Autor Wątek: strażak oficer bandytą ?  (Przeczytany 41950 razy)

Offline peterek

• VIP
  • *
strażak oficer bandytą ?
« dnia: Wrzesień 17, 2021, 21:30:23 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: strażak oficer bandytą ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 17, 2021, 21:37:42 »
@peterek czy to ten strażacki obieżyświat który nigdzie sobie nie radził w kontaktach "miedzy strażackich"? Najpierw DDZ potem DKL na koniec DSW tak mu na rękę ktoś szedł  :rofl:
Ciekawe kogo ma za wujka, że co przeniesienie to awans? I ciekawe czy jest jeszcze jakaś sprawa dotycząca kolegi K.B. bo coś i do mnie dotarło pocztą pantoflową  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2021, 21:48:20 »
Ten sam.
 Ech...... dużo by pisać, czasu do rana by brakło.
   Z innych "kwiatków" co słyszałem to podobno jest zamieszany razem z innym strażakiem w oszkalowanie swojego kolegi w internecie. Ten się wku...ił, założył sprawę, policja dotarła do adresów IP, drugi z nich się przyznał i już jest na emce, a nasz bohater wciągnął w sprawę najbliższą rodzinę....
pozdrawiam 

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 17, 2021, 22:02:02 »
A w służbie jego mentor z DDZ pozostał?
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 17, 2021, 22:19:22 »
A w służbie jego mentor z DDZ pozostał?
Jest. Kolega Adam krzywdy nie dał mu zrobić.... :milcz: Oczywiście to że musiał go odwołać ze stołeczka sprzątając po poprzedniku nie wpłynęło jakoś negatywnie na ich dalsze relacje. Niektórzy mogli by Oskara dostać od akademii filmowej.
pozdrawiam

Offline nowy998

• Stary Wyga
  • *

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2021, 17:27:36 »
Ja znam inne określenie na: "pożyczyli i nie chcieli oddać".

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2021, 17:58:03 »
@peterek czy to ten strażacki obieżyświat który nigdzie sobie nie radził w kontaktach "miedzy strażackich"? Najpierw DDZ potem DKL na koniec DSW tak mu na rękę ktoś szedł  :rofl:
Ciekawe kogo ma za wujka, że co przeniesienie to awans? I ciekawe czy jest jeszcze jakaś sprawa dotycząca kolegi K.B. bo coś i do mnie dotarło pocztą pantoflową  :rofl:
https://tvn24.pl/wroclaw/swidnica-strazak-podejrzany-o-zlecenie-podpalenia-aut-dwoch-innych-strazakow-5417298
japrdl !!!
 Ten d..bil jeszcze planował innych uszczęśliwić swoim zainteresowaniem.....
pozdrawiam

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2021, 21:48:21 »
Proszę Modo o wyrozumiałość za post pod postem.
Ale sprawa jest bez precedensu w skali naszego kraju, żeby o niej nie informować braci strażackiej. Nie przypominam sobie podobnej na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat albo i więcej...

https://gazetawroclawska.pl/znany-w-miescie-strazak-zlecil-podpalenie-aut-kolegow-z-jednostki-w-ktorej-pracowal/ar/c1-15815710

W artykule z linku powyżej już jest dość dużo powiedziane na temat. Makabra...
pozdrawiam

Strażak90

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2021, 07:14:12 »
Sprawa dalej rozwojowa według artykułu:
https://youtu.be/LJLv8nwiDhM

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 30, 2021, 09:20:19 »
Mieszanie pojęć "zastępca dowódcy" i "wice-komendant" jest trochę szkodliwe dla tego drugiego...  :gwiazdki:

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 03, 2021, 19:23:17 »
Mieszanie pojęć "zastępca dowódcy" i "wice-komendant" jest trochę szkodliwe dla tego drugiego...  :gwiazdki:
Od wyprostowania tego jest rzecznik prasowy. Swoją drogą nie wice komendant tylko poprawnie powiedziane zastępca komendanta straży pożarnej w Świdnicy  (no może brak państwowej ale do tego to już chyba każdy z nas przywykł)

