Autor Wątek: Konsultacje społeczne w sprawie ustawy OSP  (Przeczytany 36697 razy)

Offline jgk

• Weteran
  • *
Odp: Konsultacje społeczne w sprawie ustawy OSP
« Odpowiedź #160 dnia: Maj 31, 2021, 13:11:07 »
PSP nic nie robi z patologią w OSP bo nie mają do tego "narzędzi". Mam na myśli przepisów które pozwalały by  im domagać się zmian w takiej czy takiej kwestii. Organem który może to robić jest starostwo i gmina która zabezpiecza teren za pomocą  jednostek OSP jako zadanie własne ,która "niby" ma obowiązek utrzymywać i zaopatrywać je w potrzebny  sprzęt a wiemy jak to wygląda w praktyce kiedy przedstawiciele zarządów OSP i pracownicy gmin to działacze jednego słusznego związku.
Nowa ustawa otwiera PSP możliwość ingerowania w podział bojowy.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2021, 13:56:21 wysłana przez jgk »

Offline Feniks

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Maj 31, 2021, 14:04:55 »
W przeciągu ostatnich 20lat, nie zdarzyła mi się żadna sensowna próba ingerencji PSP w nasz podział bojowy. Za to było kilka naprawdę głupich - i ciężko było im wytłumaczyć czemu dany pomysł jest zły i głupi. Całe szczęście udało się wszystkie zdusić w zarodku.

Swoje problemy rozwiążcie sami zamiast ciągle liczyć na innych. I zapewniam, że ustawa nie rozwiąże żadnego z problemu o których pisaliście, a wygeneruje kilka nowych.

Jak myślicie, że w PSP jest tak różowo sugeruję zmienić formację - zobaczycie temat od drugiej strony, to przestaniecie liczyć na cudowne wybawienie.

Offline Kaftan96

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Maj 31, 2021, 14:06:59 »

Wydaje mi sie,że najwięksi przeciwnicy tej ustawy, zaraz po związku to  sa gminy, które wiedzą,ze marnują pieniądze na utrzymywanie i zakupy sprzętu który nie bedzie uzywany i boją sie,że to wyjdzie i moze ktoś pójdzie śladem innych instytucji i zrobi im - postepowanie szkodowe i okaże ,ze sie,ze gmina będzie winna ogromne pieniądze, które były wydawane bezpodstawnie i posżły na zmarnowanie.

Zgadza sie,że gmina ma obowiązek utrzymywani osp i zaopatrywać je w sprzet,ale to powinno mieć jakieś ramy,a nie polegac na zakupie czegos co się nie przyda i bedzie tylko leżeć. Nie wsyztskie jednostki musza być tak samo wyposarzone. Jedne mogą mieć sprzęt A, a nie mieć sprzetu B, bo inna jednostka będzie ten sprzęt mieć. A nieraz zakupy wyglądaja na jedno wielke HURRA i bach..sprzet lezy i sie niszczy. C

Off topic - widział ktoś, albo natknął się na nowa wersje tej ustawy z wprowadzonymi zmianami ?

Offline jgk

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Maj 31, 2021, 16:20:47 »
Swoje problemy rozwiążcie sami zamiast ciągle liczyć na innych. I zapewniam, że ustawa nie rozwiąże żadnego z problemu o których pisaliście, a wygeneruje kilka nowych.

Jeśli ustawa spowoduje że nie będzie trzeba się liczyć na wspaniałomyślną zgodę z strony gminę i związku w kwestii funkcjonowania OSP to uwierz wiele problemów zostanie rozwiązanych.

Offline Feniks

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: Maj 31, 2021, 16:50:51 »
Wg nowej ustawy nawet statut ma być opiniowany przez gminę! Do tego będziesz potrzebował ich zgody na zarabianie pieniędzy jako OSP, o wydatkach nie wspominając - ustawa wzmacnia wpływ samorządu na OSP a nie go zmniejsza.

Najnowsza ogólnodostępna wersja ustawy o ta z 14 maja. Moja jednostka ostatnio pytała oficjalnie PSP  czy jest nowsza wersja w zeszły piątek - odpowiedź brzmiała, że nie. Nowsza wersja dostępna jest tylko dla KG i jego zespołu.

Jedyny sprzęt jaki leży i niszczeje w naszym garażu nieużywany to ten do którego zakupu zostaliśmy zmuszeni przez PSP i samorząd by spełnić wymagania sprzętowe narzucone odgórnie. Sprzęt który kupiliśmy z własnej inicjatywy jest w ciągłym użyciu.

PS. Nie zdajecie sobie sprawy ile sprzętu jest narzucane odgórnie wg dziwacznych założeń.

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: Maj 31, 2021, 19:05:47 »
Wystarczy popatrzeć na dystynkcje osób z OSP przybyłych na owe konsultacje i widać że są to w przeważającej ilości działacze z ZOSP.
Na spotkaniu które np odbyło w KW ..... nasz powiat czyli i gminę reprezentowała osoba działacz  z Zarządu gminnego będąca prezesem jednej z OSP a jednocześnie będąca w układzie wzajemnej adoracji z gminą .
Napisali że została ona  wytypowana. Pytam przez kogo? Zarząd gminny? Zero informacji na  temat tego spotkania w jednostkach OSP.Zero możliwości aby móc przez tą osobę zapytać o wiele innych spraw czy zasugerowania propozycji.  Totalne olewanie tych na samym dole.Ustawa jest potrzebna choćby po to aby skończyć właśnie z takimi sytuacjami.Dziś jak coś nie halo się dzieje w OSP to Ci na samym dole w JOT nic nie zrobią bo tacy działacze ZOSP będący w zarządach OSP i komitywie z samorządem ich oleją przy nowej ustawie będzie w końcu nadzór z strony PSP gdzie będzie można wiele nieprawidłowości wyeliminować.

U mnie w tym tygodniu jest spotkanie z KW. Zaproszenie dostali prezesi oddziałów gminnych.

Offline jgk

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: Maj 31, 2021, 19:47:26 »
A czy Ci owi prezesi gminni przed owym spotkaniem zaproponowali spotkania z np przedstawicielami OSP aby usłyszeć ich zdanie propozycje i w ich imieniu zadać te pytania?Czy jak zwykle są to osoby wszystko wiedzące?
I tak właśnie wyglądają konsultacje z tymi na samym dole.

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 01, 2021, 09:40:14 »
A czy Ci owi prezesi gminni przed owym spotkaniem zaproponowali spotkania z np przedstawicielami OSP aby usłyszeć ich zdanie propozycje i w ich imieniu zadać te pytania?Czy jak zwykle są to osoby wszystko wiedzące?
I tak właśnie wyglądają konsultacje z tymi na samym dole.

Mogę się jedynie wypowiedzieć jak to wyglądało w mojej gminie. Gdy początkiem maja do jednostek trafił mail z KP PSP odnośnie możliwości zgłaszania uwag do projektu jako oddział gminny zwróciliśmy się do jednostek aby podeszły na poważnie do tematu i zgłaszały swoje uwagi do projektu, kierując je do KP PSP ale też do zarządu oddziału gminnego. Z ośmiu jednostek uwagi przysłały cztery, w tym trzy w miarę merytoryczne, odnoszące się do konkretnych artykułów projektu, a jedna takie bardziej wydumane - dużo tekstu, mało konkretów. Jako zarząd oddziału gminnego zrobiliśmy takie zbiorcze zestawienie uwag i przesłaliśmy do KP PSP oraz do zarządu oddziału powiatowego ZOSP (za co się nam od "struktur" oberwało...) W maju było spotkanie z Komendantem Wojewódzkim (brali w nim udział przedstawiciele zarządu oddziału powiatowego i KP PSP, część zdalnie) i te uwagi zostały przedstawione. Gdy dowiedzieliśmy się że będzie ponowna możliwość spotkania z KW rozesłaliśmy do jednostek informację o możliwości ponownego zadawania pytań - nie odpowiedział nikt. Ja mam swoje pytania co do projektu, choć nie wiem na ile aktualne - dowiem się po dzisiejszej transmisji ze spotkania z KG, przekażę je mojemu prezesowi oddziału gminnego, chyba że będę miał możliwość brać udział w tym spotkaniu.

Offline romiwe

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwiec 15, 2021, 14:13:24 »
Popatrzcie  temat ugrzązł czy nowy projekt jest już po wstępnych .. no ten tego konsultacjach.
Nic cicho ani  słychu ani widu...

Offline Kaftan96

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwiec 15, 2021, 17:15:33 »
Cisza moze zonaczac dwie możliwości :
1. Prace nad projektem ustawy i dodanie tam zmian które zaproponowali sami druhowie jak i KG PSP i MSWiA
2. ustawa umarła śmiercią naturalną

Swoją droga uważam,że to na ten moment jest ta 1 mozliwośc,ale nie pozostaje nam nic innego jak czekać.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwiec 15, 2021, 20:05:04 »
Cisza moze zonaczac dwie możliwości :
1. Prace nad projektem ustawy i dodanie tam zmian które zaproponowali sami druhowie jak i KG PSP i MSWiA
2. ustawa umarła śmiercią naturalną

Swoją droga uważam,że to na ten moment jest ta 1 mozliwośc,ale nie pozostaje nam nic innego jak czekać.
Konsultacje dalej trwaja

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwiec 16, 2021, 13:02:54 »
Były też zapowiadane konsultacje z samorządami, może to też się już dzieje...

Offline zeusss

• Weteran
  • *
  • Bogatemu to i byk się ocieli
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwiec 30, 2021, 22:23:10 »
Po przeprowadzeniu cyklu szkoleń druhowie ochotniczych straży pożarnych będą otrzymywali tytuł zawodowy ‘strażak’ – poinformował dzisiaj w Sejmie Zastępca Komendanta Głównego PSP nadbryg. Adam Konieczny.

Jak przekazał Konieczny, w ramach ustawy o Ochotniczych Strażach Pożarnych zostanie wprowadzony zapis, który będzie zakładał, że druhowie OSP po trwającym 51 dni cyklu szkoleń otrzymają tytuł zawodowy ‘strażak’.

Tego nie zrobi się w 51 dni ciągiem, ale w ciągu trzech lat jesteśmy w stanie takiego druha wyszkolić – wyjaśniał Zastępca Komendanta Głównego PSP.

Druh po otrzymaniu tytułu zawodowego ‘strażak’ zrówna go z uprawnieniami uzyskiwanymi w szkołach Państwowej Straży Pożarnej i będzie to gwarantowało pierwszeństwo dostania się do Państwowej Straży Pożarnej bez zbędnych procedur. Będzie musiał przejść jedynie test sprawności fizycznej.

Ustawa o Ochotniczych Strażach Pożarnych w najbliższym czasie ma zostać wpisana do Wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów.

https://remiza.com.pl/tytul-strazak-dla-druhow-ochotniczych-strazy-pozarnych/

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwiec 30, 2021, 22:40:14 »
Po przeprowadzeniu cyklu szkoleń druhowie ochotniczych straży pożarnych będą otrzymywali tytuł zawodowy ‘strażak’ – poinformował dzisiaj w Sejmie Zastępca Komendanta Głównego PSP nadbryg. Adam Konieczny.

Jak przekazał Konieczny, w ramach ustawy o Ochotniczych Strażach Pożarnych zostanie wprowadzony zapis, który będzie zakładał, że druhowie OSP po trwającym 51 dni cyklu szkoleń otrzymają tytuł zawodowy ‘strażak’.

Tego nie zrobi się w 51 dni ciągiem, ale w ciągu trzech lat jesteśmy w stanie takiego druha wyszkolić – wyjaśniał Zastępca Komendanta Głównego PSP.

Druh po otrzymaniu tytułu zawodowego ‘strażak’ zrówna go z uprawnieniami uzyskiwanymi w szkołach Państwowej Straży Pożarnej i będzie to gwarantowało pierwszeństwo dostania się do Państwowej Straży Pożarnej bez zbędnych procedur. Będzie musiał przejść jedynie test sprawności fizycznej.

Ustawa o Ochotniczych Strażach Pożarnych w najbliższym czasie ma zostać wpisana do Wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów.

https://remiza.com.pl/tytul-strazak-dla-druhow-ochotniczych-strazy-pozarnych/
Pominę już wątek, że pomysł uważam za idiotyczny. A bez szczegółów to można opowiadać historię, że każdy naczelnik OSP zostanie mł. kpt... Albo o ustawie o OSP bez ustawy o nowym KSRG (KSR czy jakoś tak) i ochronie ludności
Powiem tak kryteria naboru do PSP w ciągu dekady zmieniły się 3 razy a zasady kursów chyba 4 razy skoro w 10 lat nastąpiło tyle zmian to ile nastąpi w ciągu zapowiadanych przez generała w artykule.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2021, 22:47:07 wysłana przez Eqinox »

Offline pb11

• VIP
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwiec 30, 2021, 23:05:15 »
Było śmiesznie a teraz zrobiło się już strasznie. Panowie w KG że tak zapytam "czy leci z nami pilot"

Offline klepi

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: Lipiec 01, 2021, 12:40:58 »
Mam takie pytanie. Czy nadal planowana jest kategoryzacja OSP że względu na Posiadany sprzęt i wyszkolenie. Ja wiem ze są teraz kategorie JOT ale nikt z tego nie korzysta. Miał być JRG OSP ale ponoć tego nie będzie więc jak ma być po ustawie. Na konsultacjach w naszym powiecie był jeszcze temat JRG OSP i miało to niejako zastąpić albo wsponóc KSRG. Tłumaczono nam że jednostki które mają sprzęt i ludzi na odpowiednim poziomie będą tak samo dysponowane jak teraz KSRG. Poprostu miało być nowe rozdanie w oparciu o sprzęt i ludzi. Coś ktoś w temacie?

