Autor Wątek: Dodatek funkcyjny  (Przeczytany 441935 razy)

Offline luksi12

• Weteran
  • *
Odp: Dodatek funkcyjny
« Odpowiedź #700 dnia: Listopad 03, 2024, 18:39:04 »
Poprostu są przełożeni w naszej instytucji którzy by chcieli żeby strażak zaplanował sobie pracę na pol roku do przodu i co najważniejsze... ma tak pracować "bo to służba". Stąd była ta moja dygresja.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #701 dnia: Listopad 03, 2024, 19:54:17 »
Poprostu są przełożeni w naszej instytucji którzy by chcieli żeby strażak zaplanował sobie pracę na pol roku do przodu i co najważniejsze... ma tak pracować "bo to służba". Stąd była ta moja dygresja.
Przykro mi ale nie wiesz czym jest harmonogram półroczny... Masz krótki staż służby bo nawet tego nie wiesz, że w harmonogramie półrocznym nie planuje się wolnego bo np. nie ma w nim urlopów... Poza tym to nie strażak planuje harmonogram półroczny (praca pół roku w przód  :rofl: ) dla siebie a jego przełożeni i nie muszą go pytać o zdanie... Muszą mu tylko na 7 dni przed rozpoczęciem okresu dać go zobaczyć  :wacko: 
Można patent dyscyplinujący o dużym stopniu dolegliwości na podstawie harmonogramu zrobić ale każdy kij ma dwa końce i to trzeba umieć zrobić...
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2024, 19:57:26 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #702 dnia: Listopad 03, 2024, 21:00:12 »
Oczywiscie ze nie ma w harmonogramie półrocznym urlopów, krwi, zwolnień, kursów, delegacji itd itd.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #703 dnia: Listopad 03, 2024, 21:48:43 »
Oczywiscie ze nie ma w harmonogramie półrocznym urlopów, krwi, zwolnień, kursów, delegacji itd itd.
To czym w końcu jest ten harmonogram półroczny??  Bo skoro żadnego wolnego nie przewiduje to może jednak nie jest takim diabłem jak go malują   :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #704 dnia: Listopad 03, 2024, 22:13:19 »
Urlopu nie ma (fizycznie naniesionego) ale harmonogram musi go uwzględniać.
Przypomnę tylko że mamy roczny plan urlopu i półroczny harmonogram.

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #705 dnia: Listopad 04, 2024, 07:18:14 »
Przykro mi ale nie wiesz czym jest harmonogram półroczny... Masz krótki staż służby bo nawet tego nie wiesz, że w harmonogramie półrocznym nie planuje się wolnego bo np. nie ma w nim urlopów... Poza tym to nie strażak planuje harmonogram półroczny (praca pół roku w przód  :rofl: ) dla siebie a jego przełożeni i nie muszą go pytać o zdanie... Muszą mu tylko na 7 dni przed rozpoczęciem okresu dać go zobaczyć  :wacko: 
Można patent dyscyplinujący o dużym stopniu dolegliwości na podstawie harmonogramu zrobić ale każdy kij ma dwa końce i to trzeba umieć zrobić...
Chyba 20 dni przed..,

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #706 dnia: Listopad 04, 2024, 07:57:29 »
Nie 7. 
Przy okazji, tematem wątku jest dodatek funkcyjny więc upominam Was i siebie.
Pozdrawiam

Offline IRON

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #707 dnia: Grudzień 21, 2024, 12:29:32 »
Co myślicie o dodatku funkcyjnym w biurze ? Czy warto go brać , czy zawsze muszę się stawiać nawet jak mi nie bd pasowało? Czy Komendant może to jakoś nadużywać mój wolny czas ?

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #708 dnia: Grudzień 21, 2024, 12:47:03 »
Co myślicie o dodatku funkcyjnym w biurze ? Czy warto go brać , czy zawsze muszę się stawiać nawet jak mi nie bd pasowało? Czy Komendant może to jakoś nadużywać mój wolny czas ?

To zależy od kilku czynników - czy masz możliwość wypracowania nadgodzin, jeśli tak to ile, o ile funkcyjny byłby wyższy od obecnego, za ile przejście na zaopatrzenie emerytalne, czy będzie jeszcze możliwość zmiany stanowiska itd.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #709 dnia: Grudzień 21, 2024, 19:38:04 »

Powiem Ci na swoim przykładzie. Jestem przyjęty na nowych zasadach koło 11 lat służby dostałem propozycję na stanowisko kierownicze w systemie codziennym. Wyrabiam około 100h na półrocze, różnica jaka mi zaproponowali między służbowym, a funkcyjnym to 500 zł wziąłem funkcyjny ze względu naliczania emki z 10lat.

Offline adivano

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #710 dnia: Grudzień 21, 2024, 20:56:07 »
Powiem Ci na swoim przykładzie. Jestem przyjęty na nowych zasadach koło 11 lat służby dostałem propozycję na stanowisko kierownicze w systemie codziennym. Wyrabiam około 100h na półrocze, różnica jaka mi zaproponowali między służbowym, a funkcyjnym to 500 zł wziąłem funkcyjny ze względu naliczania emki z 10lat.

Na funkcyjnym robisz 100h?

Offline IRON

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #711 dnia: Grudzień 21, 2024, 23:16:59 »
U mnie różnica jest z automatu 1000 zł na rękę więcej, ale mam obawy że komendant będzie mnie pisał na wszystko i ile chce do bólu że tak powiem ???

