I przepisy te nie nakładają żadnych ograniczeń co do tego kto może zostać członkiem zarządu. Kolejny twój farmazon o tym kto może być naczelnikiem i o odpowiedzialności karnej to kolejne twoje urojenie.
Zakub Chłopie każde stowarzyszenie musi posiadać statut który zawiera informację w jaki sposób wybierane są władze .Statut musi być bo tego wymagają przepisy o stowarzyszeniach o których piszesz ale nie wiem czy je znasz chyba nie. Znasz statut swojej OSP? Nigdzie nie napisałem że ktoś z stowarzyszenia w przypadku wyborów nie może zostać członkiem zarządu Każdy ma prawo wybierać i być wybieranym do władz jeśli spełnia wymogi statutowe.Forumowicz napisał że to walne zebranie wybiera naczelnika chyba ze u niego w co nie wierzę bo jak żyje nie spotkałem się jeszcze aby OSP w ten sposób obsadzały funkcje w zarządzie. Byłby to pierwszy przypadek o którym słyszę Zazwyczaj kandydatury osób które miały by wejść do zarządu proponowane są przez członków obecnych na walnym zebraniu lub osoba która chce być w zarządzie sama zgłasza swoją kandydaturę.Wybrane osoby do zarządu przez walne zebrania wybierają spośród siebie osoby które będą pełnić poszczególne funkcje w zarządzie.
Niedorzeczną natomiast jest sytuacja że naczelnikiem zostaje osoba która nie ma uprawnień do bycia naczelnikiem o czym wszyscy nowo wybrani do zarządu wiedzą , wiedzą że nie będzie możliwości zrobienia mu tego kursu a i tak decydują aby ta osoba została naczelnikiem.
To tak jakbyś wiedział że koleś nie ma prawa jazdy a Ty i tak zrobisz z niego kierowcą.
Czytaj ze zrozumieniem.