Służba > Związki Zawodowe

Formy protestu strażaków PSP

<< < (3/24) > >>

piotr998:

--- Cytat: rincon w Lipiec 12, 2018, 13:49:32 ---... Jedną ze skutecznych form a jednocześnie nie zmieniającej protestu w strajk, było by blokowanie ulicy przy każdym zdarzeniu. Śmietnik, plama oleju, trawa, co kolwiek , dwa pasy blokowane na maksymalny czas . A i wreszcie najważniejsze, zrobmy akcje z gwizdkami pod oknami naszych przełożonych, bo nie pamiętam żeby kiedykolwiek stanęli z nami ramię w ramie we wspólnej walce o strażaka. ...
--- Koniec cytatu ---
W moim odczuciu propozycja z blokowaniem ulicy byłaby formą protestu do przyjęcia i odpowiednio nagłośniona ...
Akcja pod oknami (domyślam się że prywatnymi) jest moim zdaniem nie do przyjęcia, ale mogę się mylić ...

998-112-911:
Może taki protest ;-) http://www.20minutos.es/galeria/1052/0/0/
Pokazalibyśmy gdzie mamy ciągłe obietnice polityków poprzednich i obecnych.
Chcemy czynów w postaci podwyżek po 600 zł brutto w tym 2018 roku i przez 2 kolejne. Skoro, kraj,  gospodarka, budżet mają się tak dobrze jak twierdzą politycy, to nam strażakom, z dużym zaufaniem społecznym (od wielu lat), tym najbardziej się należy, a na pewno bardziej niż kłamliwym politykom.
Mnie generalnie przystaje to obchodzić, bo niedługo żegnam się że służbą. Niech ktoś inny ciągnie dla idei. Ja mam rodzinę, dzieci, które chce wykształcić,  a nie mam za co żyć ze strażackiej gaży, a poza tym.
Atmosfera w służbie popsuła się kompletnie.
Promuje się lizusów i BMW (Bierny, Mierny, Wierny).
Uposażenie nawet jak wzrośnie o zaplanowane w 2019r. 650 zł to dalej będzie marne - moja żona  już zarabia 1000 zł netto więcej i ma żal,  że narażam się za grosze, a potrzeby rosną z dziećmi.
Więc będzie bye po 24 latach. Mam 2 ręce,. pracować potrafię, Anglia czeka. Być może na stałe.

zenek1997:
Ile czasu panowie z ZZ potrzebujecie żeby cokolwiek zrobić dobrego? Stawka za nadgodziny już tyle lat czeka, że chyba nikt nie ma złudzeń że coś się poprawi. Pamiętam jak się chwaliliście że załatwiliście ustawę o płaceniu za nadgodziny. I co dalej? I takich spraw jest wiele. Czy Wy w ogóle jesteście potrzebni? Kogo reprezentujecie? Kto Wami steruje?

piotr998:
zenek1997 - tu nie miejsce na wylewanie żalów na działalność zz, wręcz przeciwnie zamiast narzekać zaproponuj formy protestu które mogliby realizować strażacy.

Druh1923:
W związku z brakiem pomysłów na formę strajku ma i ja swój pomysł.
Sposób jest trochę może nietaktowny ale z pewnością dotarłby nie tylko do naszych władz ale całego świata a na pewno europy - oflagować samochody w Szwecji.
Niech wiedza że pomożemy każdemu ale nie jest u nas tak kolorowo. Pomimo posiadania ładnych nowych samochodów ludzie w nich traktowani są słabo i nie dba się o ich warunki pracy.
Współczuje chłopaka w tych naszych "nowoczesnych" ubraniach. 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej