Autor Wątek: Aspirantka zoaczna  (Przeczytany 159632 razy)

Offline GordonShumway

• Weteran
  • *
Odp: Aspirantka zoaczna
« Odpowiedź #350 dnia: Sierpień 27, 2026, 14:04:20 »
Ile to trzeba pozmieniać, żeby się nic nie zmieniło. Tylko chłopaków żal którzy w tym wzięli udział mając jakąś nadzieję.

I dziewczyn. Kilka pań też brało w tym udział.

Moja intuicja mi podpowiada, że 100% Pań z tego naboru dostanie się do szkoły, i dlatego wymieniłem tylko chłopaków.

Myślę że intuicja źle Ci podpowiada, za bycie kobietą nie ma dodatkowych punktów do tego znam kobiety które startowały również w naborze i raczej mają małe szanse aktualnie po podliczeniu punktów

To daj znać po ogłoszeniu wyników, strasznie jestem ciekawy.

Offline Waldek222

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: Sierpień 27, 2026, 17:00:34 »
To jest pewne, że będzie ranking wojewódzki a nie dla poszczególnych KM/KP ? Może być tak, że z małej powiatowki było 3 chętnych i ich Komendant dał mi po 5 pkt i pójdą wszyscy, a z dużego garnizonu gdzie było 20 chętnych i Komendant wg kryteriów rozdał średnio po 1,5/2 pkt nie pójdzie nikt bo będą mieli w sumie mniej punktów niż inni z małych komend ?

Offline Bombeiros

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #352 dnia: Sierpień 27, 2026, 20:03:34 »
Pewne jest to, że jeśli na poziomie wojewódzkim 01 się dogadali, co w sumie jest możliwe to każdy ma praktycznie pewniaka jednego od siebie.
Do zdobycia masz 50 punktów z pierwszej części, gdzie przykładowo w mojej Komendzie różnice były między 3 "najlepszymi" kandydatami po punkcie. Ale tylko jeden dostał od 01 całe 15 pkt i ma znaczącą przewagę nad całą resztą.

Być może zależy jeszcze od kryteriów KW i nasycenia ASP., ale to są kryteria jednakowe znów dla wszystkich więc i zróżnicowanie raczej nie dojdzie do 15pkt. Jak dla mnie to komendant dalej wybiera kogo posyła, wystarczy że dany kandydat sam nie utrudnia.
I dalej po strażacku, pójdzie ten kto ma isć a nie kto powinien.

Offline kraktgs

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #353 dnia: Sierpień 27, 2026, 20:16:15 »
Pewne jest to, że jeśli na poziomie wojewódzkim 01 się dogadali, co w sumie jest możliwe to każdy ma praktycznie pewniaka jednego od siebie.
Do zdobycia masz 50 punktów z pierwszej części, gdzie przykładowo w mojej Komendzie różnice były między 3 "najlepszymi" kandydatami po punkcie. Ale tylko jeden dostał od 01 całe 15 pkt i ma znaczącą przewagę nad całą resztą.

Być może zależy jeszcze od kryteriów KW i nasycenia ASP., ale to są kryteria jednakowe znów dla wszystkich więc i zróżnicowanie raczej nie dojdzie do 15pkt. Jak dla mnie to komendant dalej wybiera kogo posyła, wystarczy że dany kandydat sam nie utrudnia.
I dalej po strażacku, pójdzie ten kto ma isć a nie kto powinien.

A reszta u Ciebie od Komendanta dostała 0? Skoro swoją pulę przeznaczył na jednego? I ile z ciekawości uzbierał w całości lider?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #354 dnia: Sierpień 27, 2026, 20:38:08 »
Czy Wy rozumiecie że nie każda komenda otrzyma miejsce mimo posiadania kandydata z odpowiednią ilością punktów. Statystycznie średnio jest ponad 100% więcej potrzeb wynikających z przydziału miejsc niż dostępnych miejsc przydzielonych danemu województwu jak i  ogołem miejsc na szkołach biorąc pod uwagę cały kraj.  Więc siłą rzeczy będą komendy które złapią 2-3 miejsca i takie które nie dostaną żadnego   
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2026, 23:01:45 wysłana przez pb11 »

Offline krzysztof175

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #355 dnia: Sierpień 28, 2026, 00:44:50 »
Jakie kryterium nasycenia ASP ? Podam przykład: większa komenda ponad 300 f-szy, kilka jednostek, przydział 3 miejsca , druga powiatowa przydział 1 lub 2 miejsca. I taki paradoks że w tej większej to d-cy zastępu w większości podoficerowie raczej marne szanse żeby poszli na szkołę, a w takich powiatówkach wysyła się ratowników-kierowców bo już nie ma kogo gdyż przez tyle lat nasycenie jest nieproporcjonalne.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: Sierpień 28, 2026, 14:03:35 »
Być może, komendant chce z takich ratowników -kierowcow , zrobić docelowo dowódcę aspiranta, a w większej komendzie dali dowódców często podoficerom przed wiadomo czym...