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 03, 2021, 19:54:06 »

Od wyprostowania tego jest rzecznik prasowy. Swoją drogą nie wice komendant tylko poprawnie powiedziane zastępca komendanta straży pożarnej w Świdnicy  (no może nie brak państwowej ale do tego to już chyba każdy z nas przywykł)

Ale Ty mi tego nie musisz pisać  :wub:

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 01, 2021, 17:42:43 »
Coś cisza w temacie. Dalej siedzi czy wyszedł ? Może wrócił do służby  :wall: :gwiazdki: Może koledzy ze Świdnicy mają wiedzę w temacie co się dzieje z tym potencjalnym kryminalistą ?
pozdrawiam 

Offline peterek

• VIP
  • *

Offline młody786

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 05, 2026, 18:04:52 »
Nie powinien nawet otrzymywać emerutury , skoro przestępstwo popełnił będąc wówczas czynnym funkcjonariuszem.....

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 05, 2026, 21:00:38 »
Nie powinien nawet otrzymywać emerutury , skoro przestępstwo popełnił będąc wówczas czynnym funkcjonariuszem.....
Za to przestępstwo emki nie zabierają...
Epilog
https://doba.pl/ddz/artykul/wyrok-bezwzglednego-wiezienia-dla-strazaka-ktory-zlecal-podpalenia-aut-kolegow-z-pracy-zobacz-wideo-/80407/15
pozdrawiam
To jeszcze nie epilog bo będzie z tego co słyszę jednym z bohaterów publikacji o patologii w PSP... Gotowy już jest artykuł o Kuj-Pom i jest gruboooo (8 stron .docx) następne na warsztat ma wjechać Wietnamsko-Mandżurskie i zDolny Śląsk miał być 3 lub 4 ale zmienia się plansza bo wychodzą nowe kwiatki z Kuj-Pom i chyba będą dwie publikacje bo po pierwsze podobno dźwiękowcy oczyścili nagranie z Rypina i nie zgadza się wersja z socjal mediów KG PSP i tego co jest na nagraniu a po drugie obudził się strażak który wyskoczył z 8 piętra. 

Offline pafnucek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2026, 11:04:35 »
Niech się przejadą w PL bo baronów i lokalnych układów nie brakuje też w innych regionach.
Tylko szkoda, że szum muszą robić dziennikarze a nie nasi związkowcy bo to oni powinni być tarczą funkcjonariuszy przed patologicznymi zachowaniami.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2026, 12:43:41 »
     Wiesz.... w sumie to po takim ewidentnym przykładzie to byłbym za zmianą naszej ustawy w kierunku pragmatyki służbowej obowiązującej w policji, czyli w dużym skrócie "...dla dobra służby wypad z formacji bez emki....".
     Ale z drugiej strony jak przypomnę sobie zwłaszcza "sytuacje" z mojej komendy z lat 2012-2016 to obawiam się że kilku strażaków by wyleciało bezpodstawnie ze służby. Za walkę uzasadnioną i słuszną ze swoim ówczesnym 01 na czele z panią główną księgową oraz przewodniczącym ZZ, kadrową, 02, 11, 12, 13, 13.
    I obawiam się, że w ramach potencjalnie zmienionych przepisów w tym zakresie tzw. "władcy prywatnych folwarków" likwidowaliby swoich oponentów - zwłaszcza działaczy związkowych, a innym strażakom zamykaliby usta siejąc postrach. I efekt końcowy byłby taki, że zamiast "władców prywatnych folwarków" mielibyśmy "kapitanów galer z niewolnikami".
pozdrawiam   

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 08, 2026, 15:52:40 »
a po drugie obudził się strażak który wyskoczył z 8 piętra.

Tylko szkoda, że szum muszą robić dziennikarze a nie nasi związkowcy bo to oni powinni być tarczą funkcjonariuszy przed patologicznymi zachowaniami.

To bardzo dobrze,że się obudził trzeba trzymać kciuki, żeby jak najszybciej wrócił do formy.
Dlatego cytuje akurat te fragmenty wypowiedzi kolegów, ponieważ według mojej wiedzy, większość stanu etatowego jego jednostki to są strażacy, którzy są członkami Ski. Jak to jest, że żaden z nich przez ponad dwa lata służby tego strażaka nie reagował na to dojeżdżanie, gnojenie czy jak to tam jest nazwane w tej publikacji rodem z pudelek.pl?
Załoga jednostki jest ze soba przez 24h na służbie, gdzie dowódca JRG czy jego zastępca tylko przez 8h. Czy przez ten cały czas nikt niczego nieprawidłowego nie zauważył? A może (tu wrzucę domysł rodem z tej pseudo-publikacji) to właśnie członkowie Ski byli tymi, którzy to dojeżdżanie robili a pozostali ich kryli? Nawet jeśli nie byli to oni to co przez ponad dwa lata zrobiła bydgoska Solidarność (tak licznie reprezentowana w tej właśnie jednostce) żeby temu strażakowi pomóc?
Jeżeli reagowali to powinniśmy być po tych interwencjach jakiś ślad. Myślę, że taki zaangażowany "dziennikarz” dotarłby do tego… a może po prostu dozuje emocje i będzie to w tych kolejnych, zapowiedzianych przez @Eqinox publikacjach.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2026, 15:59:15 wysłana przez in_flames »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 08, 2026, 16:39:10 »
To bardzo dobrze,że się obudził trzeba trzymać kciuki, żeby jak najszybciej wrócił do formy.
Dlatego cytuje akurat te fragmenty wypowiedzi kolegów, ponieważ według mojej wiedzy, większość stanu etatowego jego jednostki to są strażacy, którzy są członkami Ski. Jak to jest, że żaden z nich przez ponad dwa lata służby tego strażaka nie reagował na to dojeżdżanie, gnojenie czy jak to tam jest nazwane w tej publikacji rodem z pudelek.pl?
Załoga jednostki jest ze soba przez 24h na służbie, gdzie dowódca JRG czy jego zastępca tylko przez 8h. Czy przez ten cały czas nikt niczego nieprawidłowego nie zauważył? A może (tu wrzucę domysł rodem z tej pseudo-publikacji) to właśnie członkowie Ski byli tymi, którzy to dojeżdżanie robili a pozostali ich kryli? Nawet jeśli nie byli to oni to co przez ponad dwa lata zrobiła bydgoska Solidarność (tak licznie reprezentowana w tej właśnie jednostce) żeby temu strażakowi pomóc?
Jeżeli reagowali to powinniśmy być po tych interwencjach jakiś ślad. Myślę, że taki zaangażowany "dziennikarz” dotarłby do tego… a może po prostu dozuje emocje i będzie to w tych kolejnych, zapowiedzianych przez @Eqinox publikacjach.
Ty a przewodniczący krajowy ZZS Florian to skąd jest?  :wacko: Kto zrobił ankietę antymobingową z JRG 3 Toruń i wyniki zamiótł?? Jeśli dla Ciebie to pudelek, że w średniej wielkości województwie są 2 próby samobójcze strażaków (jedna niestety skuteczna) wiązane przez ich znajomych (cywili) z min. traktowaniem w PSP to powiem Ci masz wysoki próg tolerancji... To teraz moje domysły, że dwaj panowie którzy "dojeżdżali" nie byli członkami Ski ale byli członkami tego drugiego ZZ ale to już ustali policja kto to robił i czy przypadkiem inni członkowie tego drugiego ZZ na wysokich stanowiskach nie kryli tych dwóch i nie przenieśli ich na zmianę tego chłopaka... Ale co ja tam wiem gdybam sobie  :rofl:
Przecież dziennikarz zadał pytania do KW i pisał o tym, że nie dostał odpowiedzi przed publikacją!
PS. jeśli chodzi o uniwersum kujawskie to wg mojej wiedzy będą kolejne publikacje znacznie mniej pudelkowe skoro tak oceniasz tak dramatyczne sytuacje jak próby samobójcze... Znacznie łatwiej będzie opinii publicznej ocenić kolejne sprawy  :wacko: Wstyd dla formacji będzie taki jakiego jeszcze nie było... Chociaż moim zdaniem najgłośniej będzie o jednej powiatówce z Warmii i Mazur!
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2026, 17:15:52 wysłana przez Eqinox »

