Mam wątpliwości co do odpowiedzi w pytaniu nr 6. Zamiast trójkąt równoboczny według mnie powinno być trójkąt równoramienny.
Otwór w postaci trójkąta równobocznego robi się po to by na wszystkie jego "części" był równomierny rozkład sił. Najbardziej łopatologicznie ujmując - otwór wykonany w postaci trójkąta równoramiennego pod wpływem nacisku, mógłby się złożyć do środka. Oczywiście w przypadku trójkąta równobocznego też jest takie prawdopodobieństwo, ale napewno mniejsze. Fizyka
Co do słupka samochodu ciężarowego. Również jestem zdania takiego jak @daro.
Za chwilę, wstępne złapanie pożaru poprzez podawanie zwartego prądu wody w sufit przez okno tworząc efekt tryskacza - zwane resetem nie będzie już resetem tylko czymś innym, bo ktoś sobie tak wymyśli. Tylko czy to określenie będzie złe za 10 lat, dla ludzi którzy aktualnie przyjmują wiedzę pod postacią, że jest to reset? Uważam, że nie. Co innego gdyby dane określenie wpływało na np. bezpieczeństwo ratowników. Wtedy jestem zdania by unikać danego nazewnictwa. Warto się nad tym chwilę zastanowić. Jak to mówią - "nie róbmy z szamba perfumerii".
PS. @robn, @bulon dzięki wielkie za stworzenie kolejnego ciekawego testu!