Offline Bombeiros

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: Sierpień 28, 2026, 14:42:31 »
@kraktgs Niestety zmowa milczenia i punktacji nie znają nawet zainteresowani, każdy poznał tylko swoją. Nikt w polu pozycja zawodowa podobno nie miał żadnych punktów, poza jednym więc tak, reszta dostała całe 0.

@krzysztof175 No a kto  się od Ciebie dostanie skoro nie Ci d-cy zastępu ? W pełni to rozumiem bo u mnie 4 osoby na stanowisku aspiranckimi nie dostały punktów, a dostał starszy ratownik  :rofl:

Offline maysteer

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #358 dnia: Sierpień 28, 2026, 14:54:49 »
U nas podobnie punkty od komendanta dostała jedna osoba reszta 0

Offline smn

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #359 dnia: Sierpień 28, 2026, 15:35:30 »
@kraktgs Niestety zmowa milczenia i punktacji nie znają nawet zainteresowani, każdy poznał tylko swoją. Nikt w polu pozycja zawodowa podobno nie miał żadnych punktów, poza jednym więc tak, reszta dostała całe 0.

@krzysztof175 No a kto  się od Ciebie dostanie skoro nie Ci d-cy zastępu ? W pełni to rozumiem bo u mnie 4 osoby na stanowisku aspiranckimi nie dostały punktów, a dostał starszy ratownik  :rofl:

Sam jestem starszym ratownikiem, walczę o tą aspirantkę od lat i angażuje się na przeróżnych frontach. W mojej JRG nie ma etatów dowódczych dla podoficerów, więc nie mam na to nawet opcji, a w innych JRG są ludzie z krótszym stażem, którzy co prawda zajmują stanowiska dowódcy zastępu, ale z tego co się orientuję nie wykraczają specjalnie poza podstawowe ramy służby. No i powiedz mi proszę, dlaczego mam z tego powodu być pominięty ?

Offline mixxol1998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #360 dnia: Sierpień 28, 2026, 15:38:52 »

Sam jestem starszym ratownikiem, walczę o tą aspirantkę od lat i angażuje się na przeróżnych frontach. W mojej JRG nie ma etatów dowódczych dla podoficerów, więc nie mam na to nawet opcji, a w innych JRG są ludzie z krótszym stażem, którzy co prawda zajmują stanowiska dowódcy zastępu, ale z tego co się orientuję nie wykraczają specjalnie poza podstawowe ramy służby. No i powiedz mi proszę, dlaczego mam z tego powodu być pominięty ?

I to jest właśnie idealny przykład dlaczego jestem za likwidacją dziennych aspirantek ...
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #361 dnia: Sierpień 28, 2026, 15:39:48 »

Obserwuję to od drugiej strony i myślę podobnie. Podoficerowie dowód y zastępu to u mnie ludzie bliżej emki. Nie wiem dlaczego gość, który robi dużo dla służby, angażuje się i ma w sobie to coś co predysponuje go do bycia dowódcą ma nie iść na aspirantów? Inna kwestia, że większość i tak pewnie nie pójdzie, no ale jak już ma ktoś iść to czemu nie taki gość? Staż służby 10-13 lat, to źle. Ma czekać jeszcze pięć lat jak emeryci odejdą?

Offline Bombeiros

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #362 dnia: Sierpień 28, 2026, 16:11:19 »
@smn a w którym miejscu napisałem że masz być pominięty ? Napisałem o przykładzie z mojego podwórka. Jeden chłopak zgodził się na biuro bo nie było chętnych, a jego zakres wiedzy w temacie był ogromny. Dwóch siedzi na SK, a czwarty ma d-ce zastępu i instruktora wojewódzkiego. Nie szukaj sprawiedliwości między jednostkami, bo nie znajdziesz jej nawet u siebie.