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 08, 2026, 17:22:39 »
Ty a przewodniczący krajowy ZZS Florian to skąd jest?  :wacko: Kto zrobił ankietę antymobingową z JRG 3 Toruń i wyniki zamiótł?? Jeśli dla Ciebie to pudelek, że w średniej wielkości województwie są 2 próby samobójcze strażaków (jedna niestety skuteczna) wiązane przez ich znajomych (cywili) z min. traktowaniem w PSP to powiem Ci masz wysoki próg tolerancji... To teraz moje domysły, że dwaj panowie którzy "dojeżdżali" nie byli członkami Ski ale byli członkami tego drugiego ZZ ale to już ustali policja kto to robił i czy przypadkiem inni członkowie tego drugiego ZZ na wysokich stanowiskach nie kryli tych dwóch i nie przenieśli ich na zmianę tego chłopaka... Ale co ja tam wiem gdybam sobie  :rofl:
Przecież dziennikarz zadał pytania do KW i pisał o tym, że nie dostał odpowiedzi przed publikacją!
Źle mnie zrozumiałeś. Do portalu pudelek porównałem jakość publikacji na tym 3 literowym portalu. Wyjątkowo mało rzetelna i tyle, a śmierć strażaka czy próby samobójcze to ogromna tragedia dla wszystkich i należy robić wszystko, żeby do takich sytuacji nie dochodziło.

Wiem skąd jest przewodniczący F. Kto organizował ankietę nie mam pojęcia, ale patrząc po pytaniach to niestety są tendencyjne i mało konkretne. Nie wiadomo kto tą ankietę wypełniał. Czy każdy miał tylko jedną możliwość? Czy może tak jak do prac magisterskich jedna mogła zrobić więcej niż jedną? Czemu jest ich 39? Bo to ani liczba strażaków w tej jednostce ani członków związku czy związków razem wziętych.

Zmierzałem więc do tego, że ten pan autor publikacji nie wykazał się nawet najmniejszym zainteresowaniem. Pisze o tym, że rozmawia ze strażakami - oczywiście anonimowo. Czy próbował dotrzeć do kogoś więcej? Nie wygląda mi na to. Polepił w jedną całość historię z kilkunastu lat i wrzucił na portal.

Pisze, że zadał pytania do KW.
Ma na to jakieś potwierdzenie? Czemu z tego nie wrzuci screenów? Robią tak prawdziwi dziennikarze w poważnych stacjach TV. A tak trzeba się domyślać.
Nie zarzucaj mi bagatelizowania śmierci strażaków bo nie o to mi chodziło.