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #712 dnia: Grudzień 22, 2024, 00:49:39 »
U mnie różnica jest z automatu 1000 zł na rękę więcej, ale mam obawy że komendant będzie mnie pisał na wszystko i ile chce do bólu że tak powiem ???

A ile nadgodzin średnio wypracowywujesz obecnie na okres?

Offline IRON

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #713 dnia: Grudzień 22, 2024, 09:00:00 »
20 nadgodzin

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #714 dnia: Grudzień 22, 2024, 09:02:09 »
20 nadgodzin
Szczerze to po co pytasz :rofl: Odpowiedź jest oczywista chyba, że się pomyliłeś i miało być 200 :rofl:

Offline IRON

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #715 dnia: Grudzień 22, 2024, 09:07:54 »
No tylko przeczytaj wątek początkowy ,dlatego pytam że nie wiem czy 01 nie bd mnie pisał na wszystko co idzie i nagle w komendzie będę spędzał po 300 h w półroczu wiem , że to może wydaje się nie możliwe ale jak bd pisany na wszystko żeby załatać dziurę na podziale i inne wyjazdy  ?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #716 dnia: Grudzień 22, 2024, 09:09:28 »
No tylko przeczytaj wątek początkowy ,dlatego pytam że nie wiem czy 01 nie bd mnie pisał na wszystko co idzie i nagle w komendzie będę spędzał po 300 h w półroczu wiem , że to może wydaje się nie możliwe ale jak bd pisany na wszystko żeby załatać dziurę na podziale i inne wyjazdy  ?
Przeczytałem... 300 godzin to wszystkie weekendy musiał by ci coś zlecać. Luzik kolego bierz funkcyjny.
Rada od kolegi z systemu codziennego zawsze urlop kończ w poniedziałek    :rofl:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2024, 09:13:21 wysłana przez Eqinox »

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #717 dnia: Grudzień 22, 2024, 09:26:52 »

Tak, 500 od razu  :szalony: Będziesz u siebie jedynym z dodatkiem funkcyjnym? Podziel sobie 6000 przez swoją stawkę godzinową i zobaczysz ile godzin będziesz miał jeszcze do limitu.

Rada od kolegi z systemu codziennego zawsze urlop kończ w poniedziałek    :rofl:

I to jest dobra rada  :szalony:

Offline mlasppsp

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #718 dnia: Styczeń 04, 2025, 15:58:36 »
Pytanie co prawda pod nadgodziny ale połączone z dodatkiem funkcyjnym. Etat zmiany 11 na służbie 7. Jaka będzie uśredniona liczba nadgodzin na półrocze, biorąc pod uwagę że urlop każdy wykorzysta powiedzmy w 50% + Ck. Zastanawiam się nad przejściem na funkcyjny (dodatek służbowy 300 - KM) ml.asp 7 gr.
1 wakat generuje zawsze jakieś nadgodziny, ale przy komplecie 11/11 wydaje się słabo z nadgodzinami. Perspektywa 8 ludzika na służbie daleka, nie mówiąc o emeryturach.

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #719 dnia: Styczeń 04, 2025, 16:10:12 »
To zależy od konkretnej komendy, jednostki, a nawet zmiany.
Jak często ludzie są na l4? Bywają jednostki, na których jest to nagminne.
Jak często oddają krew? 3 razy w roku? A może 6?
Jaką część osób robi maxa nadgodzin? Na mojej zmianie do tej pory okolic maxa nie miała jedna osoba z kilkunastu. Na innej z kolei aż 5 miało do maksymalnie 70 w półroczu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #720 dnia: Styczeń 04, 2025, 17:52:06 »
Pytanie co prawda pod nadgodziny ale połączone z dodatkiem funkcyjnym. Etat zmiany 11 na służbie 7. Jaka będzie uśredniona liczba nadgodzin na półrocze, biorąc pod uwagę że urlop każdy wykorzysta powiedzmy w 50% + Ck. Zastanawiam się nad przejściem na funkcyjny (dodatek służbowy 300 - KM) ml.asp 7 gr.
1 wakat generuje zawsze jakieś nadgodziny, ale przy komplecie 11/11 wydaje się słabo z nadgodzinami. Perspektywa 8 ludzika na służbie daleka, nie mówiąc o emeryturach.
Bierz funkcyjny... Wychodzi około 1400-1500 na miesiąc w zależności od wysługi to daje około 1200 zysku co miesiąc...   

Offline czesoi

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #721 dnia: Styczeń 04, 2025, 20:02:53 »
Jaka jest możliwość przejścia na funkcyjny? Dobrze rozumiem, że przejście na inne stanowisko służbowe?

Offline osp93

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #722 dnia: Styczeń 04, 2025, 20:05:22 »
Plus musi ono być dedykowane do dodatku funkcyjnego

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #723 dnia: Styczeń 04, 2025, 20:05:31 »
Jaka jest możliwość przejścia na funkcyjny? Dobrze rozumiem, że przejście na inne stanowisko służbowe?
Mianowanie na stanowisko dla którego przepisy przewidują dodatek funkcyjny i niezrzecznie się się go w ciągu 14 dni od daty otrzymania decyzji.

Offline czesoi

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #724 dnia: Styczeń 04, 2025, 22:23:30 »
Plus musi ono być dedykowane do dodatku funkcyjnego
Jak to rozumieć? Np. Od dowódcy zastępu/dyzurnego powiatu /naczelnika?