Autor Wątek: Dodatek funkcyjny  (Przeczytany 152011 razy)

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
Odp: Dodatek funkcyjny
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 16, 2021, 13:18:19 »
Dla mnie to już trochę zaburzenie dowodzenia w tej formacji. Wiadomo, że osoba mająca wyższe stanowisko zarabia więcej, tym czasem już są powiaty gdzie 02 ma PIT taki co 13. A teraz grupy 4-6 mogą lepiej w ogólnym rozrachunku wychodzić niż grupa 7.

Offline darkoss

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 16, 2021, 17:32:53 »
jest jakieś stanowisko ZZ w tej sprawie?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 16, 2021, 18:11:40 »
jest jakieś stanowisko ZZ w tej sprawie?
Do KSP spływają opinie w tej sprawie bo termin centrale (wszystkie 3) mają do 20 kwietnia.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 16, 2021, 19:04:01 »
Dla mnie to już trochę zaburzenie dowodzenia w tej formacji. Wiadomo, że osoba mająca wyższe stanowisko zarabia więcej, tym czasem już są powiaty gdzie 02 ma PIT taki co 13. A teraz grupy 4-6 mogą lepiej w ogólnym rozrachunku wychodzić niż grupa 7.

Są powiaty gdzie 10 ma lepiej niż 01. Widziałem na własne oczy  :milcz:

Offline dociekliwy

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 16, 2021, 21:10:59 »
I to wszystko właśnie jest pomieszane w naszej formacji . Chcą zrobić dobrze bez dodatku funkcyjnego niech przypiszą  dodatek do grupy minimalny . Są komendy gdzie ktoś na grupie 7 ma więcej niż dowódca zmiany w innej jednostce i to jest ok to jest patologia . Zawsze przy zmianie 01 kg mam nadzieję że się za to weźmie ale niestety nikt tego problemu nie widzi lub niechęć widziec. Jakiś mądrala po ustalał kiedyś budżety które się kupy nie trzymają i nikt nie potrafi dać tym biednym i wyrównać do bogatych komend

Offline wujo 2010

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 16, 2021, 21:37:19 »
I to wszystko właśnie jest pomieszane w naszej formacji . Chcą zrobić dobrze bez dodatku funkcyjnego niech przypiszą  dodatek do grupy minimalny . Są komendy gdzie ktoś na grupie 7 ma więcej niż dowódca zmiany w innej jednostce i to jest ok to jest patologia . Zawsze przy zmianie 01 kg mam nadzieję że się za to weźmie ale niestety nikt tego problemu nie widzi lub niechęć widziec. Jakiś mądrala po ustalał kiedyś budżety które się kupy nie trzymają i nikt nie potrafi dać tym biednym i wyrównać do bogatych komend
  Dokładnie , gdzie widełki . Każde stanowisko ma określoną odpowiedzialnośc .Jeśli się wywiązujesz z obowiązków i nie ma na Ciebie "papieru" , że olwewasz temat , to zkąd różnice na tych samych stanowiskach rzędu 500 zł .  Od tego zacznijmy :(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2021, 21:40:52 wysłana przez wujo 2010 »
Bądź uprzejmy i staraj się pomóc innym. Jeśli nie masz nic wartościowego do dodania w danym temacie, nie pisz, i tak zostanie to skasowane przez moderatorów :)

Offline młody16

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 16, 2021, 21:40:06 »

To chyba staje się normą, że 10 grupa ma dużo lepiej niż min. 13, a do tego d-ca zmiany o 8:00 wychodzi z trzaskiem drzwiami KP/KM i ma wszystko w d.,
Mój największy błąd zawodowy.... rezygnacja z d-cy zmiany na operacyjną... Nie róbcie tego błędu, prestiżem nie wykarmi się 4 osobowej rodziny...
Wiem, że KG śledzi forum, ale co z tego, problemu nie ma. Nagród z resztą też. PSP chyba sama zabije się od środka....

Offline lukaszenko

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 16, 2021, 23:21:51 »
To jeszcze jedno pytanie. Skoro "trzeba" zrezygnować z tego dodatku do 14 dni on mianowania, to czy przy każdym awansie w stanowisku trzeba będzie to powtarzać? I czy ten dodatek zacznie formalnie obowiązywać od pojawienia się oficjalnej dokumentacji czy on już istniał ale był szerokim łukiem omijany?
I ósmego dnia Bóg stworzył strażaka

"co nie uśmierci, to podwójnie wzmocni mnie"

Offline dociekliwy

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 16, 2021, 23:58:04 »
Fajnie by było jak by to czytał 01 kg może by w końcu zrozumiał że tu nie chodzi żeby tylko podnosić procenty z 50 na 70 tylko wyznaczyć dolny dodatek na każdej grupie co spowoduje czytelne zasady a jeśli chodzi o system codzienny żeby bardziej ich docenić to można im zapisać wyższe dolne minimum dodatku i tyle . Ale wszyscy wiemy czemu tego nie zrobią bo nie mieliby już bezwlgledwj władzy nad ludźmi. I zamiast zrobić jak piszemy to zrobią z nas niewolników. Jest chociaż dalekie światełko w tunelu bo nikt z przyjętych na nowych zasadach nie zrezygnuje z nadgodzin  bo te 70 % nigdy nie zobaczy odchodząc na emeryturę

Offline MT

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 17, 2021, 01:27:59 »

To chyba staje się normą, że 10 grupa ma dużo lepiej niż min. 13, a do tego d-ca zmiany o 8:00 wychodzi z trzaskiem drzwiami KP/KM i ma wszystko w d.,
Mój największy błąd zawodowy.... rezygnacja z d-cy zmiany na operacyjną... Nie róbcie tego błędu, prestiżem nie wykarmi się 4 osobowej rodziny...
Wiem, że KG śledzi forum, ale co z tego, problemu nie ma. Nagród z resztą też. PSP chyba sama zabije się od środka....