@andoria również jestem przeciwko wysyłaniu na jakiekolwiek szkoly ludzi przed emerytura. W mojej wypowiedzi chodzi bardziej o to, że jeśli ktoś ma stanowisko aspiranckie( po coś chyba ktoś wymyślił przydział stanowisk do korpusów?) to dla mnie na taką szkole powinien iść w pierwszej kolejności. Jego awans daje mu nie tylko stopień ale i grupę uposażenia. Starszy ratownik dalej musi czekać na D-ce zastępu żeby dostać jakikolwiek awans.

Offline smn

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #363 dnia: Sierpień 28, 2026, 16:24:49 »
@smn a w którym miejscu napisałem że masz być pominięty ? Napisałem o przykładzie z mojego podwórka. Jeden chłopak zgodził się na biuro bo nie było chętnych, a jego zakres wiedzy w temacie był ogromny. Dwóch siedzi na SK, a czwarty ma d-ce zastępu i instruktora wojewódzkiego. Nie szukaj sprawiedliwości między jednostkami, bo nie znajdziesz jej nawet u siebie.

@andoria również jestem przeciwko wysyłaniu na jakiekolwiek szkoly ludzi przed emerytura. W mojej wypowiedzi chodzi bardziej o to, że jeśli ktoś ma stanowisko aspiranckie( po coś chyba ktoś wymyślił przydział stanowisk do korpusów?) to dla mnie na taką szkole powinien iść w pierwszej kolejności. Jego awans daje mu nie tylko stopień ale i grupę uposażenia. Starszy ratownik dalej musi czekać na D-ce zastępu żeby dostać jakikolwiek awans.

Odniosłeś się do sytuacji ze starszym ratownikiem w sposób prześmiewczy, więc Cię uświadamiam, że nie na każdej JRG są stanowiska aspiranckie (dowódcy zastępu) dla podoficerów, wiec na co mam czekać? Na zmianę siatki w mojej JRG?

Offline strażaksanok

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #364 dnia: Sierpień 28, 2026, 16:35:55 »
U nas podobnie punkty od komendanta dostała jedna osoba reszta 0

Dając 0, stary zmotywował do pełnienia służby. Przyszyło roczna jałmużna również motywuje…

Offline Bombeiros

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #365 dnia: Sierpień 28, 2026, 16:48:53 »
@smn tak, prześmiewczo bo u mnie ten starszy ratownik to typowy gość o którym ty piszesz u siebie "niespecjalnie wykracza poza ramy swojej pracy", a wręcz odbija kartę :) nawet Cię nie znam więc wydaje mi się że ciężko byłoby mi Cię obrazić, ale jednak. W każdym bądź razie nie taki być cel wypowiedzi, a jeśli Cię to tak boli to pomocy nie szukaj u mnie, bo nie znajdziesz. Może jedynie w formie rady - w straży nikt Cię nie doceni i nie będzie sprawiedliwie.  :straz:

Offline smn

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #366 dnia: Sierpień 28, 2026, 19:36:57 »
@smn tak, prześmiewczo bo u mnie ten starszy ratownik to typowy gość o którym ty piszesz u siebie "niespecjalnie wykracza poza ramy swojej pracy", a wręcz odbija kartę :) nawet Cię nie znam więc wydaje mi się że ciężko byłoby mi Cię obrazić, ale jednak. W każdym bądź razie nie taki być cel wypowiedzi, a jeśli Cię to tak boli to pomocy nie szukaj u mnie, bo nie znajdziesz. Może jedynie w formie rady - w straży nikt Cię nie doceni i nie będzie sprawiedliwie.  :straz:

Nawet przez moment nie poczułem się obrażony, uświadomiłem Cię jedynie, że kwestia zajmowania stanowiska dedykowanego dla aspiranta przez podoficera nie powinna (a jest) być liczona do punktacji, bo na starcie dyskwalifikuje ludzi z JRG, w których nie ma takich stanowisk. Co do ostatniego zdania to nie zgodzę się, bo wielokrotnie zostałem doceniony - widocznie masz ch.jowych przełożonych. Ten pilotażowy nabór na KKZ ma z zasady przeciwdziałać kumoterstwu, ale jak będzie to czas pokaże. Chcę wierzyć (być może jestem naiwny), że małymi kroczkami coś się w tej kwestii zmieni, ale jak będzie to zobaczymy...

