Autor Wątek: Dodatek funkcyjny  (Przeczytany 126924 razy)

Offline in_flames

• Stary Wyga
  • *
Odp: Dodatek funkcyjny
« Odpowiedź #480 dnia: Marzec 14, 2023, 16:15:27 »
Ciekawe ilu strażaków jest na dodatku funkcyjnym i ilu z nich ma mniej niż 20%? @Eqinox może masz takie dane :)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: Marzec 14, 2023, 16:39:54 »
Ciekawe ilu strażaków jest na dodatku funkcyjnym i ilu z nich ma mniej niż 20%? @Eqinox może masz takie dane :)
648...

Offline mpolskie

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #482 dnia: Marzec 14, 2023, 17:25:12 »
Koszt na 10 miesięcy na cały kraj według OSR jest szacowany na 1 816 000zł o ile się nie mylę, na właśnie 648 etatów, jak napisał Eqinox. Na ten rok środki z rezerwy.

Offline in_flames

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #483 dnia: Marzec 14, 2023, 17:27:08 »
To teraz przydało by się wiedzieć ile ma więcej. Szczerze mówiąc myślałem, że mniej osób ma poniżej 20%. Chociaż to też zależy ile mniej, bo 18 czy 19 to znowu nie taka wielka podwyżka... No ale przepis dotyczy niewielkiej w skali kraju ilości osób, którym dali "podwyżkę".

Offline Modrzewiak998

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #484 dnia: Marzec 16, 2023, 17:42:41 »
Mam strasznie mieszane uczucia do obecnej sytuacji związanej z DF. Jednocześnie prostujemy patologię, w której stanowiska związane z kierowaniem działaniami zyskały (jeżeli się nie zrzekły) realny wzrost uposażenia względem ratowników na PB (będących na dodatku służbowym), natomiast produkujemy drugą... problem 8-godzinnych nie jest już nawet zabawny... w mojej komendzie znaleźć kogoś do biura, to jak polowanie na czarownice i czeka się na jakąś "podpadziochę", ostatnią deską ratunku było "docenienie" przez 01 w dodatku służbowym. Obecnie różnica w mojej sytuacji pomiędzy pozostaniem na D-cy zastępu i DF (w mojej KM liczba nadgodzin w okresie rozliczeniowym jest mierna), a specjalistą w wydziale kontr.-rozp. z DS na poziomie 20% to ok. 390 zł na rękę. Żeby nie było praca w prewencji daje mi całkiem dużo satysfakcji, jednak już rozumiem dlaczego od tygodnia bolą mnie 4 litery i zbiega się to chyba z datą 09.03 i zmianą rozporządzenia. No cóż pozostaje robić swoje i liczyć, że góra przypomni sobie o 8h (tak jak to miało być w założeniu dodatku funkcyjnego). 

Offline Vigwam

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #485 dnia: Marzec 17, 2023, 14:21:07 »
Mnie zastanawia taka kwestia.. Dodatek funkcyjny, który miał głównie miał być "zachętą do pracy w systemie 8 godzinnym" w obecnej chwili może dostać Dyżurny stanowiska kierowania (gr. 6), a stanowiska starszego inspektora (gr. 7), starszego inspektora sztabowego (gr. 9) oraz wszystkie stanowiska specjalistów (gr. 8-10) nie mogą otrzymywać już takiego dodatku (w sekcjach lub wydziałach). Nie będę się rozpisywał już co do zakresu zadań i odpowiedzialności osób na wspomnianych stanowiskach np. podczas nieobecności w służbie swoich naczelników, kiedy ich zastępują, ale jaka to zachęta skoro osoby z niższych grup (nie mówię, że im się nie należy możliwość przechodzenia na DF) mogą otrzymywać DF, czy to wspomniany dyżuryny SK czy d-ca zastępu, a 8 godzinny na podobnej lub wyższej grupie już nie?

P.S.
Nie rozumiem jeszcze jednej dyskryminacji 8-godzinnych, dlaczego pełniąc służbę w zmianowym rozkładzie czasu służby gr. 9 (np. Starszy dyżurny stanowiska kierowania) można otrzymać po 8 latach służby, a w systemie 8-godzinnym po 10 latach? to kolejna zachęta do przechodzenia na 8h?

Pozdrawiam!

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #486 dnia: Marzec 17, 2023, 18:32:26 »
Zastanawiam się kiedy znaczna część się gapie na jakim patencie można będzie wykorzystać ten minimalny funkcyjny...

Offline pawel1993

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #487 dnia: Marzec 17, 2023, 18:37:32 »
To jest bardzo proste i bardzo atrakcyjne w jrg gdzie jest mało nadgodzin. Aspirant dowódca zastępu koło 20 lat służby ma pewnie z 350zl dodatku służbowego. Funkcyjnego miałby z 1200..

Plus jadąc na minimum każda zmiana uposażenia powoduje wzrost dodatku funkcyjnego.

I najważniejsze - podstawa emerytury.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2023, 19:29:23 wysłana przez pawel1993 »

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #488 dnia: Marzec 17, 2023, 22:06:06 »
To jest bardzo proste i bardzo atrakcyjne w jrg gdzie jest mało nadgodzin. Aspirant dowódca zastępu koło 20 lat służby ma pewnie z 350zl dodatku służbowego. Funkcyjnego miałby z 1200..

Plus jadąc na minimum każda zmiana uposażenia powoduje wzrost dodatku funkcyjnego.

Hmm, może w Ciebie w KP/KM 01 ma takie rezerwy finansowe, żeby po przejściu z DS na DF podnieść aż tak dodatek. W większości komend w mnie w województwie przy przejściu na DF dodawane było 100 do max 300zł. Więc nie ma co szaleć. Ale jak ktoś planuje w niedługim czasie odchodzić, to jest jakaś opcja. I chyba tylko to.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #489 dnia: Marzec 17, 2023, 22:09:30 »
Hmm, może w Ciebie w KP/KM 01 ma takie rezerwy finansowe, żeby po przejściu z DS na DF podnieść aż tak dodatek. W większości komend w mnie w województwie przy przejściu na DF dodawane było 100 do max 300zł. Więc nie ma co szaleć. Ale jak ktoś planuje w niedługim czasie odchodzić, to jest jakaś opcja. I chyba tylko to.
I na tym polega patent bo od niedawna nawet bardzo niedawna 01 może mieć brak kasy ale 20% ma człowiekowi dać bo tak stanowi prawo...  To będzie największe jajo ostatnich lat w PSP  :wacko:

Online ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #490 dnia: Marzec 17, 2023, 22:30:28 »
Pójdzie siedzieć albo za złamanie dyscypliny finansów albo za złamanie rozporządzenia ;)

Offline vade

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #491 dnia: Marzec 18, 2023, 01:10:16 »

U nas było podobnie przechodząc na DF 100, 150. Dlatego jak go wprowadzali przeszli tyko ci co na emke szli. Reszta została przy nadgodzinach.
A czy dodatek służbowy czy funkcyjny fajnie jak jest wysoki, a przy odejściu i tak liczy się ostatni miesiąc. A to jest jednorazowy starzał to budżet wytrzyma.

Offline pawel1993

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #492 dnia: Marzec 18, 2023, 08:49:25 »
Tylko bez zmiany stanowiska nie dostaniesz funkcyjnego. Dla Ciebie może z ostatniego miesiąca ale dla wielu już strażaków ten wyższy dodatek będzie podstawa do wyliczenia emerytury przez 10 lat. A nadgodzin nie doliczysz do podstawy emerytury.