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #176 dnia: Lipiec 01, 2021, 13:55:30 »
Zaskakujący pomysł i obawiam się, że nieco na taki system za wcześnie a wprowadzenie tego typu rozwiązań wymaga wielu przemyśleń i przedsięwzięć.

Niemniej są kraje, w których wygląda to w ten sposób, że ochotnicy przechodzą normalne szkolenie, pełnią służbę w jednostkach zawodowych na zasadzie wolontariatu, ale podlegając wszelkim przepisom obowiązującym zawodowych. Określona jest liczba godzin do "odsłużenia". Oczywiście nikt nie bierze byle turbola do takiego systemu a jest preselekcja, praktycznie jak na naborze na zawodowego. Po jakimś czasie, gdy są wolne etaty, tacy ludzie mają priorytet, o ile mają pozytywną opinię przełożomnych.
W zasadzie to trochę jak u nas służba przygotowawcza, tylko taniej.
Czy kierunek słuszny? Trudno powiedzieć. Na pewno trudno zrobić to tak, żeby było dobrze.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Lipiec 06, 2021, 16:51:34 »
W załączeniu link do projektu ustawy o OSP w nowym brzmieniu i sugeruje przeczytać również ocenę skutków regulacji https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12348654/katalog/12800481#12800481
Miłego czytania

Offline Feniks

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: Lipiec 06, 2021, 17:31:33 »
@Eqinox

Dzięki za link i informacje. Możesz podpowiedzieć co zwróciło Twoją uwagę w ocenie skutków regulacji? Bo przejrzałem je na szybko ale nic co by mogło negatywnie oddziaływać na OSP nie rzuciło mi się w oczy.

Ogólnie projekt oceniam pozytywnie. Lekkie zastrzeżenia mam do Art. 32 i Art. 36 (dalej obstaję, że w 36 w podpunkcie drugim powinno być zapisane na jego początku "W przypadku likwidacji Stowarzyszenia Ochotniczej Straży Pożarnej lub likwidacji Ochotniczej Straży Pożarnej").

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: Lipiec 06, 2021, 17:57:41 »
@Eqinox
Dzięki za link i informacje. Możesz podpowiedzieć co zwróciło Twoją uwagę w ocenie skutków regulacji? Bo przejrzałem je na szybko ale nic co by mogło negatywnie oddziaływać na OSP nie rzuciło mi się w oczy.
Ogólnie projekt oceniam pozytywnie. Lekkie zastrzeżenia mam do Art. 32 i Art. 36 (dalej obstaję, że w 36 w podpunkcie drugim powinno być zapisane na jego początku "W przypadku likwidacji Stowarzyszenia Ochotniczej Straży Pożarnej lub likwidacji Ochotniczej Straży Pożarnej").
Ja nie będę oceniał ale tylko tyle powiem, że oceniam go zgoła inaczej  :wacko:
Dla jasności jestem z powiatu gdzie liczba OSP jest trzycyfrowa i z województwa z największą liczbą OSP w przeliczeniu na liczbę mieszkańców w kraju. Uważam OSP za coś wyjątkowego i tak unikatowego, coś co przetrwało wszystkie zawieruchy historii dlatego bardzo dokładnie czytam tego typu dokumenty. OSR przewiduje wydanie 220 tyś legitymacji a ochotników wg różnych szacunków jest w zależności kto mówi od 600 do nawet 800 tyś. tylko u mnie w województwie jest ich ponad 50 tyś (bez honorowych i wspierających) teraz pytanie czym (w sensie organizacyjnym) lub kim będą ci pozostali? . Widziałem przez lata swojej służby jak świetne jednostki "upadały" a maleńkie wyrastały na "potęgi" widziałem reaktywacje jednostek które aby zebrać fundusze na pierwszy samochód imały się różnych zajęć dlatego jestem ostatnim który wykluczał by poza nawias kogokolwiek a tak to odbieram być może się mylę.