Autor Wątek: Hełm/kask do ratownictwa technicznego  (Przeczytany 11324 razy)

Offline Basior7776

• Weteran
  • *
Hełm/kask do ratownictwa technicznego
« dnia: Listopad 26, 2021, 09:17:52 »
Nowe wytyczne dla ratownictwa technicznego przewidują wyposażenie strażaków w lekkie hełmy do wykonywania zadań niezwiązanych z pożarami. W związku z tym chciałbym otworzyć dyskusje i zebrać doświadczenia dotychczasowych użytkowników owych lekkich hełmów, ponieważ w dość niedługim czasie nasze komendy i jednostki będą sukcesywnie zakupywać nowe wyposażenie strażaka.  :straz:

Offline aksel

• Początkujący
  • *
Odp: Hełm/kask do ratownictwa technicznego
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2025, 09:44:03 »
Zastanawiam się nad wymianą hełmu na coś z lepszą osłoną twarzy i porządnym wizjerem. Często wchodzimy w zadymione pomieszczenia i brakuje mi czegoś, co realnie chroni oczy, a jednocześnie nie ogranicza widoczności. Coś używacie, co spełnia te wymagania?

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2025, 09:55:31 »
Zastanawiam się nad wymianą hełmu na coś z lepszą osłoną twarzy i porządnym wizjerem. Często wchodzimy w zadymione pomieszczenia i brakuje mi czegoś, co realnie chroni oczy, a jednocześnie nie ogranicza widoczności. Coś używacie, co spełnia te wymagania?
Brzmi jak poważny problem. Może zamiast kombinować z hełmem z „lepszym wizjerem”, spróbuj czegoś totalnie nowatorskiego – na przykład aparatu powietrznego z maską ochronną. Podobno całkiem nieźle sprawdza się w zadymieniu i nawet... uwaga... chroni oczy! 😮

Offline Masny

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2025, 11:21:42 »
Też miałem ten problem – stary hełm miał wizjer, ale bardziej przeszkadzał niż pomagał. Teraz mam taki, który ma szeroki kąt widzenia i osłonę zgodną z normami ochrony twarzy. Dodatkowo fajnie, że da się go dopasować bez zdejmowania rękawic. Możesz rzucić okiem tutaj: https://rescuesystem.pl/helmy-strazackie/211-helm-heros-titan.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2025, 10:50:58 wysłana przez Masny »