Kolego mój największy błąd zawodowy, to tak samo przejście do operacyjnej. Ale na szczęście wracam na 24 h. Służba w biurze zupełnie nie jest warta tych pieniędzy i odpowiedzialności. Do tego komendant trujący Ci głowę codziennie. Czasami warto zrezygnować ze stanowiska i prestiżu, dla samego świętego spokoju. Pozdrawiam.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 17, 2021, 08:13:32 »
A do tego zobaczcie co się dzieje z naborami. Nie wiem czy śledzicie, ale jaki jest wysyp na stanowiska 8h i to większość na grupy oficerskie.... :gwiazdki:

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 17, 2021, 14:13:59 »
Pracowałem rok na 8h z łapanki. Dziękuje i pozdrawiam, cieszę się że wróciłem na PB.

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 17, 2021, 14:34:24 »

Kolego mój największy błąd zawodowy, to tak samo przejście do operacyjnej. Ale na szczęście wracam na 24 h. Służba w biurze zupełnie nie jest warta tych pieniędzy i odpowiedzialności. Do tego komendant trujący Ci głowę codziennie. Czasami warto zrezygnować ze stanowiska i prestiżu, dla samego świętego spokoju. Pozdrawiam.
Pracę na 8h nazywasz prestiżem ......

Offline karolek998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 17, 2021, 16:40:44 »
Czyli jak czytam praca na 8-godzin to żadna rewelacja a raczej kara. To może wreszcie PB doceni prace biura i nie wszystko na PB ale też coś dla biur. Bo jak czytam to widzę że tylko PB pracuje a reszta to nic nie robi, jak podwyżki to PB a nie biura, jak wyższe dodatki służbowe to PB nie biuro. Jak ktoś stworzył "dodatek funkcyjny" to nie widzę w nim nic co ma motywować do pracy w biurze. A nie chyba takie były założenia dla tego dodatku

Offline Zbrodniarz

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 17, 2021, 16:42:08 »

Prestiż tylko na PB.

Offline vade

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 17, 2021, 18:25:32 »
Nie ma co wszczynać odwiecznego konfliktu PB czy 8h.  U nas w  listopadzie zwolniło się miejsce w prewencji, a w  styczniu w kwatermistrzostwie. Na oba chętnych nie brakowało. Jak ogłoszono kto wygrał, zaczęło się,  że to kumoterstwo, znajomości itd. Myślę, że to wszystko zależy od podejścia 01go jak zachęca, np. nagrody, awans, szkoła itd. Jedni dla drugich są potrzebni. No tak to jest zorganizowane

Offline młody16

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 17, 2021, 19:49:27 »

Takim argumentem posługuje się 01 przy składaniu propozycji, bo co ma innego powiedzieć?  :gwiazdki: Proponuje Panu st. specjalistę, ale niech Pan się przygotuje na brak nagród, brak nadgodzin, zamianę systemu pracy, telefony po 15:30, tabelki i zestawienia na już, pełna dyspozycyjność. Biuro wyleczyło mnie z pasji jaką była straż - taka prawda.

Offline fireman_f

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 17, 2021, 20:12:36 »

Takim argumentem posługuje się 01 przy składaniu propozycji, bo co ma innego powiedzieć?  :gwiazdki: Proponuje Panu st. specjalistę, ale niech Pan się przygotuje na brak nagród, brak nadgodzin, zamianę systemu pracy, telefony po 15:30, tabelki i zestawienia na już, pełna dyspozycyjność. Biuro wyleczyło mnie z pasji jaką była straż - taka prawda.

No to kiepskiego macie 01, u nas 8 godzinki maja i nagrody, i większe dodatki i nadgodziny bez problemu wyrabiają jak chcą niejednokrotnie blisko maksimum. A chętnych do biura brak.

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 17, 2021, 20:47:02 »

No to kiepskiego macie 01, u nas 8 godzinki maja i nagrody, i większe dodatki i nadgodziny bez problemu wyrabiają jak chcą niejednokrotnie blisko maksimum. A chętnych do biura brak.
W większości mają ....nagrody ,motywacyjne itd ...a jak chętnych brak na stanowisku księgowy, kwatermiszcz,kadrowy,prewencja ... etaty cywilne i będzie kasa dla pozostałych.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 17, 2021, 20:54:46 »
W większości mają ....nagrody ,motywacyjne itd ...a jak chętnych brak na stanowisku księgowy, kwatermiszcz,kadrowy,prewencja ... etaty cywilne i będzie kasa dla pozostałych.
Wiesz, że to tak na dzieła? Czy nie wiesz?
Stracisz etat funkcjonariusza stracisz pienądze... Pieniądze idą za człowiekiem (etatem).