Autor Wątek: Początek diagnostyki onkologicznej w PSP?  (Przeczytany 192988 razy)

Offline hasici99

• Weteran
  • *
Odp: Początek diagnostyki onkologicznej w PSP?
« Odpowiedź #150 dnia: Maj 02, 2025, 08:18:49 »
Z czym mi tutaj wyskakujesz? Prywatną ofertą ubezpieczenia na życie? Człowieku ja nawet nie mogę dostać się na leczenie do polikliniki MSWiA, bo nie ma miejsc. Zajęte są przez cywili i braci z za wschodniej granicy. To że wprowadzono po wielu latach ubrania z lekką kurtką bez lekkich spodni do pożarów zewnętrznych jest dla ciebie jakimś progresem?
Ty emerytem jesteś! Bo raczej czynni strażacy wiedzą, że od 2021 należy im się kompletne ubranie letnie czyli spodnie plus kurtka... 
Jeśli emerytem nie jesteś to bardzo źle o twojej wiedzy świadczy...

Jak nie masz argumentów, to zaczynasz kpić? Podaj proszę przykłady komend powiatowych w których niespecjalistyczne jednostki gaszą lasy w lekkich spodniach.... Parę lat temu nasze moduły GFFFV gasiły pożary w Grecji i jak wyglądały?

Offline Kodi

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: Maj 02, 2025, 14:40:25 »
Sprawdzał ktoś poziomy metali ciężkich w organizmie? Planuję to zrobić od dłuższego czasu ale są różne badania do wyboru i nie wiem na jakie się zdecydować.

Ma ktoś jakas wiedzę na ten temat?
Co warto sprawdzić i jakim badaniem?

Offline almsherfa

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: Maj 02, 2025, 16:32:30 »
Poczytaj o zawodach RIT i badaniach prowadzonych podczas zawodów. Wyszło że jest duże obciążenie np. Ołów, bizmut i kadm.
Badania były przeprowadzone OScheck ( to chyba spektrometria). Polecam potwierdzić na badaniu krwi w laboratorium.

Offline Fleximon

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 03, 2025, 15:19:38 »
Może posiada ktoś rzeczywiście wiedzę w jaki pakiet badań zainwestować? Znalazłem choćby coś takiego https://www.alab.pl/pakiet/pakiet-metale-ciezkie-podstawowy ale czy to jest to?

Offline pafnucek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: Maj 03, 2025, 18:29:49 »
Umówić się na wizytę u lekarza rodzinnego a nie szukać informacji na forum strażackim (czy w ogóle internecie gdzie pełno bzdur) w temacie diagnostyki  :gwiazdki: :gwiazdki: :gwiazdki: 

Offline Kodi

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Maj 04, 2025, 22:02:17 »
Lekaż rodzinny średnio pomoże w przypadku profilaktyki. Nic mi nie jest, nie mam żadnych objawów to już widzę jak da skierowanie na sprawdzenie poziomu kilku metali za +/- 600zł. Sam osobiście zaczynam od tego pakietu https://www.alab.pl/pakiet/pakiet-onkopierwiastki + dokupię może ten Bizmut. Zobaczymy co wyjdzie 🙄

Offline emer

• VIP
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 05, 2025, 11:57:38 »
Nie będzie żadnego początku profilaktyki nowotworowej, jeśli nie będzie jakiegokolwiek programu bezpłatnych badań. Oczywiście lekarz rodzinny zleci podstawowe badania, z których nic nie wyniknie. Można korzystać z programu kiedyś 40+ teraz Moje zdrowie, gdzie owszem jest poszerzony zakres badan profilaktycznych, ale w ankiecie należy wykazać, że w rodzinie były nowotwory itp. wówczas zostanie wydane skierowanie poszerzone. Bardzo niewielu pokusi się aby wydać kilkaset złotych na tak szczegółowe badania w prywatnych gabinetach.
Bardzo potrzebna i ważna inicjatywa, ale mam niepokojące wrażenie, że skończy sie na dyskusjach i temat po prostu umrze śmiercią naturalną.