Odbijasz piłeczkę, że to członkowie innego ZZ robili złe… a mi nie chodzi o to kto kto robił źle tylko kto nie reagował… bo przyjmując Twój tok myślenia to jeśli dwóch członków F robiło źle to co w tej sytuacji zrobiło ponad 20 członków S,żeby zapobiec. Być może robili dużo. Ja nie chcę nikogo oskarżać. Tylko oczekiwałbym od autora tej pseudo-publikacji, żeby przedstawił rzetelnie każdy aspekt tych wszystkich spraw. On tego nie zrobił. Rzucił w przestrzeń publiczną oskarżenia i tyle…
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2026, 17:36:41 wysłana przez in_flames »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 08, 2026, 17:35:32 »
Źle mnie zrozumiałeś. Do portalu pudelek porównałem jakość publikacji na tym 3 literowym portalu. Wyjątkowo mało rzetelna i tyle.
Wiem skąd jest przewodniczący F. Kto organizował ankietę nie mam pojęcia, ale patrząc po pytaniach to niestety są tendencyjne i mało konkretne. Nie wiadomo kto tą ankietę wypełniał. Czy każdy miał tylko jedną możliwość? Czy może tak jak do prac magisterskich jedna mogła zrobić więcej niż jedną? Czemu jest ich 39? Bo to ani liczba strażaków w tej jednostce ani członków związku czy związków razem wziętych.
Zmierzałem więc do tego, że ten pan autor publikacji nie wykazał się nawet najmniejszym zainteresowaniem. Pisze o tym, że rozmawia ze strażakami - oczywiście anonimowo. Czy próbował dotrzeć do kogoś więcej? Nie wygląda mi na to. Polepił w jedną całość historię z kilkunastu lat i wrzucił na portal.
Pisze, że zadał pytania do KW.
Ma na to jakieś potwierdzenie? Czemu z tego nie wrzuci screenów? Robią tak prawdziwi dziennikarze w poważnych stacjach TV. A tak trzeba się domyślać.
Nie zarzucaj mi bagatelizowania śmierci strażaków bo nie o to mi chodziło.
Odbijasz piłeczkę, że to członkowie innego ZZ robili złe… a mi nie chodzi o to kto kto robił źle tylko kto nie reagował… bo przyjmując Twój tok myślenia to jeśli dwóch członków F robiło źle to co w tej sytuacji zrobiło ponad 20 członków S,żeby zapobiec. Być może robili dużo. Ja nie chcę nikogo oskarżać. Tylko oczekiwałbym od autora tej pseudo-publikacji, żeby przedstawił rzetelnie każdy aspekt tych wszystkich spraw. On tego nie zrobił. Rzucił w przestrzeń publiczną oskarżenia i tyle…
Ankieta pochodzi ze strony zzsflorian.centrumanaliz.eu Czemu takie są liczby ankiet to pytaj inicjatora ankiety nie mnie  :rofl: :rofl:
Nie rozmawiał anonimowo tylko strażacy prosili go o anonimowość... Różnica jest taka, że oni rozmawiali personalnie a nazwisko zostało ukryte bez tego nie było by możliwości publikacji takiego materiału (tajemnica dziennikarska ich chroni)... Prawnicy nie przepuścili by tego...
Jeśli kłamie, że wysłał pytania do KW to przecież KW powinna zażądać sprostowania i przeprosin! No ale skoro w wywiadzie są rozmowy z Komendantem Miejskim to sorry ale domniemanie kłamstwa w takiej sprawie jest zabawne!
Skoro nie bagatelizujesz artykułu który porusza moim zdaniem temat tabu w PSP to co robisz? Dla mnie twoja obrona tej sytuacji jest poniżej poziomu krytyki bo ta deska na zdjęciu zamiast siedziska to dla mnie w trzeciej dekadzie 21 wieku coś poniżej zupełnie jakiegokolwiek standardu!
Winny jest sprawca czy ludzie którzy z nim pracują no bądź poważny!? Donosy z Mogilna z Kujaw to widziałem w zeszłym roku tak jak koszenie trawy w ODO (to nie jest normalne!!!!!!!!!!!!!) a bagatelizowanie tego doprowadziło do pęknięcia pewnej tamy... I teraz PSP będzie mieć problem wizerunkowy...   
Czyli twoim zdaniem powinien napisać artykuł na 20 czy więcej stron? Obecny artykuł słuchałem i trwał 19 minut więc był bardzo długi!
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2026, 17:52:01 wysłana przez Eqinox »