Offline Bombeiros

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #367 dnia: Sierpień 28, 2026, 21:26:38 »
A widzisz. To ciekawe. Bo ja od pierwszego posta do którego się odniosłeś właśnie się z tego śmieje, że ma przeciwdziałać kumoterstwu a finalnie i tak decyduje 01, więc co się zmieniło ?
Jeśli zajmowane stanowisko nie powinno być brane pod uwagę, to Twoim tokiem myślenia idąc mnożnik 0,15 za staż ma jakikolwiek sens ? Czym się różniło Twoje podejście skoro jest takie super jak miałeś 9 lat służby od tego, gdy masz tej służby 10 ? A ten rok to bodajże 6 pkt, gdzie za zajmowane stanowisko masz 2 lub 3.
Dyskusja może iść w nieskończone - "dyskwalifikuje ludzi z JRG bez takich stanowisk" - wszędzie takie są. Jak nie na JRG to w biurze lub SK. Jak napisał ktoś wcześniej - jak przyjmowaleś się na podział to docelowe stanowisko już przy naborze było Ci znane, prawda ?
Życzę Ci z całego serca tej szkoły, powodzonka !

Offline Radar

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #368 dnia: Sierpień 28, 2026, 21:51:45 »

I to jest właśnie idealny przykład dlaczego jestem za likwidacją dziennych aspirantek ...

A kolega próbował się dostać do jakiejś szkoły dziennej, że chciałby ją zlikwidować?

Wbiję kij w mrowisko, ale każdy z was startując w naborze miał wpisane stanowisko docelowe i na to się godził wstępując do służby. Poczytajcie sobie przepisy w jaki sposób skonstruowana jest formacja i zauważcie, że nie każdy będzie KG oraz nie każdy będzie dowódcą zastępu. Sprawiedliwość jest pojęciem względnym jednocześnie bardzo często subiektywnym w odczuciu.

W tej sytuacji nie ma dobrych rozwiązań, takich, żeby każdy był zadowolony i jednocześnie zdobył wszystko jak najmniejszym kosztem. Czasem trzeba coś poświęcić aby się rozwinąć np. przenieść się do innej jednostki lub zmienić system służby. Swoją drogą u nas i tak jest pod tym względem dziwnie, możliwości awansów są ogromne. Zobaczcie sobie jak to wygląda w wojsku a potem sobie odpowiedzcie czy mamy źle. Na razie czytając te komentarze to w większości jedno wielkie narzekanie widać. A co do systemu przydziału miejsc, to ogólnie sporządzono korektę, a nie rewolucję - bo to wymagałoby rewolucji w całej służbie, na co raczej się nie zapowiada. Chociaż i tak biorąc pod uwagę, to co zostało wprowadzone to jakieś jasne zasady zosatły wprowadzone i dodatkowa dokumentacja motywująca decyzje co jest na duży plus w stosunku do tego co było.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2026, 21:56:43 wysłana przez Radar »
Ne quid nimis

Offline smn

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #369 dnia: Sierpień 28, 2026, 21:52:59 »
A widzisz. To ciekawe. Bo ja od pierwszego posta do którego się odniosłeś właśnie się z tego śmieje, że ma przeciwdziałać kumoterstwu a finalnie i tak decyduje 01, więc co się zmieniło ?
Jeśli zajmowane stanowisko nie powinno być brane pod uwagę, to Twoim tokiem myślenia idąc mnożnik 0,15 za staż ma jakikolwiek sens ? Czym się różniło Twoje podejście skoro jest takie super jak miałeś 9 lat służby od tego, gdy masz tej służby 10 ? A ten rok to bodajże 6 pkt, gdzie za zajmowane stanowisko masz 2 lub 3.
Dyskusja może iść w nieskończone - "dyskwalifikuje ludzi z JRG bez takich stanowisk" - wszędzie takie są. Jak nie na JRG to w biurze lub SK. Jak napisał ktoś wcześniej - jak przyjmowaleś się na podział to docelowe stanowisko już przy naborze było Ci znane, prawda ?
Życzę Ci z całego serca tej szkoły, powodzonka !

Masz sporo racji w tym co piszesz, ale każdy przyjmując się na stanowisko strażaka z tzw. ulicy znał swoje docelowe stanowisko. Nie zmienia to jednak faktu, że furtka dla tych ludzi jest niezmiennie otwarta, bo ścieżka zawodowa w PSP nie musi się kończyć na 5 czy 6 grupie. Przez lata na aspirantke posyłani byli ludzie z nadania związkowego lub plecaki od wujka czy stryjka, niekoniecznie w zgodzie z jakimiś zasługami. Teraz zostało to w jakiś sposób usystematyzowane, bo ktoś się kapnął, że transparentność w tej sferze była dotychczas bajką. Do tej pory Komendanci nie mieli pojęcia o zaangażowaniu danego strażaka, a teraz mamy przestrzeń w raporcie, żeby napisać "dlaczego ja". Niezależnie od tego czy mi się uda, uważam że to dobry krok w kierunku normalności, chociaż zasady tego naboru były pisane na kolanie. Jeśli ktokolwiek z KG czyta nasze rozważania w tej kwestii (a w przeszłości bodajże tak było) to mam cień nadziei, że wyciągnie z tego jakieś sensowne wnioski.

