Autor Wątek: Prowadzenie firmy problemy  (Przeczytany 17639 razy)

Offline aksel

• Początkujący
  • *
Prowadzenie firmy problemy
« dnia: Luty 22, 2021, 09:45:49 »
Czy ktos moze prowadzi firmę?
Jakie były największe problemy przy prowadzeniu biznesu z jakimi sie do tej pory spotkaliście?

Offline młody786

• Bywalec
  • *
Odp: Prowadzenie firmy problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2021, 09:47:27 »
Wujek :) Google ci pomoże

Offline zenor

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2021, 10:35:16 »
Papierologia i zawiłości w przepisach. Bardzo często się zastanawiam jak rozwiązać jakieś kwestie, a wujek Google albo milczy, albo podaje sprzeczne infirmacje. Ba, Google! Urzędy tak samo - albo panie nie znają odpowiedzi, albo odsyłają do innych urzędów ;)

NO i jak się czlowiek w czymś pomyli , nie możę zapomnieć o czynnym żalu bo potem może mieć spore problemy.  Na stronie jest to szerzej opisane.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2021, 13:08:50 wysłana przez zenor »

Offline arek.f

• Początkujący
  • *
    • https://odczasudoczasu.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2021, 12:47:55 »
Oczywiście, że urzędy, nie ma z nimi lekko oraz przepisy, które się zmieniają. Najlepiej wszędzie samemu dzwonić i się dowiadywać.

Offline basiagryzek

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 16, 2021, 18:29:27 »
Największym zaskoczeniem było gdy postanowiłam się rozwijać. Miałam już działalność gospodarczą, ale planowałam z koleżanką nowy biznes, a żeby go razem prowadzić postanowiłyśmy założyć oficjalną spółkę. Wydawało by się, że nie będzie to generowało żadnych kosztów. A okazuje się, że za każdą działalność gospodarczą czy spółkę należy płacić osobne ubezpieczenie zdrowotne!!! Tak jakbym miała dostać 2 łóżka w szpitalu w razie choroby. No bez przesady.
"Kobiety są prawdziwymi architektkami społeczeństwa"... A ja sprzedaję Biustonosze

Offline tetrus

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2022, 15:40:47 »
Miałem problem z odzyskaniem należności za wykonaną usługę budowlaną. Mimo wyroku sądu facet nie chciał zapłacić, a chodziło o prawie 50 tys. złotych. Dopiero detektyw specjalizujący się w windykacji potrafił nakłonić tego nieuczciwego człowieka do wpłaty należności na moje konto. Teraz jestem ostrożny i lepiej zabezpieczam się przed takimi osobami.

Offline wodna12

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2023, 13:28:51 »
Ja w zeszłym roku zaczęłam prowadzić pensjonat, największy problem na początku był ze zdobyciem klientów. Jednak zaczęłam reklamować się w Google, zrobiłam wizytówkę w Google Maps, zachęcałam pojedyncze osoby, które nas odwiedzały do pisania opinii w Google i jakoś to powoli zaczęło się kręcić  ^_^ Także wszystko zależy w sumie od tego jaką firmę się prowadzi. Ale myślę, że w sumie pozytywne opnie i wizytówka w Google przydadzą się każdej firmie  -_-

Offline Masny

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2023, 11:12:45 »
Ogólnie problemów tutaj może być sporo. Dla mnie największym problemem okazały się podatki... Jak równeiż przepisy. Prowadzenie w Polsce firmy proste nie jest, jest bardzo wiele rzeczy o których trzeba pamiętać, co może być dość problematyczne dla osoby początkującej w biznesie.

Poza tym w dzisiejszych czasach dużę znaczenie ma technologia, od siebie polecam zajrzeć sobie na stronę:
https://www.redrooster.pl/odkryj-mozliwosci-systemow-scada-dla-przemyslu/

Można poczytać sobie tutaj o możliwosći wprowadzenia systemu scada w firmie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2023, 13:38:41 wysłana przez Masny »

Offline wodna12

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2023, 13:22:11 »
Polecam posłuchanie podcastów biznesowych, w niektórych audycjach poruszają właśnie takie tematy.

Offline igorm

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 20, 2024, 12:13:52 »
Od siebie polecam zastanowić się nad wprowadzeniem w firmie terminalu płatniczego dla klientów. Coraz więcej osób korzysta z tego typu płatności. Sam wiele razy spotkałem się z sytuację w której nie miałęm gotówki oraz w grę wchodziła jedynie płatność kartą. Gdyby na miejscu nie było takiej możlwości, byłoby to dla mnie problematyczne:
https://polskabezgotowkowa.pl/

Więcej informacji na temat wprowadzenia w firmie terminalu znajdziecie na tej stronie.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2024, 09:17:14 wysłana przez igorm »

Offline Pawello6

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2024, 11:08:10 »
Jednym z największych wyzwań jest zarządzanie płynnością finansową, zwłaszcza w okresach niestabilności rynku. Kolejnym problemem bywa rekrutacja i utrzymanie kompetentnych pracowników. Ważne jest też dostosowywanie się do zmieniających się przepisów i regulacji, które mogą wpłynąć na działalność firmy.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2024, 09:51:09 wysłana przez Pawello6 »

Offline wodna12

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2026, 15:29:16 »
Zgadzam się, że biurokracja i płynność finansowa to najczęstsze bariery, ale dla wielu przedsiębiorców realnym problemem jest też brak kapitału na unowocześnienie parku maszynowego. Warto śledzić aktualne nabory na dotacje dla firm produkcyjnych, które mogą znacząco odciążyć budżet przy zakupie nowych technologii czy systemów automatyzacji. Takie wsparcie finansowe często pozwala przeskoczyć etap stagnacji i realnie rozwinąć skalę działalności.