Pozdro

Offline HanySAnimal

• Weteran
  • *
  • Go Hard or Go Home ...
« Odpowiedź #157 dnia: Maj 06, 2025, 09:29:04 »
Jak pracowałem w biurze to mieliśmy pakiet LuxMed i raz w roku można było się przebadać dość dokładnie łącznie z usg jamy brzusznej, tarczycy czy echo serca. Porażające jest to że jako służba mundurowa- państwowa instytucja od której zależy bezpieczeństwo obywateli nie mamy kompletnie nic . Każdy wie jak wyglądają badania u nas. Nawet te dodatkowe pakiety które są drogie nie są w stanie zapewnić odpowiedniej profilaktyki .
“All men are created equal, and then a few become firefighters”

Offline emer

• VIP
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: Maj 07, 2025, 10:12:31 »
A wracając do artykułu opisującego wyniki badań podczas zawodów w Toruniu. Jaką wiarygodność mają badania, które nie są z krwi ani z moczu? może ktoś mi to wyjaśni, jak wyglądało badanie i pobieranie próbek ze skóry, czy jest ono równie wiarygodne co badanie z krwi? ciekawi mnie czy była by równica w wyniku zawartości substancji szkodliwych, o których pisze autorka badania, na ile wpływ na wynik miały ubrania które mieli na sobie strażacy, które w tym dniu miały kontakt ze skórą?
Niestety pod linkiem do artykułu nie można komentować więc pyta tutaj.
Pozdro

Offline pepek1

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: Maj 07, 2025, 13:51:22 »
Kwestia jest jeszcze różnych substancji które dzisiaj przyjmują wszyscy w około ćwicząc sylwetkę, wytrzymałość czy sporty siłowe, pod nazwą suplementów.

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: Maj 07, 2025, 16:50:49 »
@pepek1
W punkt Kolego :poklon:

Papierosy też kiedyś promowano....
Si vis pacem, para bellum

Offline seksyjny

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Maj 07, 2025, 21:18:40 »
Czytam i oczom nie wierzę. Nasi rządzący położyli sobie laskę na temat profilaktyki ( oni do działań nie jeżdżą) a tu jeszcze są komentarze które podważają wyniku badań czy ogólnie sens profilaktyki. Porównywanie suplementów do papierosów? Australijski instytut sportu podzielił suplementy na cztery grupy i jasno dał podział które działają i pomagają a które szkodzą to żadna tajemnica wystarczy poczytać. Ale porównywać do papierosów? Mam wrażenie że kwintesencja stołówkowego gadania w straży jest być przeciwko wszystkim tak dla zasady.

Offline emer

• VIP
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Maj 07, 2025, 21:46:02 »
Czytam i oczom nie wierzę. Nasi rządzący położyli sobie laskę na temat profilaktyki ( oni do działań nie jeżdżą) a tu jeszcze są komentarze które podważają wyniku badań czy ogólnie sens profilaktyki. Porównywanie suplementów do papierosów? Australijski instytut sportu podzielił suplementy na cztery grupy i jasno dał podział które działają i pomagają a które szkodzą to żadna tajemnica wystarczy poczytać. Ale porównywać do papierosów? Mam wrażenie że kwintesencja stołówkowego gadania w straży jest być przeciwko wszystkim tak dla zasady.

Zacytuj proszę zdanie, w którym ktoś na forum podważa wyniki badań lub sens profilaktyki  ?

Offline dexiorr

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Maj 08, 2025, 10:25:17 »
Podział bojowy to taki balast całego tworu PSP. Po co komu martwić się o tych strażaków na dole.
Ulewa mi się jak przypominam sobie poległych kolegów, których przyczyny śmierci są owiane tajemnicą.
Ulewa mi się jak widzę, że nie ma pieniędzy na profilaktykę.
Ulewa mi się jak pchają nas do wszystkiego np. zastępowanie PRM.
ULEWA mi się jak widzę, że funkcjonariusze z KG PSP mają czasookresy awansowe skrócone na max, jak mają wszystkie możliwe odznaczenia. A na podziale bojowym pomimo wielu akcji nie dostaniesz nawet pochwały. I jeszcze ktoś zapomni w czas wysłać wniosku..

Ryzykujemy najwięcej, najwięcej mamy stresu, narażamy się na NOWOTWORY a i tak największym gównianym argumentem to jest - macie nadgodziny.

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: Maj 08, 2025, 17:10:50 »
Ja na Twoim miejscu dawno bym się przeniósł - jest parę ogłoszeń na stronie KG. Tam na pewno będziesz miał dostęp do profilaktyki.