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #370 dnia: Sierpień 29, 2026, 07:21:38 »
Ktoś pisał tu, że dobrym krokiem byłaby likwidacja dziennych. Ktoś inny, że ktoś z naboru przyszedł na stanowisko docelowe nie aspiranckie.
Moje zdanie jest takie, że jeśli nie zlikwidujemy dziennych to nagle zderzymy się ze ścianą, którą stworzył nowy system emerytalny. Mało tego zgadzam się z tym twierdzeniem, że każdy przychodził...., ale dla dobra służby lepiej żeby dowódca dobierał sobie dowódców szczebla niższego, anizeli przychodzą młodzi, którzy po trzech latach mają dowodzić, a nie mają ku temu żadnych predyspozycji

Offline mixxol1998

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #371 dnia: Sierpień 29, 2026, 09:37:24 »

A kolega próbował się dostać do jakiejś szkoły dziennej, że chciałby ją zlikwidować?

Wbiję kij w mrowisko, ale każdy z was startując w naborze miał wpisane stanowisko docelowe i na to się godził wstępując do służby. Poczytajcie sobie przepisy w jaki sposób skonstruowana jest formacja i zauważcie, że nie każdy będzie KG oraz nie każdy będzie dowódcą zastępu. Sprawiedliwość jest pojęciem względnym jednocześnie bardzo często subiektywnym w odczuciu.

W tej sytuacji nie ma dobrych rozwiązań, takich, żeby każdy był zadowolony i jednocześnie zdobył wszystko jak najmniejszym kosztem. Czasem trzeba coś poświęcić aby się rozwinąć np. przenieść się do innej jednostki lub zmienić system służby. Swoją drogą u nas i tak jest pod tym względem dziwnie, możliwości awansów są ogromne. Zobaczcie sobie jak to wygląda w wojsku a potem sobie odpowiedzcie czy mamy źle. Na razie czytając te komentarze to w większości jedno wielkie narzekanie widać. A co do systemu przydziału miejsc, to ogólnie sporządzono korektę, a nie rewolucję - bo to wymagałoby rewolucji w całej służbie, na co raczej się nie zapowiada. Chociaż i tak biorąc pod uwagę, to co zostało wprowadzone to jakieś jasne zasady zosatły wprowadzone i dodatkowa dokumentacja motywująca decyzje co jest na duży plus w stosunku do tego co było.

I tu cię zaskoczę jestem po dziennych i podtrzymuje swoje zdanie.
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline krzysztof175

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #372 dnia: Sierpień 29, 2026, 12:50:40 »
W moim poście chodziło mi o proporcjonalność przyznawanych miejsc oraz o kontekst nasycenia ASP. Bo teraz zobacz KP dostaje minimum jedno a czasem dwa miejsca na jedno JRG a taka KM dostaje 3 miejsca na 5,6,7 jednostek to kto ma większe szanse. A do tego dochodzi sprawa zachęty przez komendanta do mniej lubianych stanowisk jak do biura czy SK, a perspektywa szkoły może pomóc pozyskać takich chętnych. I tu też dochodzi ilość tych osób tam pracujących, bo wiadomo że w KP będzie dużo mniej niż w KM bo nawet SK są w dwuosobowej obsadzie i podział spada w szansach jeszcze bardziej.  U mnie dowódcy zastępu są już parę lat na stanowiskach i na emę się nie wybierają, a że u was nie ma takich stanowisk dla podoficerów to znaczy że jest nasycenie asp. i oficerami.  Myślę że nie ma złotego środka a co przyniosą obecne zmiany to czas pokaże. Zawsze ktoś będzie zadowolony a drugi nie.

Offline ryszard13

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #373 dnia: Sierpień 31, 2026, 14:57:54 »
Czołem!

Czy ktoś z Was posiada informacje kiedy KKZ będą startować?

Offline Portier2.0

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #374 dnia: Sierpień 31, 2026, 15:17:34 »
Wszystko zależy od danej szkoły, CS bodajże pierwszy zjazd zaczyna 14 września.