! 😮
Masny:
Też miałem ten problem – stary hełm miał wizjer, ale bardziej przeszkadzał niż pomagał. Teraz mam taki, który ma szeroki kąt widzenia i osłonę zgodną z normami ochrony twarzy. Dodatkowo fajnie, że da się go dopasować bez zdejmowania rękawic. Możesz rzucić okiem tutaj: https://rescuesystem.pl/helmy-strazackie/211-helm-heros-titan.html
Nawigacja
Idź do wersji pełnej